Vikipedi:Köy çeşmesi/2012/Ocak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2012OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık


Teklifler[kaynağı değiştir]

Seçkin konu[kaynağı değiştir]

İngilizce vikipedi'de uygulanmakta olan seçkin konu statüsünün başka hangi vikilerde uygulandığı ve bizde de uygulanmasının düşünülüp düşünülmediği konusunda bir fikri olan var mı ? Emyilmesaj 04:39, 14 Ocak 2012 (UTC)

Olabilir, güzel de olur. Şu an için seçkin konumuz olamaz belki ama ilerisi için faydalı olacağını düşünüyorum.--RapsarEfendim? 09:53, 14 Ocak 2012 (UTC)
Aslında Khutuck'un son dönemde aday gösterdiği maddeler ve Taylor Swift gibi konular şu anda bile seçkin konu olma potansiyeli taşıyorlar gibi. Bir de Türk Edebiyatı, Türkiye'de mimarlık ve Türkiye'de anayasal süreç maddelerinin SM olduğu düşünülürse belki bunları bünyesinde toplayacak birkaç KM ve/veya SM madde ile bir konu oluşturulabilir. Bir de Simpson'larla ilgili epey KM var, buradan da birşeyler çıkabilir. Benimkiler sadece öneriler ama seçkin konu kriterlerinin ne olduğuna bağlı olarak düşünülebiliriz belki. Mimar77 10:47, 14 Ocak 2012 (UTC)
Seçkin konu için "ana bir maddesi" seçkin olan Simpsonlar var galiba dediğin gibi. Swift'in ana maddesi seçkin değil, o sebeple olamaz (sanırım?). Tabii yine de her bakımdan faydalı bir yenilik olacağı kesin. Bir de İngilizce Vikiden bağımsız olarak kendi projelerimizi üretebilsek...--RapsarEfendim? 10:50, 14 Ocak 2012 (UTC)
Bu konu daha önce de dile getirilmişti. Benim de oldukça beğendiğim bir sistem açıkçası. Esasen taaa Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri sayfasını geliştirmeye başladığımda amacım bir gün seçkin konu sistemini yürürlüğe sokabilmekti. Velhasıl, henüz Türkçe vikide bu konuya girebilecek konu olmadığından ertelemiştim. Hala da bizde kriterleri karşılayan konular olduğunu sanmıyorum -son dönemlerdeki gelişmelerden pek haberdar olmadığımdan kesin konuşamıyorum. Seçkin konu dışında Kaliteli konu da var ing vikide. Uyarlandığında ikisinin eş zamanlı uyarlanmasının iyi olacağını düşünüyorum. Kriterlere geçersek:
en:Wikipedia:Featured topic criteria sayfasında ikisi de anlatılıyor zaten. Kısaca özetlersek en az üç maddeyi (ana konu maddesi dahil) kapsayan bir konu gerekiyor, ama konu içinde sadece kafana göre 3 madde seçebilirsin anlamına gelmiyor bu. 1d'sine bakarsak: There is no obvious gap (missing or stub article) in the topic. A topic must not cherry pick only the best articles to become featured together. Mesela Nobel Ödülü sahipleri listesi seçkin liste olup seçkin konu adayı oldu diyelim, çünkü Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi ve Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri listesi hali hazırda seçkin liste. Ancak Fizik, Tıp veya Fizyoloji ve Barış dallarındaki maddelerin de seçkin liste veya kaliteli madde statüsünde olması gerekiyor. Nadiren de olsa, konu içindeki az sayıda maddenin çok nadiren de olsa kaliteli madde statüsüne çok çok yakın olması kabul edilebiliyor. O da 1.maddenin c bendinde açıklanıyor.
Seçkin konu ise o konudaki maddelerin en az yarısının seçkin sınıfında olması gerekiyor, ki yüzde ne olursa olsun minimum 2 seçkin sayfa bulunması mecburi. Diğer tüm maddelerin ise kaliteli madde olması gerekiyor. Kaliteli konuda ise fark bu yüzde. Kaliteli konuda tüm maddelerin en az seçkin veya kaliteli olması gerekiyor.
Bunlara ek olarak mesela sadece 1 madde kaliteli veya seçkin sınıfında değil. O da kabul edilebiliyor. Ancak o maddenin de kaliteli madde statüsüne hayli yakın olması gerekiyor. Bu konuya örnek: en:Wikipedia talk:Featured topics/BBC Sports Personality of the Year. "Unsung Hero" maddesi haricinde hepsi seçkin, ancak seçkin olmayan tek madde de taslak statüsünün hayli üstünde. Bir diğer örnek: en:Wikipedia:Featured topic candidates/Thatgamecompany/archive1. Sonuç olarak, adaylığa sunarken konuyla ilgili sadece seçmeceyle seçkin ve kaliteli maddelerin değil, konunun kapsadığı tüm maddelerin sıralanması gerekiyor. Zaten seçkin konu adaylık tartışması şunları kapsıyor kabaca: 1) Working definition of the topic. 2) Vital improvements to articles necessary to maintain status for the topic. 3) Potential improvements to the topic's member articles. 4) Possible additions to the scope of the topic.
Tabi sonuç olarak, 3 seçkin +3 kaliteli maddeye yakın madde seçkin konu olamıyor. Bu doğrultuda seçkin veya kaliteli konu sınıfına girebileceğini düşündüğünüz konu varsa, bu sistemle ilgili sayfaları çevirmeye başlayabilirim. Daha önceden incelediğim sayfalar olduğundan hızlı bir şekilde uyarlamayı halledebilirim. Ancak dediğim gibi -bildiğim kaliteli-seçkin sayfalara dayanarak- bizim için halen daha erken olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla --Merube 89msj 13:27, 14 Ocak 2012 (UTC)
  • Daha evvelden bu konu hakkında planlar yaptıydım, ancak o dönemde elimizde yeterli seçkin/kaliteli konu adayı yok diye düşünüyordum. Şu an SK çıkartabileceğimiz şekilde gruplanmış SM/KM'lerimiz var. Tohum olarak değerlendirebileceğimiz 2-3 SK çıkacaksa uygulamaya alabiliriz, çok basit iş. Merube 89 çeviri yaparsa seçkin konu sayfası açmamak için bir sebep görmüyorum. Seçkin konu/Kaliteli konu diye bir ayrım ingilizcede veya diğer dillerde yok, KM ve SM'leri aynı değerlendirebiliriz. İlk SK "Brandenburg sınıfı zırhlı" olabilir belki, konuda 5 madde var, beşi de kaliteli. Şahsen SK'ların iyi bir motivasyon sağlayabileceğini düşünüyorum.--Khutuckmsj 19:25, 21 Ocak 2012 (UTC)
  • Merhaba Khutuck. Seçkin konu/Kaliteli konu ayrımı yok demişsin ama var: Merube yukarıda özetledi ama Şeçkin Konu: Wikipedia:Featured topics ve Kaliteli Konu: Wikipedia:Good topics sayfalarında yer alıyor. O zaman Merube'ye zahmet olmazsa her iki sayfa da çevrilebilirse çok iyi olur. Mimar77 19:42, 21 Ocak 2012 (UTC)
Bence ilk başta bölmesek, "Seçkin konu" veya "Kaliteli konu" yapsak, seçkin/kaliteli konuları aynı değerlendirsek daha iyi olur. İçeriğimiz az, 3-4 seçkin/kaliteli konu ancak çıkartabiliriz. İngilizcede hem seçkin, hem kaliteli maddeler içeren konular seçkin konu olabiliyor, sadece kaliteli maddeler içerenler de kaliteli konu oluyor. "Osmanlı zırhlıları" diye bir seçkin/kaliteli konu açsak Osmanlı zırhlıları listesi SL, Yavuz zırhlısı SM; Brandenburg sınıfı zırhlı, Turgut Reis ve Barbaros Hayreddin ise KM seviyesinde; yakın gelecekte de Midilli'yi (SMS Breslau) KM yapacağım. Bu konuya "Seçkin konu" demek bence uygun olur. "Brandenburg sınıfı zırhlılar" ise 4 gemi ve bir gemi sınıfı maddesi içeriyor, 5 KM'den oluşuyor. Bunaysa "kaliteli konu" yerine "seçkin konu" diyebiliriz bence.
Ayırmaya karşıyım, şu sebepten: "Kaliteli konu" ve "seçkin konu" diye ayırırsak, ikişer-üçer konu içeren iki farklı sayfa oluşacak, okuyucunun dikkati dağılacak, güzel konularımıza ulaşmak zorlaşacak. İleride 40-50 seçkin/kaliteli konumuz olursa böleriz, şimdi bölersek dikkat dağıtmış oluruz. Seçkin/kaliteli konu sayfalarının amacını "okuyucuya iyi içeriği bir arada vermek" olarak düşünüyorum ben, tek sayfa da bu amaca daha uygun olur.--Khutuckmsj 20:54, 21 Ocak 2012 (UTC)
  • Ben de bu iki konu sayfasının ayırılması taraftarıyım. İkisi farklı nitelikte konular kanımca. Ama Khutuck yorumunda da haklısın henüz yeterli maddemiz yok, okuyucunun da dikkati dağılabilir. Peki orta yol olarak sadece Seçkin Konu açılsa ama Kaliteli Konu şimdilik açılmasa, ne dersiniz? (Ama seçkin konu kriterlerimizi şimdilik İngilizcesine kıyasla daha esnek yapabiliriz.) Bir iki yıl sonra da Kaliteli Konu sayfasını oluştururuz umarım. Ne düşünüyorsunuz? Mimar77 21:38, 21 Ocak 2012 (UTC)
  • Bence tam tersi daha uygun. İlk başta Kaliteli Konu açılır, daha sonra yeterli sayıya ulaşıldığı düşünüldüğünde şeçkin konu kriteri taşıyanlar oraya ayrılır... Nazif İLBEK 07:41, 22 Ocak 2012 (UTC)
Ben de orta yol olarak tekinin açılmasını düşünüyorum zaten. "Seçkin konu" adı daha uygun, halihazırda SR, SM ve SL'lerimiz var, ancak kaliteli içerik sadece KM'lerden ibaret.--Khutuckmsj 12:51, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Bence eğer KK olacaksa, SK nın kriterleri biraz yüksek olmalı. Ama bir orta yol bulup tek değerlendirmeye tabi tutacaksak SK olarak adlandırılabilir. Nazif İLBEK 13:44, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Yukarıda Khutuck'ün yorumlarına kısmen katılmakla beraber ilk olarak Kaliteli Konu açılması taraftarıyım. Birçok maddeyi ortaklaşa çalışarak KM ve SM / SL yapmıştık (Yukarıda Khutuck saymış), Seçkin Konu'nun içindeki maddelerin hepsi SM / SL olmalı, arada SM'ler ve KM'ler var ise Kaliteli Konu olmalı. Hepsi KM ise yine Kaliteli Konu olabilir. Konuları Seçkin ve Kaliteli olarak ayırmak, okuyucuların bilgiye daha kolay bir şekilde ulaşmasına katkı sağlayabilir ama ayrımı da iyi yapmak gerek. KM'lerin ve SM'lerin bulunduğu bir konuyu Seçkin Konu yapmak bana doğru gelmiyor, tüm maddeleri SM olan bir konu ile maddeleri KM / SM karışık bir konuyu aynı kategoriye koymak sağlıklı değil. --Berm@nyaİleti 13:22, 22 Ocak 2012 (UTC)
Diğer dillerde SK/KK diye bir ayrımı hep yok. Katalanca hem KM, hem SM'leri bir değerlendirmiş; Danca da ayı şeyi yapmış. Svence mi isveççe mi neyse o da KM/SM'leri bir arada kullamış, ingilizce ise KM/SM içerenleri "Seçkin konu", sadece KM içerenleri "kaliteli konu" olarak ayırmış ama kaliteli konular SM, seçkin konular ise KM içeriyor, saçma bir sistem kurmuşlar bölmeye uğraşırken. Seçkin konu kullanalım gitsin derim, Seçkin Madde/Liste/Resim/Portal'in yanına konuyu da koyarız, ana sayfadan da ulaşması çok kolay olur. İkiye ayırırsak uğraşacağız, okuyucu bulamayacak, yaptığımız işin bir anlamı kalmayacak. Unuttuğunuz bir nokta, her maddenin SM olamayacağı ancak KM olabileceği. Kısa konulardan SM çıkartmak çok çok zor. Tek değerlendirme yapıp seçkin konu demek en iyisi.--Khutuckmsj 14:27, 22 Ocak 2012 (UTC)
O vakit sadece KK yapsak, SK'yı ileri bir tarihe bıraksak daha iyi olmaz mı? Seçkin sıfatının VP'de kullanımı kabaca Bundan daha iyisi yok, kalitelinin ki ise daha iyisi vardır ama bunu da paralı bir ansiklopedide bulabilirsin diye kafamda canladırıyorum. Bu nedenle KK daha doğru geliyor bana. Selamlar Coriolis 16:28, 22 Ocak 2012 (UTC)
Khutuck'un dediği sistemin mantıklı olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 16:43, 22 Ocak 2012 (UTC)


5 madde
Osmanlı Zırhlıları
Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı savaş gemileri listesi
Yavuz Muharebe Kruvazörü
Brandenburg sınıfı zırhlılar
Barbaros Hayreddin
Turgut Reis
  • Örnek bir "Seçkin Konu" kutusu. Bunu "kaliteli konu" yapmak yanlış olur.--Khutuckmsj 17:04, 22 Ocak 2012 (UTC)
Khutuck'a katılıyorum bu hususta. Mimar77 17:09, 22 Ocak 2012 (UTC)


5 madde
Brandenburg sınıfı zırhlılar
Brandenburg sınıfı zırhlılar
Brandenburg
Wörth
Barbaros Hayreddin (SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm)
Turgut Reis (SMS Weißenburg)
  • Bu da "kaliteli Konu" önerisi. Bu ikincisini de "seçkin konu" olarak adlandırmamızda mahsur görmüyorum açıkçası.--Khutuckmsj 17:11, 22 Ocak 2012 (UTC)
Ek olarak, dikkatli bakarsanız Vikipedi Kitapları'na bağlar da var, bu kitapları da oluşturmuş oluruz, süper olur. Brandenburg sınıfı kitabını hazırladım, muhteşem oluyor :) --Khutuckmsj 17:41, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • KK/SK diye ayırmak şu an için çok mantıksız. Her ikisini de SK olarak değerlendirmek daha mantıklı (günümüz şartları için). Ayrıca SK bir plan program olur kullanıcılar için: Kullanıcının bir seçkin konu yapma hedefi olur ve ona göre madde geliştirir. Emperyan-ileti 18:03, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • KK/SK ayrımı yapılmasın, benim de buna itirazım yok. Ama yukarıda verilen ikinci örnek SK olmamalı görüşündeyim. Sadece KM'lerden oluşan bir seçkin konu olmamalı ve de seçkin bir konuda bulunacak minimum SM veya SL sayısı belirlenmeli kanımca. Mimar77 18:21, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Dediğinize katılıyorum. Ancak benim açımdan bir sakınca yok yine. Çünkü durum belli. Biraz ilerledikten sonra "KK" diye ayırım yapabiliriz. Emperyan-ileti 18:29, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu arada eklemek isterim. İngilizce Vikipedi'deki şartlara göre Kaliteli Konu olan şu konuların şimdilik Türkçe Vikipedi'de Seçkin Konu olmalarına itirazım olmaz ama bu Kaliteli Konularda bile seçkin madde veya seçkin liste var: [1], [2] veya [3] Mimar77 18:44, 22 Ocak 2012 (UTC)
Evet ama seçkin konularda da kaliteli madde var :) İkisi ortaya karışık olmuş ingilizcede.--Khutuckmsj 18:46, 22 Ocak 2012 (UTC)
Benim düşüncem seçkin ve kaliteli konuların sayısı 15'eri (veya başka rakam) geçince ikiye bölmek. Diyelim 30 SK'mız oldu, bunların 15'i SM ve KM'lerden, 15'i ise sadece KM'lerden oluşuyor; bölme vakti gelmiş demektir. 15 konu içeren bir sayfa okuyucuyu yeterince oyalayacaktır, ancak 3-5 SK, 3-5 KK olması okuyucunun merakını kamçılamayacaktır.--Khutuckmsj 18:46, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Khutuck: Sadece Seçkin Konu olsun ama şimdilik Kaliteli Konu olmasın yorumuna şimdiye kadar katılmayan yok zaten. Ama ben şahsen bir SK'nın sadece KM'lerden oluşmasına olumlu bakmıyorum. Ama tabi ki tartışılır ve ortak görüş ne olursa ona da itirazım olmaz. Burada nasıl bir yöntem izlenmeli? Belki Merube Seçkin Konu sayfasını çevirir sonra o maddenin tartışma sayfasında kriterleri mi belirlenmeli acaba? Mimar77 18:57, 22 Ocak 2012 (UTC)
Şöyle yapsak: "Vikipedi:Seçkin konular" sayfasının altında üst kısmı seçkin konulara, alt kısmı kaliteli konulara ayırsak, ilerleyen zamanda bölmesi de kolay olsa? --Khutuckmsj 19:33, 22 Ocak 2012 (UTC)
Seçkin Konu hususunun onaylanması ve bir an önce uygulamaya geçilmesi taraftarıyım. Bu konuda her türlü öneriye ve orta yola olumlu bakarım. Bu benim şahsi fikrim tabi ki. Acaba SK maddesi İngilizce olarak Türkçe Vikipedi'de kopyalansa ve çevrilmeye başlansa; aynı zamanda seçilme kriterleri için bir hatırlatma banner'i vikipedi duyurusu olarak konulsa nasıl olur? Çeviri yapılırken maddeninin tartışma sayfasında da kriterler tartışılır ve oylanabilir belki. Vikipedi sayfasının üstüne banner konulursa tartışmaya katılım daha fazla olur diye düşünüyorum. Mimar77 19:48, 22 Ocak 2012 (UTC)
Tartışmaya çeşmeden bağ veririz, ilgilenmesi muhtemel tüm kullanıcılara mesaj atarız. Bu tür çok da hayati olmayan kararlarda banner kullanmak, ileride "banner körlüğü" olarak adlandırılan ve kullanıcıların bannerları ciddiye almamasına hatta görmemesine yol açan duruma sebebiyet verebilir. Bence kendi SK yönergemizi ingilizceyi sadece örnek alarak kendimiz yazalım, birebir tercüme etmeyelim.--Khutuckmsj 19:57, 22 Ocak 2012 (UTC)

  • Seçkin konular belirlememiz konusunda görüş birliği var. Vikipedi:Seçkin konular sayfası hazırdır, kriterleri belirleyebiliriz.--Khutuckmsj 20:11, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Konunun bundan sonraki kısmı için tartışma sayfasında devam edilmesi daha iyi olmaz mı? Buraya da referans vererek önerilerimi tartışma sayfasında yazdım. Mimar77 22:03, 22 Ocak 2012 (UTC)

skor tahmin yarışması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar aklıma burada kısmen ayrıntılarını görebileceğiniz bir yarışma fikri geldi. Amaç sadece eğlence, mizah. Ne derseniz artık. Sanırım buna benzer bi teklif şubat 2011'de şurada sevgili bermanya tarafından yapılmış, o projenin tüm ayrıntılarını bilmemekle birlikte bu yarışmanın amacının sadece mizahi olduğunu belirtmek isterim. Sonunda illa ki ödül verilmek zorunda da deği,l sadece puan toplayıp lider olmak da olabilir amaç. Tabii ki birinci olana manevi bir ödül de verilebilir. Orada da dediğim gibi henüz sadece taslak olarak kafamda düşündüklerimi birazcık şekillendirmeye çalıştım sayfada. Gelecek tepkilere göre devam etmeyi veya etmemeyi planlıyorum. Siz ne dersiniz?-- s a y z ' ı nu s u 15:53, 25 Ocak 2012 (UTC)

