Dış borca göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Dış borca göre ülkelerin haritası (2005-CIA Factbook)

Bu dış borca göre ülkeler listesi, yurtiçinde ikamet etmeyenlere olan, toplam kamu ve özel sektör borçlarını (döviz, mal ya da hizmet cinsinden) göstermektedir.[1] Burada kamu borcu olarak devletin merkezi ya da yerel herhangi bir birimi tarafından alınmış para ve krediler; özel sektör borcu olarak ise hanehalkı veya şirketler tarafından alınmış para ve krediler göz önüne alınmaktadır.

Bağımsız olmayan bazı yönetim birimleri de bu listeye bilgilendirmek amacıyla dahil edilmiştir. Bu listedeki değerlerin net değil brüt borç olduğuna dikkat ediniz.[kaynak belirtilmeli]

Ülke Dış borç[2]
USD
Tarih Kişi başına[3][4]
USD
Borç-GSYİH oranı[5][6]
%
Dünya 56.900.000.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 8.422 98
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 13.450.000.000.000 30 Haziran 2009 43.758 94
Birleşik Krallık Birleşik Krallık 9.088.000.000.000 30 Haziran 2009 147.060 416
Almanya Almanya 5.208.000.000.000 30 Haziran 2009 63.493 155
Fransa Fransa 5.021.000.000.000 30 Haziran 2009 80.209 188
Hollanda Hollanda 3.733.000.000.000 31 Aralık 2009 226.503 470
İspanya İspanya 2.410.000.000.000 30 June 2009 52.588 165
İtalya İtalya 2.328.000.000.000 31 Aralık 2008 39.234 101
İrlanda İrlanda 2.287.000.000.000 30 Eylül 2009 515.671 1004
Japonya Japonya 2.132.000.000.000 30 Haziran 2009 16.714 42
Lüksemburg Lüksemburg 1.994.000.000.000 30 Haziran 2009 4.028.283 3854
Belçika Belçika 1.354.000.000.000 31 Aralık 2008 126.188 267
İsviçre İsviçre 1.339.000.000.000 30 Haziran 2009 182.899 271
Avustralya Avustralya 920.000.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 42.057 92
Kanada Kanada 833.800.000.000 30 Haziran 2009 24.749 62
Avusturya Avustralya 808 900.000.000 30 Eylül 2009 97.411 212
İsveç İsveç 669.100.000.000 30 Haziran 2009 72.594 165
Hong Kong Hong Kong 655.100.000.000 30 Eylül 2009 92.725 311
Danimarka Danimarka 607.400.000.000 30 Haziran 2009 110.216 196
Yunanistan Yunanistan 552.800.000.000 30 Haziran 2009 49.525 167
Norveç Norveç 548.100.000.000 30 Haziran 2009 113.174 143
Portekiz Portekiz 507.000.000.000 30 Haziran 2009 47.632 223
Rusya Rusya 369.200.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2.611 30
Finlandiya Finlandiya 364.900.000.000 30 Haziran 2009 68.180 153
Çin Halk Cumhuriyeti Çin 347.100.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 260 7
Güney Kore Güney Kore 333.600.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 6.842 40
Türkiye Türkiye 274.000.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 3.884 45
Hindistan Hindistan 223.900.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 187 18
Brezilya Brezilya 216.100.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.129 14
Polonya Polonya 201.200.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 5.279 47
Meksika Meksika 177.000.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.646 20
Endonezya Endonezya 150.700.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 651 28
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 128 600.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 26.202 56
Macaristan Macaristan 116.800.000.000 31 Aralık 2009 11.667 90
Arjantin Arjantin 108.600.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2.706 35
Ukrayna Ukrayna 104.000.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2.275 90
Romanya Romanya 95.480.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 4.459 59
Kazakistan Kazakistan 93.210.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 5.987 85
İsrail İsrail 84.690.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 11.649 43
Çin Cumhuriyeti Tayvan 79.800.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 3.452 21
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti 76.830.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 7.318 39
Güney Afrika Güney Afrika Cumhuriyeti 73 840.000.000 30 Haziran 2009 1.497 26
Suudi Arabistan Suudi Arabistan 72.450.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2.839 20
Tayland Tayland 66.300.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 990 25
