Apple tarafından satın alınan şirketler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Apple ana merkezi, Cupertino, California, ABD.

Apple Inc., ABD merkezli, tüketici elektroniği ve yazılım ürünleri tasarım ve üretimi odaklı çok uluslu şirket. Cupertino, California'da, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuştur,[1] ve 3 Ocak 1977'de açılmıştır[2] Şirketin donanım ürünleri; Macintosh (kişisel bilgisayar), iPod (taşınabilir medya oynatıcısı), iPad (tablet bilgisayar), iPhone (akıllı telefon) olarak bilinir. Yazılım ürünleri ise, Mac OS X (işletim sistemi), iTunes (medya tarayıcı) ve iLife (multimedya ve yaratıcı yazılım paketi) olarak bilinir.[3] Apple, birçoğu yazılım alanında olmak üzere 21 şirket satın alması, 2 şirket hissesi alımı ve 5 şirket satışı gerçekleştirmiştir. Bu birleşme ve satın almalarının çoğu için finansal detaylar açıklanmamıştır.

Apple'ın genel iş felsefesi kolayca mevcut şirket projelerine entegre edilebilir küçük şirketler edinmektir.[4] Örneğin; Apple, Emagic şirketini ve onun profesyonel müzik yazılımı Logic Pro'yu 2002 yılında satın aldı. Bu alımla dijital ses iş istasyonu yazılımı GarageBand ortaya çıktı ve iLife yazılım paketinin bir parçası olarak kullanıldı.[4]

Şirketin en büyük satın alımı, NeXT firmasının 1996 yılında US$400 milyon karşılığında satın alınmasıdır.[5][6] Apple'ın bir yılda en fazla satın alımı 2002'de 5 şirket alımıyla gerçekleşti. Bunlar; Nothing Real, Zayante, Silicon Grail Corp-Chalice (Silicon Grail), Propel Software, ve Emagic şirketleridir.

Satın almalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Şirket İş Ülke Değer (USD) Referans Kullanım
01988-3-02 Mart 2, 1988 Network Innovations Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [7]
01988-6-07 Haziran 7, 1988 Orion Network Systems Uydu iletişim sistemleri Amerika Birleşik Devletleri ABD [8]
01988-6-27 Haziran 27, 1988 Styleware Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [9]
01988-7-11 Temmuz 11, 1988 Nashoba Systems Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [10]
01989-1-03 Ocak 3, 1989 Coral Software Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [11]
01997-2-07 Şubat 7, 1997 NeXT Bilgisayar programlama servisleri Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000404000000.000000404.000.000 [12] Mac OS X
01997-9-02 Eylül 2, 1997 Power Computing-Clone-Making[not 1] Klon bilgisayarlar Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000100000000.000000100.000.000 [13]
01999-1-08 Ocak 8, 1999 Xemplar Education Yazılım  Birleşik Krallık US$&0000000004926000.0000004.926.000 [14]
01999-11-03 Kasım 3, 1999 Raycer Graphics Bilgisayar grafik çipleri Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000015000000.00000015.000.000 [15]
02000-1-07 Ocak 7, 2000 NetSelector İnternet yazılımı Amerika Birleşik Devletleri ABD [16]
02000-4-11 Nisan 11, 2000 Astarte-DVD Authoring Software[not 2] Yazılım  Almanya [17] iDVD
02001-5-11 Mayıs 11, 2001 bluebuzz Internet servis sağlayıcı Amerika Birleşik Devletleri ABD [18]
02001-7-09 Temmuz 9, 2001 Spruce Technologies[not 3] Grafik yazılımı Amerika Birleşik Devletleri ABD [19] iDVD
02001-12-31 Aralık 31, 2001 PowerSchool Çevrimiçi bilgi sistemleri hizmetleri Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000062000000.00000062.000.000 [20]
02002-2-01 Şubat 1, 2002 Nothing Real Özel efekt yazılımı Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000015000000.00000015.000.000 [21] Shake, Final Cut
02002-4-04 Nisan 4, 2002 Zayante Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000013000000.00000013.000.000 [22]
02002-6-11 Haziran 11, 2002 Silicon Grail Corp-Chalice[not 4] Dijital efekt yazılımı Amerika Birleşik Devletleri ABD [23] Final Cut
02002-6-20 Haziran 20, 2002 Propel Software Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [24]
02002-7-01 Temmuz 1, 2002 Emagic Müzik üretim yazılımı  Almanya US$&0000000030000000.00000030.000.000 [25] Logic & GarageBand
02005-3 Mart 2005 Schemasoft Yazılım  Kanada [26] File formatting (iWork)
02005-4 Nisan 2005 FingerWorks Hareket tanıma yazılımı Amerika Birleşik Devletleri ABD [27][28] iOS multitouch
02006-10-16 Ekim 16, 2006 Silicon Color Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [29] Final Cut ('Color')
02006-12-04 Aralık 04, 2006 Proximity Yazılım  Avustralya [30] iMovie
02008-4-24 Nisan 24, 2008 P.A. Semi Yarı iletkenler Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000278000000.000000278.000.000 [31] Apple A4, A5 (SoC)
02009-7-07 Temmuz 7, 2009 Placebase Harita Amerika Birleşik Devletleri ABD [32] Maps
02009-12-06 Aralık 6, 2009 Lala.com Müzik aktarımı Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000017000000.00000017.000.000 [33] iCloud, iTunes Match
02010-1-05 Ocak 5, 2010 Quattro Wireless Mobil reklamcılık Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000275000000.000000275.000.000 [34] iAds
02010-4-27 Nisan 27, 2010 Intrinsity Yarı iletkenler Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000121000000.000000121.000.000 [35] Apple A5 (SoC)
02010-4-27 Nisan 27, 2010 Siri Yazılım Amerika Birleşik Devletleri ABD [36] Siri
02010-7-14 Temmuz 14, 2010 Poly9 Web-temelli haritalama  Kanada [37] Maps
02010-9-20 Eylül 20, 2010 Polar Rose Yüz tanıma yazılımı  İsveç US$&0000000029000000.00000029.000.000 [38] iPhone yazılımı (kamera)
02010-9-14 Eylül 14, 2010 IMSense Yüksek Dinamik Aralıklı (HDR) Fotoğrafçılık  Birleşik Krallık [39] iPhone yazılımı (kamera)
02011-8-01 Ağustos 1, 2011 C3 Technologies 3D haritalama  İsveç US$&0000000267000000.000000267.000.000 [40] Maps
02011-12-20 Aralık 20, 2011 Anobit Flash bellek  İsrail US$&0000000390000000.000000390.000.000 [41] iPhone ve iPad
02012-2-23 Şubat 23, 2012 Chomp Uygulama-arama yazılımı Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000050000000.00000050.000.000 [42]

Hissedarlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Şirket Ülke Değer (USD) Referans
01999-6-01 Haziran 1, 1999 Akamai Technologies Web sitesi destek hizmetleri Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000012500000.00000012.500.000[not 5] [43]
02008-12-18 Aralık 18, 2008 Imagination Technologies Çip dizaynı  Birleşik Krallık US$&0000000004700000.0000004.700.000[not 6] [44]

Satışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Alıcı Hedef şirket Hedef iş Alıcı ülke Değer (USD) Referans
01992-4-22 Nisan 22, 1992 Misys Computer Maintenance Sign Express Group Bakım faaliyetleri  Birleşik Krallık US$&0000000000705000.000000705.000 [45]
01996-5-31 Mayıs 31, 1996 SCI Systems Apple Computer Bilgisayar Amerika Birleşik Devletleri ABD [46]
01997-4-02 Nisan 2, 1997 El-Velid bin Talal Apple Computer PC  Suudi Arabistan US$&0000000115000000.000000115.000.000[not 7] [47]
01997-8-06 Ağustos 6, 1997 Microsoft Apple Computer PC Amerika Birleşik Devletleri ABD US$&0000000150000000.000000150.000.000[not 8] [48]
01997-8-07 Ağustos 7, 1997 Grupo Carso Apple Computer PC  Meksika US$&0000000060650000.00000060.650.000[not 9] [49]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Satın alınan şirket: Power Computing Corporation
  2. ^ Satın alınan şirket: Astarte
  3. ^ Satın alınan şirket: Japan Information Processing Service
  4. ^ Satın alınan şirket: Silicon Grail
  5. ^ Satın alınan: 5% hisse
  6. ^ Satın alınan: 3.6% hisse veya 8.2 milyon hisse senedi
  7. ^ Satın alınan: 5% hisse veya 6.25 milyon hisse senedi
  8. ^ Satın alınan: 5% hisse veya 150,000 Seri A hisse senedi. Microsoft has since sold most of this stake, yet still retains some.
  9. ^ Satın alınan: 3% hisse veya 3.79 hisse senedi

