OS X Mountain Lion

Vikipedi, özgür ansiklopedi
OS X Mountain Lion
Geliştirici(ler)Apple Inc.
İşletim sistemi ailesiOS X
Kaynak türüKapalı kaynak (ayrıca açık kaynak bileşenler)
LisansApple Public Source License,Apple EULA
Çekirdek türüHybrid kernel (XNU)
İlk Yayınlanma Versiyon 10.8
  • 25 Temmuz 2012
Son kararlı sürümü 10.8.5 (Build 12F45) / 3 Ekim 2013 (10 yıl önce) (2013-10-03)
Platform desteğiX86-64
ÖncülüMac OS X Lion
ArdılıOS X Mavericks
Web sitesiResmi websitesi Wayback Machinede
Ağustos 2016'da destek sona erdi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin (eskiden "Mac OS X" olarak bilinirdi) 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi (sistem bilgilerini gösteren araç) "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı.[1] Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

Bu sürümden itibaren Apple yeni isimlendirme projesi yapmaya başladı böyle ki, şirket Mac OS X Server 1.0'den Mac OS X Lion'a (v10.7) kadar olan sürümlerini "Mac OS X" ismi ile piyasaya sunmuştur. Bu kez ise Apple yenilik etti, "Mac OS X" sözünden "Mac" hissesini attı ve sadece "OS X" oldu. Sunucu işletim sisteminin adı ise "Mac OS X Server"den OS X Server ismine değiştirildi. Takma isim olarak ise yeni sürüme "dağ aslanı" (İngilizce: cougar, puma hayvanın bir türü) ismi verildi. Şirket "Mac OS X Lion"dan sonra yeni sürümde de hayvan resimli logo tanıttı, logoya dağ aslanının resmini koydu.

iOS-da olduğu gibi,iChat uygulaması iOS Mesajların sürümü ile değiştirilir iken, Apple Notlar ve Apple Anımsatıcılar ise Posta ve Takvimden ayrı olarak tam uygulamalar oldu.[2] Mountain Liona ayrıca, iOS Bildirim Merkezinin bir sürümünü eklendi, tek bir yerde farklı uygulamalardan gruplar güncellemeler edebilir.Entegre olmuş bağlantılar kullanıcıya hızla Twitter'a içerik aktarmak için izin verir, başlamadan işletim sisteminde mevcut idi.Facebook entegrasyonu da planlanıyordu, ancak başlama tarihi itibarıyla tamamlanmamış oldu.Bu indirilebilir bir güncelleme gibi daha sonra da serbest bırakıldı.OS X Mountain Lion, Mac OS X Lion üzerinde oyunların eksikliği ve kaypaklık için iCloud'u ve Oyun Merkezini eleştirirken; Bildirim Merkezi, Mesajlar ve hız iyileştirmelerini öven eleştirmenler ile olumlu eleştiriler aldı.Mountain Lion, ilk dört gün içinde üç milyon adet sattı ve 10 Haziran 2013 tarihi itibarıyla 28 milyon adet sattı, bu da Apple'ın en popüler OS X sürümü oldu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X Mountain Lion resmen OS X Lion-un halefi olarak, 16 Şubat 2012 tarihinde kendi web sitesinde Apple tarafından açıklandı.9 Temmuz 2012 yılında "golden master" (Yazılım yaşam döngüsü) statüsünü kazanmıştır.Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) sırasında, 11 Haziran 2012 tarihinde, Apple geliştiriciler için Mountain Lion-un Temmuz 2012'de gelen $ 19,99 ABD fiyat etiketli kamu sürümü ile "sona yakın" yayım sürümünü duyurdu.(Avrupa'da 15,99 euro, İngiltere'de 13.99 pound, Avustralya'da 20,99 dolar ve Çin'de 128 yen).[3] Aynı zamanda, MacBook Air, iPad Smart Case, üçüncü nesil AirPort Express, gözden geçirilmiş üçüncü nesil MacBook Pro açılışda açıklandı.[4] 25 Temmuz spesifik çıkış tarihi Apple'ın 2012 üçüncü çeyrek kazanç duyuru parçası olarak Apple CEO'su Tim Cook tarafından teyin edildi.Mountain Lion, 10.8.1 sürümü için bir güncelleştirme Ağustos 23 2012 tarihinde sunuldu.iMessages, Geçiş Yardımcısı, Safari, Microsoft Exchange Server, Mail ve diğer birçok uygulamalar ile ilgili sorunlar çözüldü.10.8.1 bazı müşteriler için pil ömrü geliştirilmiş olsa da, diğerleri, azaltılmış pil ömrü ve sürekli düşüş pil sağlığından şikayet etmeye devam etti, sonuçta "Servis Pil" mesajı ile sonuçlandı..

