Süleymaniye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süleymaniye
Slêmanî

السليمانية
Süleymaniye'den görünüm
Irak üzerinde Süleymaniye
Süleymaniye
Süleymaniye
Süleymaniye'nin Irak'taki konumu
ÜlkeIrak Irak
Bölge Kürdistan Bölgesel Yönetimi
İlSüleymaniye İli
Rakım882 m
Nüfus
 (2008)
 • Toplam1.700.000
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (Irak Zaman Dilimi)

Süleymaniye (Arapça: السليمانية as-Sulaimāniyya; Kürtçe: سلێمانی Silêmanî), Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye İline bağlı şehir ve ilin yönetim merkezidir.

Süleymaniye, 1784 yılında Babanlı ve aynı anda Osmanlı Valisi İbrahim Paşa tarafından babası Süleyman Paşa'nın adı verilerek kurulmuştur. Baban Emirliği'nin merkeziydi. Süleymaniye'de Kürtler ile Türkmenler nüfusu oluşturmaktadır.

Şehrin nüfusu 2.000.000 civarındadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye, verimli ovalara ve çok bereketli topraklara sahiptir. Süleymaniye'de tarım olarak başta buğday ve diğer tarım ürünlerini de ekilmektedir. Süleymaniye ekonomisi bugün turizm ve tarıma dayanmaktadır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye Müzesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye Müzesi, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye şehir merkezinde yer almaktadır ve arkeolojik bir müzedir. Süleymaniye Müzesi, Bağdat'taki Irak Müzesi'nden sonra Irak'ta ikinci büyük müzesidir.[1]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye Üniversitesi, Süleymaniye şehrinde bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin üniversitelerinden biridir. Irak Amerikan Üniversitesi - Süleymaniye ve Süleymaniye Politeknik Üniversitesi Süleymaniye şehrinde bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin diğer üniversitelerindendir.

iklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye'nin kuzey ve İran sınırındaki bölümlerinde karasal iklimin soğuk ve kar yağışlı kışları, güneyinde ise sıcak ve kurak yazları görülebilir. Süleymaniye'nin kuzeyi ve İran sınırı dağlık olduğu için Karasal iklim hakimdir, güneyi ise genellikle düzlüklerden oluştuğu için sıcak iklim hakimdir.

 Süleymaniye iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 7,8 10,3 15,5 20,8 28,4 35 38,8 38,8 34,7 28,2 18,7 11,1 24,1
Ortalama sıcaklık (°C) 3,8 5,6 10,4 15,2 21,4 27,6 31,3 31,4 27,2 21,1 13,7 6,7 17,95
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) −0,2 1 5,3 9,7 14,5 20,3 23,9 24,1 19,7 14,1 7,6 2,3 11,86
Ortalama yağış (mm) 129 146 132 100 41 0 0 0 0 13 74 110 745


Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye'nin iklim şartları, topoğrafik ve dağlık yapısı nedeniyle, ilde bitki örtüsü olarak bozkır ve orman bulunur. Şehrin kuzeyindeki dağlık bölgede kavak, Söğüt ve Meşe ağaçları bulunur.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye'nin ekonomisini tarım, turizm, alışveriş ve petrol ihracatı oluşturmaktadır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye, Kürdistan ve Mezopotamya kültürü İslam dini ve geleneksel Kürt kültürü etrafında biçimlenmiştir. Buna karşın, Süleymaniye şehri çeşitlilikler içinde yüksek bir kozmopolit toplum ve canlı bir kültüre sahiptir. İslam etkisi Kürt kültürünün mimari, müzik, giyim, mutfak ve yaşam tarzında görülebilmektedir.

Süleymaniye mutfağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kürt ve Arap mutfağı oldukça tutulmakta olup kentin her yerinde döner lokantalarından Süleymaniye otellerinin lüks lokantalarına kadar her yerde bulunabilmektedir. Hızlı yiyecekler, Arap, Kürt ve Batı mutfakları da oldukça popüler olup geniş miktarda bulunabilmektedir. Kürt mutfağı Araplarla binlerce yıllık etkileşimle günümüze gelmiş gayet zengin ve farklı bir mutfaktır. Mutfağın temel malzemeleri kuzu eti, yöresel baharatlar, pirinç ve bulgurdur. Bu nedenle Kürt mutfağı ağır yemeklerden oluşur. Mutfağın temel bileşenleri Kebaplar, lahmacunlar, etli yemekler ve hamurlu tatlılar olup dünyanın her yerinde tanınmakta ve tercih edilmektedir. Fast-Food tarzı Batı kültürünün de arttığı bu devirlerde, fast-food'la yarışabilir hızlı hazırlanabilen bir mutfaktır.

Giyim ve kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Süleymaniye'de insanların birçoğu yöresel Kürt kıyafeti ve Arap elbisesi olan kandura giyerler. Bu giyim biçimleri, Süleymaniye'nin çok sıcak ve nemli veya çok soğuk olan iklimine göre değişmektedir.

Görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Amin, Osama SM. "What a Sensation at the Sulaymaniyah Museum, Iraq!". www.ancient.eu. Ancient History Encyclopedia. 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2015.