Menudo (çorba)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Menudo
Ülke(ler) Meksika
TürüÇorba
Ana malzemelerSığır işkembe, et suyu, hominy (kurutulmuş mısırdan yapılmış bir yiyecek), misket limonu, soğan, kekik, kişniş, acı biber
ÇeşitleriMenudo blanco (kırmızı biber olmadan yapılır)
Menudo colorado (et suyu yerine kırmızı biber kullanılarak yapılır)

Menudo, kırmızı biberli et suyunda inek midesinden (işkembe) yapılan geleneksel bir Meksika çorbasıdır. Filipinler'de domuz eti ve domuz ciğeri ile yapılan bir güveç ile aynı adı paylaşmaktadır.

Kültürel önem[değiştir | kaynağı değiştir]

Menudo geleneksel olarak tüm aile tarafından hazırlanır ve genellikle damat ve gelinin aileleri törenden önce ve sonra birbirlerine "bir kase menudonun tadını çıkarmak" için giderler. Aynı zamanda alkol tüketiminden kurtulmak için sözde bir çaredir.[1]

Menudo'nun hazırlanması zaman almaktadır, çünkü işkembeyi pişirmek oldukça uzun sürer. Salsa gibi birçok malzeme ve garnitür içeren Menudo; soğan, acı biber, kişniş ve limon suyu katılarak süslenir. Genellikle toplu olarak hazırlanır ve bir ziyafette yenir. Works Progress Administration'dan alınan belgeler, 1930'larda Arizona'daki göçmen işçilerin, Noel'i ve diğer günleri kutlamak için düzenli olarak Menudo partileri düzenlendiğini göstermektedir.[2]

Yapım Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Pişirmek için dört ila yedi saat gerekir. Sığır işkembesi satıcıları, daha önce işlenmiş olan bu etin sıcak suda kaynatılmış bir versiyonunu sunarak pişirme süresinin azalmasını sağlamaktadır. En basit haliyle; dana işkembe çalkalanır, sonra büyük bir tencerede yarım soğan ile üç saat kaynatılarak işkembe kokusu giderilir. Önce işkembe, daha sonra soğan tencereden çıkarılır ve şeritler halinde kesilmeden veya küp küp doğranmadan önce soğumaya bırakılır. Su tencereden alınır, ardından işkembe tekrar tencereye konur ve tatlı su, kekik, kırmızı biber salçası veya tozu, limon suyu ve tuz ilave edilerek kaynatılır.

Menudo neredeyse her zaman işkembe içerir, bunun yanı sıra, Meksika'da yemeğin bazı versiyonlarında bal peteği ve "librillo" dana eti ile dana ayağı ve tendonlar da bulunur. İşkembe dışındaki etleri içeren yemeğin versiyonları çok daha uzun pişirme süresine sahiptir. Örneğin Chihuahua'da domuz ayakları da kullanılır. Ayaklar ve tendonlar önce düşük ila orta ateşte yaklaşık üç saat kaynatılır. İlk üç saatten sonra işkembe, tuz, ikiye bölünmüş bir soğan ve bir veya iki baş sarımsakla birlikte ilave edilir.

Servis[değiştir | kaynağı değiştir]

Menudo, tipik olarak doğranmış çiğ soğan, kekik, doğranmış biber (genellikle serrano biberi) ve limon veya misket limonu dilimlerinin yanı sıra mısır ekmeği veya un ekmeği ile servis edilir.

Bölgesel farklılıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kase "menudo blanco"

Menudo bölgesel farklılıklara sahiptir. Kuzey Meksika'da tipik olarak hominy eklenir. Genel olarak Menudo blanco, kırmızı biber eklenmeden yapılmış bir başka çeşittir (bu çeşidinde kırmızı biberin tadını vermesi için et suyuna jalapeno biberi veya doğranmış yeşil biberler eklenebilir). Sığır eti veya domuz ayağı eklemek ABD'de popülerdir ancak evrensel değildir. Orta Meksika'nın bazı bölgelerinde, menudo koyun midesi, veya dana dili de içerebilir. Güneybatı Meksika'da "panza" veya "panza guisada" olarak adlandırılır. Ayrıca Teksas bölgesinde menudoda sadece sarı homininin kullanılması olağandır. Bazı menudo çeşitlerinde ise, homini yerine nohut fasulyesi kullanılır.

ABD'de Menudo[değiştir | kaynağı değiştir]

Menudo Houston'da servis edilirken (2013)

Amerika Birleşik Devletleri'nde, 20. yüzyılın ortalarından beri, hazır menudo; yiyecek dükkanlarında, restoranlarda ve önemli bir Meksikalı nüfusu olan diğer bölgelerde yaygındır. Restoranlar genellikle menudoyu cumartesi ve pazar günleri özel olarak sunar.[3] Ayrıca Amerika'da, menudonun yüksek miktarda alkol tüketimini takiben yaşanan olumsuz belirtileri azalttığına dair olan kültürel inanış da yaşatılır.[4]

Kaliforniya'da her yıl bir Menudo Festivali düzenlenmektedir. 2009 yılında 2.000'den fazla kişi katılmış ve 13 restoran üç farklı kategorideki ödüller için yarışmıştır. Festival, Kuzey Santa Barbara İlçesi Ulusal Latin Barış Görevlileri Derneği tarafından düzenlenmektedir ve toplanan para yerel öğrenciler için burs vermekte kullanılmaktadır.[5]

"Menudo Bowl", 1996'dan beri Teksas, Laredo'da her yıl düzenlenen bir etkinliktir. 2019'da en iyi menudoyu yapmak için katılan 30'dan fazla takım vardı. Etkinlik, kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, medya temsilcileri ve topluluk üyelerinden oluşan ekiplerle "Laredo Suç Durdurucuları" tarafından organize edilmektedir. Etkinliğe sınırın her iki tarafından da katılım bulunmaktadır.[6]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ask a Mexican!. mex: Simon and Schuster. 2007. ss. 148-49. ISBN 978-1-4165-4002-1. 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  2. ^ The food of a younger land: a portrait of American food; Before the national highway system, before chain restaurants, and before frozen food, when the nation's food was seasonal, regional, and traditional: from the lost WPA files. mexששמםיה: Penguin. 2009. ss. 353-56. ISBN 978-1-59448-865-8. 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  3. ^ "Where do you go for Menudo on Sunday in LA?". Chowhound. 27 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Hangover Cure". Lapham's Quarterly. 1992. 6 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2013. 
  5. ^ "Annual festival celebrates Mexican Independence Day". Santa Maria Times. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2015. 
  6. ^ "2019 Menudo Bowl winners announced". Laredo Morning Times. 20 Ocak 2019. 23 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]