  • Destek Destek Eğer gereken önem verilirse gerçekten güzel bir yarışma olur.--NicoMesaj 15:57, 25 Ocak 2012 (UTC)

Destek Destek Çok eğlenceli olur ama ödül koyalım. Milesbroke 16:02, 25 Ocak 2012 (UTC)

  • Destek Destek Şu mesajımdaki kriterler katılırsa faydalı bir proje olabilir, hem Vikipedi gelişir hem de eğleniriz. --Berm@nyaİleti 18:32, 25 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Biraz ilgi alanıyla alakalı bir uygulama. Gerekliliğinden ziyade eğlenceli bir nokta göremediğim için karşıyım. --Vitruvian 22:38, 25 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Bermanya'nın sistemi müthiş! Onunki daha güzel bence (Not: Kıskanma Sayz )--Betelgeuse-Seginus 07:30, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu oyun için Facebook grubu vb. farklı bir platformu da kullanabilirsiniz, Vikipedi'de ana amacımızdan sapmasak daha iyi olur. "180.000'inci maddeye hangi gün saat kaçta ulaşırız" diye bir tahmin oyunu olur ama.--Khutuckmsj 08:04, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Khutucuk'a katılıyorum. Bu tür yarışmalar forumlarda olmalı bence. Emyilmesaj 08:16, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Ben de uygun platformun burası olmadığını düşünüyorum. -- Güzelonlu (mesaj) 09:07, 26 Ocak 2012 (UTC)

Yorum Yorum Maksat eğlenmek değil mi? Aktif kullanıcı sıkıntısı vardı. Bununla kullanıcı da çekeriz. Bermanya'nın fikrini okudum. Tam anlamadım ama anladığım kaybeden madde açıyor. Bu da çok iyi. Vikipedi madde kazanır. Hem vikipedi daha eğlenceli bir yer haline gelir. Kullanıcılar kaynaşır, fazladan madde açılır vs. vs zararlı bir yanı yok ki. Hem biz eğlenelim, hem vikimiz madde kazansın. Milesbroke 10:52, 26 Ocak 2012 (UTC)

  • Kaybedenin ceza olarak madde yazdığı bir oyunun mantığının Vikipedi ruhuna tamamen aykırı olduğunu düşünüyorum. Bahsi geçen oyunun yeri ise kesinlikle burası değil herhangi bir sosyal paylaşım sitesi olabilir. Bu talebin Vikipedi'de bulunma amacıyla ve Vikipedi'nin genel yapısı ile alakalı olduğunu da düşünmüyorum. Böyle bir yarışmanın bu platformda olmasına karşıyım. -- Güzelonlu (mesaj) 13:07, 26 Ocak 2012 (UTC)

ben de, bir ay süreyle hiç futboldan bahsetmemek, futbolla ilgili maddelere katkı yapmamak üzerine bir ödül koymak istiyorum. benimle bu konuda bahse giren kullanıcılara, madde açıp hediye edicem. ciddiyim. --ki bl 14:48, 26 Ocak 2012 (UTC)

. --Berm@nyaİleti 15:09, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Aslında ben bu uygulamaya pek sıcak bakmıyorum. Yani burada bulunmamızın temel amacına aykırı olarak görüyorum. Ama kullanıcının kendi alt sayfalarında bir şeyler yapmasına karışmayı da pek uygun bulmuyorum açıkçası. Zamanında denendiği gibi direk Vikipedi alan adı altında oluşturulmamasını da takdir ettim. Kullanıcı alt sayfasında olduğu müddetçe beni pek ilgilendirmeyen bir uygulama. Öte yandan kibele'nin bahsini de kabul ettiğimi buradan belirteyim. Onay ve reddetmeler dışında bir ay boyunca futbol maddelerine katkı yapmayacağım.--RapsarEfendim? 15:37, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Vikipedi'nin özüyle ile hiçbir bağlantısını göremiyorum, aktif kullanıcı (ansiklopedi yazarı) sayısını artırmaya nasıl yarayacağını da anlayamadım. Sonuçta Vikipedi forum ya da eğlence alanı değildir. Ayrıca bu tür önerilerin direkt oylamaya dönüşmemesine dikkat etmek gerekiyor zira Vikipedi'de oylamaların gerekmedikçe kullanılması tavsiye edilmez. İyivikiler... [ho? ni!] 15:57, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu soruyu bekliyordum :) Yani şu şekilde futbolu seven ama aktif olmayan kullanıcılar bu oyun mu veya ne dersek tahminlerini yaptıktan sonra hazır gelmişken bir şeyler yapalım derler belki. Tabi kimse kimseye zorla sayfa açtıramaz. İsteyen açar, isteyen açmaz. Sayfanın altına spor alanında açılmayı bekleyen sayfaları koyarız veya taslakları, geliştirilmesi için. En azından Süper Lig'in Play-Off larında yapılabilir. Deneme amaçlı. Bir sıkıntı olursa yapılmaz. Milesbroke 16:18, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Kullanici sayfalarina karismasak daha iyi olur sanki. Laissez faire diyorum alt sayfalar için. Coriolis 16:03, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Hem vikipedi kurallarından bahsedeceğiz hemde kuralları bizler çiğneyeceğiz buna şaştım doğrusu. Eğlenecek başka web sitesi vesaire gibi siteler bulalım beyler Ansiklopedi sayfalarında değil--Tacirci..16:58, 26 Ocak 2012
  • Yorum Yorum Bu yarışma kural çiğnemek için yapılmayacak, sadece mizahi bir değere sahip olacak. --NicoMesaj 17:05, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Arkadaşlar benim amacım kimseyi rahatsız etmek değildi, buraya yazarak bile bazılarınızın zamanını çaldığımı üzülerek farkettim o yüzden özür dilerim en baştan ama madem bir şeyler denildi ben de bir iki kelam edeyim: Öncelikle tabii ki karşı olanlar olabilir doğal olarak ve neden yapılmaması gerektiğini çok mantıklı bir şekilde açıklayan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum zira bu en doğal hakları(isim vermek gibi olmasın baş harfi Khutuck vb. ). Benim bunu hazırlarkenki amacım vikipediyi zaten hiç hazzetmediğim o kastedilen forum ve eğlence yerlerine dönüştürmek değildi ve ben de biliyorum buranın forum veya eğlence yeri olmadığını, yani öyle alınganlık pek huyum değildir fakat bazı laflar farklı noktalara gidebiliyor dikkatli olmak lazım, karşı olurken saygılı da olalım.(VP:N) Ayrıca vikipedi zaten bana göre bir eğlence yeridir (benim anladığım anlamda) aynı zamanda zaten, zira eğlenmediğimi, zevk almadığımı farketsem burada 1 dk durmam, benim amacım kimseyi rahatsız etmeden kendimize ufak bi eğlencelik daha çıkarmaktı. Sanırım zorla, eğlenmediği halde burada duranlar var. İkincisi eğer isteyen kullanıcılar olursa hala ben yarışmayı kullanıcı alt sayfamda yapmak istiyorum . İsteyenler yorumlar kısmına görüşlerini bırakırsa veya sadece imzalarını, sayıya göre uygulayabiliriz belki. Bu arada Milesbroke'un önerisi de mantıklı sporla ilgili ilgi bekleyen maddeler o yarışma sayfalarında ön plana çıkarılabilir, zaten o yarışmaya katılanlar da sporla ilgili kişiler olacağından belki o maddelere bir yararı dokunur ama Dediğim gibi öncelikli amacım vikipedistler arasında kaynaşmayı arttırmak bunu da birazcık yarışarak yapmak ha bu olurken vikipediye maddeler kazandırsak nasıl olur? süper olur tabii ki! İBP'nin bile yeni kulanıcılardan ne kadar katkı aldığı ortadayken bu yarışmaya sadece yeni kullanıcılardan destek almaz diye karşı olmak pek mantıklı gelmiyor bana. Bu kadar karşı fikir varken zaten genel bir yarışma yapmak yanlış olur (buraya taşımak hataydı bunu farkettim, istemeyenler kesinlikle olacaktır ve bir vikiprojesi olarak yapılamaz) o yüzden bundan sonra sadece isteyen arkadaşları kullanıcı alt sayfama bekliyorum, sanırım kullanıcı alt sayfamda yapılmasının bir sakıncası yoktur? eğer varsa HS olarak işaretliyorum sayfayı? Teşekkürler iyi çalışmalar.-- s a y z ' ı nu s u 17:08, 26 Ocak 2012 (UTC)

Kanımca yeni kullanıcılar belli bir süre sonra vikipediyi sıkıcı bulmaya başlıyorlar ve bir daha girmiyorlar. Böyle bir çalışma onların vikipedide daha çok zaman geçirmelerini sağlar. Bu sayede onlar da buranın aslında sıkıcı değil, eğlenceli (bana göre) bir yer olduğunu anlarlar. Hem aşağıya koyacağımız sporla ilgili taslak ve oluşturulmayı bekleyen sayfalara bakarak sayfa oluştururlar. Bunu da bir İBP gibi bir çalışmaya dönüştürebiliriz. Şu kadar madde açana ödül (İBP'deki gibi) mesela. Dediğim gibi hem eğlenip hem madde açarız. Vikipedimiz de gelişmiş olur. Sırf spor maddeleriyle bile yakın zamanda 200.000'e ulaşırız belki. Milesbroke 17:27, 26 Ocak 2012 (UTC)

Bu ayrı bir Viki projesi olarak düşünülse güzel olur, eğlenceli de olur. Vikipedide kolayca tablo oluşturma vs. gibi özellikleri kullanmak sanırım cazip geliyor. Ufak bir internet alanı satın alıp orada böyle bir şey yapılabilir. Artık Mediawiki bile hazır kurulabilen uygulamalar arasında yer alıyor.--Alperen 18:09, 26 Ocak 2012 (UTC)
Satın almak derken?? Böyle bir şey vikipedide olursa daha iyi olur. Dediğim gibi bu konuyla ilgili siteye giren spor meraklısı bir kullanıcı aşağıya koyduğumuz taslak veya oluşturulmayı bekleyen sayfalara da katkıda bulunur. Bu sayede hem eğleniriz hem madde oluştururuz. Milesbroke 21:28, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Arkadaşlar durmadan burası eğlence yeri değil diyorsunuz, iyi güzel de bu proje çok ciddi tutulmayacak ki, Vikipedi:Eğlence Bölümü'nü biliyorsunuz. Bu proje de onun kapsamına girecek. İstemeyen de katılmasın ne olacak, katılım fazla olursa kullanıcı alt sayfasından çıkarıp gerçek bir Vikiproje haline getirebiliriz diyorum, bununla beraber bu tür Vikiprojelerin fazla artmaması ve bu iddia projesinin de çok ciddi tutulması gerekiyor (Sayz da öyle diyor anladığım kadarıyla). İyi çalışmalar. --Berm@nyaİleti 21:36, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Yukarıda da belirtilmiş. Biraz ilgi alanıyla alakalı. Vikipedi'de iddaa oynamak herhalde çok ilginç bir ironi teşkil edecektir. Bu sayede nasıl kullanıcı çekilecek o kısmı da tam anlamadım. Benvewikilerim (tartışma) 17:02, 4 Nisan 2012 (UTC)
  • Şartlı destek Sistem biraz değişmeli. -- BalKesLi 12:02, 10 Mayıs 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Bence de ilgi alanıyla alakalı. Üyelik çekme bakımından da bütün karşı çıkanlar gibi bende olumlu bakmıyorum. Canberk 19:09, 18 Mayıs 2012 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Son değişiklikler[kaynağı değiştir]

Son değişiklikler kısmında siyah bir şerit gözüküyor bazen şuradaki gibi. Neyin nesidir bu acaba?--RapsarEfendim? 13:03, 8 Ocak 2012 (UTC)

Vandallık. İsrail karşıtı anonim maddeye küfür dolduruyor değişiklik özetine de onu. Yapması zor değil sanırım ama böylesi daha iyi. Değişiklik özetinde küfür yazacağına siyah şerit olsun.--Reality 13:24, 8 Ocak 2012 (UTC)

Offline (Cevrimdisi?) vikipedi editörü[kaynağı değiştir]

Tezimin bitmesine az bir süre kaldi. Ufaktan aktifligimi arttirmaya basliyacagim. Merak ettigim hangi offline editörü kullanmayi tercih ediyorsunuz? Ben diger islerimde de kullandigim icin NP++'in wiki plugini deniyorum su aralar ama preview ve upload kismini pek begenmedim. Özellikle tavsiye edeceginiz offline bir editor var mi? Selamlar. Coriolis 18:45, 13 Ocak 2012 (UTC)

  • Araştırmıştım offline editör ama bulamamıştım çok kullanışlı bir program. Aklımda kalan Wikitaxi programı var, onu da faaliyete geçirmekte zorlanmıştım.--coolland 10:54, 27 Nisan 2012 (UTC)
MediWiki'yi çevrimdışı kullanabilmek için öncelikle bilgisayarınıza WAMP gibi bir tümleşik yazılım kurmanız gerekiyor. Biraz kafa karıştıran bir süreç olabilir. Bununla ilgili bir sorunuz olursa mesaj atabilirsiniz. İyi çalışmalar. --Gökhan (mesaj) 12:59, 29 Nisan 2012 (UTC)

Günün maddesi[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Günün maddesi/maddeler/2012 sayfası boş şu anda. Günün maddeleri başka bir sayfada mı toplanıyor acaba? Bir de günün maddesi olan sayfalara hangi şablon ekleniyor? Teşekkürler.--Abuk SABUK msj 22:43, 13 Ocak 2012 (UTC)

konu aramada i ve ı kullanımı[kaynağı değiştir]

Selam, madde ararken direkt karşığı Vikipedi'de yoksa motor bize pardon şunu mu demek istedin? diyerek benzer yazılışa sahip kelimeleri öneriyor biliyorsunuz. Bu öneri için algortima ı ve i benzerliğini dikkate almıyor sanıyorum. Ki standart bir kullanıcı için son derece tipik bir hata aradığı maddeyi ingilizce karaterler yazmak. Düzeltilmesi/Geliştirilmesi mümkün müdür? Coriolis 16:09, 26 Ocak 2012 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Lütfen şablon adı ile ilgili tartışmaya katılınız.--Abuk SABUK msj 11:20, 1 Ocak 2012 (UTC)

Silinmeye aday sayfalara ilgi[kaynağı değiştir]

  • Bazı kapanmamış adaylıklar var SAS'da. Arada gitmiş tartışmalar ilgi gösterilmeli. Kullanıcı:DumbBOT/TimeSortedAfd sayfasından kronolojik sıralamasını görebilirsiniz. Kolay gelsin.--Reality 11:40, 1 Ocak 2012 (UTC)
  • Radio FG ile ilgili telif hakkı benim çalıştığım şirkette bulunmakta ve güncellemelerle ben ilgilenmekteyim. Silinmeye aday sayfalar arasında olmasının sebebi telif hakkı ise gerekli belgelerin tarafınıza gönderimini sağlaya bilirim.

Cezayir Soykırımı[kaynağı değiştir]

Arapçada dahi katliam tanımı kullanılmış. Soykırım tanımında ısrarcı davranılıyor ancak bunu destekleyen kaynaklara ihtiyaç var. Bu haliyle tarafsız bakış açısı ilkesi ihlal ediliyor. esc2003 19:57, 1 Ocak 2012 (UTC)

Esc haklı. Madde adının Sétif ve Guelma Katliamı olarak değiştirilmesi daha doğru olur. --Vitruvian 21:51, 1 Ocak 2012 (UTC)
Maddenin tartışma sayfasında ortak karara varılması daha uygun diye düşünüyorum. Zira "soykırım" olayı sadece 8 Mayıs katliamını ifade etmiyor, 8 Mayıs katliamından sonra başlayan çatışmaları, savaşı ve diğer katliamları da kapsayan ve İngilizce soykırım maddesindeki tanımlamalara uyan bir olaylar bütününü ifade ettiğinden madde adının katliam olarak değiştirilmesi yanlış diye düşünüyorum. Tolga ☪ 22:43, 1 Ocak 2012 (UTC)
Bu, Vikipedi kullanıcılarının ortak kararıyla tanımlanabileceği basitlikte bir konu değil. esc2003 12:59, 2 Ocak 2012 (UTC)
Dilerseniz tartışma sayfasına geçelim. Ben fikirlerimi orada belirteceğim. Esc ise haklı, oylama her daim çoğunluğun tiranlığıyla sonuçlanır. Şu da bir gerçek (tabii benim izlenimim) Vikipedi'de az sayıda kullanıcı tarih ile ilgili gördüğüm kadarıyla, dolayısıyla kim ne kadar doğru bir oy kullanabilir emin değilim. Konuyla ilgilenen kişilerin ansiklopedik, mâkul bir önerlerisiyle sonuçlanmalı. --Vitruvian 15:08, 2 Ocak 2012 (UTC)
Tartışma Tartışma:Cezayir Soykırımı sayfasında devam etmektedir.--Reality 16:16, 3 Ocak 2012 (UTC)

İş birliği projesi[kaynağı değiştir]

İş birliği projesi, yeni yılla beraber bir yenilenmeye gidiyor. Tasarımda, sistemde değişiklikler oldu, yılın ilk projesi yarın (2 Ocak günü) başlıyor. Tüm Vikipedi topluluğunu projeye davet ediyorum.

Davetten sonra, bu mesajın asıl yazılış sebebi olan geçtiğimiz yılın, yani 2011’in raporuna geçelim. Geçtiğimiz yıl İBP için genel anlamda başarılı bir yıl oldu. Elbette ki katılım açısından iniş çıkışlar olsa da projede istikrar sağlandı. Yılın en başarılı kullanıcısı Cekli829 oldu, onu bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Ve memnuniyetle belirtiyorum ki, bir zamanlar özlemle anılan o “eski iş birliği projesi”, farklı bir formatta; ama yine de Vikipedi’ye büyük kazançlar sağlayarak geri döndü.

Yıl içinde projede yüzlerce madde açıldı, yüzlercesi düzenlendi. Proje kapsamında Vikipedi’ye KM veya SM olabilecek, en azından bu düzeye yakın maddeler de kazandırıldı. Bu yıl İBP kapsamında çevrilen Google maddesi birlikte neler yapabileceğimizin önemli bir göstergesi oldu. Bahsettiğim çeviri 35. hafta kapsamında gerçekleşti; bu, yılın en başarılı projelerinden biriydi. 30. hafta, 37. hafta, 23. hafta, 22. hafta ve 31. hafta da projenin diğer başarılı haftalarındandı. 1994 San Marino Grand Prix ve Yavuz Muharebe Kruvazörü maddelerindeki kırmızı bağlantıların proje kapsamında tüketilmesi ve bu maddelerin bugün SM olması da projenin bir diğer başarısıdır. Buradan bu başarıya katkıda bulunan tüm katılımcılara ve proje sorumlularına teşekkür ederim.

Elbette ki 2011 yılında sıkıntılı geçen projeler de oldu. 2012 yılında umarım ki iş birliği projesi Vikipedi’ye daha faydalı olur, eğer bu gerçekleşirse ve bunda bir nebze olsun katkım olursa ne mutlu bana. Ama bunun gerçekleşmesi için asıl gereken ne? Sizin katkılarınız! Evet, iş birliği projesi yukarıda da dediğim gibi yenilenmiş olarak sizleri bekliyor. Bu haftanın projesi spor veya yapılar konusundaki maddelerin açılması.

2011 yıl raporumun sonuna geldim, detaylar Vikipedi:Haftanın iş birliği/2011 Arşivi sayfasından görülebilir. Tüm katılımcılara ve sorumlulara tekrardan teşekkür eder, herkese mutlu yıllar dilerim.

