Metro sistemleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Metro sistemi bulunan ülkelerin dünya üzerindeki konumları
Londra metrosundan bir görünüm

Metro sistemi bir trenle hızlı ulaşım sistemidir. İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikincisi ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu metrosudur[1]. Bugün, Dünya'da 140 civarında metro sistemi bulunmaktadır ve en uzunu Şanghay metrosudur.[2]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

İçindekiler
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Şehir Ülke İsim Açılış tarihi İstasyon sayısı Uzunluk (km)
Berlin  Almanya Berlin metrosu[3] 1902 173 151.7
Frankfurt  Almanya Frankfurt metrosu 1968 85 58.6
Hamburg  Almanya Hamburg metrosu 1912 91 104
Münih  Almanya Münih metrosu 1971 96 95
Nürnberg  Almanya Nürnberg metrosu 1972 46 35
Atlanta  Amerika Birleşik Devletleri MARTA 1979 38 77
Baltimore  Amerika Birleşik Devletleri Metro Subway 1983 14 24.9
Boston  Amerika Birleşik Devletleri MBTA[not 1][4][5] 1897 51 61
Chicago  Amerika Birleşik Devletleri Chicago 'L' 1892[6][7] 145 165.4
Cleveland  Amerika Birleşik Devletleri RTA Rapid Transit (Red Line) 1955 18 31
Los Angeles  Amerika Birleşik Devletleri Los Angeles metrosu[not 2][8] 1993 16 28.0
Miami  Amerika Birleşik Devletleri Metrorail 1984 23 40.1
New York City  Amerika Birleşik Devletleri New York metrosu[not 3][9][10] 1870 422 375
New York City  Amerika Birleşik Devletleri PATH[11] 1908 13 22.2
Philadelphia  Amerika Birleşik Devletleri SEPTA[not 4] 1907 75 59.1
Philadelphia  Amerika Birleşik Devletleri PATCO Speedline 1936 13 22.9
San Francisco Bay Area  Amerika Birleşik Devletleri BART[12] 1972 44 167
Washington, D.C.  Amerika Birleşik Devletleri Washington Metro 1976 91 188
Buenos Aires  Arjantin Buenos Aires metrosu 1913 85 53.9
Viyana  Avusturya Viyana metrosu[13] 1976 104 78.5
Bakü  Azerbaycan Bakü metrosu 1967 25 36.7
Minsk  Beyaz Rusya Minsk metrosu 1984 29 37.3
Brüksel  Belçika Brüksel metrosu 1969 59 39.9
Dubai  Birleşik Arap Emirlikleri Dubai metrosu 2009 47 74.6
Glasgow  Birleşik Krallık Glasgow metrosu 1896 15 10.4
Londra  Birleşik Krallık Londra metrosu[14] 1863 270 402
Londra  Birleşik Krallık Docklands Light Railway 1987[15] 45 34
Newcastle/Sunderland  Birleşik Krallık Tyne & Wear Metro 1980 60 77.7
Belo Horizonte  Brezilya Belo Horizonte metrosu 1986 19 28.1
Brasília  Brezilya Brasília metrosu 2001 24 42.4
Porto Alegre  Brezilya Porto Alegre metrosu 1985 22 43.4
Recife  Brezilya Recife metrosu 1985 28 39.5
Rio de Janeiro  Brezilya Rio de Janeiro metrosu 1979 35 41
Salvador  Brezilya Salvador metrosu 1989 9 14.5
São Paulo  Brezilya São Paulo metrosu 1974 67 74.8
Sofya  Bulgaristan Sofya metrosu 1998 34 39
Prag  Çek Cumhuriyeti Prag metrosu 1974 61 65.2
Chengdu  Çin Halk Cumhuriyeti Chengdu metrosu 2010 70 88.2
Chongqing  Çin Halk Cumhuriyeti Chongqing metrosu 2005 120 201.6
