Cabrito

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cabrito'lar

Cabrito, İspanyolca ve Portekizcede "kızarmış yavru keçi" anlamına gelen Liberya ve Latin Amerika mutfağına ait bir yemektir. Yapılışı bölgelere göre değişken olsa da genelde birkaç aylık keçiden yapılır.[1]

Portekiz ve Brezilya mutfağında[değiştir | kaynağı değiştir]

Cabrito, kelime olarak Portekizce de kızarmış yavru keçi dışında, özellikle Brezilya'nın kuzeyinde ve Portekiz'de yavru keçi anlamına da gelir. Yemeği yapılacak keçi 3 aylık kadar olması gerekir. Kömür ateşinde 8 saat gibi pişirme süresi ile yavaş yavaş pişirilen bir yemektir.[2]

Arjantin mutfağında[değiştir | kaynağı değiştir]

Cabrito, Arjantin'in merkezinde bulunan Cordoba şehrine ait bölgesel bir yemektir. Bölgesel yemekleri chivito ile benzerlikleri vardır fakat chivito daha yaşlı hayvanlardan yapılan daha az yumuşak bir et yemeğidir.[3]

Meksika mutfağında[değiştir | kaynağı değiştir]

Cabrito, Meksika'da Nuevo León eyaletinin Monterrey şehri ile özdeşmiş bir et yemeğidir. Ülkenin birçok şehrinde yapılsa da Monterrey ilk akla gelir.[4]

Cabrito'nun, Meksika'ya özgü birden fazla yapılma şekli vardır ve hepsinin kendine ait ismi bulunur.Aralarında en çok bilinen cabrito al pastor yani yavru keçi şişlemesidir. Cabrito türleri:

  • Cabrito al pastor - Meksika'ya özgü en popüler keçi yemeğidir. Yemeğin yapımında yavru keçi kullanılır .Keçinin kaburgası düz bir şekilde açılır ve ortasından şiş geçirilir. Kömür ateşi üzerinde yavaş bir şekilde 6 saatte ve her 15-20 dakikada çevrilerek yapılır. Baharat kullanılmaz.
  • Cabrito al horno - Düşük sıcaklıkta fırında yapılan bir cabrito türüdür. Sosların uygulanma şekline göre farklı şekillerde hazırlanabilir.
  • Cabrito en salsa - Hayvan küçük dilimlere kesilir ve yağda pişirilir. Domates ağırlıklı bir sos ile içerisinde soğan, sarımsak, yeşil Meksika biberi ve çeşitli baharatlarla hazırlanan sos ile servis edilir.
  • Cabrito en sangre - Kanlı cabrito olarak da bilinir. Hayvanın kanı sosun temelini oluşturur.Daha zengin koyu bir sosla sunulan bir çeşittir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cooking Goat" (PDF). 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "More traditional dishes a Portuguese grandma would feed you". 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  3. ^ "Como Preparar El Mejor Chivito de Argentina". 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  4. ^ "Different Styles of Cabrito In Mexico". 27 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.