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "80 Days that Changed the World". Time. 2003-03-23. http://www.time.com/time/80days/760401.html. Erişim tarihi: 2008-04-13. 
  2. ^ "Investor Relations FAQ". Apple Inc.. http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=107357&p=irol-faq. Erişim tarihi: 2008-06-26. 
  3. ^ "Apple Reports Fourth Quarter Results". Apple Inc.. 2007-10-22. http://www.apple.com/pr/library/2007/10/22results.html. Erişim tarihi: 2008-06-26. 
  4. ^ a b Hesseldahl, Arik (2007-03-01). "What to Do with Apple's Cash". BusinessWeek. http://www.businessweek.com/technology/content/mar2007/tc20070301_402290.htm. Erişim tarihi: 2008-06-26. 
  5. ^ "Apple Computer, Inc. Agrees to Acquire NeXT Software Inc.". U.S. Securities and Exchange Commission. 1996-12-24. http://sec.edgar-online.com/1996/12/24/00/0000320193-96-000027/Section5.asp. Erişim tarihi: 2008-06-25. 
  6. ^ Kaplan, Karen (1997-07-10). "Apple's CEO Is Ousted as Steve Jobs' Role Expands". Los Angeles Times: ss. A. 
  7. ^ "Apple Computer Inc acquires Network Innovations Corp". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Network_Innovations_Corp-21778020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  8. ^ "Apple Computer Inc acquires Orion Network Systems Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Orion_Network_Systems_Inc-24111020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  9. ^ "Claris Corp(Apple Computer) acquires Styleware Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Claris_Corp_Apple_Computer_acquires_Styleware_Inc-25405020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  10. ^ "Claris Corp(Apple Computer) acquires Nashoba Systems Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Claris_Corp_Apple_Computer_acquires_Nashoba_Systems_Inc-102005020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  11. ^ "Apple Computer Inc acquires Coral Software Corp". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Coral_Software_Corp-110260020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  12. ^ "Apple Computer Inc acquires NeXT Computer Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_NeXT_Computer_Inc-617821020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  13. ^ "Apple Computer Inc acquires Power Computing-Clone-Making from Power Computing Corp". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Power_Computing_Clone_Making_from_Power_Computing_Corp-692092020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  14. ^ "Apple Computer Inc acquires remaining interest in Xemplar Education Ltd from Morgan Stanley". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_remaining_interest_in_Xemplar_Education_Ltd_from_Morgan_Stanley-836627040. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  15. ^ "Apple Computer Inc acquires Raycer Graphics". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Raycer_Graphics-940865020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  16. ^ "Apple Computer Inc acquires NetSelector". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_NetSelector-959635020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  17. ^ "Apple Computer Inc acquires Astarte-DVD Authoring Software from Astarte GmbH". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Astarte_DVD_Authoring_Software_from_Astarte_GmbH-995968040. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  18. ^ "Network Innovations Corp acquires bluebuzz.com Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Network_Innovations_Corp_acquires_bluebuzz_com_Inc-1196344020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  19. ^ "Apple Computer Inc acquires Spruce Technologies Inc from JBIS Holdings Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Spruce_Technologies_Inc_from_JBIS_Holdings_Inc-1256674020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  20. ^ "Apple Computer Inc acquires PowerSchool Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_PowerSchool_Inc-1165054020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  21. ^ "Apple Computer Inc acquires Nothing Real LLC". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Nothing_Real_LLC-1358348020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  22. ^ "Apple Computer Inc acquires Zayante Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Zayante_Inc-1285329020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  23. ^ "Apple Computer Inc acquires Silicon Grail Corp-Chalice from Silicon Grail Corp". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Silicon_Grail_Corp_Chalice_from_Silicon_Grail_Corp-1358352020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  24. ^ "Apple Computer Inc acquires Propel Software Corp". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Propel_Software_Corp-1329320020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  25. ^ "Apple Computer Inc acquires Emagic Soft-und Hardware GmbH". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Emagic_Soft_und_Hardware_GmbH-1308969040. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  26. ^ "Apple swallows SchemaSoft". CNET. http://news.cnet.com/Apple-swallows-SchemaSoft/2100-1047_3-5630368.html. Erişim tarihi: 2010-01-23. 
