Vikipedi tartışma:Seçkin konular

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seçkin konu kriterleri[kaynağı değiştir]

  • Şurada yapılan tartışmalardan yola çıkarak belirlenmesi gereken kriterlerle ilgili fikirlerimi paylaşmak istiyorum:
Seçkin Konu Vikipedi’nin en iyi maddelerinin bir araya getirildiği maddeler topluluğudur. Vikipedi maddeleri için olan içerik standartlarını karşılamalarının yanı sıra, şu özelliklere de sahip olmaları gerekir:


1. Konusunda birbiriyle ilgili maddelerden oluşmalıdır.

(a) Başlık maddesi haricinde en az üç madde daha olmalıdır. Yani bir seçkin konuda minimum madde sayısı 4'dür.
(b) Maddelerin birbiriyle son derece net ilişkileri olmalıdır.
(c) Maddeler bir şablon ve bir kategori ile birbirleriyle ilişkilendirilmelidirler.
(d) Tercihen seçkin konunun altında yer alacak tüm maddeler SM, SL veya KM olmalıdır. Ancak minimum olarak bu maddelerin %50'si SM, SL veya KM olması yeterlidir. (Örneğin: Bir müzik albümü 10 şarkıdan oluşuyorsa en azından müzik albümü ve 5 şarkı SM, SL veya KM olmak zorundadır.)


2. Seçkin Konu’nun ana maddesinde konunun açıklaması veya özeti mutlaka yer almalıdır.

3. Seçkin Konu adayları minimum olarak aşağıdaki standartlara sahip olmalıdırlar:

(a) Seçkin Konu başlığı mutlaka Seçkin Madde veya Seçkin Liste olmalıdır.
(b) Diğer maddeler Seçkin Madde veya Seçkin Liste veya Kaliteli Madde olabilirler.
(c) Yani bir konunun Seçkin Konu olabilmesi için minimum kriterler 1 adet Seçkin Madde veya Seçkin Liste ve 3 adet Kaliteli Madde'dir

Mimar77 22:03, 22 Ocak 2012 (UTC)