--seksen 22:14, 1 Ocak 2012 (UTC)

İBP II. Altın Çağını yaşıyor. Tasarımı, katılımcıları ve sorumluları ile İBP başarıya ulaştı. 2012'de çok daha büyük işler başaracağız, 2011 yılı İBP sorumlularına ve İBP katılımcılarına yürekten teşekkür ederim. --Berm@nyaİleti 22:42, 1 Ocak 2012 (UTC)

işbirlikleri dahilinde ya da dışında vikipediye emek veren herkesin ellerine sağlık. şu 'aman da ne şahane işler yapıyoruz, yapacağız' tarzındaki sloganların biraz fazla siyesetçi ağzı olduğunu, kişinin ayinesinin iş olduğunu söylemek isterim naçizane.. asıl ilerleme, özeleştiriden çıkar malum. bir de şunu eklemek isterim: işbirliği ödüllerinin, çeviri yapmayı, madde açmayı özendirmesi güzel, ancak çevirinin kolay gibi görünen zor bir zanaat olduğu unutuluyor sanırım. hızlıca puanlama yapılır, işbirlikleri birbiri arkasına eklenirken şu tür maddelerin açılmasını ve kontrol bile edilmeden kaliteli madde adayı olmalarını, okunmadan seçilmelerini filan da ardarda eklemeyelim derim. kolaylıklar, iyi yıllar herkese.. --ki bl 13:00, 2 Ocak 2012 (UTC)

  • İBP'lerin sadece mevcut kullanıcı tabanımıza değil, yeni kullanıcı çekmeye yönelik olması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin bu haftaki proje, Viki'ye yeni gelen bir kullanıcı için pek uygun değil. Yeni kullanıcıların da rahatlıkla katkı yapabileceği İBP'leri ana sayfada veya sitenotice kısmında duyuralım. Bu amaçla 2010 ve 2011'de yapılan İBP'ler arasından bazılarını tekrar proje önerisi olarak yazalım, çeşmede tartışıp ana sayfadan/sitenotice'den duyuralım.--Khutuckmsj 13:08, 2 Ocak 2012 (UTC)
bir şey daha buna bağlantılı olarak: vikipedinin aktif kullanıcıları arasındaki spor ve futbol eğilimi ve ağırlığı malum. bazen sd'de başka bir şey görmek bile zor.. işbirlikleri ise bu genel eğilimi artırmaya değil, vikipedinin zayıf kalan, geride kalan kısımlarını güçlendirmeye yönelik olsa iyi olur. --ki bl 13:29, 2 Ocak 2012 (UTC)
Bu konuda Kibele'ye katılıyorum. Şu anda bilim, mimarlık, mühendislik, tıp, vs gibi konular belki herkesin kolay katılmayacağı konular olabilir ama arada sırada bunlar da yer almalı. Khutuck'un yorumunda da doğruluk payı var, orta çözüm olarak da ağırlıklı müzik, sinema, dans, dizi film, vs gibi güncel ve herkesin daha kolay katılacağı konular olabilir. Ama uzmanlık gerektiren diğer alanları da ihmal etmemek şartıyla. Ne dersiniz? Mimar77 13:36, 2 Ocak 2012 (UTC)
Kibele ile Khutuck'ün şu son yorumlarında katıldığım o kadar çok şey var ki... Neyse, Mimar'ın dediğine ek olarak, "iş birliği" projesinde yeni madde açma işini (özellikle rastgele) pek doğru bulmuyorum şahsen. Daha gölgede kalmış düzenleme işleri ya da çok dar kapsamlı ve eksik konular (Palau adaları mesela :) üzerinde yoğunlaşılırsa asıl iş birliği yapılmış olur gibi geliyor bana. Özellikle ama birçok kişinin kaçtığı düzenleme işlerine girişilmesi, telifli metinlerin düzeltilmesi, kaynak eklenmesi gibi işler üzerinde yoğunlaşılması verimliliği arttırır gibi geliyor bana. Maddeleri nasıl olsa açıyoruz, önemli olan var olanları düzeltmek bence.--RapsarEfendim? 13:44, 2 Ocak 2012 (UTC)
Böyle bir şeyi denediğimiz zaman %1 - 5 ilerleme görülen facia projeler ortaya çıkıyor maalesef. --Berm@nyaİleti 13:43, 2 Ocak 2012 (UTC)
hız felakettir berm. esas facia orada çıkar. işbirliğinin kelime anlamı da, buradaki anlamı da, rapsar'ın sözünü ettiği projelerde vücut bulur. bu projeyi sadece hızla madde girmek, puan almak tarzında yorumlamaktansa biraz 'hadi şuraya bir el atalım' şeklinde ele almak gerekli. boyna ana caddeyi ışıklandırmaya değil, arka sokakların çöplerini toplamaya yani.. bir de yukarda "İBP'deki arkadaşlar tarihe ilgi göstermiyor, genellikle sporla ve biyolojiyle ilgili çalışmaları seviyorlar" gibi bir yorum gördüm ki, aman derim.. şu anda emek verenlerin istekleri ve yönelimleri değil, çekmeyi umduğumuz diğer onların, yüzlerin ve vikipedinin istekleri, ihtiyaçlarıdır aslolan. --ki bl 13:57, 2 Ocak 2012 (UTC)
%1 - 5 dediğim hız değil ki :) Projenin başarısı demek istedim, yani bir hafta boyunca 100 üzerinden 5 madde açılmış. --Berm@nyaİleti 14:07, 2 Ocak 2012 (UTC)
(Değişiklik çakışması) Zaten bunun için şu anki projenin konusu "spor veya yapılar". Yapılar alanına spor kadar ilgi olduğu söylenemez, değil mi? Bu vesileyle bu projede arada yapı maddeleri de açılacak. Kaldı ki bu henüz yılın ilk projesi olduğundan, ilgi çeken bir proje koyup projeye dikkat çekmek, daha sonra bu tür projelere girmek daha mantıklı. Sonuçta bu hafta ilgi duydukları bir proje olduğundan katılacak olan kullanıcıların, gelecek projeyi takip etme olasılığı daha fazladır. Geçtiğimiz yılın istatistiklerine baktığımızda da, ilgi toplayan bir projenin ardından yapılan ve normalen nispeten daha az eğilimin olduğu projeler, mesela madde düzenleme, daha fazla ilgi görmüş. Kısacası, evet, bu tür fazla ilgi olmayan konulara proje eğilmeli; ama bu projelerin başarılı olması için topluluktaki eğilimler de göz önüne alınmalı. --seksen 14:12, 2 Ocak 2012 (UTC)

topluluğun eğilimleri konusunda elimizde sağlıklı bir veri yok. topluluk derken 'daha fazla sesi çıkanlar'dan söz ediyoruz genellikle.. sporu, futbolu havuç olarak kullanmak birileri için ilgi çekici olurken, diğerleri için itici olabilir. khutuck'un dediği gibi projeyi, yeni kullanıcıları buraya ısındırma amaçlı kullanmak gerekir. yoksa yedi sekiz kişinin katılımana başarı gözüyle bakmak kaçınılmaz olur. --ki bl 14:30, 2 Ocak 2012 (UTC)

Elimizdeki verilerle idare etmek, buna göre hesap yapmak zorundayız ki mümkün olduğunca projeye yararlı olsun. Şu an itibariyle 9 kullanıcı katılmak üzere imza attığına göre, ki bu aylardır ulaşılamayan bir rakam, diğer etkenlerle birlikte faydalı olmuş. Yeni kullanıcıları ısındırma amacıyla kullanılıp kullanılmadığını şu an projeye bakarak görebilirsiniz. Ama sanırım bunun için yeni kullanıcıların haberinin olması gerekiyor. Sitenotice bu iş için kullanılabilir. --seksen 14:35, 2 Ocak 2012 (UTC)
Sitenotice kullanılabilir, ancak sitenotice'de yer alan bir işbirliğinin Vikipedi'yi hiç tanımayan, yeni gelmiş bir anonime uygun olması gerekli. "Spor maddesi yaz" demek yerine "şu maddenin şu paragrafına yardım et" demek, "şu bilgiye kaynak bul" demek daha verimli olur. Son 1 haftada kayıt olan kullanıcıların yaptıkları tüm değişikliklerin ortak noktalarını bulup, analiz edip birkaç "anonimlerin ortak ilgi alanı" başlığı belirlememiz gerekli.--Khutuckmsj 14:38, 2 Ocak 2012 (UTC)

Hızlı madde açmak iyidir, yavaş madde açmak kötüdür. İşbirliği halinde çalışmak iyidir, katkı yapmadan durmak kötüdür. Yeni kullanıcıları işbirliği sayesinde özendirmek iyidir. Sporu kullanmak iyidir, başka bir konu varsa onu da kullanmak iyidir. Eleştirmek iyidir, ama yersiz eleştirmek kötüdür. Yapıcı eleştirmek gerekir, mesela İBP teklifi vermek gerekir. İşbirliği projesinde iyi işler yapılmaktadır. Kötü işler yapılmamaktadır. İBP'de vandalizm projesi görmedim. İBP'de siyaset yoktur, sonucunda başbakan seçilmeyecektir.--Alperen 11:25, 3 Ocak 2012 (UTC)

Sürüm kontrolü hakkında[kaynağı değiştir]

Tartışma Vikipedi tartışma:Sürüm kontrolü#Sürüm kontrolü hakkında sayfasında devam etmektedir.--Reality 16:10, 3 Ocak 2012 (UTC)

Cumhuriyet gazetesi arşivi[kaynağı değiştir]

Yeni hizmete girmiş sanırım; ancak daha üyelik işlemleri başlamamış. 1930'a kadarki gazeteleri internet ortamına aktarımışlar. Şuradan ulaşılabilir. Vikipedi olarak bir üyelik alımı mümkün müdür acaba? Ya da bir mail atsak ve sadece editörlerimiz için kullanıcı adı-şifre istesek?--RapsarEfendim? 13:43, 3 Ocak 2012 (UTC)

Haber vermen iyi oldu, özellikle arşivlerin 1930 yılına kadar olması çok iyi. Daha önce Milliyet gazetesine üye olmuştum. 1950 yılına kadar göz atabiliyorsun. Dileyenler şuradan üye olup kullanabilir. --Vitruvian 14:39, 3 Ocak 2012 (UTC)
  • Yanılmıyorsam yayınlanma süresi 70 yıldan fazla olanlar yani (3 Ocak 1942 öncesi) tüm gazeteleri commons'a yükleyebiliyoruz. Ama tam emin değilim. Bu +70 yıl hakkında detaylı bilgisi olan varsa burada belirtmesini rica ederim.--Reality 15:28, 3 Ocak 2012 (UTC)
Eser sahibi öleli 70 yıl geçtiyse :) Bunda olmaz muhtemelen. Ama resimleri çekenler vefat edeli o kadar oldusya yüklenebilir belki.--RapsarEfendim? 15:35, 3 Ocak 2012 (UTC)
Gazeteler gerçek kişi olarak değerlendirilmiyor sanırım. Bu yüzden de eser sahibi kavramı pek kullanılamıyor olsa gerek. Bildiğim kadarıyla tüzel kişi olarak geçiyor gazeteler. Ama gerçek kişi olarak değerlendiriliyorsa Yunus Nadi 28 Haziran 1945'te hayatını kaybetmiş. Yani o hesaptan 3,5 yıl var :)--Reality 15:42, 3 Ocak 2012 (UTC)
  • Rapsar'ı düzelteyim, yeni hizmete girmemiş. Haber içerikleri açılmasa da, Milliyet arşivinden daha kullanışlı ve tarih açısından da daha eskiye uzandığı için ilk önce bu siteden bakarım. O sayfadan 6 aya yakındır haberim var ama 6 aydır hala arşivi kullanmayı mümkün kılacak aboneliği açmıyorlar...--вяí¢αи76ileti 20:19, 3 Ocak 2012 (UTC)
Öyle mi? Ben bayağıdır arıyordum aslında böyle bir arşivleri var mı diye :) Yeni bulmuştum :)--RapsarEfendim? 21:43, 3 Ocak 2012 (UTC)

Hizmetlilerin ve denetçilerin ilgisine[kaynağı değiştir]

  • İşim olmasa kendim yapardım fakat VP:Ş ve VP:Ş/H da bekleyen şikayetler var. En kısa sürede kapatmak en iyisi çünkü geciken adalet adalet değildir. :) Ek olarak Vikipedi:Kukla şüphelilerinde de bekleyen istekler var. Vikipedi:Sayfa taşıma taleplerinde de biraz iş yükü var. 2-3 hizmetliyle 1 saatte halledilebilecek işler. Girdiğim an kendim de ilgileneceğim ancak şu sıralar biraz işim var en azından yarın akşama kadar giremeyeceğim. Kolay gelsin.--Reality 22:20, 3 Ocak 2012 (UTC)
Hatta şimdi hafiften başlıyorum.--Reality 22:21, 3 Ocak 2012 (UTC)
Tartışma Vikipedi:Köy çeşmesi (politika)#Engellemede Politika Açığında devam etmektedir.--Reality 18:46, 4 Ocak 2012 (UTC)

Dosyalara ilgi[kaynağı değiştir]

  • Özel:KategorisizDosyalar ve Özel:KullanılmayanDosyalara ilgi gösterilmesi gerekiyor. Birçok kullanıcı sağolsun bu çağrılarıma kulak verdiler ve bu sayede kullanılmayan dosya sayısı 1000'in altına lisansız dosya sayısını 50'nin altında indirdik. Aslında 1000 bile çok büyük bir rakam 26.000 dosya yüklü olduğunu düşününce. İş birliği bile yapılabilir diyeceğim ama birçok kullanıcı dosya lisanslarını pek bilmiyor. O yüzden şimdilik bilenlerin bu işi yapması daha faydalı. Kolay gelsin :) --Reality 22:37, 6 Ocak 2012 (UTC)

Kaliteli madde adaylıkları hakkında[kaynağı değiştir]

Khutuck'un bir süre önceki duyurusunda dikkat çektiği gibi konuyu tekrar gündeme getirmek istiyorum.
Kaliteli madde adaylığı sayfasında, İTÜ'lü öğrencilerin ders projesi olarak yaptığı çalışmalar var. Göz gezdirir, geliştirmek için eksiklerini söyler ve oy kullanırsanız yeni kaliteli maddelerimiz olabilir. Lütfen buradan buyrun. --anerka'ya söyleyin 23:25, 6 Ocak 2012 (UTC)

Cami - Camii - Camisi[kaynağı değiştir]

İşbirliği projesi kapsamında Türkiye'deki camiler listesi'ni yaptım. Daha güzel listelerde Vikipedia'da bulunuyor. Derdimiz bu değil. Uygulamaya başladığım değişiklik ile Camii şeklinde olan cami isimlerini Cami haline taşımaya başladım. Elbette, zor ve zahmetli gibi gözükebilir ama zevk alarak yapmaya devam ediyordum. Fakat bu konuda bir sıkıntı var ve topluluğun görüşlerine ihtiyacımız bulunuyor. Belirtmeliyim ki, bu ve buna benzer tartışmalar burada ve burada yapılmıştı. Hatırladığım kadarıyla 2006 yılında da buna benzer tartışmalar yaşamıştık. TDK yazım kılavuzu:cami ve Yeni TDK sitesinin Türkçe güncel sözlükte Cami kelimesine ulaşabilirsiniz. İkisinde de tek başına olduğunda cami, bileşik olduğunda ise Camii yazılacağı belirtiliyor. Ayrıca buradan hoşuma giden bir yazıyı da okuyabilirsiniz. Sizce şimdi ben ne yapmalıyım? Bu imzasız yazı İncelemeelemani (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 8 Ocak 22.52 (UTC)

Taşıma işleminde yapılana örnek verecek olursam: Nusretiye Camii > Nusretiye Cami olarak değiştirilmiş. Bu doğru kullanım değildir. TDK yazım kılavuzunda da belirtildiği gibi Nusretiye Camii/Nusretiye Camisi ikisi de kullanılmaktadır. Ama madde adı kesinlikle Nusretiye Cami şeklinde olamaz. --Mskyrider ileti 22:58, 7 Ocak 2012 (UTC)
Mskyrider'a hak veriyorum. Benzer şekilde sanayii ve bayii gibi kullanımlar da mevcut hatta.--RapsarEfendim? 09:46, 8 Ocak 2012 (UTC)
Doğrudur maddeler ya Camii ya da Camisi olarak adlandırılmalıdır. Mimar77 11:51, 8 Ocak 2012 (UTC)
"Nusretiye Cami" anlamsızdır, "Nusretiye Camii" tamlamadır. "Nusretiye Cami" "gaz lamba" demek gibidir, "Nusretiye Camii" "gaz lambası" demek gibidir. "Camii" mi "camisi" mi diye Vikipedi'de tartışmak ise "kent" mi "şehir" mi diye tartışmak gibidir, zaman kaybıdır. --seksen 12:27, 8 Ocak 2012 (UTC)
Yalnız Yeşil Camii gibi bazı maddeler de var ki "camii" anlamsız duruyor ("Yeşil Camisi"), bunu da topluluğun ilgisine sunarım. --seksen 12:38, 8 Ocak 2012 (UTC)
Camisi kullanımının en uygun kullanım olduğunu düşünüyorum. Ama camii kullanımına da uzak değilim. Cami kullanımı ise seksen'in dikkat çektiği gibi olan bazı maddeler dışında kullanılmamalı. (Ek: Yeşil Cami durumunda isim tamlaması değil sıfat tamlaması yapılıyormuş gibi, "Sultanahmet Camisi" ve "Yeşil Cami" örneklerinde ilki isim tamlaması gibi kullanıldığından ikincisi sıfat tamlaması görünümünde olduğundan sırasıyla Camisi ve Cami sözcüklerinin bu örneklerdeki gibi kullanılmasını destekliyorum.)--anerka'ya söyleyin 18:58, 8 Ocak 2012 (UTC)
"Camisi" veya "camii" fark etmiyor, dediğim gibi, bence kullanıcıya bırakılmalı, kent/şehir gibi. Bu tür alternatif kullanımları standartlaştırmaya çalışmak bence zaman kaybı, iş "camii" yazılan yerleri "camisi" yapmakla kalmaz, "camii" yazanları uyarmaya kadar gider. Kaldı ki "camii" daha yaygın kullanılıyor: [4] [5] [6] [7]. Bu nedenle bir kısıtlamaya gitmemeli bence. --seksen 20:19, 8 Ocak 2012 (UTC)

Vikipedi Türkiye Buluşması (Şubat 2012)[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Şubat ayında yapılması planlanan Vikipedi Buluşması hakkındaki görüşlerinizi lütfen Vikipedi:VikiProje Vikipedi Türkiye Buluşması sayfasında belirtiniz. Katılamayacak olsa da en azından tüm aktif Vikipedistlerin fikirlerini görebilmek ümidiyle... Kolay gelsin. Nazif İLBEK 20:10, 8 Ocak 2012 (UTC)

Harkiv/Harkov[kaynağı değiştir]

Şuradaki tartışmada değişik kullanıcılardan yorumlara ihtiyaç duyulmaktadır, ilginize. --seksen 16:25, 9 Ocak 2012 (UTC)

Kırgızistan'ın yönetim biçimi[kaynağı değiştir]

  • Kırgızistan'da hala başkanlık sistemi mi var? Ben Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiler diye biliyorum. Konu hakkında bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi? Ek olarak sonuca göre Kategori:Kırgızistan dolaşım şablonları düzenlenmeli.--Reality 22:44, 12 Ocak 2012 (UTC)
Kırgızistan'da 2010 yılının başlarında milletin egemen kılınması gerektiği vurgulanıp, kesin olarak başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçileceğinin sinyalleri verilmiş. Ve nihayetinde Haziran ayındaki referandumda halk geçişe evet demiş, ilk cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılmış. Kırgızistan'da, 30 Ekim 2011 tarihinde parlamenter sisteme geçildikten sonraki ilk cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığına ilişkin bir haber daha. --Vitruvian 23:17, 12 Ocak 2012 (UTC)

