Apple tarafından satın alınan şirketler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Apple ana merkezi, Cupertino, Kaliforniya, ABD.

Apple Inc., ABD merkezli, tüketici elektroniği ve yazılım ürünleri tasarım ve üretimi odaklı çok uluslu şirket. Cupertino, Kaliforniya'da, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından kurulmuştur,[1] ve 3 Ocak 1977'de açılmıştır[2] Şirketin donanım ürünleri; Macintosh (kişisel bilgisayar), iPod (taşınabilir medya oynatıcısı), iPad (tablet bilgisayar), iPhone (akıllı telefon) olarak bilinir. Yazılım ürünleri ise, Mac OS X (işletim sistemi), iTunes (medya tarayıcı) ve iLife (multimedya ve yaratıcı yazılım paketi) olarak bilinir.[3] Apple, birçoğu yazılım alanında olmak üzere 21 şirket satın alması, 2 şirket hissesi alımı ve 5 şirket satışı gerçekleştirmiştir. Bu birleşme ve satın almalarının çoğu için finansal detaylar açıklanmamıştır.

Apple'ın genel iş felsefesi kolayca mevcut şirket projelerine entegre edilebilir küçük şirketler edinmektir.[4] Örneğin; Apple, Emagic şirketini ve onun profesyonel müzik yazılımı Logic Pro'yu 2002 yılında satın aldı. Bu alımla dijital ses iş istasyonu yazılımı GarageBand ortaya çıktı ve iLife yazılım paketinin bir parçası olarak kullanıldı.[4]

Şirketin en büyük satın alımı, NeXT firmasının 1996 yılında US$400 milyon karşılığında satın alınmasıdır.[5][6] Apple'ın bir yılda en fazla satın alımı 2002'de 5 şirket alımıyla gerçekleşti. Bunlar; Nothing Real, Zayante, Silicon Grail Corp-Chalice (Silicon Grail), Propel Software, ve Emagic şirketleridir.

Satın almalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Şirket İş Ülke Değer (USD) Referans Kullanım
01988-03-02 2 Mart 1988 Network Innovations Yazılım  ABD - [7] -
01988-06-07 7 Haziran 1988 Orion Network Systems Uydu iletişim sistemleri  ABD - [8] -
01988-06-27 27 Haziran 1988 Styleware Yazılım  ABD - [9] -
01988-07-11 11 Temmuz 1988 Nashoba Systems Yazılım  ABD - [10] -
01989-01-03 3 Ocak 1989 Coral Software Yazılım  ABD - [11] -
01997-02-07 7 Şubat 1997 NeXT Bilgisayar programlama servisleri  ABD US$&0000000404000000.000000404.000.000 [12] Mac OS X
01997-09-02 2 Eylül 1997 Power Computing-Clone-Making[not 1] Klon bilgisayarlar  ABD US$&0000000100000000.000000100.000.000 [13] -
01999-01-08 8 Ocak 1999 Xemplar Education Yazılım  Birleşik Krallık US$&0000000004926000.0000004.926.000 [14] -
01999-11-03 3 Kasım 1999 Raycer Graphics Bilgisayar grafik çipleri  ABD US$&0000000015000000.00000015.000.000 [15] -
02000-01-07 7 Ocak 2000 NetSelector İnternet yazılımı  ABD - [16] -
02000-04-11 11 Nisan 2000 Astarte-DVD Authoring Software[not 2] Yazılım  Almanya - [17] iDVD
02001-05-11 11 Mayıs 2001 bluebuzz Internet servis sağlayıcı  ABD - [18] -
02001-07-09 9 Temmuz 2001 Spruce Technologies[not 3] Grafik yazılımı  ABD - [19] iDVD
02001-12-31 31 Aralık 2001 PowerSchool Çevrimiçi bilgi sistemleri hizmetleri  ABD US$&0000000062000000.00000062.000.000 [20] -
02002-02-01 1 Şubat 2002 Nothing Real Özel efekt yazılımı  ABD US$&0000000015000000.00000015.000.000 [21] Shake, Final Cut
02002-04-04 4 Nisan 2002 Zayante Yazılım  ABD US$&0000000013000000.00000013.000.000 [22] -
02002-06-11 11 Haziran 2002 Silicon Grail Corp-Chalice[not 4] Dijital efekt yazılımı  ABD - [23] Final Cut
02002-06-20 20 Haziran 2002 Propel Software Yazılım  ABD - [24] -
02002-07-01 1 Temmuz 2002 Emagic Müzik üretim yazılımı  Almanya US$&0000000030000000.00000030.000.000 [25] Logic & GarageBand
02005-03 Mart 2005 Schemasoft Yazılım  Kanada - [26] File formatting (iWork)
02005-04 Nisan 2005 FingerWorks Hareket tanıma yazılımı  ABD - [27][28] iOS multitouch
02006-10-16 16 Ekim 2006 Silicon Color Yazılım  ABD - [29] Final Cut ('Color')
02006-12-04 04 Aralık 2006 Proximity Yazılım  Avustralya - [30] iMovie
02008-04-24 24 Nisan 2008 P.A. Semi Yarı iletkenler  ABD US$&0000000278000000.000000278.000.000 [31] Apple A4, A5 (SoC)
02009-07-07 7 Temmuz 2009 Placebase Harita  ABD - [32] Maps
02009-12-06 6 Aralık 2009 Lala.com Müzik aktarımı  ABD US$&0000000017000000.00000017.000.000 [33] iCloud, iTunes Match
02010-01-05 5 Ocak 2010 Quattro Wireless Mobil reklamcılık  ABD US$&0000000275000000.000000275.000.000 [34] iAds
02010-04-27 27 Nisan 2010 Intrinsity Yarı iletkenler  ABD US$&0000000121000000.000000121.000.000 [35] Apple A5 (SoC)
02010-04-27 27 Nisan 2010 Siri Yazılım  ABD - [36] Siri
02010-07-14 14 Temmuz 2010 Poly9 Web-temelli haritalama  Kanada - [37] Maps
02010-09-20 20 Eylül 2010 Polar Rose Yüz tanıma yazılımı  İsveç US$&0000000029000000.00000029.000.000 [38] iPhone yazılımı (kamera)
02010-09-14 14 Eylül 2010 IMSense Yüksek Dinamik Aralıklı (HDR) Fotoğrafçılık  Birleşik Krallık - [39] iPhone yazılımı (kamera)
02011-08-01 1 Ağustos 2011 C3 Technologies 3D haritalama  İsveç US$&0000000267000000.000000267.000.000 [40] Maps
02011-12-20 20 Aralık 2011 Anobit Flash bellek  İsrail US$&0000000390000000.000000390.000.000 [41] iPhone ve iPad
02012-02-23 23 Şubat 2012 Chomp Uygulama-arama yazılımı  ABD US$&0000000050000000.00000050.000.000 [42]

Hissedarlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Şirket Ülke Değer (USD) Referans
01999-06-01 1 Haziran 1999 Akamai Technologies Web sitesi destek hizmetleri  ABD US$&0000000012500000.00000012.500.000[not 5] [43]
02008-12-18 18 Aralık 2008 Imagination Technologies Çip dizaynı  Birleşik Krallık US$&0000000004700000.0000004.700.000[not 6] [44]

Satışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Alıcı Hedef şirket Hedef iş Alıcı ülke Değer (USD) Referans
01992-04-22 22 Nisan 1992 Misys Computer Maintenance Sign Express Group Bakım faaliyetleri  Birleşik Krallık US$&0000000000705000.000000705.000 [45]
01996-05-31 31 Mayıs 1996 SCI Systems Apple Computer Bilgisayar  ABD - [46]
01997-04-02 2 Nisan 1997 El-Velid bin Talal Apple Computer PC  Suudi Arabistan US$&0000000115000000.000000115.000.000[not 7] [47]
01997-08-06 6 Ağustos 1997 Microsoft Apple Computer PC  ABD US$&0000000150000000.000000150.000.000[not 8] [48]
01997-08-07 7 Ağustos 1997 Grupo Carso Apple Computer PC  Meksika US$&0000000060650000.00000060.650.000[not 9] [49]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Satın alınan şirket: Power Computing Corporation
  2. ^ Satın alınan şirket: Astarte
  3. ^ Satın alınan şirket: Japan Information Processing Service
  4. ^ Satın alınan şirket: Silicon Grail
  5. ^ Satın alınan: 5% hisse
  6. ^ Satın alınan: 3.6% hisse veya 8.2 milyon hisse senedi
  7. ^ Satın alınan: 5% hisse veya 6.25 milyon hisse senedi
  8. ^ Satın alınan: 5% hisse veya 150,000 Seri A hisse senedi. Microsoft has since sold most of this stake, yet still retains some.
  9. ^ Satın alınan: 3% hisse veya 3.79 hisse senedi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "80 Days that Changed the World". Time. 23 Mart 2003. 17 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2008. 
  2. ^ "Investor Relations FAQ". Apple Inc. 16 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 
  3. ^ "Apple Reports Fourth Quarter Results". Apple Inc. 22 Ekim 2007. 17 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 
  4. ^ a b Hesseldahl, Arik (1 Mart 2007). "What to Do with Apple's Cash". BusinessWeek. 14 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 
  5. ^ "Apple Computer, Inc. Agrees to Acquire NeXT Software Inc". U.S. Securities and Exchange Commission. 24 Aralık 1996. Erişim tarihi: 25 Haziran 2008. 
  6. ^ Kaplan, Karen (10 Temmuz 1997). "Apple's CEO Is Ousted as Steve Jobs' Role Expands". Los Angeles Times. s. A. 
  7. ^ "Apple Computer Inc acquires Network Innovations Corp". Thomson Financial. 17 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  8. ^ "Apple Computer Inc acquires Orion Network Systems Inc". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  9. ^ "Claris Corp(Apple Computer) acquires Styleware Inc". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  10. ^ "Claris Corp(Apple Computer) acquires Nashoba Systems Inc". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  11. ^ "Apple Computer Inc acquires Coral Software Corp". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  12. ^ "Apple Computer Inc acquires NeXT Computer Inc". Thomson Financial. 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  13. ^ "Apple Computer Inc acquires Power Computing-Clone-Making from Power Computing Corp". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  14. ^ "Apple Computer Inc acquires remaining interest in Xemplar Education Ltd from Morgan Stanley". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  15. ^ "Apple Computer Inc acquires Raycer Graphics". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  16. ^ "Apple Computer Inc acquires NetSelector". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  17. ^ "Apple Computer Inc acquires Astarte-DVD Authoring Software from Astarte GmbH". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  18. ^ "Network Innovations Corp acquires bluebuzz.com Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  19. ^ "Apple Computer Inc acquires Spruce Technologies Inc from JBIS Holdings Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  20. ^ "Apple Computer Inc acquires PowerSchool Inc". Thomson Financial. 