  • D seçeneğine biraz kafam takıldı. 2008 Yaz Olimpiyatları'nı seçkin konu yapmak isteyen biri mesela, hangi maddeleri KM/SM/SL yapmalı? Katılan ülkeler+etkinlikler+sporcular? Yani kritere göre bunların yarısı mı?--RapsarEfendim? 22:13, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • İngilizce'sinde şu yazıyor: There is no maximum number of articles, but if something is far larger than existing topics, it might be wise to split it into subtopics. Yani limitin yok ama bir seçkin konuda çok fazla madde olacaksa o zaman alt konulara ayırmak daha doğru olur. Mimar77 22:22, 22 Ocak 2012 (UTC)
Yani demek istediğim o değildi aslında. Bir olimpiyat maddesine bağlı yüzlerce ülke, katılımcı ve etkinlik maddesi oluyor. Bu konunun SK olma ihtimali yok o zaman? Ya da bir ülke maddesinin keza öyle.--RapsarEfendim? 22:23, 22 Ocak 2012 (UTC)
Neden olmasın? Minimum sayısı belli olursa ülke veya olimpiyatlar da Seçkin Konu olabilir. Konu ile ilgili yeni SM, SL ve KM'ler seçildikçe de o Seçkin Konu'ya eklenebilir. Ne dersin? Mimar77 22:36, 22 Ocak 2012 (UTC)
  • Minimum %50 yanlış bir kriter. Örneğin 2012 Olimpiyatları dahilide 20 tane SM/KM var, ama toplam 100 madde var, bu SK olmasın mı yani?--Khutuckmsj 22:25, 22 Ocak 2012 (UTC)
Esas mevzu aslında o konunun kapsadığı maddelerin kapsamının ne olduğu. Bir ülke maddesinin kapsamı mesela. Şehirler, kişiler, binalar vs. midir mesela?--RapsarEfendim? 22:27, 22 Ocak 2012 (UTC)
Bence esas mevzu minimum sınırlar ama kapsamın netliği de tartışılmalı haklısın. Khutuck'un sorusuna istinaden yukarıdaki taslağa göre minimum 4 adet madde önerdim ya. O zaman şu şekilde olabilir mi? Tercihen seçkin konunun altında yer alacak tüm maddeler SM, SL veya KM olmalıdır. Ancak Seçkin Konu altında toplananacak madde sayısının 4'den fazla olması durumunda minimum olarak bu maddelerin beşinin SM, SL veya KM olması yeterlidir. Mimar77 22:36, 22 Ocak 2012 (UTC)
Rapsar senin sorduğun sorunun cevabı burada mı acaba? Mimar77 22:39, 22 Ocak 2012 (UTC)
Tam olarak odur. Kuveyt başlığı için Kuveyt'te kültür, Kuveyt tarihi gibi maddeler mi yoksa Kuveyt'in 4. emiri, Kuveyt-Pakistan ilişkileri falan da mı olmalı diye şey etmiştim. Kesin bir kriter belirlemek zor gibi bu kapsam konusunda sanki?--RapsarEfendim? 22:46, 22 Ocak 2012 (UTC)
(1c)'de yazdığı gibi konu başlığı altındaki tüm maddeler birbiri ile direkt ilişkide olmalı ve bir şablon altında toplanabilmeli. Mesela Türkiye'de mimarlık maddesini ele alalım. Bu madde Avrupa'da mimarlık kapsamda bir Seçkin Konu olabilir ama aynı zamanda Türkiye konuları kapsamında da Seçkin Konu olabilir. Veya Türk mimarisi başlığı altında Seçkin Konu olabilir. Senin örneğinde ise Kuveyt'te kültür, Kuveyt tarihi...vs maddeleri bir Seçkin Konu başlığında yer alabilir. Kuveyt-Pakistan ilişkileri ise Kuveyt-Türkiye ilişkileri, Kuveyt-ABD ilişkileri, Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, ..vs maddeleri ile Seçkin Konu olabilir. Mimar77 23:02, 22 Ocak 2012 (UTC)
