Duvar boyacısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Duvar boyacısı bina iç veya dış zeminlerini istenilen renklerde boyayan kişidir. Ev tamiri ve ev geliştirme işlerinde çalışır.

Boya Tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Boya ekipmanları

Duvar boyamanın tarihi, binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Günümüzde ise dekoratif amaçlı olarak yapılan boya tipleri: Subazlı, plastik, ipeksi mat slikon katkılı, yağlı, dış cephe, astar ve tavan boyası olmak üzere farklı türlere ayrılmaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyama ile ilgili ilk kanıt Hindistan'da Mohenjo-daro (MÖ 3. milenyum) bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda bitki boyası ile boyanmış bir pamuk parçasının keşfedilmesinden gelir. Bu olayda kullanılan boya rubia adlı bitkiden elde edilen boyadır ve çivit boyası gibi diğer boyalar diğer bölgelere ticaret yoluyla tanıtılmıştır. Büyük İskender ile ilişki (boyamayı askeri kamuflajda başarıyla kullanmıştır) bundan başka boyamanın Hindistan'dan yayılmasına yararı dokunmuştur.[1]

Boyacı Uzmanlık Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde duvar boyacıları, farklı konu başlıklarında uzmanlaşmış durumdadır. Bunlar arasında sektörlerine göre: Bina dış cephelerinin boyanması, daire iç mekan boyanması, dekoratif boyama, ahşap iç mekan boyaması, sanayi ve tesislerin boyanması gibi sınıflandırmalar bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bhardwaj, H.C. & Jain, K.K., "Indian Dyes and Industry During 18th-19th Century", Indian Journal of History of Science 17 (11): 70-81, New Delhi: Indian National Science Academy.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]