  27. ^ [Inside the multitouch FingerWorks tech in Apple's tablet "Inside the multitouch FingerWorks tech in Apple's tablet"]. AppleInsider. Inside the multitouch FingerWorks tech in Apple's tablet. Erişim tarihi: 2010-01-23. 
  28. ^ http://fingerfans.dreamhosters.com/forum/viewtopic.php?t=9
  29. ^ "Apple Computer Inc acquires Silicon Color Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_Silicon_Color_Inc-1802481020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  30. ^ "Apple Acquires Proximity". Mac Observer. http://www.macobserver.com/article/2006/12/05.2.shtml. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  31. ^ "Apple acquires low-power chip designer PA Semi". CNet. http://news.cnet.com/8301-13579_3-9926461-37.html. Erişim tarihi: 2010-04-09. 
  32. ^ "Apple purchased Placebase in July to replace Google Maps?=ComputerWorld". http://blogs.computerworld.com/14835/apple_purchased_mapping_company_in_july_to_replace_google. Erişim tarihi: 2009-09-30. 
  33. ^ "Apple Inc acquires LaLa.com". TechCrunch. http://www.techcrunch.com/2009/12/04/apple-acquires-lala/. Erişim tarihi: 2009-12-43. 
  34. ^ "Apple acquires Quattro Wireless". Reuters. January 5, 2010. http://news.cnet.com/8301-13579_3-10425465-37.html. Erişim tarihi: February 19, 2010. 
  35. ^ Vance, Ashlee; Stone, Brad (April 27, 2010). "Apple Buys Intrinsity". Nytimes. http://www.nytimes.com/2010/04/28/technology/28apple.html. Erişim tarihi: April 27, 2010. 
  36. ^ Hay, Timothy (April 28, 2010). "Apple Moves Deeper Into Voice-Activated Search With Siri Buy". Wall Street Journal. http://blogs.wsj.com/venturecapital/2010/04/28/apple-moves-deeper-into-voice-activated-search-with-siri-buy/. Erişim tarihi: April 28, 2010. 
  37. ^ "Apple acquires online mapping company Poly9 - report". Apple Insider. Jul 14 , 2010. http://www.appleinsider.com/articles/10/07/14/apple_acquires_online_mapping_company_poly9_report.html. Erişim tarihi: Aug 01 , 2010. 
  38. ^ "Apple acquires face-recognition firm Polar Rose". Venture Beat. Sep 20 , 2010. http://venturebeat.com/2010/09/20/apple-acquires-face-recognition-firm-polar-rose/. Erişim tarihi: Oct 18, 2011. 
  39. ^ "Apple Buys Imsense Ltd.". Silicon Tap. Sep 14 , 2010. http://www.silicontap.com/apple_buys_imsense_ltd_/s-0031008.html. Erişim tarihi: Oct 18, 2011. 
  40. ^ "Apple acquired mind-blowing 3D mapping company C3 Technologies, looking to take iOS Maps to the next level". 9 to 5 mac. Oct 29, 2011. http://9to5mac.com/2011/10/29/apple-acquired-mind-blowing-3d-mapping-company-c3-technologies-looking-to-take-ios-maps-to-the-next-level/. Erişim tarihi: Oct 31, 2011. 
  41. ^ "Apple picks up Anobit for Flash Memory". Slashgear. Dec 20, 2011. http://www.slashgear.com/apple-picks-up-anobit-for-flash-memory-20203562/. Erişim tarihi: Dec 20, 2011. 
  42. ^ "Apple Is Said to Pay About $50 Million for Search Startup Chomp". Bloomburg Business Week. http://www.businessweek.com/news/2012-02-24/apple-is-said-to-pay-about-50-million-for-search-startup-chomp.html. Erişim tarihi: 2011-2-23. 
  43. ^ "Apple Computer Inc acquires a minority stake in Akamai Technologies Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Apple_Computer_Inc_acquires_a_minority_stake_in_Akamai_Technologies_Inc-1939018020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  44. ^ "Imagination Technologies Group plc - Listing of shares". Imagination Technologies. December 18, 2008. http://www.imgtec.com/corporate/newsdetail.asp?NewsID=424. Erişim tarihi: 2008-12-21. 
  45. ^ "MCM Misys Computer Maintenance acquires Sign Express Group-Maintenance from Apple Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/MCM_Misys_Computer_Maintenance_acquires_Sign_Express_Group_Maintenance_from_Apple_Inc-323992040. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  46. ^ "SCI Systems Inc acquires Apple Computer-Manufacturing from Apple Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/SCI_Systems_Inc_acquires_Apple_Computer_Manufacturing_from_Apple_Inc-547373020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  47. ^ "Investor acquires a minority stake in Apple Computer Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Investor_acquires_a_minority_stake_in_Apple_Computer_Inc-653520020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  48. ^ "Microsoft Corp acquires a minority stake in Apple Computer Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Microsoft_Corp_acquires_a_minority_stake_in_Apple_Computer_Inc-692221020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 
  49. ^ "Grupo Carso SA de CV acquires a minority stake in Apple Computer Inc". Thomson Financial. http://www.alacrastore.com/storecontent/Thomson_M&A/Grupo_Carso_SA_de_CV_acquires_a_minority_stake_in_Apple_Computer_Inc-687063020. Erişim tarihi: 2008-10-21. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]