Front Row (yazılım)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Front Row
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma5 Ekim 2005 (18 yıl önce) (2005-10-05)
Güncel sürüm2.2.1 (314) / 9 Kasım 2009 (14 yıl önce) (2009-11-09)
Geliştirme durumu2011 yılında durduruldu
İşletim sistemiMac OS X Tiger ve sonrası
Platformx64
TürHTPC
LisansSahipli yazılım
Resmî sitesiwww.apple.com/macosx/features/300.html#frontrow Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Front Row Apple'nin Macintosh bilgisayarları ve Apple TV için bir medya merkezi yazılımı uygulamasıydı. 10 metrelik bir kullanıcı arabirimi (Windows Media Center ve Kodi'ye benzer şekilde) üzerinden bir bilgisayardan, optik diskten veya İnternet'ten video, fotoğraf, podcast ve müziği gezinmek ve görüntülemek için idi.[1] Yazılım, iTunes ve iPhoto'ya dayanır ve bir Apple Remote veya klavye işlev tuşları tarafından kontrol edilir.[2] İlk sürümü Ekim 2005'te piyasaya sürüldü ve bu yana iki ana revizyon yapıldı. Front Row Mac OS X Lion'da kullanımdan kaldırıldı.

Front Row, ilk olarak 12 Ekim 2005 tarihinde yeni iMac G5 (yerleşik iSight kamera, Apple Remote ve Photo Booth) ile açıldı. Yazılım, iPhoto, DVD Oynatıcı ve iTunes'i oynatmak ve çalıştırmak için alternatif bir arayüz olarak fatura edildi (İnternet radyosu istasyonları, istasyonu iTunes'da bir çalma listesine ekleyerek oynayabilir).[3]

Apple TV[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2007'de orijinal Apple TV yazılımında çıkan sonraki enkarnasyon, doğrudan kütüphanelerden içerik oynatan eksiksiz, tek başına bir uygulamaydı. Eklenen özellikler arasında, daha belirgin podcast'lar ve TV şov menüler, römork akışı, bir ayar menüsü, yerel ağdaki bilgisayarlardan içerik akışı ve yerel medya için albüm ve video sanatı vardı.[4] 2007 yazında Apple, YouTube videolarının akışını ekleyerek bir güncelleme yayınladı.

2.versiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Mac OS X Leopard ile Kasım 2007'de piyasaya çıkan Front Row sürüm 2, Apple TV ile tanıtılan yeni özellikleri (YouTube görüntüleyicisi hariç), AirPlay işlevselliğini sona erdiren farklı bir açılış geçişini ve bir başlatıcı uygulamasını içeriyordu.

Front Row 2'de, belgelenmemiş bir eklenti mimarisi vardır; bunun için, Front Row ortamını ters mühendislik temelinde çeşitli üçüncü parti eklentileri artık kullanılabilir durumdadır. Video sunmak için QuickTime kullandığı için Front Row, DivX, XviD ve Windows Media Video dahil olmak üzere QuickTime'da yüklü olan codec'lerden yararlanabilir ve sabit diske kopyalanan DVD görüntüleri oynatabilir. Bununla birlikte, Front Row QuickTime X'i kullanmadığı için, Örnek Boy Oranı gibi belirli codec bileşenleri özelliklerinden yoksundur.

Şubat 2008'de Apple, "Apple TV Take Two" markalı bir Front Row güncellemesi duyurdu. iTunes Store, film kiralama, Flickr veya MobileMe (o zamanki .Mac) üzerinden çevrimiçi fotoğrafları görüntüleme olanağı sayesinde, filmler, TV bölümleri ve podcast'ler için direkt indirmelerin belirgin bir şekilde eklenmesine ek olarak AirTunes'e ses akışı eklendi.

Durdurulması[değiştir | kaynağı değiştir]

Front Row, Mac OS X Lion'un Temmuz 2011 sürümüyle (v 10.7) kullanımdan kaldırıldı. Yazılım ne ilk Geliştirici Önizlemelerinde ne de nihai versiyonda yer aldı.[5]

Öncelikle çerçeveleri ve uygulamayı Mac OS X Lion'a kopyalayarak Front Row'u yeniden yüklemek mümkün olsa da, iTunes v 10.4 sürümü, 22 Temmuz 2011'de uyumluluğu bozdu ve iTunes'i güncellenenlere Front Row aracılığıyla müziklerine erişimi kaybetmelerine neden oldu.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  4. ^ https://edshelf.com/tool/front-row/[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]