AirPrint

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AirPrint
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma22 Kasım 2010 (13 yıl önce) (2010-11-22)
İşletim sistemiiOS, OS X, Microsoft Windows
Türyazıcı uygulaması
Resmî sitesiapple.com/AirPrint

AirPrint Apple Inc.'in Wireless LAN (Wi-Fi) üzerinden baskı için, ya doğrudan AirPrint uyumlu veya Microsoft Windows, Linux ya da OS X çalıştıran bir bilgisayar yoluyla paylaşılan yazıcılara uyumlu olmayan yazıcılar için OS X ve iOS işletim sistemlerinin bir özelliğidir.[1] AirPrint yazıcıya özel sürücü gerektirmez. Sadece Wifi ağı üzerinden bağlanır ve böylece bir Wi-Fi erişim noktası gerekir. Cihaz ve yazıcı arasında Wi-Fi Direct bağlantısı, varsayılan olarak desteklenmez, ancak 'HP ePrint Kablosuz Doğrudan AirPrint' özelliği olarak ortaya çıkmıştır.

Tarihi ve yazıcı uyumluluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılında iPad'in girmesinin ardından, kullanıcı merakları en az derecede desteklenen Apple çözüm yoluyla yazdırmak için ürünün yeteneği hakkında yetiştirdi. Apple'ın kurucusu ve CEO'su Steve Jobs Mayıs 2010'da, "It will come" başlığı ile bir e-posta baskı için bir kullanıcı isteğine yanıt verdi.[2]

AirPrintin 2010 tanıtımı, iOS 4.2 bir parçası olarak ilk kez iPhone'lar ve iPad'lere baskı yeteneği verdi.[3] Mac bilgisayarlar için AirPrint Mac OS X Lion sürümünde tanıtıldı.[4] Başlığında, HP Photosmart Plus e-All-in-One serisinden hepsi oniki yazıcılar, AirPrint uyumlu idi. Temmuz 2014 itibarıyla bu sayı çok sayda farklı üreticilerden yaklaşık 1,100 uyumlu yazıcı modellerine kadar büyüdü. Geçerli liste Apple'ın destek sitesinde bulunabilir. İlgili teknoloji 20110194123 numara, "sürücüsüz yazdırmayı destekler Yazıcı" ABD patenti ile kaplıdır.

Eski yazıcı desteği[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılım çözümlerinin bir sayı Wi-Fi üzerinden erişilebilir halde arabulucu sistemde destek yapılandırarak, IOS cihazları ile kullanılacak olmayan AirPrint yazıcılar için izin verir. AirPrint sürücüsüz olduğundan beri, böyle bir yapılandırma yerli AirPrint yazıcının eksikliğini telafi edir, aracı sistemdeki sürücüleri kullanarak destek verir. Tüm platformlar için en basit çözüm, yeni bir Bonjour hizmeti oluşturmakdır. AirPrint Internet Printing Protocolun (IPP) bir uzantısı olduğu için bu, birçok durumda çalışır, birçok yazıcılar zaten ya doğrudan destekler, ya da bir aracı sistemi aracılığıyla paylaşılan bir sonucu olur (genellikle CUPS, Mac / Linux yazdırma sistemi).[5] Bu uyumluluk sorunları ve beklenmedik sonuçlara yol açabilir.[6] Bazı yazılım paketleri, tamamen IPP iki lehçeleri arasındaki çevirerek adresler, en adil yeniden paylaşılan yazıcılar ise AirPrint servis adını kullanarak uyumluluk sorunlarını kaçınarır. Microsoft Windows için ücretsiz ve ücretli çözümler vardır. Mac OS X'te, bu eski yazıcılar için AirPrint desteği sağlayan Bonjour servisi mevcut. Bu amaçla Ticari Mac OS X yazılımı Netputing handyPrint, Collobos Parmak İzi ve Ecamm Printopia içerir.[7] Çoğu GNU / Linux dağıtımları, AirPrint desteği (örneğin Trisquel 5 ve Ubuntu 11.04 gibi) sürüm 1.4.6 beri CUPS varsayılan yazdırma alt sistemi ile otomatik olmalıdır. DNS tabanlı Servis Discovery ile sürüm 1.4.6-dan önceki CUPS sunucuları için ayrıca bir isim sunucusuna DNS-SD (Zeroconf) yazıcı hizmeti bulma kayıtları ekleyerek, el ile yapılandırılabilir.

Uygulamalar ve yardımcı programlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Apple App Store ve başka bir yerde, mevcut 3. taraf çözümlerin bir dizisi vardır, doğrudan veya bir uygulama yardımcı yoluyla eski yazıcılarda baskı sağlar. Netgear Genie, hem Mac OS X 10.6 veya üzeri ve Windows XP, Vista, 7 ve 8 içindir.[8] Genie Airprint üzerinden paylaşılan herhangi bir ağa bağlı yazıcıya erişilebilir hale getirmek için izin verir. Uygulama, geçerli Netgear yönlendirici müşteriler için ücretsizdir. Printopia Pro ise AirPrinte büyük iş ve eğitim ağlarının üzerinde çalışmak için izin vermek için tasarlanmış ticari bir çözümdür. Bu, merkezi yönetim, dizin entegrasyonu da dahil olmak üzere büyük kuruluşlar için yararlı özellikler sunuyor ve AirPrint alt ağlar üzerinde çalışmasına olanak sağlar. Bu, Mac OS X 10.7 veya üstünde çalışan bir sunucu gerektirir ve bir sunucu potansiyel bir kurumun bütünün hizmet edebilir

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Apple's AirPrint Wireless Printing for iPad, iPhone & iPod touch Coming to Users in November". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Steve Jobs Says Printing "Will Come" for iPad". 11 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  3. ^ "iPhone veya iPad'inizden yazdırma işlemi yapmak için AirPrint'i kullanma". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Mac'inizden belgeleri yazdırma". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  5. ^ "AirPrint and Linux". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  6. ^ "Mac'inizdeki bağlantı noktalarını belirleme". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  7. ^ "Wireless printing to any printer". 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 
  8. ^ "NETGEAR GENIE APP MAKES ANY PRINTER AIRPRINT-COMPATIBLE". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]