Kategori ile birbirine bağlı zaten verdiğim örnek :) Başlık SM/SL olacak zaten. "Bence" o konu kapsamında minimum 3 (veya başka sayıda) KM/SL/SM olsun diyeceğim. Ama o zaman da Kuveyt maddesi SM olsun misal. Bir Kuveytli futbolcu, Kuveyt'teki şehirler listesi ve bir bina bu statülere sahip, bu konu SK olabilir mevzusu oluşacak :) Neyse, ben uzak durayım en iyisi. Zamanla oturur zaten sistem.--RapsarEfendim? 23:08, 22 Ocak 2012 (UTC)
Şunu net söyleyeyim Kuveyt maddesi ile bir Kuveytli futbolcu ve Kuveyt'teki şehirler listesi ve bir bina hiçbir zaman Seçkin Konu olamaz. Tek tek örnek vereyim:
-Kuveyt bir ülkedir. Seçkin konu olarak ancak ülkeler listesinin bir parçası olabilir veya Kuveyt konularının veya bir örgütün mesela bunun bir parçası olabilir.
-Kuveyt'teki şehirler listesi ya Kuveyt'teki şehirleri kapsayan konun başlığı olur ya da Asya'daki şehirler listesinin alt konusu olur veya Arap ülkelerindeki şehirler listesinin alt konusu olur.
- XX adlı bir Kuveytli futblocu ise ya oynadığı takım seçkin konudur, futbolcu da onun alt başlığı olur. Ya da seçkin konu XX'nin kendisi olur alt başlıkları onun hayatı ile ilgili olur. Ya da xx sayıda gol atanlar listesi gibi bir listenin alt maddesi olur.
- Özetle Kuveyt maddesi, bir Kuveytli futbolcu, Kuveyt'teki şehirler listesi ve bir bina hiçbir zaman bir şablon altında toplanamazlar ve bir seçkin konunun alt maddeleri olamazlar. Kritik nokta da bu zaten. Bence yukarıdaki kriterlerden 1c'ye Seçkin Konu adayının maddelerinin hepsi tek bir şablon altında toplanmalıdır. diye ekleme de yapılmalı. Mimar77 23:24, 22 Ocak 2012 (UTC)
Aktif değildim bir süre, şimdi görünce hemen birkaç not düşmek istedim. Öncelikle yaygın bir hata yapıldığı gözüme çarptı da belirtmek isterim, seçkin/kaliteli konular sadece maddeleri kapsar. Yani köy çeşmesinde gördüğüm bazı mesajlarda yazıldığı gibi, resim/portal vs. gibi diğer alan adlarını kapsamıyorlar. Ayrıca Osmanlı Zırhlıları zaten İng. vikideki seçkin konular kriterlerine göre seçkin konu oluyor. Bakarsanız köy çeşmesinde belirtmiştim. %50'si seçkin ise -konu başlığı dahil- o zaman seçkin oluyor. Ayrıca, mimar'a katılarak, içinde hiçbir seçkin içerik barındırmayan bir konunun seçkin olmasını da uygun bulmadığımı belirtmek isterim. Neyse kriterlere dönersek, konuların kapsamını açıklayan ayrı bir sayfa bulunmakta: en:Wikipedia:Featured topic criteria/Overview topics. Aslında özünü çözünce kargaşa olmuyor. Dediğiniz gibi 100'lerce maddelik konular ne olacak sorusuna çok güzel çözüm bulmuşlar aslında. Şu anda pek uygun değilim, o nedenle hızlıca birkaç kriteri yazacağım hemen, bir sonraki aktif olduğumda bunları tamamlarım. Şimdilik ing. vikideki çevirdiğim sürümü özette belirterek, direkt ana sayfaya yazıyorum müsadenizle. Mimar sağolsun birkaç kriteri çevirmiş zaten, ellerine sağlık. Beğenilmeyen yerler olursa burada tartışılır. Çeviriyi mümkün mertebe anlamını aktarmaya yönelik yapıyorum, bunu da naçizane belirtmek isterim. Saygılarımla--Merube 89msj 09:28, 23 Ocak 2012 (UTC)