Dalian  Çin Halk Cumhuriyeti Dalian metrosu[16] 2003 56 141
Guangzhou  Çin Halk Cumhuriyeti Guangzhou metrosu[17] 1997 144 240
Nanjing  Çin Halk Cumhuriyeti Nanjing metrosu[18] 2005 121 224.3
Pekin  Çin Halk Cumhuriyeti Pekin metrosu[not 5][19] 1969 318 554.0
Şanghay  Çin Halk Cumhuriyeti Şanghay metrosu [not 6][20][21] 1995 364[22] 588
Shenyang  Çin Halk Cumhuriyeti Shenyang metrosu 2009 43 55.1
Shenzhen  Çin Halk Cumhuriyeti Shenzhen metrosu 2004 131 178.4
Tientsin  Çin Halk Cumhuriyeti Tientsin metrosu 2004 87 137
Wuhan  Çin Halk Cumhuriyeti Wuhan metrosu 2004 102 128.7
Kopenhag  Danimarka Kopenhag metrosu 2002 22 20.4
Santo Domingo  Dominik Cumhuriyeti Santo Domingo metrosu 2009 30 27.4
Erivan  Ermenistan Erivan metrosu 1981 10 13.4
Manila  Filipinler Manila Light Rail Transit System 1984 31 33.4
Manila  Filipinler Manila Metro Rail Transit System 1999 13 16.9
Helsinki  Finlandiya Helsinki metrosu 1982 17 21.1
Lille  Fransa Lille metrosu 1983 60 45
Lyon  Fransa Lyon metrosu 1978 40 32
Marsilya  Fransa Marsilya metrosu 1977 28 21.5
Paris  Fransa Paris metrosu[not 7][23] 1900 302 214
Rennes  Fransa Rennes metrosu 2002 15 9.4
Toulouse  Fransa Toulouse metrosu 1993 37 28.2
Busan  Güney Kore Busan metrosu 1985 93 130.2
Daegu  Güney Kore Daegu metrosu 1997 58 81.2
Daejeon  Güney Kore Daejeon metrosu 2006 22 22.7
Gwangju  Güney Kore Gwangju metrosu 2004 20 20.1
Incheon  Güney Kore Incheon metrosu 1999 29 29.4
Seul  Güney Kore Seul metrosu[not 8] 1974 256 331.5
Tiflis  Gürcistan Tiflis metrosu 1966 22 27.1
Delhi  Hindistan Delhi metrosu 2002[24] 160 213
Kolkata  Hindistan Kolkata metrosu 1984 24 28.1
Amsterdam  Hollanda Amsterdam metrosu[not 9][25] 1977 33 31.4
Rotterdam  Hollanda Rotterdam metrosu 1968 62 78.3
Hong Kong  Hong Kong Hong Kong metrosu[26] 1979 87 174.7
İsfahan  İran İsfahan metrosu 2015 10 11.2
Şiraz  İran Şiraz metrosu 2014 8 10.5
Tahran  İran Tahran metrosu 2000[27] 85 127
Tebriz  İran Tebriz metrosu 2015 6 7
Barselona  İspanya Barselona metrosu[28] 1924 180 146
Bilbao  İspanya Bilbao metrosu 1995 40 43.3
Madrid  İspanya Madrid metrosu[29] 1919 301 294
Palma de Mallorca  İspanya Palma de Mallorca metrosu 2007 16 15.6
Valencia  İspanya Valencia Metro 1988 169 175
Stockholm  İsveç Stockholm metrosu[30] 1950 100 105.7
Lozan  İsviçre Lozan metrosu[not 10][31] 2008 14 5.9
Catania  İtalya Catania metrosu 1999 6 3,8
Cenova  İtalya Cenova metrosu 1990 8 7,1
Milano  İtalya Milano metrosu 1964 113 101
Napoli  İtalya Napoli metrosu[32] 1993 22 20.2
Roma  İtalya Roma metrosu 1955 73 60
Torino  İtalya Torino metrosu 2006 21 13,2
Fukuoka  Japonya Fukuoka metrosu 1981 35 29.8
Kobe  Japonya Kobe Rapid Railway 1968 10 7.6
Kobe  Japonya Kobe metrosu 1977 25 30.6
Kyoto  Japonya Kyoto metrosu 1981 31 31.2
Nagoya  Japonya Nagoya metrosu 1957 87 93.3
Osaka  Japonya Osaka metrosu 1933 123 129.9
Sapporo  Japonya Sapporo metrosu 1971 46 48
Sendai  Japonya Sendai metrosu 1987 29 28.7