Köy maddeleri[kaynağı değiştir]

Köy maddelerinde birçok değil çok fazla köyün "'resmi internet sitesi olarak'" Bu adres verilmiş. Hadi bir tanesinin resmi sitesi hepsininde mi?... Buna el atılmalı. Bu site kaynak olmaktan reklama çıkmış resmen.--KarCet 18:45, 14 Ocak 2012 (UTC)

Sevgili Karcet, buradan da görebileceğin gibi, YerelNET, Devlet Planlama Teşkilatı'nın sağladığı kaynak ile gerçekleştirililen, "YEREP Projesi" kapsamında TODAİE Yerel Yönetimler Araştıma ve Eğitim Merkezi'nin hizmetidir. YerelNET yerel yönetimler portalı 2000 yılında yayına girmiş ve günümüze kadar günlük yaklaşık 20.000 üzerinde ziyaretçi ile bilgi akışını sağlamaya çalışmaktadır. Durum böyle olunca, 2007 ve 2008 yılarında bu konu ile ilgili bir bot tartışması olmuştu. Bot kısmen değişiklikler yapmıştı ve köy maddelerine Yerelnet web sitesinden link atmıştı ki, bu o zamanlar bulunmaz nimetti. Bence hala bulunmaz bir nimet. Mesleğim gereğince, İlçelerde Yerelnet projesinde Kaymakamlıklarda bir personelin görevlendirildiğini ve bu kişinin köy bilgilerini gerçek kayıtlar doğrultusunda girdiğini biliyorum. Fakat ülkemizde her zaman olduğu gibi bu konuda da sıkıntılar oluştu. Ancak hali hazırdaki sistemi ile ülkemizde yalnızca iller ve yalnızca büyük ilçeler, beldeler ile köylerin tanıtım sayfaları bulunuyor ve mevcut. Sayfa geçmişlerinde de göreceğin gibi zaten bir köyün web sitesi kurulduğunda, köyün adı internet aramalarında ilk önce Vikipedi'de çıktığından dolayı, site sahibi derhal gelerek web sitesini buraya ekliyor. Bu nedenle devlet desteği ve uluslararası bir fonla kurulmuş olan bu web sitesinin linkleri kalmalı, ayrıca köyün web sitesi varsa bu da eklenmelidir diye düşünüyorum. i.e. msj 22:55, 14 Ocak 2012 (UTC)

Köyün resmi sitesi olarak geçemez.--KarCet 12:11, 15 Ocak 2012 (UTC)

Yerelnet kesinlikle ve kesinlikle reklam değildir. Dış bağlantı olarak verilse de çoğu köy maddesindeki nüfus, altyapı bilgileri gibi pek çok bilginin kaynağıdır. Bu nedenle çoğu köy maddesini doğrulayabilmemizi sağlayan yegane kaynaktır. Bu nedenle kesinlikle çıkarılmamalıdır. Evet, köyün resmi sitesi değil; ama 20 bin kadar maddede bunu değiştirebilecek olanımız varsa lütfen bir adım öne çıksın. Teorik olarak doğru, resmi site olarak verilmemeli; ama pratik olarak bunun düzeltilmesi çok zor. --seksen 13:56, 15 Ocak 2012 (UTC)

Resmi site olarak verilmemiş ki? Ya da ben göremiyorum. YerelNET diye yazılmış genelde. Kesinlikle kalmalı zaten.--RapsarEfendim? 14:18, 15 Ocak 2012 (UTC)
KarCet'in dediği gibi, bilgi kutularında resmi site olarak geçiyor. --seksen 16:41, 15 Ocak 2012 (UTC)

Herkesin beni ters anlaması ne yazık ki devam ediyor. Benim muhtarlıklar tutarsız ise çıkartılması için ne kadar değişikliği oldu ve değiştirirken kaç tane gördüm ki resmi site olarak bilgi kutusuna eklenmiş. Yoksa ben bu siteyi çıkartın demiyorum ama resmi site olarak gösterilmesi yanlıştır.--KarCet 14:23, 15 Ocak 2012 (UTC)

Resmi site yazan yerler düzeltilebilir, Yerelnet'in sayfalarda yer alması gereklidir.--Khutuckmsj 14:40, 15 Ocak 2012 (UTC)

Announcing Wikipedia 1.19 beta[kaynağı değiştir]

Wikimedia Foundation is getting ready to push out 1.19 to all the WMF-hosted wikis. As we finish wrapping up our code review, you can test the new version right now on beta.wmflabs.org. For more information, please read the release notes or the start of the final announcement.

The following are the areas that you will probably be most interested in:

  • Faster loading of javascript files makes dependency tracking more important.
  • New common*.css files usable by skins instead of having to copy piles of generic styles from MonoBook or Vector's css.
  • The default user signature now contains a talk link in addition to the user link.
  • Searching blocked usernames in block log is now clearer.
  • Better timezone recognition in user preferences.
  • Improved diff readability for colorblind people.
  • The interwiki links table can now be accessed also when the interwiki cache is used (used in the API and the Interwiki extension).
  • More gender support (for instance in logs and user lists).
  • Language converter improved, e.g. it now works depending on the page content language.
  • Time and number-formatting magic words also now depend on the page content language.
  • Bidirectional support further improved after 1.18.

Report any problems on the labs beta wiki and we'll work to address them before they software is released to the production wikis.

Note that this cluster does have SUL but it is not integrated with SUL in production, so you'll need to create another account. You should avoid using the same password as you use here. — Global message delivery 16:38, 15 Ocak 2012 (UTC)

Bu şablonları incelemek lazım[kaynağı değiştir]

Aşağıdaki şablonlara bir baksak. Üslupları çok kötü. Bu şablonlara denk gelen şablonlarımız var. Silinmesi lazım gibi.

  • Sayfalara zarar veriyorsun arkadaşım, rica ederim denemelerini burada yap !!! --GK ®



  • Bak dostum!!! Küfür etme, çok ayıptır. Burada küfür edenleri sevmezler!--GK ®





  • Bak dostum hala vandalizm yapıyorsun, bu ikinci uyarımı ciddiye al !--GK ®



Milesbroke 16:54, 15 Ocak 2012 (UTC)

  • şurada SAS'a gitmişti şablonlar, ama kullanıcının alt sayfaları olduğu için yapacak bir şey yokmuş, yalnızca kullanıcının kendi isteğiyle silinebilirmiş. -- sayz'ınusu 17:02, 15 Ocak 2012 (UTC)

Tamam da üslup vikipediye uygun değil. Yani kullanıcının bu şablonları birine mesaj atması hiç iyi olmaz hele de yeni kullanıcılara. Mesela son şablonda bu ikinci uyarımı ciddiye al ! denmiş. Bu sizce uygun mu? Bak dostum!!! Küfür etme, çok ayıptır. Burada küfür edenleri sevmezler!. Kim kimi sevmiyor. Burada işler sevip sevmemeye göre mi ilerliyor? Bu şablonlar vikipedideki üsluba aykırı değil mi? Milesbroke 17:13, 15 Ocak 2012 (UTC)

  • Kullanıcının kendi yazdığı şeyler bunlar, standart şablonlar değiller. Kimin kime nasıl mesaj yazacağına karışmak haddimiz değil. Ben de istersem vandala "Arkadaşım bozma sayfaları, ayıp ama ya!" diye mesaj atabilirim, nezaket kurallarına uyduğum sürece kimse karışamaz.--Khutuckmsj 17:19, 15 Ocak 2012 (UTC)
  • Şablonlar güzelmiş :) "Bırak bırak, dokunma. Ben hallederim, bir şeyden anladığın yok zaten." gibisinden de yapsak mı :P--RapsarEfendim? 08:30, 16 Ocak 2012 (UTC)

Onu da sen yap :) Bir tane de ben hazırlarım bak buldum hemen git denemeni deneme sayfasında yap! Burası senin oyuncağın değil. Beceremiyorsan da bir daha girme. Burada beceriksizler sevilmez. Güzel mi :) Milesbroke 18:45, 16 Ocak 2012 (UTC)


Ben de Khutuck için şunu diyorum :-))) -- sayz'ınusu 18:18, 17 Ocak 2012 (UTC)

Meali: Bırakın yapsınlar :) Tıklayıp okumaya üşenenler için :D. Milesbroke 20:42, 17 Ocak 2012 (UTC)

Khutuck'ın dediği gibi kuralları ihlal etmediği için silemeyeceğiz galiba. Ama silsek daha iyi olurdu. Şimdi yeni kullanıcılar da abuk sabuk şablonlar üretip uyarınca bunları örnek gösterirler. Milesbroke 20:45, 17 Ocak 2012 (UTC)

Vikipedi Türkiye Buluşması (Şubat 2012)[kaynağı değiştir]

Silinmeye aday bir sayfaya yorum eklemek için?[kaynağı değiştir]

Anonim kullanıcı olduğumdan, yorumumu eklemek istediğimde, sözde " sil şablonunu çıkardığım" için, eylemim zararlı olarak saptanmış! Ne alaka? Tartışma sayfasında böyle bir şablon yok! Tolga Yücel sayfası için şu yorumu eklemek istiyorum ve buna engel olan saçma uyarı ve engelin kaldırılmasını rica etmekteyim. Lütfen biraz ilgi.. Kaç kişi geri döndü acaba böyle bir durumda benim gibi..?

NOT: Alttaki sözlerin içeriğine takılmadan, öncelikle sorunu saptayabilme yetisinde olan arkadaşlaradır seslenişim. Teşekkürlerimle. 85.106.80.141 02:05, 16 Ocak 2012 (UTC)

  • Yorum Yorum -biliyoruz, biz zavallı anonim kalmayı tercih edenler- ya da zorunlu olanların oy hakkı yok.. ancak olsaydı silinsin diye oy kullanırdım. Google aramasında üstten ilk beş seçenek arasında belirli bilinen genel kaynaklara dayanmayan kimlikleri ansiklopedik kabul edemiyoruz. Ayrıca bu tek ölçüt değil.. bilen biliyor gerisini. :) 85.106.80.141 02:05, 16 Ocak 2012 (UTC)
  • Anlayamadım sorunu, hangi sayfaya yorum eklemeye çalıştığınızda süzgeç izin vermedi? Biraz açıklarsanız sorunu çözmeye çalışacağım, bazı süzgeçleri hatalı tanımlamış olabiliriz.--Khutuckmsj 07:04, 16 Ocak 2012 (UTC)
  • Bir kere oylama denen şey, esasında oylama değildir. 7 silinsin 6 kalsın denmişse silinmez o madde. O tartışmayı kapatan kişi yorumları değerlendirir, somut gerekçe sunulanları baz alır. Bu bağlamda anonim kullanıcının görüşü de değerlendirilir elbet. Bunu o ikinci anonimin de gayet iyi bildiğini düşünüyorum. Öte yandan ilk anonim de SAS şablonunu kaldırmaya çalışmış muhtemelen. Yoksa öyle bir uyarı herhalde çıkmaz karşısına. Bu, ilk gün okula gelip, zil çalınca bahçede takılmaya devam edip, sonra da öğretmenlere neden içeri sokuyorsunuz demeye benziyor kabaca :)--RapsarEfendim? 08:29, 16 Ocak 2012 (UTC)

Sayfalar hakkındaki görüşlerini herkes belirtebiliyor bildiğim. Yani yorum yapabilirsiniz. Khutuck'ın dediği gibi biraz açarsanız dediğinizi elbet bir çözüm yolu bulunur. Milesbroke 18:49, 16 Ocak 2012 (UTC)

Çok Önemli! 18 Ocak'ta İngilizce Wiki kapalı[kaynağı değiştir]

Jimmy Wales'in açıklamasına göre çarşamba günü SOPA yasa tasarısını protesto etmek için İngilizce wiki kapalı olacak. Bilginize.--Khutuckmsj 20:20, 16 Ocak 2012 (UTC)

İlginç. --N KOziİleti 05:33, 17 Ocak 2012 (UTC)
Kime göre 18 Ocak? PC saatini bir gün ileri alsak açılır mı? :)--RapsarEfendim? 07:29, 17 Ocak 2012 (UTC)
Hatta en:Wikipedia:SOPA sayfasında diğer ülke Wikipedia'larına manşet konulması, Alman Wikipedia'sının da kapatılması konuşuluyor. İngilizcem yeterli değil. Fakat tartışmalar epey büyük ve dünden beri hız kazandı. i.e. msj 07:30, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Biz de İngilizce'yi bir banner ile desteklemeliyiz. Destekleyenler? --Khutuckmsj 09:42, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek En azından haberi olmayanların haberdar olması açısından önemli. Bildiğim kadarıyla bu blackout kararı ilk Reddit'ten çıktı ve wikipedia sonrası başka siteler de katılacak gibi duruyor. Ne kadar yaygın olursa o kadar iyi.–h.çağrı mesaj 10:51, 17 Ocak 2012 (UTC)
Aslında İngilizce vikideki bannerın yönlendirdiği şu sayfa gibi bir bilgilendirme sayfası olsa çok güzel olur.–h.çağrı mesaj 10:55, 17 Ocak 2012 (UTC)
Destek Destek Vikihaber'de bir haber de yazmalıyız bence. Dur bakalım bir başlıyayım. --i.e. msj 15:29, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek Kesinlikle desteklemeliyiz. Ana sayfaya bununla ilgili bir yazı koysak iyi olur. Milesbroke 17:00, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Destek Destek destek verelim biz de -- sayz'ınusu 18:08, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Bu protesto olayı İtalyanca vikiden başladı, yayıldı gidiyor. Wikipedia kendi politikası olan tarafsızlık ile çelişiyor. Bu tip protestoların yapılma yeri ansiklopedi değil, meydanlardır. Sonuçta kanunları siyasi iktidarlar çıkartır ve ona karşı bir duruş ister istemez siyasidir. Aynısını neden sansür yasasında [8] biz yapmadık? ;) Ya da dolaylı yoldan düşünce özgürlüğünün ihlali olan Fransa'daki tasarının protesto edilmesi? (Wikipedia fr Wikipedia'da Ermeni soykırımı hakkında aksi görüş olamayacak mesela). Bunun protesto edilmesi teklif edildiğinde neler olacağını tahayyül bile edemiyorum. :)--Alperen 19:47, 17 Ocak 2012 (UTC)
Yorum Yorum Sayın Alperen, linkini verdiğiniz internet sansürü gelen tepkiler üzerine geri alındı ve değiştirildi1. Fransız soykırım tanıma tasarı ve kanunu ise dediğin gibi burası Ansiklopedi olduğundan dolayı ancak referansla yer verilir ve manşet gibi bir şeyin yapılması bile düşünülemez. Fakat sözünü ettiğimiz İtalya'da değil, ABD'de gündeme gelen SOPA (Stop Online Piracy Act) yani “Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası”dır ve bu yasa kongrede oylanacak. Bu yasa hükümete, ticareti yapılan ürünlerden kullanılan içeriklere, yayınlanan videolardan, bilgisayar oyunlarına kadar pek çok içeriğin bulunduğu siteyi kapatma yetkisini verecek2. i.e. msj 20:04, 17 Ocak 2012 (UTC)
Ben şunu kastetmiştim [9]. Ayrıca yine kişisel görüşüm, telif hakkını ihlal eden site kapatılsın ki Vikipedi'nin değeri ortaya çıksın ;) Ya da madem telif hakkı kanunları doğru dürüst uygulanmıyor, biz de bu kadar katı telif hakkı kuralı uygulamayalım, azıcık gevşetelim (bu cümle şakaydı tabi). Bence Vikipedi'ye bu yasa bişey yapamaz. Asıl demek istediğim ise şu, Fransa'daki yasa ya da bizdeki sansür doğrudan doğruya Vikipedi'deki düzenleme yapma özgürlüğümüzü tehdit ediyor. Mesela çok tartışılan bir konu vardı. Sansür yüzünden istediğimiz netlikteki anüs resmini maddeye koyamayabiliriz, bunu protesto etmeliydik. Ama SOPA bence doğrudan Vikipedi içeriğine dair birşey söylemiyor. Adil kullanım argümanı kalkmadığı sürece bence Vikipedi'ye hiçbirşey olmaz. Vikipedi'de örneğin bilmem hangi oyundan ekran görüntüsü var diye hiçbir aklı başında hakimin yasayı o şekilde yorumlayıp karar vereceğini sanmıyorum. --Alperen 20:11, 17 Ocak 2012 (UTC)

Alperen öyle diyorsun ama hangi siteydi hatırlamıyorum orada okuduğuma göre vikipedi gibi siteler de bundan etkilenecekmiş. Ben de orada yazanların yalancısıyım ancak bunu bir gazetede okudum. Birde bu olay Fransa'daki soykırım yasası gibi değil. Vikipedi gibi sitelere de zararı olacak diye böyle bir şey yapılıyor kanımca. Milesbroke 20:17, 17 Ocak 2012 (UTC)

Birkaç bin kişi filan yerde imza topladı diye Vikipedi'nin bir gün bile olsa kapatılmasını hayret verici bulurum. Sorarım o zaman hani Vikipedi sadece ansiklopediydi? Demokrasi denemesi değildi, anarşi denemesi değildi, çoğunluk kararı bunlara feda edilemezdi vs. vs. vs.--Alperen 20:24, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Ok, oybirliği olmadan böyle bir uygulama yapamayız. Bakalım genel merkez bize de banner koyacak mı :) --Khutuckmsj 20:32, 17 Ocak 2012 (UTC)
Wikipedia Vakıf yönetiminin asıl kaygısı şuymuş: [10] Diyelim ki bir yabancı internet sitesi ABD'li firmanın telif hakkını ihlal eden bir görüntü yayınladı. Wikipedia da o görüntüye içeren sayfaya bağlantı verdi. Mahkeme Wikipedia'dan bunları kaldırmasını talep edebilirmiş. Bu da Wikipedia'ya olağanüstü maliyet yüklediği gibi bunları kaldırmak veya denetlemek için harcanan zaman ve emek de mali külfet olurmuş. Wikipedia fikri mülkiyeti lekeleyen adi site olarak anılırmış. Spam filtresi? ;) Bi de zaten o görüntü veren site muhtemelen bloke olacak. Dolayısıyla bizim bağlantılarımız en kötü ihtimalle kırık bağlantı olacak. Kırık bağlantı kaldıran botlar? Bence bizimkilerin tavrı "aman protesto edelim, ağırlığımız var ne de olsa" tavrından öte gitmiyor. Bariz şekilde kendi temel ilkesiyle çelişki.--Alperen 20:35, 17 Ocak 2012 (UTC)

Yav ne site kapatması. Bir yazı koyalım ana sayfanın tepesine olsun bitsin. İngilizce vikideki güzeldi. Ona benzer bir şey konur. Protesto amaçlı. Siteyi bir gün kapamak çok saçma olur bence. Milesbroke 20:40, 17 Ocak 2012 (UTC)

Yok yok, ben onların yaptığını hayret verici buluyorum zaten :) Sanki Kanadalılar İngilizce konuuşmuyor, sadece ABD konuşuyor :))) Adamların SOPA'yla değnekle ilgisi yok ama elleri boş kalacak bir gün boyunca.--Alperen 20:48, 17 Ocak 2012 (UTC)
Adam değil de insan desek hani? Vikipedist toplumu erkeklerden oluşmuyor sadece.--Veritasileti 21:17, 17 Ocak 2012 (UTC)
Artık ağız alışkanlığı olmuş tıpkı bilim adamı gibi ama haklısın. Milesbroke 21:20, 17 Ocak 2012 (UTC)
Adam insan demektir. Tartışmam. [11]--Alperen 21:49, 17 Ocak 2012 (UTC)
Aslında ABD deyip geçiyoruz da asıl mesele, Türkiye'de yabancı bir siteye erişim engellendiğinde "Aman nolacak başka yoldan gireriz" diyebilirken(demesek keşke) yerli bir siteye engelin yanında yaptırım da geliyor ve bu siteler çoğunlukla kapanıyor. Çok fazla ziyaretçi alan siteler de bu yasadan dolayı tedirgin ve hepsinin genel merkezleri de ABD'de. Dolaylı olarak tüm internet kullanıcılarını etkileyebilecek bir şey aslında bu aba altındaki sopa.–h.çağrı mesaj 22:50, 17 Ocak 2012 (UTC)

