Cochinita pibil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cochinita pibil
Alternatif isimPuerco pibil, cochinita con achiote, domuz kavurma
BölgesiYucatán Yarımadası, Meksika
TürüDomuz etli yemek
Kalori222
Puerco pibilin sağlıklı bir servis ediliş şekli

Cochinita pibil, puerco pibil veya cochinita con achiote, hafif ısıda pişen geleneksel bir domuz eti yemeği. Anavatanı Meksika'nın Yucatán Yarımadası'dır.[1] Hazırlanırken et, asitli turunç suyunda marine edilir, koyu turuncu renk veren annatto tohumu ile çeşnilendirilir ve muz yaprağına sarılarak pişirilir.

Yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cochinita'nın anlamı domuz yavrusudur bu nedenle bu yemek normalde bir domuz yavrusunun tamamı pişirilerek yapılır ancak domuzun omuzu veya filetosu da alternatif olarak kullanılabilir. Aşırı asitli sıvıda marine edilmesi ve kısık ateşte pişirilmesi eti yumuşatır, aksi takdirde et sert kalır. Yucatán tarifleri genellikle turuncu veya suyunu marine ederken kullanır ancak turuncun yaygın olmadığı bölgelerde portakal, "limon, misket limonu veya sirke" ile birlikte kullanılarak turuncun tadına yaklaşık bir tat yakalanır.[2] Pibil tariflerinde bir diğer önemli unsur ise pibil yemeklerine koyu turuncumsu rengi ve lezzetini veren annatto meyvesidir. Bu meyve genellikle mısırlı tortilla, kırmızı soğan turşusu, kara fasulye veya habanero biberi gibi garnitürler ile yenir. Geleneklere göre pibil, bir çukura gömülüp altına kızarması için ateş yakılarak pişirilir.[3] Pibil kelimesinin Maya dilindeki "pib" yani kızartmak kelimesinden geldiği düşünülmektedir.[4]

Popüler kültürde yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Puerco pibil, yönetmeni Robert Rodriguez olan Bir Zamanlar Meksika'da filminde bir CIA ajanını oynayan Johnny Depp'in rol icabı en sevdiği yemeklerden biri olduğu için ana öğelerden biri olmuştur. Bu filmde Johnny Depp, girdiği her Meksika restoranında puerco pibil sipariş eder ve yemeğe gittiği kişilerin de bu yemeği denemesini önerir hatta bu filmde Johnny Depp, bir aşçıyı yaptığı pibil çok güzel olduğu için öldürecek kadar çok sevmektedir. Ayrıca Robert Rodriguez, DVD'nin özellikler bölümüne pibil'in tarifini yazmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  4. ^ Bolles, David; Bolles, Alejandra (1996). Sıfatlar 10 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Yucatan Maya Dili Dilbilgisi 6 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 22 Temmuz 2016.