UUCP

Vikipedi, özgür ansiklopedi

UUCP, Unix-to-Unix Copy (Unix'ten Unix'e kopyalama)'nın kısaltmasıdır. Bu kavram, genellikle uzaktan komut çalıştırmaya ve bilgisayarlar arasında dosya, e-posta ve ağ haberleri taşınmasına imkân sağlayan bilgisayar programı ve protokoller paketi olarak adlandırılır.

Özellikle, bu paket içerisindeki uucp komutu; dosya kopyalama isteğinde bulunan islemler için kullanıcı arayüzü sağlar.

UUCP ayrıca uux (uzaktan komut çalıştırmak için kullanıcı arayüzü), uucico (dosya aktarımını gerçekleştirecek iletişim programı), uustat (o anki aktivitenin istatistiğini raporlar), uuxqt (uzaktaki makinelerden gönderilen komutları çalıştırır) ve uuname (yerel sistemin UUCP adını raporlar) içerir. Paketin bazı sürümleri uuencode/uudecode (8-bit ikili dosyaları, 7-bit metin formatına veya tam tersine çevirir.) içerir.

UUCP aslında 1970 ve 1980'lerde Unix üzerinde geliştirilmiş ve en çok Unix benzeri platformlar ile alakalı olmasına rağmen, Microsoft'un MS-DOS'u, Digital'in VAX/VMS'i, Commodore'un AmigaOS'u ve klasik MAcOS'un da içinde bulunduğu birçok Unix olmayan işletim sistemi için de UUCP gerçekleştirimleri mevcuttur.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

UUCP fiziksel bağlantıların ve bağlantı katmanı protokollerinin birçok farklı tipini kullanabilir,ama sıklıkla çevirmeli bağlantılar kullanılır. İnternet erişimi yaygınlaşmadan önce,bilgisayarlar sadece bir şirket veya organizasyon içinde daha küçük özel ağlarla birbirine bağlanıyorlardı. Ayrıca genellikle modemlerle donatılırlardı böylece çevirmeli bağlantı üzerinden character- mode(yığın) terminallerinden uzakta kullanılabilirlerdi. UUCP, bilgisayarın modemlerini diğer bilgisayarlara bağlanmak, arıza tespiti,bilgisayarlar arasındaki birebir bağlantılar için kullanır. UUCP ağındaki her sistem telefon numarası, login isimleri ve parolaları gibi bilgileriyle birlikte komşu sistemlerinin bir listesini tutar. Bir iş (dosya transferi veya komut yürütümü isteği) bir komşu sistem için sıraya girdiğinde, uucico programı tipik olarak, bu işi gerçekleştirecek sistemi çağırır. Ayrıca uucico programı yanında sıralanmış işleri kontrol için komşularını periyodik olarak yoklar; bu, komşulara çevirmeli bağlantı kapasitesi olmadan katılmaya izin verir. Bugün, UUCP nadiren çevirmeli bağlantı üzerinde kullanılmakta, ama bazen TCP/IP üzerinde kullanılmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

UUCP orijinal olarak AT&T Bell Laboratuvarlarında Mike Lesk tarafından yazıldı ve UUCP nin ilk versiyonları kimizaman System V UUCP diye adlandırılır.Orijinal UUCP AT&T araştırmacıları Peter Honeyman, David A. Nowitz ve Brian E. Redman tarafında tekrar yazıldı ve tekrar yazılan UUCP; daha sonra gelişen, hataları düzeltilen ve BNU UUCP olarak tekrar paketlenen HoneyDanBer veya HDB olarak adlandırılır. Bu versiyonlardan hiçbiri, doğrudan yeni bir versiyon yazmak için lan Lance Taylor'den esinlenilen kaynak kodla dağıtılmadı.Taylor UUCP GNU lisansıyla çıkarıldı ve en stabil ve hatasız versiyon haline geldi. Taylor UUCP, beklenmeyen kabuk komutlarını uzaktan çalıştıran internet kurtlarının bazılarına izin veren güvenlik açıklarına dikkat çekti. Ayrıca Taylor UUCP bütün ilk versiyonların özelliklerini içine alır, bu uyumluluğun en ileri seviyesiyle diğer versiyonlarla haberleşmeye izin verir ve diğer versiyonlardan benzer yapılandırma dosya formatlarını kullanır.