OS X Mountain Lion WWDC 2012'de Moscone Centerde ilan edildi.
Mountin Lionda TextEdit

Sistem gereksinimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X 10.8-in resmi sistem gereksinimlerine, 2 GB RAM, 8 GB kullanılabilir depolama, OS X 10.6.8 (Snow Leopard) veya daha sonra da çalışan, aşağıdaki herhangi Mac'ler dahildir.

  • iMac (2007 orta veya daha yeni)
  • MacBook (Alüminyum 2008 sonu), (Polikarbonat 2009 erken veya daha yeni)
  • MacBook Pro (2007 Orta / Son veya daha yeni)
  • MacBook Air (2008 sonu veya daha yeni)
  • Mac Mini (2009 erken veya daha yeni)
  • Mac Pro, (2008 erken veya daha yeni)
  • Xserve (2009 Erken)

10,7'de olduğu gibi, AirDrop destekli erken modelleri AirPort Extreme kartı ile MacBook Pro 2008 sonu, MacBook Air 2010 sonu,MacBook 2008 sonu 2010 orta Mac Mini ve 2009 erken Mac Pro'dur.[5] MacBook dışında 2011'de veya ondan sonra yayımlanan herhangi bir Mac AirPlay Mirroring destekler.Power Nap Retina ekranı ile yeni MacBook Air ve MacBook Proda desteklenir. Bu gereksinimler için teknik temeli 32-bit UEFI (birleşik genişletilebilir firmware arabirimi) ve 32-bit çekirdek uzantıları ile uyumsuzdur. (En önemlisi, GPU'lar için sürücüler bazı eski Mac'ler sevk edildi).

Yeni ve değişmiş özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bildirim Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Apple Bildirim Merkezi işletim sisteminde eklendi. Bu, kullanıcı ilişkili bir eylem tamamlanıncaya kadar, uygulamalardan uyarılara genel bir bakış sağlar ve bildirimleri görüntüler. Kullanıcılar Bildirim Merkezi'nde görünen herhangi uygulamaları tercih edebilir.[6] Bildirimlerin üç tipi vardır: bayraklar, uyarılar ve rozetler.Bayraklar Mac ekranın sağ üst köşesinde kısa bir süre için görüntülenir ve daha sonra sağa kaydırarak edilir.Uygulamadan mesajı sağ tarafta görüntülenende ise uygulama simgesi, bayrağın sol tarafında görüntülenir.Uyarılar bayrakla aynıdır, ancak kullanıcı eylem götürene kadar ekrandan kaybolmayacaktır.Rozetlerin uygulamanın simgesinde görüntülenen kırmızı bildirim simgeleri vardır.Onlar uygulama için kullanılabilir maddelerin sayısını gösterir.Bildirim Merkezine menü çubuğunun sağ köşesindeki simgesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.Açık olduğunda, kullanıcı bir düğmeye tweet için tıklayabilir, Facebook durum güncellemeleri göndermek, ya da kenar çubuğu panelinde tüm bildirimleri görüntülebilir.Yukarı kaydırarak bir günlüğe Bildirim Merkezi'ni devre dışı bırakma seçeneği ortaya çıkaracaktır.Bildirim Merkezi'in birçok ayarları Sistem Tercihlerinde "Bildirimler" paneli altında özelleştirilebilir. Her uygulamaların bildirimleri görüntülemek için üç yolu olabilir:bayraklar, uyarılar ve hiçbiri.Seçenekler uygulama simgeleri ve seslerde geçiş yapmak için de mevcuttur.Kullanıcılar tıklamakla ve bölmedeki bir uygulamayı sürükleyebilmekle uygulamaların düzenini değiştirebilirler.

Mesajlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Apple Mesajlar ve anlık mesajlaşma Uygulama yazılımı, Mountain Liona eklenir.Bu, OS X Mountain Lion-un geliştirici önizleme parçası olarak 16 Şubat 2012-de ilan edildi.Bu sürüm ile başlayarak, mesajlar varsayılan OS X anında mesajlaşma istemcisi olarak iChat'ın yerini aldı.Mesajın ücretsiz bir beta sürümü Haziran 2012 tarihine kadar Apple websitesinden Mac OS X Liona indirmek için kullanılabilir.Mesajın son versiyonu OS X Mountain Lion yayın sürümü ile geldi.Selefi gibi, Mesajların metin mesajlaşma, ses ve ekran paylaşımı yetenekleri vardır. Nerede mümkünse, Mesajlar da Apple'ın FaceTime görüntülü arama uygulaması kullanılarak, doğal görüntülü konuşma desteği içeriyor.Ancak, diğer anında mesajlaşma istemcileri ile arabirim için video yeteneklerini unutmaz. Mesajlar Apple'ın iMessage, daha önce sadece iOS 5-li cihazlarda çalışan ücretsiz bir anlık mesajlaşma servisini destekler.Aynı zamanda hem Genişletilebilir Mesajlaşma ve Presence Protokolü (XMPP) (Eski adıyla uygulamada gösterilen, Jabber) ve AOL Instant Messenger (AIM) OSCAR protokolünü destekler.Buna ek olarak, aynı zamanda Yahoo! Messenger ve Google Talka doğrudan bir bağlantı sunuyor.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Masaüstü notları için destek eklenmesi ile, notlar kendi uygulamasında postadan ayrıdır. Düzenlenen notlar iCloud hizmeti aracılığıyla tüm kullanıcıların Apple cihazları ile senkronize edilir.[7] Notlar klasörler şeklinde düzenlenmiştir ve kullanıcının masaüstüne tutturulmuş olabilir. Uygulama kapatıldığında, tutturulmuş notu hala kalır.Notlar üç farklı varsayılan yazı tipleri ile oluşturulabilir - Noteworthy, Marker Felt, and Helvetica.Kullanıcılar "Göster Yazı" menüsünü ziyaret ederek özel yazı tipleri ekleyebilirler.Menü kullanıcılara metin boyutunu, biçim listelerini değiştirmek için hizalama seçmek (sol, orta, haklı ya da sağ), bir yazı yönünü ve girinti metni atamanızı sağlar.Ekler, resimler ve hyperlink de notlara eklenebilir. Ekler iOS cihazlarında görüntülenemez.

Game Center[değiştir | kaynağı değiştir]

iOS-dan Game Center (Oyun Merkezi) uygulaması OS X Mountain Lion-a eklendi.[8] Bu bir online multiplayer (Çok oyunculu oyun) sosyal oyun ağı olup ve kullanıcılara bir oyun oynamak için arkadaşlarını davet etmeyi, çok oyunculu bir oyunu başlatmak, onların başarılarını izlemek ve liderlere uygun puanları karşılaştmağı sağlar. Puanlar Oyun Merkezi izleme sisteminin bir parçası olarak oyunculara verilir. Oyuncular özel oyun zorlukları karşılamak suretiyle puan kazanabilirler. Bir oyuncu Game Center takma adına ilişkilendirmek için Apple Kimliği kurmalıdır. Eğer Apple kimliği yoksa, Game Center içinden bir Apple kimliği oluşturmak için seçeneği vardır. Sadece bir takma adı herhangi bir zamanda bir Apple kimliği ile ilişkili olabilir. Her oyuncu Game Center'da bir profil belirler.Bir profil, oyuncunun takma adından, Game Center sayısı, oyuncu sahipli uyumlu oyunlardan, oyuncunun arkadaş sayısından, başarı noktalarının sayısından ve isteğe bağlı fotoğraf ve oyuncu tanımlı durumdan oluşur.

Uygulama güncellemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X Mountain Lion işletim sistemi üzerinde birçok uygulama için güncellemeleri eklendi. Satranç uygulaması Game Center'ı destekler. Dashboard widget'ları Launchpad'de benzer bir UI-de yönetilebilir. Posta sık sık temas kurtarmak için yeni VIP özelliği ekler. Önizleme uygulaması gelişmiş bir kullanıcı arayüzü alır. Bu,PDF belgeleri formları doldurmak için mümkün ve gerçek PDF form alanları içermez.

