Sabiha Sultan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rukiye Sabiha Sultan
Doğum19 Mart 1894(1894-03-19)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm26 Ağustos 1971 (77 yaşında)
İstanbul, Türkiye
DefinAşiyan Mezarlığı, İstanbul
Eş(ler)iÖmer Faruk Efendi
Çocuk(lar)ıNeslişah Sultan
Hanzade Sultan
Necla Sultan
Tam adı
Rukiye Sabiha bint Mehmed Vahideddin Han
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıVI. Mehmed
AnnesiEmine Nazikeda Kadınefendi

Rukiye Sabiha Sultan (19 Mart 1894, İstanbul - 26 Ağustos 1971, İstanbul), son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sabiha Sultan 1894 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da doğdu. Babası son Osmanlı padişah Sultan Vahdettin, annesi ise Vahdettin’in ilk eşi olan Emine Nazikeda Kadınefendi’dir. Fatma Ulviye Sultan adlı bir ablası ve babasının Şadiye Müveddet Kadınefendi ile evliliğinden olma Mehmed Ertuğrul adlı erkek kardeşi vardır. Sabiha Sultan, kimi sözlü kaynaklara göre Emine Nazikeda Kadın Efendi babasını ziyaret için Adapazarı’nda bulunduğu sırada doğum yaptığından dedesinin Adapazarı Beynevit'te bulunan köy evinde dünyaya gelmiştir ve bu sebeple Adapazarlı kabul edilir.[1]

Genç kızlığı sırasında İran Şahı Ahmed Şah Kaçar kendisiyle evlenmek için talip oldu. Mustafa Kemal Atatürk genç bir subay olarak Çanakkale Savaşlarından sonra Sabiha Sultan’a üçüncü taraflar aracılığı ile evlenme teklifinde bulundu. Sabiha Sultan, Mustafa Kemal Paşa’nın evlilik talebinden yakın dostlarına sonraki senelerde bahsederken hadiseyi doğrulayarak amcası Abdülmecid Efendi’nin oğlu şehzade Ömer Faruk Efendi’ye aşık olduğu için izdivaç teklifini geri çevirdiğini açıkladı. Sabiha Sultan o günlerden 40 yıl sonra, Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı yapan ve ortanca kızı Hanzade Sultan’ın dünürü olan Suat Hayri Ürgüplü’ye yazdırdığı hatıratta; "Evet, istemiş. Benimle konuşmuş değildir ama ben çekindim ve istemedim. Zira, önümde hiç de iyi örnek olmayan Enver Paşa ile Naciye Sultan’ın hayatı vardı. Sonra, tanınmış ...bir kumandanla aile hayatı kurabileceğime inancım yoktu." ifadelerini kullandı.[2] Sabiha Sultan, son halife Abdülmecit Efendi’nin oğlu olan kuzeni Ömer Faruk Efendi ile evlendi ve Neslişah, Hanzade, Necla adında 3 kızları oldu. Ailesiyle birlikte Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı’nda yaşadı.

1924 yılında Osmanoğulları ailesinin diğer fertleri ile birlikte sürgün edildi. Birkaç ay İsviçre’de sonra Fransa’da ve ardından Mısır’da yaşadı. Kızlarının üçünü de Mısır Hıdiv ailesinin fertleriyle evlendirdi. 1948 yılında eşi Ömer Faruk Efendi’den boşandı. 1952’de Osmanlı Hanedanı’nın hanım mensuplarının Türkiye’ye dönüşüne izin verilmesi üzerine ülkesine döndü ve Türk vatandaşlığına geçti. İstanbul’a yerleşen Sabiha Sultan “Osmanoğlu” soyadını aldı.

Sabiha Sultan eşi Şehzade Ömer Faruk Efendi'yle birlikte.

26 Ağustos 1971’de kızı Hanzade Sultan’ın Yeniköy’deki yalısında öldü. Naaşı Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İrfan Nişancık, Çanakkale Kahramanı'nın Gönlünü Fetheden "Ada"lı Sultan, Sakarya Yeni Haber Gazetesi, 08.06.2008". 23 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2011. 
  2. ^ Murat Bardakçı (18 Ocak 2006). "İşte, Atatürk'ün evlenmek istediği Osmanlı sultanı". Hürriyet. 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020.