UUCP Unix olmayan işletim sistemleri içinde gerçekleştirilebilir, en dikkate değer MS-DOS sistemleri. UUSLAVE/GNUCICO,UUPC ve FSUUCP gibi paketler önceki internet erişimini kişisel bilgisayarlara getirdi,ağı üniversite sistemlerinin ötesine genişletti. FSUUCP, UUCP ağına bağlana bilmek,e-mail alıp vermek ve Usenet trafiği için Galacticomm'un Major BBS ve Mustang Software'in WildCat! BBS gibi birçok BBS paketleri için temel şekillendirdi.Örnek olarak UFGATE(John Galvin, Garry Paxinos,Tim Pozar) Fidonet ve UUCP protokollerini çalıştıran ağlar arasında bir ağ geçidi içeren bir pakettir. FSUUCP, UUCP imlementasyonları tarafından standart 'g'protokolü üzerine en anlamlı yenilik, Taylor'ın geliştirilmiş 'i' protokolünün sadece diğer gerçekleştirimi olduğu için dikkate değerdi.

Mail Yönlendirmesi için UUCP[değiştir | kaynağı değiştir]

Uucp ve uuxqt olanakları uygun bir mail kullanıcı arayüzü ve aracı programlarla makineler arasında e-mail göndermek için kullanılabilirlerdi. Basit bir uucp mail adresi bitişikteki makine ismiyle ve kullanıcı ismiyle devam eden bir ünlem işaretiyle oluşturulur. Örneğin barbox!user, bitişikteki makine barbox'un user isimli kullanıcısı olarak adlandırılır.

Ayrıca mail ivedi düğümlerin herhangi bir numarasını çevirerek hedefe varmadan önce ağa da yönlendirilebilir.Öncelikle tam adres ünlem işaretleriyle bölünmüş ivedi sunucu ismiyle birlikte tanımlanmış olmalıdır. Örneğin makine barbox yerel makineye bağlanmadığında,ama yerel makineyle iletişimdeki foovax makinesinin barboxa bağlı olduğu bilindiğinde, maili göndermek için uygun adres foovax!barbox!user olacaktır.

barbox!user kullanıcısının UUCP mail adresi ....!bigsite!foovax!barbox!user gibi bir formda olabilir.birçok kullanıcı mail göndericiden daha iyi ve belki daha hızlı bağlantı servis sunan çeşitli geniş meşhur sitelerden çoklu yönlendirmeler isteyebilir.

Bang Path[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu şekildeki email adresleri bang path olarak bilinir. Ondan sekize makinelerin bang pathleri 1981 de sıra dışı değildi,ve gece yarısı çevirmeli UUCP linkleri hafta uzunluğunda aktarım süresine neden oluyordu.Bang pathler genellikle hem iletişim zamanı hem güvenilirlik dikkate alınarak seçilir,mesajların sık sık kaybolması gibi. Bazı sunucular “daha hızlı” yönlendiricilerle mail göndermeyi, yolları “tekrar yazma”yı deneyene kadar giderdi. .uucp ile biten “pseudo domain” bazen UUCP ağı tarafından erişilebilir bir hostname olarak tasarlamak için kullanılırdı,bu hiçbir zaman bir en yüksek seviye domain gibi internet rootunda resmi olmadı. Bu anlam uyandırmadı, çünkü DNS sistemi sadece TCP/IP tarafından direkt ulaşılabilen sunucular için uygundur.

UUCPNET ve Haritalama(Mapping)[değiştir | kaynağı değiştir]

UUCP'ye bağlanan bilgisayar ağlarının bütününe UUCPNET denildi. Bu ağ,binlerce özel şirketin, üniversitelerin ve bunun gibi kuruluşların sahip olduğu sistemler arasındaki karşılıklı işbirliği ruhu içinde geliştirmek için formal değildi. Genelde,-özellikle özel şirketlerde-,UUCP linkleri şirketlerin yönetimlerinin resmi onayı olmadan kurulmuştur. UUCP Mapping projesi bir gönüllülük projesidir ki açık mail yönlendiricileri ve kontrollü isim uzayı sunan makineler arasındaki bağlantıların bir haritasını oluşturmak için, başarılı bir çabadır. Her sistem yöneticisi beraberinde her bağlantı için bir öncelik sırası ile bağlanacakları sistemlerin bir listesini bir mail yoluyla onaylar.Bu onaylanan map içerikleri ağda tanımlanan bütün bağlantı dosyalarını tek bir kümede birleştiren bir otomatik program tarafından işlenilirdi.Daha sonra bu dosyalar, bu amaca adanan bir haber grubunda aylık olarak yayınlanırdı. UUCP map dosyaları daha sonra mail için bir makineden diğerine en iyi yönlendirme yolunu hesaplamak için ve bu yolu otomatik olarak belirlemek için "pathalias" gibi yazılımlar tarafından kullanılırdı.Ayrıca UUCP mapleri siteler için iletişim bilgilerini listelerdi ve böylece UUCPNETe katılmak için araştıran sitelere muhtemel komşularını bulmak için kolay bir yol verir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]