Mihalis Karaolis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michalis Karaolis
Michalakis-Karaolis
Kendi dilinde adıΜιχαλάκης Καραολής
Doğum13 Şubat 1933(1933-02-13)
Palaichori Oreinis, Lefkoşa Kazası, Britanya Kıbrısı
Ölüm10 Mayıs 1956 (23 yaşında)
Lefkoşa, Britanya Kıbrısı
Defin yeriLefkoşa Merkez Hapishanesi
MilliyetKıbrıs Rumu
Eğitimİngiliz Okulu
OrganizasyonEOKA
SuçlamaCinayet
Mahkûmiyet cezasıAsılarak idam

Michalis Karaolis (YunancaΜιχαλάκης Καραολής, 13 Şubat 1933 – 10 Mayıs 1956), Kıbrıslı Rum devlet memuru ve EOKA üyesi. 10 Mayıs 1956'da Andreas Dimitriou ile birlikte idama mahkûm edilerek asılan ilk kişi oldu.

Hayatı ve faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Michalis Karaolis, 13 Şubat 1933'te Britanya Kıbrısı'nın Lefkoşa kazası'na bağlı Palaichori Oreinis köyünde doğdu. İlkokulu Palaichori'de ve Lefkoşa İngiliz Okulu'nda bitirdi. Vergi memuru olarak çalıştı.[1] İngilizlere karşı 1955-1959 Kıbrıs olayları sırasında, o dönem APOEL sporcularının ve kulüp üyeleri ile birlikte Karaolis'te atletizm sporcusu olarak EOKA'nın aktif üyelerinden birisi oldu. 28 Ağustos 1955'te, EOKA'nın Lefkoşa grupları hakkında casusluk yapan ve onların çalışmalarına müdahale eden özel şubeden Kıbrıslı bir polis memuru olan Michael Poullis'i öldürdü. Suikast güpegündüz, Poullis Ledra Sarayı'ndaki AKEL toplantısında görevdeyken gerçekleştirildi. Karaolis, General Yeoryos Grivas'ın emirleri doğrultusunda Girne Dağlarında Grigoris Afksentiu'nun gerillalarıyla buluşmaya giderken yakalandı.

İnfazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Lefkoşa'daki Michalis Karalois Anıtı, Kıbrıs Cumhuriyeti Güney Lefkoşa'daki Michalis Karalois Anıtı, Kıbrıs Cumhuriyeti
Güney Lefkoşa'daki Michalis Karalois Anıtı, Kıbrıs Cumhuriyeti
Albert Camus'un Büyük Britanya Kraliçesi II. Elizabeth'e yazdığı mektup

Britanya Kıbrısı özel valisi Mareşal Harding, Karaolis'in ölüm cezasını 28 Ekim'de, Yunanistan'ın II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletlerine teslim olmayı reddettiği önemli bir Yunan ulusal bayramında ilan etmeyi seçti ve bu kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Karaolis polis memuru Poullis'i kasten öldürmekten henüz 23 yaşında iken ölüm cezasına çarptırıldı ve asılarak infazı gerçekleştirildi.[2] Lefkoşa Merkez Hapishanesi içerisindeki tutukluların gömüldüğü bahçeye defnedildi. Fransız yazar ve filozof ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Albert Camus, Kraliçe II. Elizabeth'e ithafen Michalis Karaolis'in affedilmesini talep ettiği bir mektup kaleme aldı.[3] Bu mektup daha sonra Kıbrıslı Rum hayırsever ve girişimci Nasos Ktorides tarafından alındı ve Lefkoşa'daki Milli Mücadele Müzesi'ne bağışlandı.

İnfaz uluslararası arenada kınanırken, Yunanistan'da protesto gösterilerine yol açtı. Atina polisi büyük bir gösteriyi bastıramadı ve 7 kişinin öldüğü, 200 kişinin de yaralandığı bir isyan çıktı. Atina Belediye Başkanı, kalabalık bir tezahürat ve alkış eşliğinde, Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in onuruna adanmış hatıra bir mermer plakayı çekiç ile kırarak protesto etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CYPRUS: Deepening Tragedy" (İngilizce). Time. 21 Mayıs 1956. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  2. ^ Parker, Thomas David (17 Haziran 2019). Avoiding The Terrorist Trap: Why Respect For Human Rights Is The Key To Defeating Terrorism (İngilizce). World Scientific. ISBN 978-1-78326-656-2. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  3. ^ fm (24 Ocak 2018). "CYPRUS: Remembering Karaolis - a historical document by Albert Camus". Financial Mirror (İngilizce). 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022.