11 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  21. ^ "Apple Computer Inc acquires Nothing Real LLC". Thomson Financial. 11 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  22. ^ "Apple Computer Inc acquires Zayante Inc". Thomson Financial. 11 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  23. ^ "Apple Computer Inc acquires Silicon Grail Corp-Chalice from Silicon Grail Corp". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  24. ^ "Apple Computer Inc acquires Propel Software Corp". Thomson Financial. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  25. ^ "Apple Computer Inc acquires Emagic Soft-und Hardware GmbH". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  26. ^ "Apple swallows SchemaSoft". CNET. 4 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2010. 
  27. ^ [Inside the multitouch FingerWorks tech in Apple's tablet "Inside the multitouch FingerWorks tech in Apple's tablet"] |url= değerini kontrol edin (yardım). AppleInsider. Erişim tarihi: 23 Ocak 2010. 
  28. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2012. 
  29. ^ "Apple Computer Inc acquires Silicon Color Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  30. ^ "Apple Acquires Proximity". Mac Observer. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  31. ^ "Apple acquires low-power chip designer PA Semi". CNet. 10 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 
  32. ^ "Apple purchased Placebase in July to replace Google Maps?=[[ComputerWorld]]". 30 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2009.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  33. ^ "Apple Inc acquires LaLa.com". TechCrunch. 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  34. ^ "Apple acquires Quattro Wireless". Reuters. 5 Ocak 2010. 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2010. 
  35. ^ Vance, Ashlee; Stone, Brad (27 Nisan 2010). "Apple Buys Intrinsity". Nytimes. Erişim tarihi: 27 Nisan 2010. 
  36. ^ Hay, Timothy (28 Nisan 2010). "Apple Moves Deeper Into Voice-Activated Search With Siri Buy". Wall Street Journal. Erişim tarihi: 28 Nisan 2010. 
  37. ^ "Apple acquires online mapping company Poly9 - report". Apple Insider. 14 Temmuz 2010. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  38. ^ "Apple acquires face-recognition firm Polar Rose". Venture Beat. 20 Eylül 2010. 30 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2011. 
  39. ^ "Apple Buys Imsense Ltd". Silicon Tap. 14 Eylül 2010. 10 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2011. 
  40. ^ "Apple acquired mind-blowing 3D mapping company C3 Technologies, looking to take iOS Maps to the next level". 9 to 5 mac. 29 Ekim 2011. 6 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2011. 
  41. ^ "Apple picks up Anobit for Flash Memory". Slashgear. 20 Aralık 2011. 10 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  42. ^ "Apple Is Said to Pay About $50 Million for Search Startup Chomp". Bloomburg Business Week. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  43. ^ "Apple Computer Inc acquires a minority stake in Akamai Technologies Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  44. ^ "Imagination Technologies Group plc - Listing of shares". Imagination Technologies. 18 Aralık 2008. 16 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2008. 
  45. ^ "MCM Misys Computer Maintenance acquires Sign Express Group-Maintenance from Apple Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  46. ^ "SCI Systems Inc acquires Apple Computer-Manufacturing from Apple Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  47. ^ "Investor acquires a minority stake in Apple Computer Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  48. ^ "Microsoft Corp acquires a minority stake in Apple Computer Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 
  49. ^ "Grupo Carso SA de CV acquires a minority stake in Apple Computer Inc". Thomson Financial. 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]