Katar Katar 63 160.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 51.856 75
Şili Şili 60.900.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 3.586 38
Hırvatistan Hırvatistan 59 400.000.000 31 Eylül 2009 tahmini 13.390 94
Yeni Zelanda Yeni Zelanda 58.920.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 13.636 50
Slovenya Slovenya 55.000.000.000 31 Ağustos 2009 27.282 112
Filipinler Filipinler 53.140.000.000 30 Eylül 2009 tahmini 576 33
Slovakya Slovakya 52.530.000.000 31 Aralık 2008 9.706 55
Pakistan Pakistan 52.120.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 318 31
Irak Irak 50.290.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.610 76
Bulgaristan Bulgaristan 49.280.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 6.511 105
Malezya Malezya 48.260.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.738 25
Kolombiya Kolombiya 47 330.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.052 21
Venezuela Venezuela 43.410.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.517 13
Letonya Letonya 38.010.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 16.811 145
Litvanya Litvanya 36.430.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 10.924 98
Sudan Sudan 36.270.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 927 66
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti 32.860.000.000 31 Aralık 2008 tahmini 41.648 129
Kuveyt Kuveyt 32.500.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 9.191 29
Sırbistan Sırbistan 31.720.000.000 30 Kasım 2009 tahmini 4.297 74
Vietnam Vietnam 31.000.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 355 34
Peru Peru 30.040.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.032 24
Mısır Mısır 28.450.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 371 15
Bangladeş Bangladeş 23.220.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 141 25
Estonya Estonya 22.540.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 16.821 118
Lübnan Lübnan 21.110.000.000 30 Kasım 2009 tahmini 5.473 63
Fas Fas 20.060.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 633 22
Sri Lanka Sri Lanka 19.450.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 961 47
Küba Küba 19.440.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.698 34
Singapur Singapur 19.200.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 4.042 11
İran İran 18.730.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 253 6
Monako Monako 18.000.000.000 2000 tahmini 565.043 Yok
Tunus Tunus 15.640.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1 500 39
Ekvador Ekvador 13.280.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 941 23
Angola Angola 12.830.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 741 19
Uruguay Uruguay 12.610.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 3.770 40
Kuzey Kore Kuzey Kore 12.500.000.000 2001 tahmini 582 Yok
Fildişi Sahili Fildişi Sahili 12.080.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 565 54
Panama Panama 12.040.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 3.475 49
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti 11.850.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.312 25
Jamaika Jamaika 11.550.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 4 260 97
El Salvador El Salvador 11.510.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.976 55
Bahreyn Bahreyn 10 870.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 10.462 54
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti 10.000.000.000 2007 tahmini 164 100
Nijerya Nijerya 9.689.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 64 6
Bosna-Hersek Bosna-Hersek 8 415.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2 102 49
Kosta Rika Kosta Rika 8.057.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.744 27
Beyaz Rusya Beyaz Rusya 7.900.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 833 16
Kenya Kenya 7.729.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 215 24
Suriye Suriye 7.621.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 374 15
Guatemala Guatemala 7.489.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 534 20