Böyle bir şey için site kapatılmaz. Bir gün boyunca siteyi kapamak Amerikan Hükümetine zarar vermeyecek ki. Bilgi edinmek için siteye gelen insanlara zarar verecek. Yoksa ülkenin hükümetine ne ki ha wikipedi var ha yok. En iyisi ana sayfada bunu belirtmek. Sitenotice koyalım. Milesbroke 20:51, 17 Ocak 2012 (UTC)

  • Arkadaşlar sayfaya bir vandal saldırısı olmuş galiba, o arada benim yorumlar da uçmuş. Vandalı uçururken sanırım benimkileri de uçurdunuz :-) -- sayz'ınusu 21:22, 17 Ocak 2012 (UTC)
Ben yapmışım galiba, pardon :(--Alperen 21:31, 17 Ocak 2012 (UTC)
haha, tamamdır :-) -- sayz'ınusu 21:43, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • bence destek verelim, şimdi kapatalım Sercan 08:14, 18 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı Vikipedi politikasına haykırı. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 08:19, 18 Ocak 2012 (UTC)
  • Karşı Karşı İlk on sıradaki dillerin hepsi yapacak mı bir bakalım. esc2003 08:54, 18 Ocak 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Şu anda Fransızca Vikipedi hariç diğer sekiz büyük Vikipedi sayfasına banner koymuş durumda. Gonrad 09:46, 18 Ocak 2012 (UTC)
Pardon ama ilk on sıradakileri niye bekliyoruz anlayamadım. Şu anda karşısınız ama ilk 10 sıradakilerin hepsi banner koyunca destek mi çıkacaksınız? Öyleyse nedenini açıklar mısınız? Bizim koyacağımız banner'ın diğer dillerle ne ilgisi var? Gerçi bu şekilde bir sonuca varmaya çalışırken protesto bitecek zaten muhtemelen..–h.çağrı mesaj 12:47, 18 Ocak 2012 (UTC)

haber olarak bile değeri var. bu haberi görenlerin türkçe vikipedide hiç ses olmamasını nasıl karşılayacakları da ayrı konu. sayfanın üstünde duyuralım hemen.. --ki bl 13:43, 18 Ocak 2012 (UTC)

  • Destek Destek Bu konuda ortak bir karar almak için de geç kaldık ama zararın neresinden dönersek kârdır. Vikipedi'yi bile sırf bir iki telif ihlali için kapatabilecek despot bir yasaya karşı tüm vikiler İngilizce Vikipedi'ye destek vermeli bence... Sitenotice'de bağlantısını verme fikrini bir an önce uygulamaya koymalıyız. Yukarıdaki yorumlara cevaben, bu olay kesinlikle siyasi bir duruş değildir. İnternet özgürlüğü vikipedilerin yapıtaşıyken çeşitli sınırlamalarla insanların özgür bilgiye erişimini engelleyecek yasaları protesto etmek her vikinin boynunun borcudur... Hem İngilizce Vikipedi gibi öncü bir dildeki sitenin erişiminin engellemeye maruz kalması diğer diller için de çok sağlam bir örnek oluşturabilecektir...--вяí¢αи76ileti 13:50, 18 Ocak 2012 (UTC)
  • Yazım ve şekil olarak biraz düzenlenmiş hâli burada mevcut, uygun gören güncelleyebilir. Nazif İLBEK 16:56, 18 Ocak 2012 (UTC)
  • Düzenlenmiş hali daha iyiydi. Değiştirildi, teşekkürler. --yabancım 17:00, 18 Ocak 2012 (UTC)
Arkadaşlar, maalesef ben dahil olmak üzere geç kaldık. Olumlu veya olumsuz yorumları beklerken: şu anda neredeyse eylem bitmek üzere. Buna haberimde de yer verdim. Buyrun haberimize de buradan ulaşabilirsiniz.-- i.e. msj 17:28, 18 Ocak 2012 (UTC)
Tam bilmiyorum ben de ama eylem ABD saatiyle başlamadı mı? 24 saat sürecekse geceyarısı değil de yarın sabah gibi biter sanırım. Geç koyduk bari erken kaldırmayalım :)–h.çağrı mesaj 17:56, 18 Ocak 2012 (UTC)
Eylem UTC ile saat 05:00'de başlamış. Yani Türkiye saatiyle 07:00'ye denk geliyor. Sabah 07:00'ye kadar sürecek demek ki.–h.çağrı mesaj 18:06, 18 Ocak 2012 (UTC)
Sayın Hcagri siz haklısınız, fakat ben aslında manşet için geç kaldık babında o sözü söylemiştim. Yoksa UTC olarak haklısınız. i.e. msj 18:38, 18 Ocak 2012 (UTC)
Şimdi şunu fark ettim. Manşetimizde bulunan linke tıklandığımda gelen ingilizce Wikipedia sayfasına karartma gelmiyor. Yani muhtemelen adamlar bunu bile düşünmüşler diye düşünüyordum. Diğer Wikipedia iç linklerinden İngilizce Wikipedia'ya ulaştığınızda sansür sizi kapsamıyor diye düşünüyordum ki..! ama değil. Yalnızca şablonlar üzerinden ulaşılabilen linklerde sansür etkili olmuyor. (Bakın bu buluşum ile wiki tarihinde devrim yaptım :) . Yani bu lafım ile bu bug hakkında belki başkalarının bilgisi yoktur ama beni alaya almayın demek istedim. Buna benzer kategoriler için bir bug aslında FlaggedRevs eklentisinde de var. ) --i.e. msj 18:48, 18 Ocak 2012 (UTC)
Yok ben size değil Khutuck'ün "geceyarısı kaldırırız" önerisine ithafen yazmıştım zaten. Yoksa geç kaldığımıza katılıyorum maalesef.–h.çağrı mesaj 19:36, 18 Ocak 2012 (UTC)
Sitenotice'deki duyurudan şu sayfaya bağlantı verilebilir belki. En azından Türkçe bir sayfaya da yönlenmiş olur kullanıcı.–h.çağrı mesaj 21:27, 18 Ocak 2012 (UTC)
  • İç bağlantı konuldu. Teşekkürler. --yabancım 22:10, 18 Ocak 2012 (UTC)
Ama sitenotice gitmiş. Görünmüyor tepede..–h.çağrı mesaj 22:30, 18 Ocak 2012 (UTC)

Sitenotice kısmında çıkan yazının sonunda yer alan İngilizce Vikipedi değil, "İngilizce Wikipedia" olarak düzeltilmeli sanıyorum.. 78.179.9.208 06:30, 19 Ocak 2012 (UTC)

Hayır. Bunu, farklı dillere farklı adlarla girmiş marka adı gibi düşünebiliriz.--RapsarEfendim? 06:46, 19 Ocak 2012 (UTC)
  • Sitenotice'i kaldırdım, protesto sona erdi zaten. --Khutuckmsj 09:54, 19 Ocak 2012 (UTC)

bu habere bakarsak tepkiler işe yaramış gözüküyor arkadaşlar -- sayz'ınusu 20:50, 20 Ocak 2012 (UTC)

Vikihaber'den haber[kaynağı değiştir]

Kardeş proje Vikihaber'de bir hizmetlilik başvurusu devam etmektedir. Buradaki kullanıcıların tamamının orada da oy hakkı olduğu için buradan duyuruyorum. --seksen 20:43, 23 Ocak 2012 (UTC)

Sansar Salvo[kaynağı değiştir]

  • Sansar Salvo maddesi 2008'de SAS kararıyla silinmiş. Aradan 3 yıl geçmiş madde onlarca kez silinmiş. Bence maddenin kayda değerlik kriterleri açısından durumu tekrar değerlendirilmelidir. Zira ben şu aşamada maddenin KD kriterlerini sağladığını düşünüyorum. Bunun gibi benzer maddelerde değerlendirilmeye alınarak Vikipedimize kazandırılabilir.--Reality 22:50, 12 Ocak 2012 (UTC)
    • Kısa bir google araştırmasından sonra kayda değerlik kriterlerini sağlayabileceğine inandım. Tekrar değerlendirilmesinde fayda var.--xrazymesaj 23:45, 14 Ocak 2012 (UTC)
      • Xrazy e katılıyorum. Madde tekrar açılabilir mi? Bu tip silinen tekrar KD liliği tartışılabilecek bir yerde toplanması nasıl olur?--Tacci2023 15:27, 20 Ocak 2012 (UTC)
  • Açılmasında ben sakınca görmüyorum. Zaten son zamanlarda silerken m6 dan ziyade diğer kriterlere dikkat ediyorum. Aynı şekilde Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Gülen hareketi (en:Gülen movement)da tekrar değerlendirmeye alınmalıdır.--Reality 14:32, 22 Ocak 2012 (UTC)

Musevi-Yahudi[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Öncelikle gece saatlerce Yahudi portalina yapılan vandalizmi geri almak için uğraştık. Biz düzelttikçe anonim ip değiştirdi biz düzelttik o değiştirdi derken aklıma takıldı. Vikipedi'deki hizmetli sayısı az gibi gözüküyor. Neyse asıl önemli olan şu an bazı sayfalarda Yahudi bazı sayfalarda Musevi sözcüüğü kullanılması. Yani bir tutarlılık yok. Musevi bayramları diyor sonra Yahudi inançları diyor. Ben kendi adıma Yahudi kullanımını yeğliyorum fakat genel kullanım ne yönde olmalıdır?--Veritasileti 16:27, 14 Ocak 2012 (UTC)

Küçük bir araştırma yaptığımda, Musevilerin hepsi Yahudidir; ama Yahudilerin hepsi Musevidir değildir. Yahudi bir ırktır, Musevilik ise bir din olgusuna ulaştım. Merak ediyorum, acaba ne derece doğru? i.e. msj 16:32, 14 Ocak 2012 (UTC)

Musevilik Musa'dan, Yahudilik ise Yehova'dan geliyor diye biliyorum. Biri o dinin peygamberi, biri İncilde geçen tanrılarının ismi. Eğer böyleyse ikisi de aynı anlam. Milesbroke 16:39, 14 Ocak 2012 (UTC)

  • O vandal geliyor arada, filtrelerimizi geliştirmemize vesile oluyor. Editör olarak sayfayı "onaylandı" işaretleyin, bir hizmetliye haber verin; sayfa geçmişini temizlemek kolay iş.--Khutuckmsj 17:58, 14 Ocak 2012 (UTC)
  • Musevi-Yahudi tartışması için şuraya bakabilirsiniz. GökçeYörük 18:02, 14 Ocak 2012 (UTC)
İyi de o zaman neden Vikipedi'(miz)de ki portalın adı Portal:Yahudilik. Kesinlikle değiştirilmesi gerekli. Ben Kullanıcı:Gökçe Yörük'ün gösterdiği iç linkteki tartışmalar doğrultusunda araştırma yapılarak, portalın adının değiştirilmesini öneriyorum. i.e. msj 04:55, 15 Ocak 2012 (UTC)
Bkz: en:Portal:Judaism. Fakat şunu keşfettim. İngilizceyi az biliyorum. en:Portal:Judaism maddesi sayfasını google translate ile çeviriyorum, karşıma portal adı Portal: Musevilik olarak çıkıyor.Google translate sayfasında yahudi kelimesini ingilizce türkçe sorguluyorum bana sonuçta Jewish kelimesini veriyor. Bir de yahudilik kelimesini aratıyorum bana Judaism kelimesini veriyor. Ayrıca musevi kelimesini sorguluyorum bana yine Jewish kelimesini veriyor, musevilik kelimesini sorgulatınca ise Judaism kelimesini veriyor. Yani durum bu. (Bu konuda söze tahammülüm yok, çünkü çevirdiğim maddeleri yalnızca google translate'den sorgulamıyorum biliniz. Ayrıca google translate'nin sabıkalarını bilmeyen yok. :) )
Din ile ilgili yerlerde Yahudi kullanımı daha doğru olacaktır ki Vikipedi'de Yahudi-Musevi çok karışmış.--Veritasileti 15:40, 15 Ocak 2012 (UTC)


Selamlar, goruyorum ki "Yahudilik = Musevilik?" tartismasi tekrar baslamis. Musevi ile Yahudi, dolayisiyla Musevilik ile Yahudilik ayni anlama gelir. "Yahudi" kelimesi suradan gelir: Bir zamanlar İsrailoğulları (veya İbrani) olarak bilinen toplulugun büyük bir kısmı dağılıp kaybolduktan sonra, Yehuda kabilesi (ve buna bağlı küçük boyuttaki Benyamin kabilesi) ayakta kalmayı başardı. Yehuda kabilesinin soyundan geldigini ima etmek icin bu İsrailoğullarına "Yahudi" dendi. Zamanla "Yahudi" kelimesi asagilama ve kufur olarak kullanildigindan Turkiye'de Atatürk tarafından Yahudilere, "Musa dinine mensup" anlamına gelen "Musevi" ismi verildi (ayni sekilde Hristiyanlara İsevi dendi). Kissadan hisse Musevilik=Yahudilik; bunu aksini iddia etmek Isevilik ile Hristiyanlıgin ayrı seyler oldugunu iddia etmeye benzer -ki bu dogru degildir. Kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 17:18, 17 Ocak 2012 (UTC)

Bayan-kadın örneğinde olduğu gibi Yahudi yerine Musevi demek de benzer bir açıdan doğru değil kanımca. Ayrıca Vikipedi'deki maddelerin bir bölümünün Yahudi bir bölümünün Musevi olarak başlaması da anlam karışıklığına yol açıyor. Bu yüzden madde başlığı açarken Musevi yerine Yahudi sözcüğünü kullanmak daha doğrudur o zaman.--Veritasileti 21:14, 17 Ocak 2012 (UTC)
  • Museviliğin bir dini, Yahudiliğin ise bir topluluğu belirttiğini düşünüyorum--Tacci2023 15:24, 20 Ocak 2012 (UTC)

musevilik bir mesheptir yahudilikse o meshebin bulundugu dindir

Sürüm kontrolü[kaynağı değiştir]

Tartışma Vikipedi tartışma:Sürüm kontrolü#Sürüm kontrolünde devam etmektedir.--Reality 15:34, 21 Ocak 2012 (UTC)

Eğitim Kurumlarının Dolaşım Şablonu[kaynağı değiştir]

Eğitim kurumlarının dolaşım şablonu olup olmaması konusunda bir tartışma oluştu. Fikir belirtmek isterseniz burada görebilirsiniz--Tacci2023 15:42, 20 Ocak 2012 (UTC)

Türkiye Cumhuriyeti tarihi adlı kategori tartışmasındaki benzer bir sorun bulunuyor. Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilgili kategoriler diğer dillerde Kıbrıs adıyla oluşturulmuş. Türkçede ise ada olan Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında iki kategori bulunuyor. Kıbrıs aynı zamanda KKTC'yi kapsayan üst kategori durumunda. Şu anda diğer dillere hangi ad üzerinden bağlantı verilmesi gerekiyor. esc2003 12:09, 21 Ocak 2012 (UTC)

Kıbrıs Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve KKTC, Kıbrıs kategorisi içinde olmalı. Kıbrıs kategorisi adayı anlatıyor, adada iki ayrı devlet var, bu devletler ada kategorisinde olmalı.--Khutuckmsj 13:19, 21 Ocak 2012 (UTC)
  • İngilizce Cyprus, siyasi, sanatsal, sporla ilgili vb. konularda konularda Kıbrıs Cumhuriyeti, coğrafi (yerleşimler hariç) veya tarihi konulardaysa Kıbrıs kategorilerine bağlantı vermeli. Coğrafya ve tarih iki kesimin tek ortak noktaları, bunun dışındakileri KC ve KKTC olarak kolayca ayırmak mümkün. --seksen 20:09, 23 Ocak 2012 (UTC)

Medyada Vikipedi[kaynağı değiştir]

"10 yıl önce onlar yoktu" fotogalerisinde Viki de yerini aldı. --Berm@nyaİleti 10:52, 22 Ocak 2012 (UTC)

  • Bazı medya kuruluşları her zaman olduğu gibi özgür yazılım ve özgür bilgiye zarar vermekten geri durmuyorlar maalesef! Yani vikipediye destek olacaklarına resmen köstek oluyorlar. Buradaki haberde bahsedilen viki İngilizce Vikipedi olsa da, takdir edersiniz ki haberi gören birinde ilk başta öyle bir intiba bırakmaz. Gerçekten yazık! Ülkemizde zaten kısıtlı sayıda insan'ın özgür bilgi için çabaladığı günümüzde bu kadar negatiflik neden anlayamıyorum. Şundan %100 eminim ki bu insanların bile internette bir bilgiyi ararken ilk uğradıkları yer yine vikipedidir. -- sayz'ın usu ✍ 02:48, 23 Ocak 2012 (UTC)
Af edersiniz ama o haber kadar manasız, saçma sapan bir haber yok. Bir kere haber niteliği yok. Adam kendisi de yapar o değişiklikleri, SS alır "ahanda Vikipedi Türkiye'yi dünyanın en iyi ekonomisi olarak gösteriyor, taraflı, güvenilir değil" der. Bir gün kapalı kalsa bura hepsi tutuşur ama. İşte o zaman göreceğim ben onları. Aslında bu yalan haberler için bir gün kapalı kalsak nasıl dikkat çekeriz var ya :)--RapsarEfendim? 09:13, 23 Ocak 2012 (UTC)
  • Vikipedi'yi yerden yere vuran haber sitelerinin bazı haberlerinde Vikipedi'den aynen copy - paste yapması da oldukça ilginç, nasıl bir psikoloji ürünü bunlar anlamış değilim. --Berm@nyaİleti 13:43, 23 Ocak 2012 (UTC)
    Bu sitelere inat biz de mi kapatsak bir günlüğüne? :) "Artık yeter! Bu ne şiddet bu celal?" diye... Emperyan-ileti 14:53, 23 Ocak 2012 (UTC)
  • Beceriksiz "gazetecilerle"(!) uğraşmaya değmez. --Khutuckmsj 15:05, 23 Ocak 2012 (UTC)
  • Gördüğüm kadarıyla İngilizce Vikipedi'nin kapanması, sosyal medyada oldukça olumlu tepki aldı (tabii SOPA nedir, bir tür sopa mı diyenlerin dışında). Bizim eylem de kapatma olmasa bile en azından ses getirecek bir şey olabilir. Ana sayfaya bunları protesto ediyoruz gibi bir şey eklenebilir mesela. Tabii devam ederse :)--RapsarEfendim? 17:35, 23 Ocak 2012 (UTC)
Bunlara verilebilecek en iyi cevap başarılarımız olacaktır. Kapatmak gibi bir eylem yapmayalım, hiç onları umursamıyormuş gibi gösterelim kendimizi ve sürekli çalışarak Vikipedi'yi geliştirelim, 200.000'lere 500.000'lere ulaşalım. İşte bu cevap, bir tokat niteliğinde olacaktır. --Berm@nyaİleti 18:27, 23 Ocak 2012 (UTC)
  • MediaWiki:Sitenotice'e şu "katkı yapın" pankartları asacaktık. Bu sayfada örnekler hazırlamıştık. En sona bir tane örnek ekledim. Şu bizim moralimizi bozan medyaya bir yanıt olsun diye. Emperyan-ileti 22:34, 23 Ocak 2012 (UTC)

180.000 madde[kaynağı değiştir]

Önerim bu.

