Abdüllatif Reşid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdüllatif Reşid
لەتیف ڕەشید
Reşid, 2023
9. Irak cumhurbaşkanı
Görevde
Makama geliş
13 Ekim 2022
Yerine geldiği Berhem Salih
Başbakan Mustafa el-Kazımi
Muhammed Şiya es-Sudani
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Ağustos 1944 (79 yaşında)
Süleymaniye, Irak Krallığı
Vatandaşlığı
  • Irak
  • Birleşik Krallık
Partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Manchester Üniversitesi, Liverpool Üniversitesi

Abdüllatif Reşid (Arapçaعبد اللطيف رشيد; d. 10 Ağustos 1944),[1] Latif Reşid olarak da bilinir (Kürtçeلەتیف ڕەشید), Iraklı Kürt siyasetçi ve Irak cumhurbaşkanı.

2022 Irak cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Irak cumhurbaşkanı seçilmiştir ve 9. cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştır.[2] Daha önce Nuri el-Maliki hükûmeti altında Su Kaynakları bakanı olarak görev yaptı. Bundan önce hem Irak Geçiş Hükûmeti hem de Irak Geçici Hükûmetinde aynı pozisyonda görev yapan. Reşid daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliğinin (KYB) Birleşik Krallık sözcüsüydü. Manchester Üniversitesi mezunudur.

Eylül 2003'ten Aralık 2010'a kadar su kaynakları bakanı olarak Reşid, sulama, belediye ve endüstriyel su temini, hidroelektrik, taşkın kontrolü ve bataklık restorasyonu dahil çevresel gereksinimler dahil olmak üzere bir dizi konudan sorumluydu. Nisan 2005'te Saddam Hüseyin rejiminin kaldırılmasından sonra Bakan, ülkenin su kaynaklarının yönetiminde çarpıcı gelişmelere nezaret etti.[kaynak belirtilmeli]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Reşid, 1944 yılında Süleymaniye'de, Irak Krallığı'nda üst sınıf bir Kürt ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Reşid, Kuzey Galler'deki İngiliz ortaokulundan 'A-Levels' ile mezun oldu.[3] Liverpool Üniversitesinden inşaat mühendisliği lisans derecesine ve Manchester Üniversitesinden mühendislik alanında yüksek lisans ve doktora derecesine sahiptir. Irak'a döndükten sonra, Celal Talabani'nin liderliğindeki KYB'nin aktif bir üyesi oldu.

Bakan, mühendislik, tarımdaki gelişmelerle ilgili bir dizi program ve kuruluşla ilgilendi. Daha önce Yemen ve Suudi Arabistan'da BM Gıda ve Tarım Örgütü (UNFAO) için kıdemli proje yöneticisi olarak çalıştı. Irak Ulusal Kongresi (IUK) Yürütme Konseyi üyesi ve Kürdistan Yurtseverler Birliğinin 1986'dan beri Birleşik Krallık'taki temsilcisi ve Kürdistan Cephesi sözcüsüydü.

Reşid, İnşaat Mühendisliği Enstitüsü ve Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) üyesi, yetkili bir mühendistir. Sulama ve drenaj projeleri için serbest danışman olarak çalıştı ve Su Mühendisliği İdaresi ile çalıştı.

1992'de Reşid, Irak Ulusal Kongresinin başkan yardımcısı ve icra üyesi seçildi ve 1998'de IUK'nin altı üyeli liderliğine seçildi.

Teknik nitelikleri ve angajmanları dışında Reşid, hem Kürt hem de Irak siyasetinde aktif rol almıştır. Saddam döneminde Kürt siyasi partileri ve Irak muhalefet grupları adına birçok konferans ve resmi toplantıya katıldı. Reşid ayrıca çeşitli uluslararası kurum ve hükûmetlerle yaptığı resmi toplantılarda Kürt siyasetini ve Irak muhalefet gruplarını Saddam'a karşı temsil etti.

Şanaz İbrahim Ahmed ile evli olup, iki oğlu ve bir kızı vardır.

Irak cumhurbaşkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

13 Ekim 2022'de Abdullatif Reşid, Irak'ın 9. cumhurbaşkanı olarak seçildi. Reşid, Parlamentodaki iki turlu oylamanın ardından devlet başkanı olarak Berhem Salih'in yerini aldı. Salih'in kazandığı 99 oya karşı, 160'tan fazla oy kazandı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Curriculum Vitae-Dr. Latif Rashid". atifrashid.iq. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2022. 
  2. ^ "Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president", 15 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Al Jazeera, 13 Oct 2022.
  3. ^ University of Liverpool, 'Precinct' magazine, January 2008, p. 6. www.liv.ac.uk/precinct/2008/January_Precinct.pdf
  4. ^ "Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president". www.aljazeera.com (İngilizce). 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2022.