Siri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siri
Orijinal yazar(lar)SRI International
Geliştirici(ler)Apple Inc.
İlk yayınlanma4 Ekim 2011 (12 yıl önce) (2011-10-04)
İşletim sistemi
Platform
Erişilebilirlik
TürAkıllı Kişisel Asistan
LisansProprietary
Resmî sitesiapple.com/tr/ios/siri/

Siri İngilizce telaffuz: [ˈsɪri], Apple'ın iOS, watchOS ve tvOS işletim sistemlerinin bir parçasıdır.[2] Bu bilgisayar yazılımı, akıllı kişisel asistan ve bilgi gezginidir. Bu programın amacı, soruları cevaplamak tavsiyelerde bulunmak ve web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmektir. Siri, 28 Nisan 2010 tarihinde satın alındı ve ilk olarak App Store'da bir iOS uygulaması olarak tanıtıldı. Siri şirketi en başta uygulamasının Android ve BlackBerry'de de kullanılabileceğini açıklamış olsa da Apple tarafından devralındıktan sonra iptal edilmiştir.

Siri, iOS 5'ten itibaren iOS işletim sisteminin bir parçasıdır. iPhone 4S'e, 2012 yılının Mayıs ayında iOS 5.1.1 ile 3.Nesil iPad'e, aynı yılın Ekim ayında ise 5.Nesil iPod Touch'a eklenmiştir. Ekim 2012 ve sonrasında üretilen bütün Apple cihazlarında Siri yer almaktadır. Ayrıca Siri, Apple Watch'a da entegre edilmiştir ve istenirse saat ayar düğmesine basılı tutularak, istenirse de "Hey Siri!" diktesi yapılarak aktif edilebilir.

Siri'nin Türkçe dil desteği ilk olarak iOS 8.3 Beta 2'de görünüp, 8 Nisan 2015 tarihinde gelen iOS 8.3 güncellemesi ile tüm kullanıcılara sunulmuştur.[3]

Araştırma ve Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Siri, SRI (Stanford Research Institude / Stanford Araştırma Enstitüsü) Uluslararası Yapay Zeka Merkezi ve DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency / Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından finanse edilen CALO (Cognitive Assistant that Learns and Organizes / Öğrenen ve Organize eden Bilişşel Yardımcı) projesinin bir dalıdır. İlk olarak, SRI'ın CEO'su Dag Kittlaus, Mühendislik Başkan Yardımcısı Adam Cheyer ve Teknolojiden Sorumlu Başkanı Tom Gruber tarafından ortaklaşa kurulmuştur. Siri'nin birincil üretilme amacı teknik alanlarda diyalog arabirimi, kişisel bağlam bilinçlendirme ve servis delegasyonudur.[4]

Siri, kullanım sırasında şu kaynaklardan yararlanır:

  • Restoranlar, iş soruları ve eylemleri için: OpenTable, Gayot, CitySearch, BooRah, Yelp, Yahoo Local, Yandex, ReserveTravel ve Localeze;
  • Etkinlikler ve konser bilgileri için: Eventful, StubHub ve LiveKick;
  • Film bilgileri ve eleştiriler için: MovieTickets, Rotten Tomatoes ve New York Times;
  • Olgusal soruları yanıtlamak için: Bing Answers, Wolfram Alpha ve Evi;
  • Web aramaları için: Bing, Yahoo ve Google.

Bu kaynakların haricinde Siri, iOS uygulamalarında yer alan bilgileri (Takvim, Rehber, Haritalar vb.) ve Vikipedi gibi kaynaklardan da yararlanmaktadır. Ayrıca Siri'nin bazı eğlenceli diyaloglara açık olması, şaka yapabilmesi veya bir tekerleme söylenmesi istendiği takdirde tekerleme söyleyebilmesi gibi spesifik özellikleri de mevcuttur.[5]

Yazılım, sürekli kullanırken kullanıcıların bireysel kullanımlarına, aramalarına ve dil tercihlerine uyum sağlar. Döndürülen sonuçlar özelleştirilir.[6]

Ses Aktörleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Siri'nin en bilinen, orijinal Amerikan sesi, "Samantha" olarak da bilinen "Susan Bennett" tarafından Temmuz 2005'te sağlanmıştır.[7] Türkçe Siri'yi seslendiren kişi, seslendirme uzmanı ve radyocu olan Yelda Uğurlu'dur.[8]

Desteklenen diller[değiştir | kaynağı değiştir]

Dil Ülke İlk çıktığı iOS versiyonu
Almanca Almanya Almanya 5.0
İsviçre İsviçre 6.0
Avusturya Avusturya 9.0
Arapça Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 9.2
Çince (Standart Çince) Çin Çin Halk Cumhuriyeti 6.0
Tayvan Tayvan 6.0
Çince (Kantonca) Hong Kong Hong Kong 6.0
Danca Danimarka Danimarka 8.3
Fince Finlandiya Finlandiya 9.3
Fransızca Fransa Fransa 5.0
Kanada Kanada 6.0
İsviçre İsviçre 6.0
Belçika Belçika 9.0
Felemenkçe Hollanda Hollanda 8.3
Belçika Belçika 9.0
İbranice İsrail İsrail 9.3
İngilizce Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 5.0
Birleşik Krallık Birleşik Krallık 5.0
Avustralya Avustralya 5.0
Kanada Kanada 6.0
Yeni Zelanda Yeni Zelanda 8.3
Hindistan Hindistan 8.3
İspanyolca İspanya İspanya 6.0
Meksika Meksika 6.0
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri 6.0
İsveççe İsveç İsveç 8.3
İtalyanca İtalya İtalya 6.0
İsviçre İsviçre 6.0
Japonca Japonya Japonya 5.1
Korece Güney Kore Güney Kore 6.0
Malayca Malezya Malezya 9.3
Norveççe Norveç Norveç (Bokmål) 9.0
Portekizce Brezilya Brezilya 8.3
Rusça Rusya Rusya 8.3
Tayca Tayland Tayland 8.3
Türkçe Türkiye Türkiye 8.3

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Apple — iOS — Feature Availability". Apple. 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Siri, Emrinize Amade". www.apple.com/tr. Apple Türkiye. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2015. 
  3. ^ "Apple'ın akıllı asistanı Siri Türkçe oldu". www.trthaber.com. TRT. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2015. 
  4. ^ "Siri". SRI International. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Şaka Yapabilen Robot: Siri". shiftdelete.net. ShiftDelete.Net. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2011. 
  6. ^ "Suggerimenti di Siri, Ricerca e privacy". Apple Support (İtalyanca). 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2020. 
  7. ^ "Siri'yi Seslendiren Kadının Kızıyla Olan Telefon Konuşması". Webtekno. 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 
  8. ^ "Siri'nin kim olduğu ortaya çıktı!". www.turkiyegazetesi.com.tr. Türkiye Gazetesi. 2 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]