Ana sayfa dediğim: Vikipedi:Seçkin konu nedir?. Aslında keşke bu tartışma orada olsaymış. Tekrar aktif olduğumda kalan yerlerle -en:Wikipedia:Featured topic criteria/Overview topics gibi altsayfalar dahil- ilgileneceğim. Kusura bakmayın gecikme için, hemen çıkmam gerekiyor. Saygılar--Merube 89msj 09:38, 23 Ocak 2012 (UTC)
Vikipedi:Seçkin konular sayfasında bazı değişiklikler yaptım. Şablon:SEKOsayfalar sayfasını oluşturdum. Daha uygun bir kısaltma bulamadım ne yazık ki, öneriler olursa çok sevinirim. Vikipedi:Seçkin konu nedir? sayfasında konuların kapsamı kısmı hariç sayfaları hazırladım. Bu doğrultuda Vikipedi:Seçkin konu nedir?/İdame dönemi ve Vikipedi tartışma:Seçkin konu soruları sayfalarını açtım. Kapsam ile ilgili kısmı yani 1e nolu kriteri daha sonra, "Vikipedi:Seçkin konu nedir?/Konuların kapsamı"(yani en:Wikipedia:Featured topic criteria/Overview topics) adlı sayfayı oluşturduktan sonra özet geçmeyi planlıyorum. Böylece hem istemeden olan ifade farklılığı olmaz hem de anlaşılırlığı daha etkili olur diye düşündüm naçizane. Şimdilik yine inaktif olmak durumundayım. Tekrar aktif olduğumda o sayfanın çevirisini de tamamlayacağım. Öneriler kısmının kapsam ile ilgili bazı sorulara yanıt olacağını umuyorum. Bu sırada Vikipedi:kaliteli konular sayfasını da oluşturdum. Son olarak şunu belirtmek istiyorum, şu anda kaliteli/seçkin konu için halen uygulamanın erken olduğu konusundaki endişelerim devam ediyor. Umarım endişelerim yersiz çıkar. Saygılar --Merube 89msj 17:44, 23 Ocak 2012 (UTC)
Yanlış anlamadıysam 1d ile 3b ve 3c farklı şeyler söylüyorlar. Nacizane tavsiyem, 1d maddesinin %70 gibi bir oranla geçerli olması yönünde. Geri kalanının da kesinlikle taslak olmaması gerek. Utku Tanrıveremesaj 23:33, 23 Ocak 2012 (UTC)
  • Ülke için bir örnek burada mevcut. Bir bakılabilir. Kaliteli konu ise şu an için çok erken olduğunu düşünüyorum. Emperyan-ileti 23:44, 23 Ocak 2012 (UTC)
Ülke değil o örnek...--RapsarEfendim? 09:21, 24 Ocak 2012 (UTC)
"Ülke için örnek" dedim. Yanlış anlaşılma için özür dilerim. "Ülkeye benzer bir örnek" demeliydim :) Emperyan-ileti 20:57, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Bir süredir tartışmayı izliyorum, şimdi de kendi naçizane görüşümü belirtmek istiyorum. Açıkçası %50 gibi kıstaslar getirilmesini sağlıklı bulmuyorum, yukarıda dendiği gibi çok sayıda maddesi olan bir konunun SK olması zorlaşacaktır. Bence konunun öne çıkan maddeleri SM / SL / KM olunca adaylığa koyulsun ve yorumlar yapılsın, ona göre SK seçilsin. Bu sayede SK çalışmaları çok sağlıklı ilerleyecek ve her konunun SK olması mümkün olacak. Diğer Vikilere bakmak zorunda değiliz, kendi topluluğumuza, kendi dilimize ve kendi Vikimize göre hareket ederek kendi kıstaslarımızı yazabiliriz gayet tabii. --Berm@nyaİleti 13:55, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Şahsen halihazırdaki kriterlerin gayet yerinde olduğunu düşünüyorum. Çeşmede belirttiğim "Osmanlı gemileri" ve "Brandenburg sınıfı" konuları şu anki halleriyle ve şu anki kriterlerle "kaliteli konu" olarak sınıflandırılabilirler, bence uygundur. Alttaki kısım eksik gibi, orayı da tamamlarsak bu yönerge uygulamaya girebilir diye düşünüyorum.--Khutuckmsj 14:20, 24 Ocak 2012 (UTC)