Tokyo  Japonya Tokyo Metro 1927 179 195.1
Tokyo  Japonya Toei Subway 1960 106 109
Tokyo  Japonya Tokyo Waterfront Area Rapid Transit 1996 8 12.2
Yokohama  Japonya Yokohama metrosu 1972 40 53.4
Yokohama  Japonya Minatomirai Line 2004 6 4.1
Montreal  Kanada Montreal metrosu[33] 1966 68 69.2
Toronto  Kanada Toronto metrosu[34] 1954 69 68.3
Vancouver  Kanada SkyTrain 1985 47 68.6
Medellín  Kolombiya Medellín metrosu 1995 27 31.3
Pyongyang  Kuzey Kore Pyongyang metrosu 1973 17 22
Budapeşte  Macaristan Budapeşte metrosu 1896 52 38.2
Kuala Lumpur  Malezya RapidKL Light Rail Transit 1996 48 69
Meksiko  Meksika Meksiko metrosu[not 11][35] 1969 195 226.5
Monterrey  Meksika Monterrey Metro 1991 31 32.0
Guadalajara  Meksika Guadalajara rail system 1989 29 24.3
Kahire  Mısır Kahire metrosu[36] 1987 61 77.9
Oslo  Norveç Oslo metrosu 1966 97 86
Taşkent  Özbekistan Taşkent metrosu 1977 29 36.2
Lima  Peru Lima metrosu 2003 26 34.6
Varşova  Polonya Varşova metrosu 1995 27 29
Lizbon  Portekiz Lizbon metrosu[37][38] 1959 55 43.2
San Juan  Porto Riko Tren Urbano 2004 16 17.2
Bükreş  Romanya Bükreş metrosu 1979 51 69.3
Kazan  Rusya Kazan metrosu[39] 2005 10 15.8
Moskova  Rusya Moskova metrosu[40][41] 1935 200 333.3
Nijni Novgorod  Rusya Nijni Novgorod metrosu 1985 14 18.8
Novosibirsk  Rusya Novosibirsk metrosu 1986 13 15.9
Saint Petersburg  Rusya Saint Petersburg metrosu 1955 67 113.2
Samara  Rusya Samara metrosu 1987 10 12.7
Yekaterinburg  Rusya Yekaterinburg metrosu 1991 9 12.7
Singapur  Singapur Hızlı Toplu Taşımacılık Sistemi[42] 1987 121 170.7
Mekke  Suudi Arabistan Mekke metrosu 2010 9 18.1
Santiago  Şili Santiago metrosu[43][44] 1975 108 103
Valparaíso  Şili Valparaíso Metro 2005 20 43.3
Bangkok  Tayland Bangkok Skytrain[45] 1999 34 36.5
Bangkok  Tayland Bangkok metrosu 2004 34 43
Bangkok  Tayland Suvarnabhumi Airport Link City Line 2010 8 28.6
Taipei  Tayvan Taipei metrosu 1996 117 131.1
Taoyuan  Tayvan Taoyuan metrosu 2016 25 53
Kaohsiung  Tayvan Kaohsiung metrosu 2008 37 42.7
Adana  Türkiye Adana metrosu 2009 13 13.9
Ankara  Türkiye Ankara metrosu 1997 45 55.1
Bursa  Türkiye BursaRay 2002 38 38.9
İstanbul  Türkiye İstanbul metrosu 1875 74 90.5
İzmir  Türkiye İzmir metrosu 2000 17 20.1
Dnipropetrovsk  Ukrayna Dnipropetrovsk metrosu 1995 6 7.1
Harkov  Ukrayna Harkov metrosu 1975 29 37.6
Kiev  Ukrayna Kiev metrosu 1960 52 67.6
Caracas  Venezuela Caracas metrosu 1983 49 63.6
Atina  Yunanistan Atina metrosu[not 12][not 13][46] 1904 65 84.5

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sistemdeki "Red (MBTA) (Kırmızı) Hattı", "Orange (MBTA) (Portakalrengi) Hattı", ve "Blue MBTA (Mavi) Hattı" hızlı transit sistemleridir. Orange Hattı 1901'de yer üstünde viyadük şeklinde idi ve 1897'de yeraltı tramvay sistemi için açılan "Tremont Street Yeraltı" tünelini ortaklaşa kullanırdı.
  2. ^ "Red Los Angeles Metro (Kırmızı) Hattı" ve "Purple, Los Angeles Metro (Mor) Hattı.