180.000 madde için bir resim önerim var. Beğenilirse kullanırız

  • Not: 10.000 madde resmi kaynak alınmıştır Göz kırpma
  • Not2: Şeffaf yapmayı bilmiyorum, birisi yaparsa iyi olur Göz kırpma--Betelgeuse-Seginus 10:20, 24 Ocak 2012 (UTC)
şeffafı
  • Şeffaflığı halletim, çözünürlük biraz kötü değil mi, vikipedi yazısı göz yoruyor böyle bulanık gibi? -- sayz'ın usu ✍ 11:45, 24 Ocak 2012 (UTC)

Yorum Yorum Çok sıradan bir logo.--KarCet 11:55, 24 Ocak 2012 (UTC)

  • 180 değil de 200 bin için hazırlayalım. 180 bin çok da mühim bir rakam değil bence.--Khutuckmsj 11:56, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Khutuck ile aynı fikirdeyim. 200 bin için hazırlamalıyız.--NicoMesaj 11:57, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Evet bence de 200.000 madde sayısına ulaşınca böyle bir güzellik yapmalıyız. --Berm@nyaİleti 13:47, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Öyle diyorsanız yeni bir şey hazırlarım. (sonbahara lazım olur herhalde :D )--Betelgeuse-Seginus 13:50, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • 200.000 HD logo olsun. Eğer yapabilsek ne güzel olurdu :)--NicoMesaj 13:57, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • 200 bin madde demişken yine botu mu devreye soksak araya? :) Emperyan-ileti 14:34, 24 Ocak 2012 (UTC)
Durup durup başıma iş çıkartmayın :P --Khutuckmsj 14:41, 24 Ocak 2012 (UTC)
Hazırcı bir millet olduğumuzu unutma :) NGC ile gösterdin bize hazırı :) Emperyan-ileti 14:49, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Bitkileirin falan veri tabanları var elimde :) Emperyan-ileti 14:50, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Açıkçası ben bunun nicelik açısından olsa bile nitelik açısından pek yararlı bir şey olduğunu düşünmüyorum neyse o ayrı bi tartışmanın konusu olsun.
200.000 logo

200.000 için şöyle bir şey nasıl olur, biraz BetelgeuSeginus'tan kopya oldu, 2'yi daha afilli yapmak lazım tabii -- sayz'ın usu ✍ 15:01, 24 Ocak 2012 (UTC)

  1. Evet, bot ile köy maddesi isteriz kütük, bitki iyi olur vallahi
  2. Sayz, ben onu 10.000 madde resminden kopyaladım --Betelgeuse-Seginus 15:07, 24 Ocak 2012 (UTC)
İncelemek lazım, bu aralar yoğunum.--Khutuckmsj 18:08, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Emperyan, adamlar değil de insanlar desek?--Veritasileti 16:13, 24 Ocak 2012 (UTC)
    TDK. Adam kelimesi her zaman 2. anlamı olan "Erkek kişi" için kullanılmıyor. 1. anlamı "İnsan" anlamında da kullanılıyor :) Emperyan-ileti 16:17, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Logolar güzel ancak biraz daha ilgi çekici bir şeyler hazırlasak. Bunlar biraz klasikler sanki. Milesbroke 16:20, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • 200.000 güzel olmuş ellerinize sağlık.--NicoMesaj 16:22, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • TDKnın ne söylediği beni ilgilendirmiyor bir ortamdaki insanlar için adam dendiği zaman insanların beni ve tüm LGBT ve kadınları yok saydığını düşünüyorum. Feminist bakış açısıyla TDK uyuşmuyor malesef. --Veritasileti 16:32, 24 Ocak 2012 (UTC)
    Ama ben feminist değilim :) Burada "siz neden bunu kullandınız" tartışması yapmıyoruz. Siz kullanmayın bir şey demeyiz. Emperyan-ileti 17:34, 24 Ocak 2012 (UTC)
LGBT bir cinsiyet midir? Benim bildiğim kimlikte ya erkek yazar ya da kadın. Adamı da insan anlamında kullanmış. Buluttan nem kapmasak ve asıl konuya odaklansak ne benim, ne sizin ne Emperyan'ın ne de buraları okuyan adamların vakti çalınmış olur.--RapsarEfendim? 17:36, 24 Ocak 2012 (UTC)
LGBT bir cinsiyet değildir ancak LGBTde bulunan LBT'ler için adam sözcüğü çok yaralayıcı olabiliyor. Adam sözcüğünü kullanıp kullanmamayı bana sormayacaksınız elbette ancak Adam sözcüğünü kullanan benim gözümde saygısızdır. Hangi anlamda kullanıldığı çok da önemli değil niyet kötü olmasa da ağzımıza yapışmasına neden olabiliyor. Adam sözcüğünü insan anlamında kullanmakla ibne sözcüğünü eşcinsel anlamında kullanmak arasında bir fark yok. Eğer bu saatten sonra kullanmaya devam ederseniz bir yaptırımı yok ve sizin özgürlüğünüz ama benim gözümde saygısız olacaksınız. İyi akşamlar.--Veritasileti 20:16, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Rapsar iyi ki yorum yaptım. Yoksa VP:BM'yi tamamen unutmuştum :) Teşekkürler ;) Emperyan-ileti 17:54, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • 180.000 için değil de 200.000 madde için özel bir logo hazırlanabilir. 180.000 için özel logonun gereksiz olduğunu düşünüyorum. -Ravagesileti 18:02, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Daha fazla uzun madde açmalıyız. --Alperen 19:11, 24 Ocak 2012 (UTC)

Evet 180.000 için gereksiz olur ama 200.000 için güzel bir şey hazırlayalım. Milesbroke 20:39, 24 Ocak 2012 (UTC)

  • İlla uzun mu? Taslak maddelere ne oldu Alperen? :) Emperyan-ileti 20:55, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Ya, basit bir konuyu sıcak bir tartışmaya döndürdünüz ya. Vallahi bravo!--Betelgeuse-Seginus 07:21, 25 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu tarz uyarılar, alınmalar vs. için aslında kullanıcı mesaj sayfaları var, sonuçta bu mevzuyu buraya taşımak da aynı şekilde buradakilere bir saygısızlık oluyor o halde.
  • @Emperyan Köy maddelerinin içler acısı halini görüyorsun, onlar gibi 30.000 madde daha olsa yukarıda da dediğim gibi nicelik açısından pek olumlu olacağını sanmıyorum ben. -- sayz'ın usu ✍ 09:34, 25 Ocak 2012 (UTC)
    @Sayz Fırtına Bot'un açtığı maddelerden haberiniz yok sanırsam. 7500 tane NGC maddesi açtı. Bakınız. Emperyan-ileti 09:45, 25 Ocak 2012 (UTC)
    Botla madde açılması geçtiğimiz yıl uzun uzadıya tartışıldı ve açılması yönünde bir fikir birliği oluştu. Buyrun fikir birliği: [12] [13]. Buyrun destekleyen argümanlar: [14]. --seksen 13:58, 25 Ocak 2012 (UTC)
    7800 küsür madde açıp işi bitirmiş değilim, NGC'lerden bu yana yeterince iyi bir madde serisi bulamadığım için yeni madde açmadım. Devamı gelecek, ama ne zaman gelir bilmiyorum maalesef.--Khutuckmsj 14:07, 25 Ocak 2012 (UTC)
Türkçe Vikipedi'deki 200.000 madde
  • Ben de 200.000 madde için bir logo hazırladım. Öneriler doğrultusunda geliştirilebilir ama 180.000 için bir logoya gerek yok diye düşünüyorum. Nazif İLBEK 20:48, 27 Ocak 2012 (UTC)
  • Seni kopyacı seniiii :) Ama güzel de olmuş :)--Betelgeuse-Seginus 16:14, 28 Ocak 2012 (UTC)
  • Acaba diyorum. Şu Vikipedi'nin logosu yapboz şeklinde bir küre ya. O küreyi 1/5 küre gibi düşünelim. Ve onun üstüne 200.000 koyalım bir şekilde. Hani daha çok yolumuz varmış gibi. Nasıl olur acaba? Belki de eksik yapboz parçalarını sağdan soldan uçuşarak bu küre parçasına ekleniyormuş gibi gösterebiliriz?--RapsarEfendim? 16:20, 28 Ocak 2012 (UTC)
Rapsar tam olarak anlamadım ben demek istediğini, biraz daha açabilir misin? Ya da örneklendirsen güzel olur.-- s a y z ' ı nu s u 16:25, 28 Ocak 2012 (UTC)
Logomuz küre ya. O kürenin üstten beşte dörtlük kısmını attığını düşün. Elimizde böyle tabak gibi, küreden çok uzak bir şekil kalır. Üste sayaç koyarız belki. Kronometre resmi gibi bir şey. 200.000'i biraz geçerek gösterir. Mesela şunun gibi. 200.000'den 200.001'e geçiyormuş gibi. Kürenin azalmasının mantığı ise önümüzde daha çok var, daha yolun başındayız izlenimi vermek. Sağa sola dağılmış yapboz parçaları da konabilir ek olarak. Hani herkesin yardımı şart, burası böyle büyür izlenimi vermek için. Belki logo rengi şöyle de olabilir.--RapsarEfendim? 16:30, 28 Ocak 2012 (UTC)
  • Nazif'in eline sağlık fakat sağdaki logoyu beğenmedim. Daha yaratıcı bir şey olmalı, bir de mümkünse Hayırlı olsun yazmasın. Sevgiler. --Berm@nyaİleti 16:42, 28 Ocak 2012 (UTC)
Bermanya'nın yorumlarına katılıyorum. Nazif'in de ellerine sağlık bu arada. Mimar77 16:54, 28 Ocak 2012 (UTC)
Türkçe Vikipedi'deki 200.000 madde
  • Yeni bir tane daha yaptım öneriler doğrultusunda, 200.000 sayısına sayaç havası verilebilir fakat uçan puzzle parçaları beni aşar :) Nazif İLBEK 17:36, 28 Ocak 2012 (UTC)
  • Sonuncusunu beğendim gerçekten. Balonlar falan güzel olmuş, altın sarısı renk uymuş. Eline sağlık. --Berm@nyaİleti 19:48, 28 Ocak 2012 (UTC)

Sonuncusu harika, gerçekten çok güzel olmuş. Bir an evvel yapsak da 200.000'inci maddeyi koysak şunu.Milesbroke 21:13, 28 Ocak 2012 (UTC)

  • Sonuncusunu ben de çok beğendim, harika olmuş. Umarım bir an evvel anasayfamızda da görürüz. :) Utku Tanrıveremesaj 02:28, 30 Ocak 2012 (UTC)

Oyuncu bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Şablon tartışma:Oyuncu bilgi kutusu'nda bir öneri var, yorumlarınızı bekler. --Berm@nyaİleti 01:21, 25 Ocak 2012 (UTC)

Şubat Buluşması![kaynağı değiştir]

Vakıf Üniversitesi maddelerinde "Burslar" başlığı[kaynağı değiştir]

Zirve Üniversitesi maddesine bakarken "Burslar" diye bir başlık bulunduğunu gördüm. Telifli içeriği maddeden çıkardım ancak ilgili başlık bana hala reklam yapıyormuşuz hissi veriyor. Bu konuda topluluğun fikrini almak istedim. Bu başlık üniversite maddelerinde bulunmalı mı, bulunacaksa formatı ne şekilde düzenlenmeli? Ne dersiniz? --anerka'ya söyleyin 20:09, 25 Ocak 2012 (UTC)

Ansiklopedik bir üslubu olduğu sürece kalabilir. Gösterdiğiniz maddedeki başlığın uygun olduğunu düşünüyorum. Önemli olan üslubu, reklama kaçmayan dili. --Berm@nyaİleti 00:21, 26 Ocak 2012 (UTC)
Aynı şekilde herhangi bir ürünün (bir yazılım mesela) iyi yönleri, avantajları, yarattığı farklar anlatıldığında da reklam diyebiliriz böyle bakınca. Ama demeyelim bence :) Bu kadarı kalabilir. Bazı vakıf üniversitelerinde %100 burs verilmiyor mesela. En azından bunu öğrenmek isteyen birisi için bu başlıklar yararlı olabilir. Sonuçta övmüyoruz sadece mevcut durumu ortaya koyuyoruz.–h.çağrımsj 07:42, 26 Ocak 2012 (UTC)
Bilgilendirici olduğu sürece çok sıkıntı yok bence.--Khutuckmsj 08:02, 26 Ocak 2012 (UTC)
Bahsedilmesinde sakınca yok fayda var. Ek olarak ulaşım olanakları, yurtlar vb. de bahsedilebilir bence. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey burada üslup. Bu özellikle vakıf üniversiteleri, firmalar vb. maddelerde oluyor. Sanki tanıtım broşürü. Buna dikkat edildiği takdirde üniversite ile alakalı hemen hemen her şeyden bahsedilebilir bence.--Reality 20:38, 26 Ocak 2012 (UTC)

2. vikiyaşıma giriyorum![kaynağı değiştir]

31 ocak'ta 2. vikiyaşıma giriyorum! 29 Ocak - 3 Şubat tarihler arasında Uzay Kampı Türkiye'de olacağım için şimdiden yazıyorum.--Betelgeuse-Seginus 08:32, 26 Ocak 2012 (UTC)

  • Nice Vikiyaşlara :).--NicoMesaj 08:47, 26 Ocak 2012 (UTC)

Ben mi Fransız kaldım?[kaynağı değiştir]

  • Ben mi Fransız kaldım yoksa genel olarak mı bilemiyorum ama Hollandaca Vikipedi de 1 milyonu geçmiş :) Emperyan-ileti 09:57, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Vay :D--Betelgeuse-Seginus 10:37, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • 1.016.415 madde. Tebrik ederim Hollandalı kardeşlerimizi :)--NicoMesaj 10:40, 26 Ocak 2012 (UTC)

Biz de mi geçsek :D Milesbroke 10:42, 26 Ocak 2012 (UTC)

  • İsim şehir hayvan bitki sözlüğü gibi olmuş.--Alperen 17:36, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Sorumlusu olan şu arkadaşa [15] kalite ve niceliğin birarada olabileceğini gösterdiği için teşekkür edilmiş.--Alperen 18:32, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu tip maddeleri ben de açabilirim, açsam mı?--Khutuckmsj 18:46, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Aklıma bişey geldi. Bunları o arkadaşların özel sayfalar listesinden dışarı aktarma fonksiyonuya kaydetsen, sonra o xml sayfalarını google translate'e doküman olarak çevirttirsen,[16] daha sonra o bozuk çeviriyi aşama aşama search-replace gibi birşeyle değiştirsen. Sonra da onları import etsek de şey etsek. Yarın 1 milyon olsak :D--Alperen 18:54, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Captcha nın bunda parmağı var mı acaba? TED 'de görebilirsiniz.--Tacci2023 20:01, 26 Ocak 2012 (UTC)
Yok yok, onun maksadı başka. Resim doğrulama yaparken doğruladığınız kelimelerle aynı zamanda OCR'ların düzgün göremediği kelimeleri doğrulamış oluyorsunuz ;) CAPTCHA botla giriş yapılmasını engellemek için yapılır. Bu tür bol madde açma işleri ise bizzat botlar tarafından yapılır.--Alperen 20:32, 26 Ocak 2012 (UTC)
Allaaah! Videonun sonunda çılgınca bir fikir var. Biz bunu ayrı bir dil öğrenme sitesi yapıp da açamayacağımız taslakları başlatsak ya!... Sonunu görmeden konuşmuşum demin :S Çok enteresan... Çok... --Alperen 20:44, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Khutuck zaten senden istediğimiz (ben istiyorum açıkcası Alperen'de sanırsam öyle) o tip maddeler :) Vietnamca da öyle yapıyor. :) Ancak bir gün de 1 milyon olursak tamam diğer vikilere gaz vermiş olacağız. Yine sıralama aynı olacak dikkat edelim. :) Emperyan-ileti 20:59, 26 Ocak 2012 (UTC)
Bir şey diyeceğum. Ha bu yukardaki fikri uygulasak, etrafımızda İngilizce öğrenmek isteyen uşaklara desek ki, ha boyle bir site varmış, çeviri yaparak dil oğreneymişsun. Super bişeydur. Olir mu sizce? Şöyle yapabiliriz. Üzerinde bilgi kutusu olmayan 1000 tane biyografi maddesini alırım ben, her maddenin ilk beş cümlesini ayırırım. İçinde geçen sözcükleri otomatik olarak taratıp altına bir sözlük koyarım. Derim ki, aha sözlük burada cümle burada, çevir kardeşim. çözdükten sonra derim ki aha bak falanca bu çeviri yapmış. Ya da 7 kişi bu çeviriyi yapmış uyum oranın yüzde bilmemkaç. Şu an sırf üniversite giriş sınavı içi yabancı dil çalışan binlerce insan olmalı.--Alperen 21:08, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Khutuck'ün bağlantısını verdiği madde fena değil içerik açısından. Ama kaynaksız, VP:BOTPOL gereğince botla kaynaksız madde açılamıyor. Doğrulanamayan bot maddesi istemeyiz sanırım. Şunlar da kaynaklı böcek maddeleri. İlgilenenlere duyurulur. Alperen'in fikri de iyiymiş; ama iyi organize olup tanıtımını iyi yapmak lazım. --seksen 21:26, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Biz bi 200.000 yapalımda 1 milyonu sonra görüşürüz. İyi çalışmalar.--Westnest ileti 21:29, 26 Ocak 2012 (UTC)
    • Şu da az önce bağlantı verdiğimin bir gelişmiş versiyonu. NGC maddeleri kadar olmasa da fena değil. --seksen 21:30, 26 Ocak 2012 (UTC)
Seksen düşünsene her gün 1000 kişi alıştırma yapmak için gelse öyle bir siteye, bir sene sonunda ne olur? ;)--Alperen 21:44, 26 Ocak 2012 (UTC)
! Bunu Facebook uygulaması olarak yazabilecek olan birisi var mı içimizde?--Alperen 21:49, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Helal olsun Hollandaca'ya, ne diyelim. Biz bi 200.000'e ulaşsaydık :) --Berm@nyaİleti 21:40, 26 Ocak 2012 (UTC)
Bu yeni olmuş bir şey değil sanki. Neden Wikipedia.org ana sayfasında Nederlands üstlerde değil acaba?--Alperen 21:47, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Kendi başıma iş açıyorum hep --Khutuckmsj 21:53, 26 Ocak 2012 (UTC)
Ben buna takıldım kaldım açıkçası. Bunun Türkçesini beklemek lazım. [17].--Alperen 22:17, 26 Ocak 2012 (UTC)
Eskiden olsa pek sıcak bakmazdım botla madde açılmasına ama şu an gelinen aşamada sanırım 100.000i geçen Vikiler içinde derinliği en yüksek dördüncü vikiyiz İngilizce İbranice ve Arapça'dan sonra. Biraz da madde sayısına odaklansak. Yani tamam, maddelerin kaliteleri artıyor falan ama hep böyle aynı yerde sayınca da moral bozuyor:) Bence botla madde açılmalı yani :)--Veritasileti 22:21, 26 Ocak 2012 (UTC)
Aşırı vandalizmden dolayı derinlik uçtu. İsrail vandaline teşekkür edebilirsiniz bu konuda. Derinlik = anlamsız istatistik. --Alperen 22:23, 26 Ocak 2012 (UTC)
Alperen geçenlerde diğer vikileri de inceledim; Avrupa dillerinde bizden az, doğu dillerinde ise bizimle aynı seviyede vandalizm var. Bizim derinliğimiz nedensizce fazla. Rastgele 1-2 kişinin işi değil bu derecede bir derinlik çıkması, sistemimizle alakalı bir durum. Benim iki botum bile toplamda derinliği sadece 10 puan arttırmış bugüne dek.--Khutuckmsj 08:13, 27 Ocak 2012 (UTC)
Aslında bizim derinliğimiz arttıran tam anlamıyla vandalizm denemez. Biliyorsunuz köy maddelerinde de çok fazla düzenleme oluyor, bunların çoğu vandalizm denemeyecek iyi niyetli düzenlemeler ama kaynaksız, ansiklopedik olmayan düzensiz içerik girilince vandalizmden pek farkı olmuyor. Köy sayfalarına bi bakın, arka arkaya 20 kere düzenleme yapan anonimler var. Bence bizi "derin" kılan önemli faktörlerden biri de bu. Üstüne bir de "kısa madde açılmasın", şeklinde bir yerleşik düzen olunca az maddede çok düzenleme patlatıyor istatistiği. Üstüne bir de israil vandalizmi, ooh suyundan. Bu yüzden derinlik göstergesine itibar edilmemeli. Hele de çok madde açılınca derinliğimiz (kalitemiz) düşer demek büyük bir yanlış. Kalite göstermeyen bir istatistik çok madde açılınca düşüyorsa bundan kime ne? Sonuçta daha geniş bir ansiklopedi ortaya çıkacak._ --Alperen 18:05, 27 Ocak 2012 (UTC)

