I. Mithridatis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
I. Mithridatis Ktistes
Pontus Krallığının 1. Kralı
Hüküm süresiM.Ö. 281-266
Önce gelenMakam kendisiyle kuruldu
Sonra gelenAriobarzanis
ÖlümMÖ 266
DefinAmasya [1]
Çocuk(lar)ıAriobarzanis
HanedanMithridates Hanedanı
BabasıKioslu III. Mithridatis?

I. Mithridatis (Yunanca Mιθριδάτης Kτίστης; MÖ 302-266 arası hüküm sürdü), Anadolu'daki Pontus Krallığının kurucusudur. Aynı zamanda ktistes yani kurucu lakabıyla bilinmektedir.).

Mitridat Ktistes'in babası Kios'lu Mitridat, (günümüzde Bursa olan o zaman daha iyi bilinen klasik ismi olan "Prusias ad Mare" adını almamış olan) "Kios" şehrinin hükümdarıydı. Büyük İskender'in ölümünü izleyen taht mücadeleleri sırasında I. Antigonos Monophtalmos, rakibi Cassander'in Kios'lu Mitridat ile entrika çevirdiğinden şüphelenir ve MÖ 302 veya 301'de, baba Mitridat'ı öldürtür. Antigon, oğul Mitridat'ın niyetlerinden de şüphelendiği için onu da öldürme planları hazırlar. Ancak Mitridat Ktistes, arkadaşı I. Demetrios Poliorketes'un ikazı üzerine bir grup destekçisiyle Paflagonya'ya kaçar. Orada Kimiata'da güçlü bir kaleye yerleşirler. Tarihi kayıtlarda bundan sonraki 20 yıl konusunda bilgi bulunmamaktadır. Zamanla çeşitli yerlerden gelen pek çok başka askerî birlikler de ona katılır ve bu sayede Mitridat Pontus üzerindeki egemenliğini genişletir. Sonunda oğlu Ariobarzanes komutasındaki birlikler Amatris (günümüzdeki Amasra'yı) ele geçirmesiyle, Pontus Krallığı Karadeniz kıyısında bir üs edinir.

Mitridat'ın basileus unvanını edindiği MÖ 281'in Pontus Krallığı'nın doğduğu yıl kabul edilebilir.[2] Aynı yıl Bitinya'daki Herakleia Pontiki ile ittifak kurup onları Selevkos'a karşı müdafaa eder.[3]

Daha sonraları Mitridat, I. Ptolemaios'un yolladığı birliklere karşı Galatlı paralı askerleri kullanır ve Mısırlıları denize döker.[4] Bu Galatlar sonraları Ankyra civarına yerleşirler.

Mitridat'in hükümdarlığı 36 yıl sürmüştür.[5] MÖ 266'da ölümünden sonra yerine oğlu Ariobarzanes geçti. Krallığın başkenti olan Amasya'ya yakın bir kral mezarına gömülmüştür. Sinop'un düşmesine kadar, aynı mezarlıkta Pontus Krallığı'nın diğer bütün kralları da gömülmüştür.

Önce gelen:
Kios'lu II. Mitridat
Pontus Krallığı
MÖ 302 - MÖ 266
Sonra gelen:
Ariobarzanes (Pontus)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Doğancı, K., Altın, R.," Strabon’a Göre Antikçağda Amaseia ve Çevresi ", Karadeniz Araştırmaları, Cilt:15, Sayı:58, Sayfa:7, Yıl:2018. URL: http://www.karam.org.tr/Makaleler/1173144151_1.%20Kamil%20Do%c4%9fanc%c4%b1.pdf 18 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2020-1-1
  2. ^ Appian, The Foreign Wars, "The Mithridatic Wars", 9; Strabo, Geography, xii. 3; Plutarch, Lives, "Demetrius", 4 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Memnon, History of Heraclea, 7 25 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ ^ Stephanos Byzantinos, Ethnica, s. v. Ancyra
  5. ^ Diodorus Siculus, Histoire Universelle, xx. 111 21 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., pag. 457

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]