Umman Umman 7.474.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2.522 14
Myanmar Myanmar 7.373.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 123 27
Tanzanya Tanzanya 7.070.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 174 32
Ürdün Ürdün 6.715.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.121 29
Libya Libya 6.491.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.025 11
Yemen Yemen 6.245.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 264 25
Gana Gana 5.840.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 253 38
Zimbabve Zimbabve 5.821.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 496 132
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya 5.458.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 2.648 59
Bolivya Bolivya 5.349.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 523 30
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti 5.000.000.000 2000 tahmini 1.722 155
Türkmenistan Türkmenistan 5.000.000.000 2009 tahmini 934 31
Nikaragua Nikaragua 4.700.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 743 76
Mauritius Mauritius 4.567.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 3.565 52
Nepal Nepal 4.500.000.000 2009 161 36
Ermenistan Ermenistan 4.470.000.000 30 June 2009 1.368 51
Etiyopya Etiyopya 4.229.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 51 13
Mozambik Mozambik 4.159.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 197 42
Kamboçya Kamboçya 4.157.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 298 38
Moldova Moldova 3.970.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.113 73
Malta Malta 3.750.000.000 2008 9 080 45
Özbekistan Özbekistan 3.630.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 130 11
Kırgızistan Kırgızistan 3.467.000.000 31 Aralık 2008 653 68
Cezayir Cezayir 3.389.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 97 2
Gürcistan Gürcistan 3.381.000.000 Aralık 2009 771 31
Honduras Honduras 3.315.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 423 23
Zambiya Zambiya 3.313.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 277 25
Paraguay Paraguay 3.220.000.000 31 Aralık 2009 513 22
Liberya Liberya 3.200.000.000 2005 tahmini 930 606
Laos Laos 3.085.000.000 2009 tahmini 484 55
İzlanda İzlanda 3.073.000.000 2002 10.670 35
Gine Gine 3.072.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 290 70
Gabon Gabon 3.065.000.000 331 Aralık 2009 tahmini 2.078 28
Somali Somali 3.000.000.000 2001 tahmini 393 Yok
Kamerun Kamerun 2.929.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 147 13
Mali Mali 2.800.000.000 2002 240 84
Senegal Senegal 2.763.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 216 22
Afganistan Afganistan 2.700.000.000 2008 96 23
Hollanda Antilleri Hollanda Antilleri 2 680.000.000 2004 12.280 Yok
Azerbaycan Azerbaycan 2.411.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 269 6
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine 2.320.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 366 29
Nijer Nijer 2.100.000.000 2003 tahmini 178 79
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 2.079.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 1.589 10
Madagaskar Madagaskar 2.054.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 99 24
Uganda Uganda 2.050.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 62 13
Moğolistan Moğolistan 1.860.000.000 2009 690 44
Burkina Faso Burkina Faso 1.840.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 128 23
Tacikistan Tacikistan 1.691.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 260 34
Botsvana Botsvana 1.651.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 910 14
Sierra Leone Sierra Leone 1.610.000.000 2003 tahmini 311 163
Çad Çad 1.600.000.000 2005 tahmini 177 27
Arnavutluk Arnavutluk 1.550.000.000 2004 497 21
Filistin Devleti Batı Şeria 1.300.000.000 2007 tahmini 552 Yok
Seyşeller Seyşeller 1.250.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 14.706 163
Benin Benin 1.200.000.000 2007 135 22
Burundi Burundi 1.200.000.000 2003 167 202
Namibya Namibya 1.184.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 569 13
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti 1.153.000.000 2007 tahmini 270 68