Ukrayna dili[kaynağı değiştir]

Tartışma sayfasına görüşlerinizi yazar mısınız? Sayfa adının değiştirilmesi için STT'ye ekledim ancak bir aydan fazla süre geçti, anlaşılan yapılmayacak. esc2003 10:35, 26 Ocak 2012 (UTC)

Taslak madde[kaynağı değiştir]

Selamlar, Muhakkak görmüşsünüzdür Alteran adlı kullanıcı Kuzey ülkelerinin şehirleri hakkında yeni sayfalar oluşturdu. Yalnız sayfa içeriklerinde sadece bilgi kutusu ve "Finlandiya'da bir şehirdir." cümlesi yer alıyor. Çok fazla açtığı için soruyorum: Bu sayfalar silinecek mi yoksa onaylayalım mı?--Myrat ileti 19:29, 26 Ocak 2012 (UTC)

  • Sadece bir şehirdir demiyor, aynı zamanda bilgi kutularını da ekliyor bu kullanıcı. Bence çok faydalı bir çalışma olmuş. Ama cümlelerin başına şehir ismi konmalı bir de diğer vikipedilere bağlantı yapılmalı en azından. Ama nacizane görüşüm bunlar silinmemelidirler. Mimar77 19:36, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • kesinlikle öğrenme sürecinde, güzel güzel yapıyor destekliyorum ve destekleyelim derim --Tacci2023 19:50, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu açılan sayfalar bir liste haline getirilip iş birliği projesinde çalışma yapılabilir. Mesela Valkeakoski maddesine rastladım dün silmeye içim elvermedi şöyle bir şey yaptım. Bunu iş birliği projesinde de yapabiliriz.--Reality 20:35, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Bence de iyi iş çıkarıyor. Ancak interviki işte madde adıyla başlama gibi standartları da gösterelim. Bir iki cümle içerik ekleyebilir. Ancak Türkçe bilen birisi (bu muhtemelen bir Türk oluyor) bu şehirler hakkında bilgi kutusundaki bilgiler ve nerede olduğu hariç pek bilgi işine yaramaz kanımca. Ben onaylayalım derim. Emperyan-ileti 20:41, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Alteran'ı durumdan bilgilendirelim derim. Asıl o bu işe gönüllü olacaktır Reality :) Emperyan-ileti 20:43, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Alteran'ı bilgilendirmiştim geçtiğimiz gün, son açtığı maddeler, ilk sözcüğünün madde adı olması kuralı dışında tamamen biçeme uygun görünüyor. Bence de gayet iyi iş çıkarıyor, eğer madde içeriği sadece "Finlandiya'da bir şehirdir" olsaydı bu bir problem olurdu; ama hayır, nüfus da var, yüzölçümü de var, su miktarı da var. Bir maddenin taslak olması içinse "üç cümle" (ne kast edilmek isteniyorsa artık) istenmesi konusunu aşmıştık sanırım. Valkeakoski maddesi de bu haliyle silinemezdi, buna karşı çıkardım ve sanırım tek karşı çıkan ben olmazdım. Kullanıcı gayet iyi katkılarda bulunuyor, şevkini kırmayalım. Bırakalım madde açmak istiyorsa madde açsın, Vikipedi'yi geliştirdiği sürece taslak kriterlerini karşılamasına rağmen "şu maddeyi geliştir" demenin anlamı yok. --seksen 21:10, 26 Ocak 2012 (UTC)
Sayfaya sil şablonu koymak herhangi bir araç kullanmadan 5-10 saniye alır. Bilgi kutusundaki şeyi cümle yapmak 25 saniye almaz. Hizmetliler için silmek bedava tabi ama belki fazladan, (marjinal) 10 saniye harcamak isteyen birisi vardır. Belki içimizdeki bir Finlandiyalı (annesi ya da babası Finlandiyalı ) olan birisi der ki, benim toprağıma böyle madde yakışmaz. Tutar seçkin madde yapar.--Alperen 21:17, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Tamamdır o zaman. Açtığı maddelere interviki ve birkaç cümle ekleyip onaylayalım derim. Zaten Vikipedi, yerleşim yerleri açısından diğer vikilere göre çok geride. Heba etmeyelim bu sayfaları.--Myrat ileti 21:21, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Bilgi kutusu içeriği maddeleri kesinlikle taslak yapıyor. Denk geldikçe ben de interwiki ekliyorum... Utku Tanrıveremesaj 21:49, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Elinde Excel dosyası vb. bir şey varsa ve bana yollarsa botla bu maddelerin bir seviye daha iyisini açabilirim.--Khutuckmsj 21:55, 26 Ocak 2012 (UTC)
  • Selamlar.. Sanırım öncelikle şunu belirtmem gerekir. Vikipedi'yi uzun zamandır kullanıyorum. Yazar olarak katkıda bulunmaya ise yeni başladım diyebilirim. Şehir maddelerinin öncelikli maddeler arasında yer aldığını düşündüğümden ve diğer vikilere oranla yetersiz olduğunu gördüğümden işe burdan başladım. Bazı eksiklikler tamamlabilir. Reality adlı arkadaşın önerdiği gibi bir işbirliği projesi güzel olabilir. Örneğin bir Avrupa ülkesindeki 100 e yakın veya daha fazla şehirden ancak 10-20 tanesi kimilerinde daha az sayıda madde mevcut. Bu durumda bazı kullanıcıların yerleşim kutuları, çeviri yapabilen arkadaşların birkaç cümle, bazılarınınsa standart kabul edilen içerikler eklemesi halinde iyi içerikli çok sayıda madde kısa zamanda ortaya çıkabilir. Belkide işbirliğini böyle yapıyorsunuz, pek bilmiyorum. Ama o kadar emek harcanmışken bu maddelerin silinmesi gibi bir durum varsa bilmek isterim.. :) --Alteran 22:43, 26 Ocak 2012 (UTC)
    Maddelerin silinmesi gibi bir durum yok. "Taslak madde sorununu" yeni aştık sayılır. Biraz eskiden kalmış alışkanlıklar duruyor insanda :) Bu maddeler bu haliyle durur. İş birliği de yapılabilir. Khutuck'ün dediği gibi elinde exe dosyası falan varsa bu maddeleri daha iyi bir şekilde bot ile açabilir. İşin kısa yolu ;) Emperyan-ileti 13:13, 27 Ocak 2012 (UTC)
Bir de maddeleri onaylarken şablon kısmında iki satır boşluk var. Onu onaylamadan önce tek satıra indirseniz görünümü daha iyi olur maddelerin.--Reality 22:33, 27 Ocak 2012 (UTC)

İş birliği projesi hakkında[kaynağı değiştir]

Şu anda İBP'nin mevcut sorumlusu yok arkadaşlar, ilginize...-- s a y z ' ı nu s u 17:53, 27 Ocak 2012 (UTC)

Abdülkâdir Geylânî[kaynağı değiştir]

Bir el atmanizi rica etsem, bloklasak mi ne yapsak? Takti bu arkadas bakiniz Abdülkâdir Geylânî--Tacci2023 20:37, 27 Ocak 2012 (UTC)

Anonimin faaliyeti devam ederse sayfayı korumaya alabiliriz. Bu tür istekler için VP:SKT sayfasını kullanabilirsiniz. Engel için ise herhangi bir aktif hizmetliye başvurmanız yeterlidir.--Reality 22:25, 27 Ocak 2012 (UTC)

Hızlı silinmeye aday bir madde ile ilgili[kaynağı değiştir]

Bir süredir son değişiklikleri takip ederek, editörlerin değişikliklere müdahalelerini izleyerek tecrübe edinmeye çalışıyorum. Kayde değerlik yönergelerine göre silineceğini tahmin ettiğim Kaan sencelik maddesini 3 gündür takip ediyorum. Hani görüpte sonraya veya bir başkasına bırakılamayacak kadar bariz bir madde olduğu için gözünüzden kaçtığını tahmin ediyorum :) Kaan sencelik ile yakın zamanda açılmış Kutbettin Arzu da takibimde. Yetersiz ve kaynaksız bilgi, Vikipedi standartlarına uymaması da bu maddenin eksiklerinden sanırım. --Volkan Yalçın 10:13, 28 Ocak 2012 (UTC)

ilk madde silinmesi için etiketlenmişti, silindi. siz de böyle maddeleri işaretleyerek gözden kaçmasının önüne geçebilirsiniz. ikinci madde ise kayda değer ve vikipedi standartları açısından bir problemi yok. kaynaksız olarak etiketlenebilir ya da kaynak eklenebilir. teşekkürler. --ki bl 15:23, 28 Ocak 2012 (UTC)
  • @volkan editörleri beklemene gerek yok, sen de gerekli gördüğün (tabii ki vikipedi politikaları dahilinde) maddeleri Hızlı Sil ile etiketleyebilirsin. Kaan sencelik maddesi sevgili rapsar tarafından işaretlenmiş zaten ve silindi. Kutbettin Arzu maddesi aslında standartlara uygun değildi belki silinebilirdi ama maddeyi standartlara uygun hale getirdim. Böyle bozuk maddeleri farkedince işaretleyip veya düzenleyip bırakırsan daha iyi olur ki kibele'nin dediği gibi gözden kaçmasın, iyi çalışmalar diliyorum-- s a y z ' ı nu s u 16:05, 28 Ocak 2012 (UTC)
  • Peki, bundan sonra benzer durumlarda müdahale edeceğim. Teşekkürler --Volkan Yalçın 17:11, 28 Ocak 2012 (UTC)

Wikimania 2013 İstanbul[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Vikide dolaşırken şöyle bir VikiProje gördüm. 15 kişi gönüllü olmuş VikiProjeye. Yalnız baya bir iş var gibi yapılacak. İlgilenebileceklere duyurulur. İyi akşamlar. --Veritasyaz bana 17:30, 28 Ocak 2012 (UTC)

Bütün kuralları yok sayın[kaynağı değiştir]

Şuradaki politikaya ilave teklifi uzun süredir öksüz kaldı. Tartışmaya katılırsanız bir sonuca bağlayabiliriz. Teşekkürler.--Abuk SABUK msj 19:42, 28 Ocak 2012 (UTC)

IP çakışması[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar. 12 gündür fazla dikkat çekmeden, birileri mahçup olmadan şu hata hallolsun diye bekliyorum fakat anladığım kadarıyla daha da büyüyecek gibi. 16 Ocak'ta engellendim, gerekçesi ise Karcet'in kuklacısı olmak ve Karcet engelli iken engeli delme amaçlı değişiklik yapmak. O sıralarda pek aktif değildim, sınavlar, sözlüler, ödevler... Engeli görünce hata zannettim. Meğer öyle değilmiş. E-posta yoluyla Eldarion'a izah etmeye çalıştım fakat teknik verilerin durumu böyle gösterdiğini söyledi. Aslında kendimi nasıl kanıtlayacağımı bilmiyordum, kimse kırılmadan tartışma çıkmadan aklanabilmek için denetçi isteğinde bulundum. Orada Karcet ile aynı kişi olmadığımı ve davranışsal benzerliğin de olmadığını gösterdim. Karcet te yorum yapmış, kuklacılık yok demiş. İki gün önce sonuca bağlandı ve belirli dönemlerde IP numaralarımızın çakıştığı açıklandı. Bu arada Karcet 1 ay engellendi (Sebebi VP:KSY ve VP:İNOV ihlalleri). Açıkçası şaşkınım ve çok üzgünüm. Kendimi kanıtlayamıyorum, Karcet ile hiçbir alakam yok, davranışsal benzerliğimizin olmadığı ortada (Kullanıcının üslubu, Viki bilgisi, katkıları bunu gösteriyor). Uzun süredir Vikipedi'deyim, böyle bir yanlışlık yapmayacağımı biliyorsunuz diye umuyorum. IP çakışması mümkün, 2 veya 3 hafta önceydi, bir vandal anonim ile aynı IP'yi paylaşıyordum. IRC'de IP numaram kapı gibi gözüküyor bu arada. Davanın sonucunda kullanıcı süresiz engellenmelidir falan hiç denmemiş, ne olacağı bile belirsiz. Yemin mi edeyim napayım yani, 2 yıllık emeğimin çöpe gidip suçsuz olduğum halde engellenmem gibi bir risk var. Topluluğa da bu hatayı göstermek istedim, bu hata nasıl hallolacak hiçbir fikrim yok, bunun için buraya yazdım. Sevgiler. --Berm@nyaİleti 20:25, 28 Ocak 2012 (UTC)

Buranın kurallarını bilen birisi olarak başka bir hesapta, tamamen farklı biri olarak davranmış olabilirsin -ki kuklacılığın ne olduğunu bilen birisi de zaten bunu yapar :) Ben suçsuzum demenin hiçbir inandırıcılığı da olmaz bu bağlamda. Ancak şu soruyu sormak lazım: neden kukla bir kullanıcı hesabı açayım? Şu an için böyle bir durum anlamsız gibi gözüküyor senin açından. Ama şu an için. Kesin sonucu zaman gösterecekti. Daha kesin bir tespit (lokasyon tespiti mümkünse) yapılabilir neyin ne olduğunu anlamak için.--RapsarEfendim? 20:38, 28 Ocak 2012 (UTC)
Attığım e-postalarda ısrarla ikâmet edilen yerlere bakılsın demiştim. Kuklacılık yapacak kadar biraz ağır olabilir ama ucuz insan değilim, kuklacılık zorbalıktır. Şu ikâmet yerlerine bakılsa her şey anlaşılacak.. --Berm@nyaİleti 20:53, 28 Ocak 2012 (UTC)
Bir zanlı istediği kadar ben masumum desin, hatta isterse masum olsun. Ancak elinde kanıt yoksa, daha da vahimi aksine bir kanıt varsa... Sonucu söylemeyeyim hadi :)--RapsarEfendim? 20:58, 28 Ocak 2012 (UTC)
Anlatamıyorum galiba, Kendimi teknik olarak aklamam için tek yol denetçi isteği idi diyorum, ikâmet edilen yerlere bakılsın diyorum. Bu olayın doğruluk payı olsa örtbas etmeye çalışırdım zaten, benim içim rahat. Şu ikâmet noktalarına bakılsın, denetçiler ikâmet yeri aynı diyorsa verin süresiz engeli kurtulayım, böyle zan altında bırakılmaktan iyidir. --Berm@nyaİleti 21:02, 28 Ocak 2012 (UTC)
Kukla hesabın şu zaman diliminde Berm@nya'nın işine yaramayacağı konusuna katılıyorum. Ayrıca bu konuda düşüncelerin, görüşlerin hiçbir değeri olmayabilir ama bence bir yanlışlık olmalı. Bir an önce aklanmanı dilerim. --anerka'ya söyleyin 21:03, 28 Ocak 2012 (UTC)
Ben de kesinlikle bir hata olduğunu düşünüyorum, en kısa zamanda aklanmasını diliyorum. Bu arada rapsar bermanya'nın elinde nasıl bir masumluk kanıtı olabilir ki başka? Vikipediye bu derece olumlu katkıları olan bir kullanıcı için biraz olumlu bakmaya ne dersin? Bu karşıtlığını anlayamadım doğrusu, aslında anladım gibi ama ona yormak istemiyorum*, iyi çalışmalar-- s a y z ' ı nu s u 21:18, 28 Ocak 2012 (UTC)
Rapsar ve Anerka çok doğru bir noktaya değinmişler. Niye kuklacılık yapasın?.. Umarım kısa sürede konu açıklığa kavuşur. Sayz'ın da dediği gibi, Bermanya'nın bu konuda masum olduğunu kendi başına kanıtlayabileceği hiçbir şey yok... Utku Tanrıveremesaj 21:19, 28 Ocak 2012 (UTC)
Demek istediğim buydu, kendimi kanıtlayabilmek gibi bir şansım yok. Bu işi ancak denetçi arkadaşlar çözüme ulaştırabilir, denetçilik nasıl yapılır bilmem ama sanırım en güvenilir sonuç ikâmet edilen noktalara bakılması ile açığa çıkacaktır, daha iyi başka bir yol varsa onu denesinler tabii. Sevgilerimle.--Berm@nyaİleti 21:35, 28 Ocak 2012 (UTC)
Açıkçası bir kuklacının kukla hesabı türlü KSY ihlallerinde bulunarak bir ay engelletmesine akıl sır erdiremiyorum. Tamam, başka türlü davranmaya çalışacaktır; ama önemli olan tartışmalarda fikir belirtmesi, oy kullanması değil mi? Engelletmek için niye kukla açsın? Bu tür sorular maalesef kafamı kurcalıyor ve Bermanya'nın kuklacı olduğunu bu sebepten dolayı düşünmüyorum. --seksen 21:59, 28 Ocak 2012 (UTC)
Ya ben anlamadim, Bermanya'ya ceza verilmis mi kuklaci oldugu icin, verilmemis mi? Verilince hesap kitlenmiyor mu? Ben mi yanlis biliyorum? Bermanya denetci istegini yapabildigine göre cezasi kaldirilmis sanirim. Kaldirildigina göre sucsuzlugu kanitlanmis sanki, no? Coriolis 23:56, 28 Ocak 2012 (UTC)
Bermanya'ya kuklacı olduğu için değil, kuklacılığını yaptığı iddia edilen hesabın engelli olduğu süre içinde değişiklik yaptığı (dolayısıyla engeli başka bir kullanıcı adıyla deldiği) için ceza verilmiş. O 48 saatlik ceza da çoktan bitmiş zaten. Suçsuzluğu kanıtlanamamış henüz yani, nein. –h.çağrımsj 12:16, 29 Ocak 2012 (UTC)
İkâmet edilen noktalara bakılmasından bir şey çıkar mı emin değilim. Suçsuzluğu kanıtlayacak sağlam bir delil yok. Bu konuda hiçbir fikrim yok, umarım doğrusu neyse o olur. Kolay gelsin. -Ravagesileti 10:53, 30 Ocak 2012 (UTC)

Sürüm Kontrolü ve yönlendirme, anlam ayrım sayfaları[kaynağı değiştir]

Sürüm Kontrolü yaparken yönlendirme ve anlam ayrım sayfalarına özellikle bakmak gerek. Örneğin, arkeolojik bir yerleşim, günümüz yerleşimine yönlendirilmiş olabiliyor. İkisi için ayrı maddeler gerekli. Bir başka örnek halk, o halkın yerleştiği bölgeye yönlendirilmiş olabiliyor. Bir de sözlük gibi yapılmış bir anlam ayrım sayfasına rastladım.--Makedon 22:15, 28 Ocak 2012 (UTC)