  • Kısaca aktif olabiliyorum, o sırada yorumları görünce bazı naçizane açıklamalar yapmayı uygun gördüm. Sırayla gideyim en iyisi uzun bir yazı oldu zira
  1. 1d şunu demek istiyor, mesela simpsonlar sezonları diye konu açtım ama içinde sadece ana madde ve bunun yanında 1. sezon, 5. sezon ve 6. sezon var çünkü sadece bu simpson sezon maddeleri km ve/veya sm/l. Ancak böyle olunca konu eksik oluyor. Bu nedenle bu dördünü bir araya getirip seçkin yapmak mümkün değil diyor. Konu kapsamındaki tüm maddeler konuda listelenmeli diyor -seçmece yapmak yasak diyor. Eksik konuların seçkin/kaliteli konu olamayacağına yönelik bir kriter o.
  2. 3b ve 3c ise tamamen farklı bir olaydan bahsediyor. 3b ve 3c konu kapsamındaki maddelerin kalite statüsünün ne olacağına yönelik. Bilhassa 3c gerekli zira, bazı konuların kapsamındaki bazı maddeler doğaları gereği seçkin/kaliteli olamayacak durumda olabilir. Bu durumda o konuyu "hiçbir zaman seçkn/kaliteli konu olamaz diye kestirip atmıyoruz. Ancak tabi ki belli bir düzeyde olması gerekiyor maddenin, bu nedenle akran denetiminden geçmesi öneriliyor. KM değil ama KM'ye çok yakın gibi yani. Sonuç olarak 1d ile 3b ve3c kriterleri birbiriyle çelişmiyor, zaten farklı hususlar hakkındaki kriterler çelişmeleri mümkün değil yani.
  3. Şimdi özetlersem diyelim Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri listesi, Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri listesi ve Nobel Ödülü sahipleri listesi maddeleri SL olsun. 3 madde var tamam. Bu durumda bu üçünü toplayıp seçkin konu olması için aday gösterirsem, 3 nolu kriterleri karşılıyor. Ancak bu durumda, konu kapsamındaki seçkin olan maddelerden seçmece yaptım. Yani barış, tıp veya fizyoloji, fizik ve kimya ödülü sahipleri listelerini seçkin veya kaliteli olmadığı için görmezden gelip, konu kutucuğuma almadım. İşte bu da 1d nolu kritere aykırı. 1d kriterinin %70 geçerli olması söz konusu olamaz çünkü konu eksik oluyor o zaman, eksik konu kk veya sk olamaz. Umarım durumu anlatabilmişimdir.
  4. Bu arada, ben esas seçkin konu için erken olduğu düşüncesindeyim. İçinde seçkin olmayan bir konu nasıl seçkin olabilir. İlla biri açılacaksa, o kaliteli konu olur. Seçkin konu daha sonra açılır. Bu arada türkçe vikide halen hiçbir konu kriterleri karşılamıyor -kaliteli konu kriterlerini kastediyorum. Çünkü simpsonlar denmiş mesela, simpsonlar maddelerinden sadece simpsonlar (1. sezon) konusu biraz yakın. Ancak o da tam karşılamıyor hala. Zira içinde halen km düzeyinin altında maddeler mevcut. en:Wikipedia:Featured topics/Battleships of Germany konusundan da bazı km içeriklerimiz var. Mesela subtopic yaptık ve Deutschland class battleship subtopic'i açtık. Yine de 6 maddenin de en az km düzeyinde olması gerekiyor kaliteli konu olması için.
  5. Sırf yapmış olmak için seçkin konu seçmeyi uygun görmüyorum doğrusu. Aslında kaliteli konu için bile halen erken bence ama, ikisinden biri açılacaksa bu kaliteli konudur. Bu arada %50 oranı tartışmaya açılabilir tabi, %25 mesela olabilir. Konuları seçkin kaliteli yapan kapsamındaki tüm maddeleri kapsamaları, esas can alıcı noktası bu zaten, naçizane hatırlatmış olayım.
  6. Bu arada seçkin konu sayfalarında tek eksiklik "konu kapsamı". Ki en önemli noktalardan biri o. Şu anki haliyle uygulamaya girmesi mümkün değil. Daha önce dediğim gibi, ayrı bir alt sayfa açacağım o konuda. Bugün uygun değilim, hemen tekrar inaktif olacağım zaten. Ayrıca en altta eksiklik yok. Onlar süreç sayfaları. Sayfaların içine girerseniz gizli kodda açıklamalar mevcut. Bu arada daha tartışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Uygulamaya geçmek için erken görüşündeyim naçizane. Saygılar--Merube 89msj 14:29, 24 Ocak 2012 (UTC)
Küçük not düşeyim, ben uygulamaya geçilmesini seçkin ve kaliteli madde yazmak için motivasyon sağlaması amacıyla destekliyorum. SK/KK aklımda olduğu için Brandenburg sınıfı zırhlı maddesi ve 4 gemi maddesini KM yapmak için çaba sarfettim örneğin. SK/KK uygulamasına geçtiğimizde Osmanlı İmparatorluğu'nun zırhlı savaş gemileri listesi içerisindeki maddelerin hepsini SM/KM ayarına getirmek için bir motivasyonumuz olacak, ileride SM/KM işbirlikleri yapabileceğiz.--Khutuckmsj 14:38, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Seçkin konu bir motivasyon ve bir plan olacak düşüncesindeyim. Seçkin ve kaliteli konu diye ayırmak şu an için çok gereksiz. Khutuck'ün daha önceki bir önerisinde bahsettiği gibi hele bir 15 ya da 30 konu seçelim öyle ayırırız önerisine katılıyorum. Ya da illa bir seçkin madde/liste olsun diyorsanız içinde o zaman da Mimar'ın dediği gibi ana maddenin seçkin olması şartı konur. Ya da biraz daha yumuşatarak içinde en az bir seçkin madde olsun yeter deriz. Emperyan-ileti 21:09, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • SK sayısı artınca ana sayfada Haftanın Seçkin Konusu diye bir kutu açsak mı? Güzel olur. --Berm@nyaİleti 23:46, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Onun epey zamanı var gibi geliyor; ama tabi o sayının yeterince arttığını görebilecek ömrümüz varsa bile şanslıyız demektir. :) Utku Tanrıveremesaj 23:48, 24 Ocak 2012 (UTC)
  • Zamanı gelince konuşuruz. Hele bir sistemi devreye sokalım :) Emperyan-ileti 09:42, 25 Ocak 2012 (UTC)
  • Bu tartışma sayfasını, Vikipedi:seçkin konu nedir? sayfasının tartışmasına aktarsak daha iyi olur diye düşünüyorum. Böylece kriterlerin hangi tartışmalarla onandığı daha kolay görülmüş olur. Ne dersiniz?--Merube 89msj 20:48, 3 Şubat 2012 (UTC)
  • Henüz aktarılmadığı için buraya yazıyorum. Tüm ilgili sayfalara göz atma şansım oldu. Konu kapsamı sayfasındaki örneklerin gayet açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. Kriterler de net.