Malavi Malavi 1.091.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 78 24
Belize Belize 954.100.000 2008 tahmini 2.982 70
Gine Bissau Gine Bissau 941.500.000 2000 tahmini 722 203
Bhutan Butan 836.000.000 2009 1 239 66
Guyana Guyana 804.300.000 30 Eylül 2008 1.049 42
Barbados Barbados 668.000.000 2003 2.456 25
Karadağ Karadağ 650.000.000 2006 939 24
Gambiya Gambiya 628.800.000 2003 tahmini 438 170
Maldivler Maldivler 589.000.000 2009 tahmini 1.707 43
Lesoto Lesoto 581.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 233 36
Svaziland Svaziland 534.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 520 18
Surinam Surinam 504.300.000 2005 tahmini 1.011 28
Aruba Aruba 478.600.000 2005 tahmini 4.935 21
Cibuti Cibuti 428.000.000 2006 573 56
Haiti Haiti 428.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 48 7
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 359.800.000 Haziran 2006 4 388 36
Grenada Grenada 347.000.000 2004 3 402 74
Bahamalar Bahamalar 342.600.000 2004 tahmini 1.067 6
Yeşil Burun Adaları Yeşil Burun Adaları 325.000.000 2002 722 53
São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe 318.000.000 2002 2.193 349
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis 314.000.000 2004 6.408 79
Eritre Eritre 311.000.000 2000 tahmini 87 44
Saint Lucia Saint Lucia 257.000.000 2004 1 586 32
Komorlar Komorlar 232.000.000 2000 tahmini 420 115
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler 223.000.000 2004 2.084 54
Dominika Dominika 213.000.000 2004 3.000 75
Samoa Samoa 177.000.000 2004 994 47
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi 174.000.000 31 Aralık 2009 tahmini 136 1
Solomon Adaları Solomon Islands 166.000.000 2004 355 44
Bermuda Bermuda 160.000.000 FY99/00 2.560 Yok
Cook Adaları Cook Adaları 141.000.000 1996 tahmini 7.756 Yok
Fiji Fiji 127.000.000 2004 tahmini 150 5
Marshall Adaları Marshall Adaları 87.000.000 2008 tahmini 1.377 54
Vanuatu Vanuatu 81.200.000 2004 383 22
Tonga Tonga 80.700.000 2004 791 33
Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya 79.000.000 1998 tahmini 404 Yok
Cayman Adaları Cayman Adaları 70.000.000 1996 2.078 Yok
Faroe Adaları Faroe Adaları 68.100.000 2006 1.409 Yok
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya 60.800.000 FY05 tahmini 563 Yok
Grönland Grönland 58.000.000 2009 1.007 Yok
Britanya Virjin Adaları Britanya Virgin Adaları 36.100.000 1997 1.897 Yok
Nauru Nauru 33.300.000 2004 tahmini 2.599 Yok
Kiribati Kiribati 10.000.000 1999 tahmini 120 14
Montserrat Montserrat 8.900.000 1997 14.958 Yok
Anguilla Anguilla 8.800.000 1998 818 Yok
Wallis ve Futuna Wallis ve Futuna Adaları 3.670.000 2004 244 Yok
Niue Niue 418.000 2002 tahmini 196 Yok
Brunei Brunei 0 2005 0 0
Lihtenştayn Liechtenstein 0 2001 0 Yok
Makao Macau 0 2009 0 0
Palau Palau 0 FY99/00 0 Yok

Notlar ve Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dış borç. The World Factbook'daki tanım.
  2. ^ Dış borç The World Factbook Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı. Erişim tarihi 22 Mayıs 2010.
  3. ^ Toplam yıl ortası nüfus ABD Sayım Bürosu Uluslararası Veri Tabanı Erişim tarihi 22 Mayıs 2010 Not: Küba, Monako, Kuzey Kore, Somali, Hollanda Antilleri, Batı Şeria, Karadağ, Aruba, Bermuda, Cook Adaları, Marshall Adaları, Yeni Kaledonya, Cayman Adaları, Faroe Adaları, Mikronezya, Grönland, Britanya Virgin Adaları, Nauru, Montserrat, Anguilla, Wallis ve Futuna, Liechtenstein, Macau ve Palau için kullanılmıştır.
  4. ^ World Economic Outlook Database Nisan 2010 IMF. 22 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir. Not: Diğer ülkeler için kullanılmıştır.
  5. ^ GSYİH (resmi değişim oranları) The World Factbook Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı. 22 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir. Not: Küba, Aruba, Marshall Adaları, Macau ve Türkmenistan'a ait rakamlar için kullanılmıştır.
  6. ^ World Economic Outlook Database Nisan 2010 IMF. 22 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir. Not: Diğer ülkeler için kullanılmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • www.jedh.org - Brüt dış borç (Joint External Debt Hub (Birleşik Dış Borç Veritabanı))