İçeriğe atla

Pijama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Düğmeli, geleneksel bir pijama

Pijama; hafif, genellikle iki parçadan oluşan ve uyumadan önce yatarken giyilen bir giysidir.

Pijama kelimesinin etimolojik kökeni Hintçeye dayanır. Hintçe pajama kelimesinin esas anlamı, "bacak giysisi' olup Güney ve Batı Asya'da, özellikle Hindistan'da erkekler tarafından giyilen, belden bir uçkurla bağlanan hafif kumaştan bir pantolon için kullanılır. Günümüzde pijama kelimesi genellikle gecelik eşanlamlısı olarak kullanılır.

Geleneksel Hint Paijamalı hizmetkar; Hindistan 1844
Ava çıkmış, beyaz Paijamalı adamlar; Hindistan 1844

İngiliz sömürgecileri bu pantolon türü ile Hindistan'da tanıştı. 17. yüzyılın ortalarında, hem ismi hem de giysi olarak kısa süreliğine moda haline geldiği Avrupa'ya geldi. Ancak bu kısa akımdan sonra pijamalar tekrar unutuldu. Britanya İmparatorluğu'nun sömürgesi Hindistan'la ticaretin arttığı 1870 yılından sonra, pijama yeniden Avrupa'ya geldi.[1] Hafif pijama pantolonları ile birlikte bu sefer iliklenebilen, gömleğe benzeyen bir üst giyilirdi. I. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar pijama, o zamana kadar erkekler tarafından da kullanımı yaygın olan uzun geceliklerin yerini almayı başarmıştı. Pijama malzemesi olarak, Avrupa'nın sömürgelerinden temin ettiği rahat pamuk ve ipek kumaşlar kullanıldı.

20. yüzyılın 30'lu yıllarında, kadınların hafif bir tatil giysisi olarak plaj pijaması giymeleri moda oldu.

Günümüzde pijamalar uzun paçalı geniş kesimli bir pantolonla uzun kollu bir üstten oluşur. Bu üst eski modellerden farklı olarak bugün çoğunlukla tişört kesiminde olup düğmesizdir. Pantolon ise elastik bir bel bandına sahiptir.

Türk kültüründe

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Kazaklar gece kıyafetine (bir anlamda pijamaya) "Jadagay" (Jad/Cat/Yat kökü ile bağlantılı olarak Türkçe "Yatakay") adı verirler.[2][3]
  • Özbekler ise "Tunlik" (Tün: Gece sözcüğü ile bağlantılı olarak Türkçe "Tünlük") olarak adlandırırlar.[4]
  1. ^ "Pyjamas". Encyclopædia Britannica Online. 8 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2009. 
  2. ^ KAZAK KAHRAMANLIK MASALLARI, Doç. Dr. Seyfullah YILDIRIM, Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Yayınları, 2017 (Jadağay: Astarsız dikilmiş olan dış giyim)
  3. ^ KARŞILAŞTIRMALI TÜRK LEHÇELERİ SÖZLÜĞÜ, Türk Dil Kurumu Yayınları (Pijama - Kazak Türkçesi: jadağay, piyjama)
  4. ^ Oʻzbek tilining izohli lugʻati, 1981, Zokir Maʼrufov

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]