Diğer güncellemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Maca bir Apple TV'ye ekranı kablosuz yansıtmayı sağlayan, AirPlay Mirroring ilave edilir. AirPlay ses iletim sistemi genelinde entegrasyon ilave edilir. Çinli kullanıcılar için Safari arama motoru için bir seçenek olarak Baidu için destek dahil birçok yeni özellik vardır. Mail, Kişiler ve Takvim, Youku, Tudou ve Sina Weibo için Tencent QQ, NetEase (163.com) ve 126.com hizmetleri "share sheets"e entegre edilmiştir. Mountain Lionda yeni dikte, geniş bant Internet bağlantısı gerektiren bir sistem çapında ses giriş mekanizmasıdır. Facebook geçi 2012 yılında bir güncelleme olarak aşağıdaki tam entegrasyonu kazandı. Bazı özelliklere Bildirim Merkezi, Rehber ve Share Sheets üzerinde tek işareti ve entegrasyon dahildir. Mountain Lion için de yeni olan Gatekeeper, dijital imzalar ve Mac App Store dayalı bir anti-malware özelliktir.

Power Nap flaş depolama tabanlı Macintosh'lara (2010 sonu MacBook Air ve daha sonra, ya da Retina ekran ile MacBook Pro) uyurken Hatırlatmalar, Takvimler, Photostream, Notlar, Postaları iCloud ile senkronize etmeğe izn veriyor.Ayrıca App Store ve OS X güncellemeleri indirmek için Maca izin veriyor; bu, uykuda veya takılı olduğunda, Time Machineni periyodik yedeklemesini yapmak gibidir. Birçok yeni ekran eklendi.Share Sheets,Safari ve diğer uygulamalarda bir "Paylaş" butonu ile iletişim kutusu ilave edilir. Twitter bir uygulamadan tweeting ile, hemen hemen tüm uygulamalara entegre edilmiştir. Tweet levhaları, fotoğraflar ve linkleri tweet etmek, birden fazla Twitter hesabı kullanmak, Twitter bildirimleri, profil resmi entegrasyonu ve Yer Hizmetleri mevcuttur. Uygulama güncellemeleri otomatik olarak Mac App Store'dan yüklenir. iCloud kütüphane kullanıcı arabirimi (UI), işletim sistemleri boyunca entegre edildi, Uygulama programlama arayüzü (API) aracılığıyla yerleşik uygulamalar, iWork ve üçüncü parti uygulamalar arasında yeni Açık ve Kaydet iletişim kutularını içerir.Uygulamalar bu API'den faydalanarak bulut içinde belgeleri görüntülemek ve yönetmek için yeni bir kullanıcı arayüzüne destek verir. Bu, Applenin daha popüler mobil işletim sistemi iOS kullanıcıları için kullanılan uygulamaya özgüdür.Belgeler başlık çubuğundan adını değiştirebilir. iWork belgeleri otomatik olarak iCloud ile senkronize edilir. Tam ekran yeteneği her yerde gösteriliyor.

Dock güncelleştirilmiş alüminyum metal yüzeyin görünümünü taklit eden bir görünüm aldı. Kaydırma çubukları fare simgesi onların üzerine geldiğinde daha genişlenir. Finder "boyutu" sütununda bir dosya kopyalama ve Launchpad'deki simgeleri zamanı ve Mac App Store'dan indirme yaparken bir ilerleme çubuğu görüntüler. Launchpad'te uygulamaları bulmak için Spotlight araması vardır. Apple Sözlük'te Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Çince diller eklendi.Adres Defteri "Kişiler" olarak, iCal ise Apple Takvim uygulamasına değiştirildi.