  3. ^ Viyadük şeklinde yerüstünde kurulmuş olan ilk servis 1870'da hizmete açılmıştır. Sistemin ilk yeraltı tüneli kullanan kısmı 1904'de açılmıştır. Resmi istatistiklere göre metro servisinde 468 istasyon bulunmaktadır. Ama metro sistemi haritasına göre ve New York Post gazetesine göre aktarma istasyonları tek istasyon sayılınca, istasyon sayısı 422 olmaktadır
    "New York City Transit - History and Chronology". Metropolitan Transportation Authority. 1 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140401220236/http://www.mta.info/nyct/facts/ffhist.htm. Erişim tarihi: 2008-01-18. 
    "New York City Transit - Subway and Bus Ridership Statistics 2008". Metropolitan Transportation Authority. 30 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140330173737/http://mta.info:80/nyct/facts/ridership/index.htm. Erişim tarihi: 2010-01-04. 
    "MTA New York City Transit - 2006 Preliminary Budget". Metropolitan Transportation Authority. 21 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131021163536/http://www.mta.info/mta/budget/pdf/Section%20VIId%20-%20Agency%20Financial%20Plans%20-%20NYCT.pdf. Erişim tarihi: 2008-02-25. 
    Jeremy Olshan (2006-08-21). "Lone riders of the Rockaways". New York Post. 11 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090111095155/http://www.nypost.com:80/seven/08212006/news/regionalnews/lone_riders_of_the_rockaways_regionalnews_jeremy_olshan__transit_reporter.htm. Erişim tarihi: 2008-03-24.  [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Broad Street Hatti" ve "Market–Frankford Hatti"
  5. ^ 1969'da ilk defa deneme olarak açılmış ve tam faaliyete 1981 yılında girmiştir.
  6. ^ Şanghay Maglev Hattı buna dahil değildir.
  7. ^ 2004 itibariyle Paris Metro sistemi 211,3 km uzunluktaydı ve 204 istasyon bulunmaktaydı. 2007'de bu ağa 1,6 km hat ve 1 yeni istasyon eklenmiştir.
    "Paris: new section of Metro Line 14 opened". Infrasite.net. 2007-07-02. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160307210126/http://infrasite.net/news/news_article.php?id_nieuwsberichten=7579&language=en&refresh=1. Erişim tarihi: 2008-02-24. 
  8. ^ Hat 1 ile Hat 2'nin bazı kısımları 1974'den önce yapılmış olan normal demiryolu sistemi ile çakışmaktadır.
  9. ^ Hat 50, Hat 53 ve Hat 54 hızlı transit hatlarıdır. Hat 51 hafif demiryolu olduğu için metro sistemi ististikerine katılmamıştır.
  10. ^ Lozan metrosu sistemi iki hattan oluşmaktadır. Hat 1 hafif demiryolu şeklindedir ve buradaki metro sistemleri istatistikleri içine alınmamıştır. İstatistiklere alınan Hat 2 hızlı transit sistemidir.
  11. ^ Tüm hatlarda bulunan istasyon sayıları toplanınca istasyon sayısı 175 olarak bulunur. Ama aynı adı taşıyan aktarma istasyonları tek bir istasyon olarak sayılınca toplam istasyon sayısı 147 olur.
  12. ^ "ISAP|Atina-Pire Elektrik Demiryolu" şirketi tarafından işletilen "Yeşil Hat" 1869'da istim treni hattı olarak açılmıştır. 1904'de elektrifiye edilip tam "Metro" olarak Pire-Atina arasında servise başlamıştır. 1948'de yeraltı kısımları eklenerek Atina şehri içine doğru genişletilmiştir. Metro servisi 1957'de eski banliyö hattı kullanılarak Kifissia'ya kadar uzatılmıştır.
    "Information on Line 1 - Technical Data". ISAP. 2 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120802033750/http://www.isap.gr/eng/page.asp?id=46. Erişim tarihi: 2008-12-28. 
  13. ^ "Mavi Hat"'ın, 21,2km ve 4 istasyondan oluşan ve havaalanına giden bir kısmı "Helenik Demiryolları Organizasyonu"'na bağlıdır ve genellikle bir banliyö tren sistemi şeklinde hizmet vermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.iett.gov.tr/tr/main/news/dunyanin-en-eski-ikinci-metrosu-tunel-bu-yil-/1389
  2. ^ "Shanghai now the world's longest metro". 4 Mayıs 2010. 15 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100515130655/http://www.railwaygazette.com:80/news/single-view/view/10/shanghai-now-the-worlds-longest-metro.html. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2010. 
