Kohort (istatistik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İstatistik, pazarlama, demografi ve eğitim alanlarında kullanılan kohort, tanımlayıcı bir özelliği paylaşan bir grup denektir. Bu grup tipik olarak doğum veya mezuniyet gibi belirli bir zaman diliminde ortak bir olay yaşamıştır.

Kohort verileri çoğu zaman demograflar için dönem verilerinden daha faydalı olabilir ve belirli bir zaman dilimine göre ayarlandığından genellikle daha doğru sonuçlar verir. Belirli bir çalışma için özel verileri almak üzere ayarlanabildiğinden daha kesindir. Ayrıca kohort verileri, dönem verilerinin aksine tempo etkilerinden etkilenmez. Diğer taraftan kohort verileri, kohort çalışması için gerekli verilerin toplanmasının uzun zaman alması anlamında dezavantajlı olabilir.[1] Kohort çalışmalarının bir başka dezavantajı, çalışma uzun bir süre devam edeceğinden devam ettirmenin son derece maliyetli olabilmesidir, demograflar genellikle çalışmayı yürütmek için yeterli kaynağa ihtiyaç duyar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Advantages and Disadvantages of Cohort Studies". sphweb.bumc.bu.edu (İngilizce). 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2018.