Adlandırma konusunda, Kaliteli konu'yu Seçkin Konu'ya tercih edebilirim ama kriterlerin yinede yüksek tutulması gerekir, ne de olsa ileride kaliteli ve seçkin diye ikiye ayırabilecek duruma gelirsek, konuları yalnızca kaliteli seviyesine getirip bırakmış olmanın pratikte zararı olur. --anerka'ya söyleyin 19:55, 4 Şubat 2012 (UTC)

  • Kriterlerin onaylanmasıyla ilgili olarak bu sayfada da ifadeler mevcuttur ileriye yönelik kayıt olması adına not düşüyorum. Prosedürle ilgili sayfalar Mimar ile beraber, ayrıca başka vikipedistlerin de katkılarıyla yazmıştık. Kriterlerle ilgili bir itiraz söz konusu yok gibi görünüyor şimdiye kadar, daha önce de köy çeşmesinde duyuru yapılmış (bknz). Ancak daha fazla görüş alabilmek adına köy çeşmesinde konuyu dile getirdiğimi not düşmek isterim gelecek kayıtlar için. İlgili kriter sayfaları: Vikipedi:Seçkin konu nedir?, Vikipedi:Seçkin konu nedir?/Bekleme dönemi, Vikipedi:Seçkin konu nedir?/Konuların kapsamı. Konuların kapsamı sayfası sadece ing. vikiden çevrilmedi, o sayfada konunun daha rahat anlaşılmasını sağlamak adına ek örnekler de eklendi. Bir görüş birliğinin olduğunun kayda geçmesi gerekiyor prosedürün uygulamaya geçebilmesi için. Saygılarımla --Merube 89msj 22:15, 16 Mart 2013 (UTC)