Bırakılan ve değişmiş özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • MobileMe, özellikle Sistem Tercihleri seçeneklerinde iClouda tamamen değiştirildi.
  • Posta ve Safari RSS desteği kaldırıldı; Bir mesaj kullanıcılara önermek için gösterilir ve onlar bir RSS uygulaması için Mac App Store'u arıyor.
  • Yazılım Güncelleme servisi Mac App Store içine birleşik edildi.
  • Geçmişte yüklenmiş güncelleştirmelerin listesi çıkarıldı.
  • "Web Paylaşımı" seçeneği Sistem Tercihlerinden çıkarıldı. Apache HTTP Sunucusu hala işletim sistemiyle birlikte gelen ve üçüncü parti yazılımlar kullanarak etkin olabilir
  • X11 uygulaması açıldığında, kullanıcılar açık kaynak XQuartz projeye yönlendirilir.
  • Xgrid desteği (OS X Server sürümü dahil) çıkarıldı.
  • Görüntü Tercihleri durum menüsü AirPlay simgesine tarafından değiştirildi ve artık ilk açılması tercihleri olmadan hızla kararları geçmek mümkün değil.
  • Menü Bar'da pil ömrünü görüntülemek için kullanarak "Zaman" seçeneki artık sunulmaktadır.Bunun yerine, tek seçenek "Yüzde" pili göstermektir.Bununla birlikte, pil süresi hala pil simgesini tıklayarak açılan görülebilir.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X Mountain Lion için Resepsiyon genellikle olumlu olmuştur. Ars Technicadan John Siracusa, 10.8 versiyonunda Lion ile yapılandan farklı, UI değişiklikleri düzeltilmiş ve basitleştirilmiş olduğunu ve daha yüksek hız ve daha iyi özellikler içerdiğini söyledi. TechCrunch'tan MG Siegler Lion ve Mountain Lion arasındaki farkın Leopard ve Snow Leopard arasındaki farkla karşılaştırılabilir olmadığını söyledi, çünkü Mountain Lion-da Lionda mevcut olmayan birçok yeni özellik eklendi. O da uygulama uyumluluğunu övdü ve gerektiğinde sadece güncellemelerin uygulamalara Bildirim Merkezi özelliklerini eklemek için olduğunu söyledi. Genel olarak işletim sistemi iyi karşılandı iken, bazı yorumcular bu bakış açısından muhalif oldu. Gizmododan İsa Diaz Applenin fikirler dışında çalıştığını ve Windows 8 sürümünün OS X yenilik dışı olabildiğini söyledi. Apple ayrıca 2006 Mac Pro, Workstation iş istasyonu bilgisayarların sahipleri için resmi bir yükseltme yolu sağlayamadığı için eleştiri aldı. Oyun Merkezi Mountain Lion-un en çok eleştirilen yönü oldu. Yorumcular mevcut oyunların eksikliği, güvenilirlik sorunlarını ve iOS oyunları ile entegrasyon hizmetinin eksikliğini eleştirdi. CNETden Scott Stein "Game Center uyumlu başlıkların başarıları olacağını" yorumladı.

Mountain Lion bugüne kadar Apple'ın en başarılı OS X sürümü gibi, ilk dört gün içinde 3 milyon adet sattı. Chitika Insights tarafından hazırlanan bir raporda OS X Mountain Lion sürümün ilk 48 saat içinde OS X kullanıcıları tarafından % 3,2 oranında kullanıldığını ve ilk ay içinde % 10 penetrasyon olduğunu ortaya çıkardı.

Güncellemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

OS X Mountain Lion'un güvenlik, istikrar sorunlarının kaldırılması ve birkaç özelliklerinin eklenmesi amacı ile 5 güncellemesi sunulmuştur.2015 yılında Apple tarafından sürüme destek durdurulmuştur.

OS X Mountain Lion 10.8.1[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Ağustos 2012 yılında kullanıma verilmiş ve 12B19 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 12.1'dir.Macın kararlığını ve uyumluluğunu iyileştiren genel işletim sistemi düzeltmeleri özellikleri içerir:

  • Geçiş Yardımcısı'nın beklenmeyen bir şekilde kapatılmasına neden olabilecek sorunu giderir.
  • Mail'de bir Microsoft Exchange sunucusuna bağlanırken uyumluluğu artırır.
  • Bir Thunderbolt ekranı aracılığıyla ses çalma ile ilgili sorunu giderir.
  • iMessage'ların gönderilmesini engelleyebilen bir sorunu giderir.
  • Sistemin Pinyin girişi kullanırken yanıt vermez duruma gelmesine neden olabilen bir sorunu giderir.
  • Uzun adları olan SMB sunucularına bağlanırken ortaya çıkan bir sorunu giderir.
  • Bir Otomatik Proxy Konfigürasyonu (PAC) dosyası kullanırken Safari'nin başlatılmasını engelleyebilen bir sorunu giderir.
  • Active Directory kimlik bilgileriyle 802.1X kimlik doğrulamasını iyileştirmesi.