  3. ^ "The Berlin metro (U-Bahn)". Means of Transport & Routes. BVG. 10 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090810035343/http://www.bvg.de:80/index.php/en/Bvg/Index/folder/670/name/Underground. Erişim tarihi: 2008-02-24.  [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ Schwandl, Robert. "Boston T". UrbanRail.net. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160316080359/http://www.urbanrail.net/am/bost/boston.htm. Erişim tarihi: 2008-02-25. 
  5. ^ "About the T - Financials - Appendix: Statistical Profile". MBTA. 2007. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303223436/http://www.mbta.com/uploadedFiles/About_the_T/Financials/9_Appendix.pdf. Erişim tarihi: 2008-02-25. 
  6. ^ "Our Services". CTA. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160323193407/http://www.transitchicago.com/riding_cta/service_overview.aspx. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010.  stations only
  7. ^ "Chicago". UrbanRail.net. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160316082747/http://www.urbanrail.net/am/chic/chicago.htm. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010.  route length only}}
  8. ^ "Facts at a Glance". Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority. 18 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20100118220527/http://www.metro.net:80/news_info/facts.htm. Erişim tarihi: 2008-03-25. 
  9. ^ "New York Subway: Facts and Figures". MTA - New York. 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140316020132/http://www.mta.info:80/nyct/facts/ffsubway.htm. Erişim tarihi: 25 Ocak 2010. 
  10. ^ "New York City Subway and PATH". UrbanRail. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160316075426/http://www.urbanrail.net/am/nyrk/new-york.htm. Erişim tarihi: 25 Ocak 2010. 
  11. ^ "New York City: PATH". UrbanRail. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160316075426/http://www.urbanrail.net/am/nyrk/new-york.htm. Erişim tarihi: 25 Ocak 2010. 
  12. ^ "BART System Facts". San Francisco Bay Area Rapid Transit District. 19 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20081119041555/http://www.bart.gov/about/history/systemfacts.asp. Erişim tarihi: 2008-04-23. 
  13. ^ "Wein". UrbanRail.Net. 19 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110519174859/http://www.urbanrail.net:80/eu/vie/wien.htm. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 
  14. ^ "Key facts". London Underground. Transport for London. 14 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20091014081516/http://www.tfl.gov.uk/corporate/modesoftransport/londonunderground/1608.aspx. Erişim tarihi: 2008-02-24. 
  15. ^ "Docklands Light Railway: History". Transport for London. 22 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140122175945/http://www.tfl.gov.uk/corporate/modesoftransport/dlr/1538.aspx. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010. 
  16. ^ Schwandl, Robert. "Dalian". UrbanRail.net. 14 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120814045753/http://urbanrail.net:80/as/dalian/dalian.htm. Erişim tarihi: 2008-02-28. 
  17. ^ "Guangzhou Metro". ExploreGuangzhou's "Metropedia". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160303183917/http://www.exploregz.com/metro/pedia/. Erişim tarihi: 27 Eylül 2010. 
  18. ^ "Nanjing Metro". Urbanrail. 12 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120812041302/http://urbanrail.net:80/as/nanj/nanjing.htm. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2010. 
  19. ^ "Beijing Subway". Explore Beijing "Subwaypedia". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160305062819/http://www.explorebj.com/subway/pedia/. Erişim tarihi: 20 Şubat 2010. 
  20. ^ "Preferred travel network extending in all directions so that the public life of Shanghai Metro subway is more convenient" (Chinese). Shanghai Metro. 10 Nisan 2010. 27 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120227074802/http://www.shmetro.com/node49/201004/con103569.htm. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010. 
  21. ^ "City's latest subway hits tracks tomorrow". Shanghai Daily. 9 Nisan 2010. http://www.shanghaidaily.com/article/?id=433681&type=Metro. Erişim tarihi: 10 Nisan 2010. 
  22. ^ [1]
  23. ^ "Le Metropolitain, RER and Bus - A bit of history". Paris.org. 6 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130906064411/http://www.paris.org.:80/Metro/. Erişim tarihi: 25 Ocak 2010. 
  24. ^ "Indian PM launches Delhi metro". BBC News. 2002-12-24. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/2602907.stm. Erişim tarihi: 2010-09-12. 
  25. ^ "World Metro List - Amsterdam". metro bits. 2008-01-10. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160323092432/http://mic-ro.com/metro/metrocity.html?city=Amsterdam. Erişim tarihi: 2008-01-31. 
