Danışmanlık firması
Bu madde önerilmeyen biçimde kaynaklandırılmıştır.Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) ( |
Bir danışmanlık firması bir bireye veya bir kuruma bir ücret karşılığında profesyonel danışmanlık ve geri bildirim sağlayan bir veya daha fazla uzmandan (danışman) oluşan bir işletmedir. Teknoloji ve reklam firmaları gibi firma türleri değişiklik göstermektedir.[1]
Danışmanlık şirketleri, şirket yöneticilerini hedef alır ve genellikle yönetim veya işletme okullarında eğitilmiş, endüstriye özgü uzmanlar ve konu uzmanları olarak da bilinen danışmanlar sunar. Bir danışmanın teslimi genellikle bir şirketin hedefine ulaşmak için bir şirketin projesine götüren bir tavsiye veya bir reçetedir.[2] Danışmanlar genellikle projeye, şirketlerin mevcut durum analizlerini yaparak başlar. Mevcut durum analizi, bir şirketin kendi iç, dış ve çevresel faktörlerden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan bir analizdir ve buna SWOT analizi denir.[kaynak belirtilmeli]
Giderek daha fazla danışmanlık firması, önerileri uygulama danışmanlarını ya kendileri ile ya da teknisyenler veya uzmanlar sağlayarak sunma araçları sunarak stratejik teslimatları tamamlıyor.[3] Bu, bu şirketler için yeni pazarlar açtı. Buna dış kaynak kullanımı denir.
Danışmanlık hizmetleri, üçüncül sektörün bir parçasıdır ve yıllık gelirlerinde birkaç yüz milyar dolarlık bir paya sahiptir. 2010-2015 arasında, yalnızca en büyük 10 danışmanlık firması 170 milyar dolarlık büyüme geliri elde etmiş ve yıllık ortalama büyüme oranı% 4 civarındadır.[4]
Bölümleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Danışmanlık hizmetlerinin segmentasyonu, kuruluşlar ve ülkeler arasında geniş ölçüde farklılık gösterir. Bu sektörde son yıllarda meydana gelen karışıklıklar nedeniyle, sınıflandırma net değildir.
Bir yaklaşım, hedefledikleri yöneticileri göz önüne alarak hizmetleri dört geniş hizmet dağıtım ailesine ayırmaktır:
- Genel Müdür'e hitap eden şirketin genel stratejisiyle ilgili hizmetler,
- CMO'ya hitap eden pazarlama, iletişim, satış ve halkla ilişkiler ile ilgili hizmetler,
- CFO için yönetim, finansal yönetim, vergi, muhasebe, yönetmeliklere uygunluk ile ilgili hizmetler,
- Endüstriyel sektöre bağlı olarak farklı olabilecek operasyonel yönetime yönelik bilgi teknolojisi de dahil olmak üzere şirketin operasyonları ile ilgili hizmetler (teknoloji müdürü, fabrika müdürleri, operasyon müdürleri, Araştırma ve Geliştirme müdürleri), örneğin COO ve CTO.
Danışmanlık meslekleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Farklı sektörlere hizmet veren farklı türlerde Danışmanlık Firmaları vardır. Genel olarak aşağıdaki alanlara girerler:
- Mimarlık ve Mühendislik
- Finansal hizmetler
- Sağlık hizmeti
- Otel ve konaklama endüstrisi
- İnsan kaynakları danışmanlığı
- Bilgi Teknolojisi
- Yasal
- İşletme
Yukarıda belirtilen alanlara ek olarak, gibi niş sektörlere hizmet veren danışmanlık firmaları vardır.
- Big Three
- reklam / pazarlama / halkla ilişkiler danışmanlığı
- çevre danışmanlığı
- eğlence / medya danışmanlığı
- enerji danışmanlığı
- politika ve kamu sektöründe danışmanlık
- emlak danışmanlığı
- geri dönüşüm danışmanlığı
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019.