OS X Mountain Lion 10.8.2[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Eylül 2012 yılında kullanıma verilmiş ve 12B19 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 12.2'dir.Bu sürümden başlayarak hem bireysel, hem de combo güncelleme yapılabilir.Bu versiyonun daha 3 güncellenmesi sunulmuştur: 12C60 yazılımlı versiyon 4 Ekim 2012 (Ek güncelleme yapıldı.) 12C2034 yazılımlı versiyon 23 Ekim 2012, Mac Mini için (2012 son) 12C3104 yazılımlı versiyon 29 Kasım 2012, Mac Mini için (2012 son)

Macın kararlığını ve uyumluluğunu iyileştiren genel işletim sistemi düzeltmeleri özellikleri içerir: Facebook

  • Facebook için tekli oturum açma.
  • Bağlantı ve fotoğrafları paylaşırken bir seçenek olarak Facebook'u ekler.
  • Kişiler'de Facebook arkadaşlarınızın irtibat bilgilerini ve profil resimlerini görebilirsiniz.
  • Facebook bildirimleri artık Bildirim Merkezi'nde görünüyor.

Game Center

  • Oyun puanlarını Facebook, Twitter, Mail veya İletiler ile paylaşmak.
  • Facebook arkadaşlarınız Game Center arkadaş önerilerinde bulunur.
  • Oyunlar için Facebook "Beğen" düğmesi eklendi.
  • Arkadaşlarınızı, puanınızı veya başarınızı geçmeye davet edin

Diğer yeni özellikler

  • MacBook Air (2010 Sonu) için Power Nap desteği eklenmiştir.
  • Telefon numaranıza gönderilen iMessage'lar artık Mac'teki İletiler'de görünüyor (iOS 6 gereklidir).
  • Artık Mac'teki Safari ve Mail'den Passbook'a (iPhone veya iPod touch'da) bilgi eklemek olur. (iOS 6 gereklidir)
  • FaceTime artık telefon numaranıza gönderilen aramaları alabiliyor. (iOS 6 gereklidir).
  • Yeni paylaşılan Anımsatıcılar listeleri.
  • Yeni sıralama seçenekleri, notları başlık, düzenleme tarihi ve oluşturma tarihine göre sıralamanıza olanak tanır.
  • Dikte artık ek dilleri destekliyor: Mandarin, Kantonca, İspanyolca, Kore dili, Kanada İngilizcesi, Kanada Fransızcası ve İtalyanca.
  • Sözlük uygulaması artık Fransızca tanım sözlüğünü içeriyor.
  • Sina Weibo profil fotoğrafları artık Kişiler'e eklenebiliyor.

Genel düzeltmeler OS X Mountain Lion v10.8.2 güncellemesi aynı zamanda aşağıdaki düzeltmeler dahil olmak üzere Mac'inizin kararlığını, uyumluluğunu ve güvenliğini iyileştiren genel işletim sistemi düzeltmelerini içerir:

  • Farklı Kaydet seçeneğini belirlerken orijinal belgedeki değişiklikleri yok sayma seçeneği eklendi.
  • Gönderilmeyen taslaklar artık Mail başlatılırken otomatik olarak açılıyor.
  • Herkesten gelen bahsetmeler ve yanıtlar için Twitter bildirimleri alma.
  • Bildirim Merkezi'nden tweet gönderirken URL'ler kısaltılıyor.
  • AirPlay Yansıtma kullanılırken bildirimler etkisizleştiriliyor.
  • Safari'de Akıllı Arama Alanı'ndan gelen Google aramaları için SSL (Transport Layer Security) desteği eklendi.
  • Safari başlatırken önceden açık olan web sayfalarını görme seçeneği eklendi.
  • "Otomatik Bulmayı Etkinleştir" işaret kutusunun işaretinin kaldırılamamasına neden olabilen bir sorun giderildi.
  • Ebeveyn Denetimleri etkinleştirildiğinde Mac App Store'a erişilebilmesi sağlandı.
  • @icloud.com e-posta adresleri için destek.
  • Belirli Mac dizüstü bilgisayarlarına bağlanıldığında bazı VGA projektörleri ile yaşanan görüntü sorunu giderildi.
  • Active Directory hesaplarının kilitlenmesini engelleyebilen bir sorun giderildi.
  • Politika başlığının oturum açmadan önce yeniden görünmesine neden olabilen bir sorun giderildi.
  • SMB'ye Yönelik İyileştirmeler.
  • Otomatik oturum açma etkin olduğunda NIS kullanıcıları ile ilgili bir sorun giderildi.
  • Anahtar Zinciri'ne erişilmesini engelleyebilen bir sorun giderildi.
  • FileVault korumalı sistem için önceden kimlik doğrulaması yapma özelliği.
  • Mac OS X Snow Leopard'dan aktarma yaptıktan sonra Xsan'ın otomatik olarak başlatılmamasına neden olabilen bir sorun giderildi.