  26. ^ "Train Services". MTR Corporation. 16 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120116171722/http://www.mtr.com.hk:80/eng/train/intro_index.html. Erişim tarihi: 20 Mart 2010. 
  27. ^ "Tehran Metro". 7 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120807040302/http://www.msedv.com:80/rai/metro.html. Erişim tarihi: 20 Şubat 2010. 
  28. ^ "Barcelona Metro". UrbanRail.net. 3 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110403133901/http://www.urbanrail.net:80/eu/bcn/barcelona.htm. Erişim tarihi: 18 Nisan 2010. 
  29. ^ "Metro de Madrid in figures". 3 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160103185914/http://www.metromadrid.es/en/conocenos/infraestructuras/red/index.html. Erişim tarihi: 24 Ocak 2010. 
  30. ^ "SL Annual Report 2007". Storstockholms Lokaltrafik. 2008-06-27. ss. 29. 25 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090325200132/http://www.sl.se/upload/eng_text/uploads/annual_reports/annual_report_07.pdf. Erişim tarihi: 2008-09-10.  [ölü/kırık bağlantı]
  31. ^ "Metro m2". Transports publics de la région lausannoise. 6 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20111006015215/http://web-anc.t-l.ch/m2_old/080918m2factsheet.pdf. Erişim tarihi: 2008-12-28. 
  32. ^ Sadece Hat 1, Hat 6 ve Napoli-Aversa Hatti
  33. ^ "The Montreal métro: a source of pride". 2002. ss. 10,11. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120212215654/http://www.stm.info/English/en-bref/a-notrefierte.pdf. Erişim tarihi: 16 Şubat 2010. 
  34. ^ "TTC - Subway/RT". 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160323101602/http://ttc.ca/Subway/index.jsp. Erişim tarihi: 31 Ocak 2010. 
  35. ^ "Datos de operacion (İspanyolca)". Metro de la Ciudad de Mexico. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160122135204/http://www.metro.df.gob.mx/operacion/cifrasoperacion06.html. Erişim tarihi: 2008-05-27.  (İspanyolca)
  36. ^ Rohde, Mike. "Cairo". Metro Bits. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304115414/http://mic-ro.com/metro/metrocity.html?city=126. Erişim tarihi: 2008-03-22. 
  37. ^ /Default.aspx?tabid=253 "General Data: Network Expansion". Metropolitano de Lisboa. http://www.metrolisboa.pt /Default.aspx?tabid=253. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010.  Station count and track length
  38. ^ "A brief history". Metropolitano de Lisboa. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110927125708/http://www.metrolisboa.pt/Default.aspx?tabid=261. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010.  Opening year
  39. ^ "Kazan Subway". 20 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20111120113635/http://kazantransport.by.ru/metro/index~e.htm. Erişim tarihi: 2008-06-12. 
  40. ^ "Московский метрополитен" (Russian). Moskovsky Metropoliten. http://www.mosmetro.ru/pages/page_0.php?id_page=2. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  41. ^ "Метрополитен в цифрах" (Russian). Moskovsky Metropoliten. http://www.mosmetro.ru/pages/page_0.php?id_page=99. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2010. 
  42. ^ "Singapore MRT". Explore Singapore's "MRTpedia". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304093750/http://www.exploresg.com/mrt/pedia/. Erişim tarihi: 18 Nisan 2010. 
  43. ^ "Plan your journey" (Ispanyolca). Santiago metrosu. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160328043055/http://www.metrosantiago.cl/guia-viajero. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010.  Track length and stations
  44. ^ "Santiago Metro: History". Santiago metrosu. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304114653/http://www.metrosantiago.cl/corporativo/historia. Erişim tarihi: 19 Nisan 2010.  Opening year
  45. ^ "Operating System". Bangkok Mass Transit System Public Company Limited. 28 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110728073021/http://www.bts.co.th:80/en/btstrain_01.asp. Erişim tarihi: 2008-11-20. 
  46. ^ "Operation". Attiko Metro S.A.. 19 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120519043846/http://www.amel.gr/index.php?id=22&L=1. Erişim tarihi: 2008-12-28. 
    Schwandl, Robert. "Athens Metro". UrbanRail.net. 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20110516092018/http://www.urbanrail.net:80/eu/ath/athens.htm. Erişim tarihi: 2008-12-28. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]