Margaret Thatcher[kaynağı değiştir]

Margaret Thatcher maddesini düzenleyebilecek bir Vikipedist aranıyor. Maddede ansiklopedik bir dil yok. İngilizcesinden yararlanılabilir. Sevgiler. --Berm@nyaİleti 16:46, 31 Ocak 2012 (UTC)

Şumnu maddesini düzenlenmeyi bekliyor, bilginize...--RapsarEfendim? 17:20, 31 Ocak 2012 (UTC)

Bilderberg Toplantıları[kaynağı değiştir]

Bilderberg Toplantıları maddesini düzenlenmeyi bekliyor, bilginize...--RapsarEfendim? 17:20, 31 Ocak 2012 (UTC)

{{Günün seçkin resmi}} şablonu artık kullanılmıyor sanıyorum. O vakit Vikipedi:Ana Sayfa'ya çıkmamış resimler sayfası neye göre güncelleniyor? Selamlar Coriolis 18:57, 31 Ocak 2012 (UTC)

Kullanılıyordu, Ağustos'tan beri Ana Sayfa'ya çıkan resimlere eklenmesi gerekir. Eklendikten sonra şu sayfadan güncellenmesi lazım.--ahzaryamedileti 19:24, 31 Ocak 2012 (UTC)
Ben de güncelledikten sonra fark ettim. :) VP:BOTİSe gideyim ben. Teşekkürler. Coriolis 19:30, 31 Ocak 2012 (UTC)
Azar azar elle yapsam daha iyi olur sanki. Arada {{SR}} şablonu eklenmeyenler falan çıkıyor. Onları da ekliyorum. Coriolis 12:47, 1 Şubat 2012 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

Bu yönerge neredeyse boştu. Almanca Vikipedi'den çevirerek geliştirdim. Topluluğun okuyup onaylaması yerinde olur. Herkese mutlu yıllar.--Abuk SABUK msj 10:59, 1 Ocak 2012 (UTC)

Çevirinizi geri aldım. Lütfen topluluk onayından geçtikten sonra sayfaya ekleyin. Bütün politika, yönerge sayfalarımız çok uzun tartışma ve onay süreçlerinden sonra aktif hale geliyor. Bunda farklı bir uygulama olması için gerekçe yok. Ayrıca çevirdiğiniz şekliyle şu anki diğer yönergelerle çatışıyor. Örneğin siz de.wikipedia'dan çevirdiniz, orada ne kadar katı kurallar olduğunu herkes biliyor. Dört temel kuraldan bahsediliyor halbuki bizde beş temel taş var. Çevirinizi politika teklifi olarak şuraya ekledim: [18]--Alperen 11:18, 1 Ocak 2012 (UTC)
  • Beşinci kuralı gerekirse eklemek kolay. Tartışmalı olmayan bu kadar basit bir değişiklik için bir sürü bürokrasiye gerek yok bence ama öyle olsun. O zaman topluluktan Vikipedi:Bütün kuralları yoksayın/Teklif sayfasını kontrol etmesini rica edeyim.--Abuk SABUK msj 11:37, 1 Ocak 2012 (UTC)
Alperen'e katılıyorum bu konuda. Topluluk onayından/kontrolünden geçtikten sonra eklenmesinde fayda var. Elini taşın altına soktuğun ve bir politika sayfasını geliştirdiğin için de ayrıca teşekkürler.--RapsarEfendim? 11:38, 1 Ocak 2012 (UTC)
  • Rica ederim. Aslında bu yönerge tartışma sayfasında da belirtildiği gibi gözden biraz kaçan bir yönerge. Hepimiz bazen yenilerin ya da anonimlerin değişikliklerini düzensiz oldukları gerekçesiyle geri alıyoruz. Belki biraz daha fazla çaba sarfetmeliyiz, maddeleri düzenlemek ve yenileri eğitmek konusunda.--Abuk SABUK msj 11:44, 1 Ocak 2012 (UTC)

Engellemede Politika Açığı[kaynağı değiştir]

VikiPedi'de Reklam yapmak yasaktır. Ama reklam amaçlı kullanıcı hesaplarını engellediğiniz de engelleme günlüğünde onların adı gözüküyor. Örneğin; "VikiPedi Tatlıcısı" diye bir iş yeri olmuş olsa ve böyle isim kursa, sonra da engellense engelleme günlüğünde adı böyle gözüktüğü için yine reklamını yapmış oldu. Bence "Reklam amaçlı" olarak engellenen kullanıcıların isimleri gizlenmeli veya ortak bir etiketle isimlendirilmeli. Aksi taktirde engelleme günlüğü reklam alanına dönüşür. --KarCet 19:25, 1 Ocak 2012 (UTC) KarCetmektup!

Sanırım örneği burada görülen bir kullanıcı ile ilgili arama motorunda arama yaptığımızda çıkan şu sonuç gibi olaylardan bahsediyorsunuz. Bu durum ile ilgili daha fazla örnek mevcut. Örneğin 1,2 gibi. Bence bu durumda haklısınız. İnanır mısınız? Tam bu kullanıcı katkı yaptığı esnada henüz Kullanıcı adları ile ilgili yönergeyi okuyordum :). Yönergede kullanıcı adının silinmesi yalnızca burada geçiyor ve belirtiliyor. Bence dediğiniz gibi, bu türde isim alan kullanıcıların silinmesi yönünde engelleme politikası geliştirilebilir. Fakat daha önemli işlerde var. Hatta bunun için işte tam buraya yalnızca

KS1. Uygun Olmayan Kullanıcı Adları
Vikipedi:Kullanıcı adı Yönergesi doğrultusunda, uygun olmayan ve engellenen Kullanıcı adları tamamen silinebilir.

gibi bu yönde bir politika eklenebilir. (Tamamen kendi saçmalarım olup, topluluk görüşüne açıktır. Yalnızca aklıma takıldığı için yazdım. )Kolay gelsin i.e. msj 19:56, 1 Ocak 2012 (UTC)

Tamamen destekliyorum. Sinsi kişiler bilerek bir çok marka isimli hesaplar açabilirler ve adları engelleme günlüğünde görünür. zaten sinsilik vandalizm konusu olarak VikiPedi'de belirtilmiştir. bu konunun üzerinde durulmalı.--KarCet 20:01, 1 Ocak 2012 (UTC) KarCetmektup!

Arkadaşlar kullanıcı engellemelerinde yeni atılımlar yapılmalı. Sürüm kontrollerinin biraz daha seri yapılması gerekiyor bir çok anonim kullanıcı Vandalizm'de sınır tanımıyor. Küfürler yazdıkları bile oluyor. O esnada o bilgilere ulaşan bir internet kullanıcısı VikiPedi'nin güvenilir olmayacağını düşünebilir. Diğer unsur ise reklam amaçlı engellenen kullanıcıların isimleride silinmeli çünkü adlarıda reklam taşıyor. --KarCet 22:39, 3 Ocak 2012 (UTC)

Çok önemli bir noktaya dikkat çektin. Bu noktaya Rapsar, Reality ve ben defalarca dikkat çeksek de, fazla bir faydasını göremedim. Okumayı planladığım onca kitap, izlemeyi planladığım onca dizi ve film beklerken bulduğum her fırsatta girip YMD'de maddeleri kontrol ediyorum hatta bu yüzden çoğu zaman uykuya harcayacağım zamanı harcayabiliyorum. Maddelerin kontrol edilmeden YMD listesinden çıkması çok sinir bozucu... NOT: İmla kurallarına göre "birçok" her zaman birleşik yazılır...--вяí¢αи76ileti 01:16, 4 Ocak 2012 (UTC)
  • "Atılımlar" derken tam olarak ne demek istediniz anlamadım. Vikipedi:Engelleme politikasının yeterli olmadığını mı diyorsunuz? Emperyan-ileti 12:33, 4 Ocak 2012 (UTC)
  • VP:EP şu anda yeterlidir. Uzun tartışmalar sonucunda geliştirilmiş olan bu politikalarda eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Kullanıcı hesaplarının silinmesi doğru bir yaklaşım değildir.--Khutuckmsj 22:46, 6 Ocak 2012 (UTC)
  • Politikalar yeterlidir. Atılım derken kastettiğim reklam amaçlı engellenen kullanıcıların isimlerinin gizlenmesi veya reklam amaçlı hesap gibi etiketler ile adlandırılmalılar. Yoksa engelleme günlüğünde isimleri görünüyor ve buda sonuçta reklamı oluyor.KarCetmektup!
Vikipedi Engelleme Günlüğü sayfasının reklam değeri bence sıfırın altında. "Reklamın iyisi kötüsü olmaz" yaklaşımında bile engel günlüğü kötü bir mecradır.--Khutuckmsj 14:11, 7 Ocak 2012 (UTC)

Bence de politika iyi. Orada engellenen isimleri görünce ona göre hangi ismin engellenmesi, hangi ismin engellenmemesi gerektiğine karar verilebiliyor. Milesbroke 14:16, 7 Ocak 2012 (UTC)

Engelleme günlüğü değil; ama reklam amaçlı engellenen kullanıcının kullanıcı sayfasının oluşturulması bence de amaca ters düşüyor. Amaç reklam yapılmasını önlemek değil mi? E bu adda, Google aramalarından da ulaşılabilen bir sayfa olunca reklam olmuyor mu? --seksen 14:30, 7 Ocak 2012 (UTC)

  • Evet, Google'ı engellenmeyi düşünen yiğit var mı? Olmadığına göre: Reklam amaçlı engellenen kullanıcıların kullanıcı sayfaları silinmeli. İletiden tutun alt sayfasına kadar... (Yoktur ama) Emperyan-ileti 21:17, 24 Ocak 2012 (UTC)
Peki kullanıcı adı reklam içermese bile kullanıcı sayfasına reklam metni girenler hakkında ne yapmalı? Sayfada reklam içeriğini boşaltmak doğru mu? Kullanıcı sayfası olduğu için emin olamıyorum. Ya da sayfa VP:HS#G11 ile mi etiketlenmeli mi? Ne yapmalı ne etmeli?–h.çağrımsj 15:37, 25 Ocak 2012 (UTC)

Çok basit. Reklam dolayısıyla engellenenler ortak etiket ile adlandırılıp tüm içerikleri silinip reklam amaçlı hesap denilmeli.Bu imzasız yazı KarCet (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İşte bu kişiler engellenmeli mi onu da soruyorum bi yandan. Ya da sormuş olayım.–h.çağrımsj 07:58, 26 Ocak 2012 (UTC)

Kullanıcı adı değiştirme[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Bir sorum olacak da. Şimdi bir kullanıcı küresel hesap kullanıyorsa ve Türkçe Vikipedide kullanıcı adını değiştirirse kullandığı küresel hesaptaki diğer dillerdeki kullanıcı adları değişmeyecektir sanırım. İki farklı Vikipedideki iki farklı kullanıcı adı aynı küresel hesaba bağlanılabilir mi? Hatta diğer dillerdeki kullanıcı adları da değiştirilebilinir mi? Yani tek tek o dillerin kullanıcı adı değiştirme sayfalarına gitmeden küresel hesaptaki tüm kullanıcı adlarını değiştirmek mümkün müdür? Teşekkür ettim. --Veritasyaz bana 23:22, 26 Ocak 2012 (UTC)

Merhaba, konu ile ilgili biraz bilgim var. Ancak cümlenizi tam olarak üçüncü defa okuduğumda zaten bu konuda sizin de bilginiz olduğunu gördüm. Kısa bir araştırma yaptım. Katkılarını burada görebileceğiniz Kullanıcı:Santos burada konu ile ilgili hizmetli Kullanıcı:Manco Capac'a mesaj atmış. Kullanıcı:Manco Capac kendisine bu sayfanın en altında göreceğiniz mesajı atmış. Yani onun da dediği gibi bence, öncelikle benzersiz bir kullanıcı adına sahip olmalısınız. Daha sonra VP:KAD ile hesabınızı birleştirmelisiniz. Ancak diğer küresel değişikliklerinizin fazla olduğu hesaplarınızı da VP:KAD maddesinin sol tarafında görülen (veya görülmediği için burada olmayan) Vikipedi'lerin ilgili sayfasından değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Bir kaç bot'ta bu konuda size yardımcı olabilir sanırım (Commons hizmetlilerinin ilgili ülke Vikipedilerinde kullanıcı sayfalarında gerekli değişikliği yapan bir bot olduğunu daha dün gördüm, ancak bugün bulamadım). Genel olarak kullanıcı sayfalarında değişiklik yapabilen bu botlardan da faydalabilirsiniz diye düşünüyorum. --i.e. msj 22:38, 2 Şubat 2012 (UTC)

"Video düzenleyici" mi "görüntü düzenleyici" mi?[kaynağı değiştir]

Merhaba, OpenShot Görüntü Düzenleyicisi (başlık yanlış, programın ismi OpenShot Video Editor, maddeyi eklerken düzelteceğim) maddesi açmayı düşünüyorum. "Video" kelimesi yerine "görüntü" kelimesini kullanmak istiyorum. Ufak bir araştırma yaptım. "Görüntü düzenleyici" Ubuntu 10.10 da GIMP için kullanılmış. Ama düşündüğümüzde televizyonlarda haber sunumlarında, filmlerde vs."video" yerine "görüntü" duyuyorum. Bilmiyorum TDK'nın yaptığı çalışmalar artık ne kadar ciddiye alınıyor fakat TDK Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu'nda "video" karşılığı olarak "görüntü" önermiş. Görüntü; resim, fotoğraf ve videoları kapsayabileceğinden anlam kargaşası da oluşabilir. Bilemedim. Siz ne düşünüyorsunuz? Volkan Yalçın 20:34, 31 Ocak 2012 (UTC)

  • Bence "video" uygundur. Onyıllardır Türkçede yaygın olarak kullanılıyor.--Abuk SABUK msj 20:41, 31 Ocak 2012 (UTC)

Bu maddenin tablolarında bazı bayraklar hatalı çıkıyor. Düzeltebilirseniz minnettar kalırım. Teşekkürler.--Abuk SABUK msj 23:54, 2 Ocak 2012 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı --Sayginerv-posta 11:21, 3 Ocak 2012 (UTC)

Kardeş proje sürüm kontrolü[kaynağı değiştir]

Selamlar. Sürüm kontrolünün kardeş projelere (örneğin Vikisöz'e) uygulanması nasıl olur. Uygulamak zor mudur, kolay mıdır meraktayım? Konuya ilişkin bilgisi olanlar aydınlatabilirler mi? --Vitruvian 19:34, 16 Ocak 2012 (UTC)
Gerek var mı ki? Temel amacı vandalizmi önlemek bu SK'nin ve orada vandalizm yok denecek kadar az.--RapsarEfendim? 07:32, 17 Ocak 2012 (UTC)
Eklenmesi son derece kolay, fakat SVN dosyalarında sanırım bir sorun var. SVN olarak değil de tar.gz olarak indirilip, Wikimedia ile kurulunca sorunsuz çalışıyor. Sql dosyaları için ayrı bir işlem gerekiyor. Postresql canımı sıktığı için uğraşmıyorum. Oldukça güzel bir eklenti. Birde şöyle söyleyeyim. Wikimedia'dan indirdiğiniz eklenti Türkçe fakat, burada onaylama kısmında tablo olarak biraz değişiklik yapmışlar. Güzel de yapmışlar. Elbette bu söylediklerim kişisel mediawiki kurulumunda ki sorunlar. Aksi takdirde zaten eklentiyi adı gibi bilen Mediawiki webmasterları istemeniz halinde doğrudan yükleyeceklerdir. test.wikipedia sayfasında da uygulanıyor. Ayrıca Almanca, Türkçe ve bir kaç dilde daha var sanırım. Birde Rapsar, bence gerçekten her projede olmazsa olmazlardan olacak yakında zaten. Bu nedenle gerekli bir eklenti diye düşünüyorum. Hatta bunun bir üst versiyonunu düşünüyor olabilirler. Buna benzer bir eklenti tüm maddeleri ayrıca bir de hizmetli görmesi ve onaylaması şeklinde olanı var. Bence illa ki Vandalizm olmasına gerek yok. Eklenti tamamı ile geri almaya kolaylaştırmanın yanında mesaj ile sonuç verdiğinden dolayı, mükemmel bir eklenti. Fakat hala buglar var. Onlarda bende kalsın. Zaten yapımcı grup gayet iyi. Burada ayrıntılı bilgi var ancak Vikisöz için nasıl istenildiğini bilmiyorum. i.e.'den haberleri dinlediniz. Mutlu günler. i.e. msj 08:21, 17 Ocak 2012 (UTC)
Rapsar, içerik olarak az sayıda maddeye sahip olan Vikisöz'de yapılan en küçük vandalizm bile göze çarpabilecek potansiyeldeyken, ben olaya gerek var mı ya da yok mu mantığıyla bakamam bunu belirtmeliyim. Hepsinden öte kardeş projeler için sürüm kontrolü gibi; şu an tedbir niteliği taşıyabilecek bir uygulama için illa vandalizm olsun, site komik duruma düşsün diye mi beklemek gerekir? İncelemeelemanı, çok teşekkür ederim bilgilendirdiğin için ve Rapsar görüşün için sana da. Ancak yetkin ve zamanı olan biri projelere el atmadığı sürece yazdıklarım lafta kalıp, kaynayıp gidecektir. --Vitruvian 14:51, 17 Ocak 2012 (UTC)
Ayrıca belirtmeliyim ki..! Sürüm kontrolü bir projede az makale varken hayata geçirilmesi işleri kolaylaştırır. Geriye dönük botla veya otomatik olarak önceki tüm maddelerin kontrol edilmesi ile ilgili hiçbir şeyle karşılaşmadım. Sevgili Rapsar belki Vikipedi'de sürüm kontrolünün otomatik mi, yoksa istek doğrultusunda mı getirildiğini biliyor olabilir. Birde Vitruvian diğer dillerin kardeş projelerini bir incelemek lazım. Onlarda var mı, yok mu diye. Böylece lafta kalmaz. Bakarım dersem yalan olur. Fırsatım olursa diye not defterime not alıyorum. İngilizcem sıkıntılı. Mesela test.Wikipedia'da yazılanlar o kadar saçma ki (Adamlar zaten söylemişler) çoğu zaman anlayamıyorum.

Dur bakalım dedim ve küçük bir araştırma yaptım. Devamını getirirseniz sevinirim. Arama google'da FlaggedRevs plugin that uses wikipedia diyerek başladım. Flaggedrevs uzantısı için bir sayfanın türkçeleştirildiğini görmüştüm ama unutmuşum. Buradan o sayfaya ulaşabilirsiniz. Bu sayfanın türkçeleştirmesinin Srhat isimli kullanıcı tarafından Temmuz 2010'da yapıldığını gördüm. Ayrıca burada eklentiyi kullanan Wikipedia'ları gördüm. Fakat sayfalar kilitlenmiş. Burada ise eklenti ile ilgili tartışmalar var. Şimdilik bunları bulabildim. Biraz daha araştırma ve topluluk görüşü doğrultusunda yapılacak oylama ile istenebileceği kanısındayım. Her ne kadar Vikisöz'de bürokrat olmasa dahi, Vikipedi bürokratlarından konu ile ilgili oylama sonucunda yardım alınarak başvuru yapılabileceğini düşünüyorum. (Kendime: Şu ingilizce olayını düşünüyorum, düşünüyorum, düşünüyorum. Ah ahhh düşünüyorum) --i.e. msj 15:53, 17 Ocak 2012 (UTC)

{{Özel:Rastgele/:Kategori:Evrim}} bununla yapmak istediğim şey olmuyor. Buna benzer kodlar sıklıkla kullanıyor eminim bununda bir yöntemi vardır. Bilen birisi yardımcı olursa sevinirim. --xrazymesaj 10:59, 19 Ocak 2012 (UTC)