OS X v10.8.2 Ek Güncelleme özellikleri:

  • Japonca karakterlerin Mail'de yanlış görüntülenmesine neden olabilen bir sorun giderildi.
  • Ebeveyn Denetimleri etkinleştirildiğinde Safari'nin güvenli sitelere erişebilmesi sağlandı.
  • 64 GB'ın üzerinde RAM'e sahip sistemlerin başlatılmasını engelleyebilen bir sorun giderildi.
  • DVD Oynatıcının beklenmeyen bir şekilde kapatılmasına neden olabilen bir sorun giderildi.

OS X Mountain Lion 10.8.3[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Mart 2013 yılında kullanıma verilmiş ve 12D78 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 12.3'tür.Özellikleri şunlardır:

  • Mac bilgisayarınızın yerleşik kamerasını kullanarak iTunes hediye kartlarını Mac App Store'da kullanabilme olanağı.
  • Windows 8 yüklemek için Boot Camp desteği.
  • 3 TB sabit sürücülü Mac bilgisayarlar için Boot Camp desteği.
  • Bir dosya URL'sinin uygulamaları beklenmedik bir biçimde kapatmasına neden olabilen bir soruna yönelik düzeltme.
  • Belirli eklentileri kullanırken Logic Pro'nun yanıt vermemesine neden olabilen bir soruna yönelik düzeltme.
  • 2011 iMac'lerde sesin kesilmesine neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • Kişiler'de kartların sırasız bir biçimde yazdırılmasına neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • Oturum kapatıldıktan veya yeniden başlatıldıktan sonra masaüstü resminin değişmesine neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • Mesajlar'da uyku modundan çıktıktan sonra mesajların sırasız görünmesine neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • Uyku modundan çıktıktan sonra ekranın hatalı görünmesine neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • Notlar uygulamasında IMAP sunucularıyla uyumluluğunun artırılması
  • Slayt sunusu ekran koruyucusunun bir alt klasör içinde bulunan fotoğrafları görüntülemesine olanak tanır.
  • Kişiler'de adreslerin yanlış konuma yazdırılmasına neden olabilen bir soruna yönelik düzeltmesi.
  • Mail'de Microsoft Exchange hesabı kullanımında güvenilirlik geliştirmeleri.
  • Xsan güvenilirlik geliştirmeleri.
  • Sistem Tercihleri'ndeki Güvenlik ve Gizlilik bölmesine erişildikten sonra Active Directory hesaplarının kilitlenmesine neden olabilen bir soruna yönelik düzeltme.
  • Yeniden başlatma sonrasında bağlantı kümesinin tamamlanmamasına neden olabilen bir soruna yönelik düzeltme.
  • Yüksek gecikme oranına sahip ağlarda bir Active Directory hesabında oturum açarken gecikmelere neden olabilen bir soruna yönelik düzeltme.

Safari 6.0.3, OS X Mountain Lion 10.8.3 Güncellemesine dahil olup, aşağıdakiler dahil performansı, tutarlılığı ve güvenliği artıran düzeltmeleri içerir:

  • Bir web sayfasında yakınlaştırma yapılmış durumdayken kaydırmayı geliştirir.
  • Eklenti içeriğine sahip web sayfalarında performansı artırır.
  • Yer imlerinin değiştirilemediğine dair hatalı bir uyarının görünmesine neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • OS X'te Safari ile yer imlerini düzenledikten sonra iOS aygıtında yinelenen yer imlerinin görünmesine neden olabilen bir bir sorunun düzeltmesi.
  • Ebeveyn Denetimleri etkin durumdayken Google'da arama yapıldığında kullanıcıların filtrelenmemiş arama sonuçlarına erişmesine neden olabilen bir sorunun düzeltmesi.
  • Safari'nin kullanıcının geri dönmek istediği son konumu geri yüklemesine engel olabilen bir sorunun düzeltmesi.

OS X Mountain Lion 10.8.4[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Haziran 2013 yılında kullanıma verilmiş ve 12E55 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 12.4'tür.Bu versiyonun daha 2 güncellenmesi sunulmuştur:

  • 12E3067 yazılımlı versiyon - 10 Haziran 2013, MacBook Air (2013 orta) için.
  • 12E4022 yazılımlı versiyon - 25 Eylül 2013, iMac (2013 son) için.

Bu güncellenme Mac'ın kararlılığını, uyumluluğunu ve güvenliğini iyileştiren aşağıdaki özellikler ile düzeltmeleri içerir:

  • Belirli kurumsal Wi-Fi ağlarına bağlanırken gereken uyumluluk geliştirmeleri.
  • Takvim'de Microsoft Exchange uyumluluk geliştirmeleri.
  • FaceTime'ın ABD dışı telefon numaralarını aramasını engelleyen sorunun düzeltilmesi.
  • Boot Camp kullanıldıktan sonra zamanlanmış uykuyu engelleyen sorunun düzeltilmesi.
  • PDF belgelerindeki metinlerde VoiceOver uyumluluğunu geliştirilmesi.
  • Sohbet özellikleri ve oyun içeren bazı web siteleri için kararlılığı geliştiren Safari 6.0.5 sürümünü içerir.
  • iMessages'ın Mesajları düzensiz görüntülemesine neden olan sorunun düzeltilmesi.
  • Takvim Doğum Günlerinin belirli saat dilimlerinde yanlış görünmesine neden olan sorunun çözülmesi.
  • Yeniden başlatmadan sonra masaüstü arka plan resminin görüntülenmesini engelleyen sorunun düzeltilmesi.
  • Belgelerin SMB kullanarak bir sunucuya kaydedilmesini engelleyen sorunun düzeltilmesi.
  • Belirli dosyaların "Home" adlı birime kopyalandıktan sonra açılmasını engelleyen sorununun giderilmesi.
  • Dosyalarda NFS üzerinden yapılan değişikliklerin görüntülenmesini engelleyen sorunun düzeltilmesi.
  • Belirli uygulamalardan Xsan bölümüne dosya kaydetme sorununun çözülmesi.
  • Özellikle önbelleğe alınmış hesaplar için veya bir .yerel etki alanı kullanırken Active Directory oturum açma performansının iyileştirilmesi.
  • OpenDirectory veri çoğaltma işleminin iyileştirilmesi.
  • Active Directory ağlarında 802.1X uyumluluğunun iyileştirilmesi.
  • Mobil hesaplar kullanılırken gereken uyumluluğu iyileştirilmesi.

OS X Mountain Lion 10.8.5[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Eylül 2013 yılında kullanıma verilmiş ve 12F37 yazılımında yapılmıştır. Unamesi Darwin 12.5'tir.Bu versiyonun daha 1 güncellenmesi sunulmuştur:

  • 12F45 yazılımlı versiyon - 3 Ekim 2013, ancak ek ve tamamlayıcı güncelleme.

Bu özellikleri içerir:

  • Mail'in iletileri görüntülemesini engelleyebilecek bir sorunu giderir.
  • 802.11ac Wi-Fi üzerinden AFP dosya aktarımı performansını iyileştirir.
  • Ekran koruyucunun otomatik olarak çalışmasını engelleyebilecek bir sorunu giderir.
  • Xsan güvenilirliğini artırır.
  • Ethernet üzerinden büyük dosyalar aktarırken güvenilirliği artırır.
  • Open Directory sunucusu için kimlik doğrulama performansını iyileştirir.
  • Akıllı kartın Sistem Tercihleri'ndeki tercih bölmelerinin kilidini açmasını engelleyen bir sorunu giderir.
  • MacBook Air (2013 Ortası) Yazılım Güncellemesi 1.0'daki geliştirmeleri içerir.

OS X 10.8.5 Tamamlayıcı Güncellemesi:

  • Belirli uygulamaların MacBook Air (2013 Ortası) sistemlerinde FaceTime HD kamerayı kullanmasını engelleyebilecek bir sorunu giderir.
  • Harici sürücülerin bilgisayar uykuya geçtikten sonra çıkarılmasına neden olabilecek bir sorunu giderir.
  • Uyku modundan uyandıktan sonra HDMI sesin çalışmasını engelleyebilecek bir sorunu giderir.
  • Belirli USB Bluetooth adaptörlerinin çalışmasını engelleyebilecek bir sorunu giderir.
Önce gelen:
Mac OS X Lion
OS X Mountain Lion
25 Temmuz 2012
Sonra gelen:
OS X Mavericks

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  2. ^ oS X Mountain Lion tanıtım videosu
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]