Bolillo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bolillo
Alternatif isimPan francés
Ülke(ler)Meksika
TipiEkmek

Bolillo (İspanyolca telaffuz: [boˈliʝo]) veya pan francés ("Fransız ekmeği"), Meksika mutfağına özel geleneksel bir ekmek türüdür. Baget ekmeğinin bir çeşidi olup, boyu kısadır ve çoğunlukla bir taş fırında pişirilir. İmparator Maximilian'ın aşçılar topluluğu tarafından 1860'larda Meksiko'ya getirilmiş, kullanımı hızlı bir şekilde ülke çapında yaygınlaşmıştır.[1]

Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oval şekli ile yaklaşık 15 cm (altı inç) uzunluğunda, gevrek kabuk ve yumuşak bir iç kısıma migajón sahiptir. Bu, torta ve mollete'nin ana bileşenidir. Bolillo'nun bir varyasyonu telera olup, çok benzer, ancak daha yuvarlak bir şekle sahiptir, üç bölüme ayrılmıştır ve genellikle daha yumuşaktır. Diğer varyasyonlar arasında, bütün buğday, buğday tohumu veya keten gibi alternatif maddelerden yapılmış bolillo'lar bulunur.

İsimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolillo, bagetin bir çeşididir ve bu nedenle çoğu kez bunu yerel dilde yansıtan isimler bulunur. Yucatán, onlar barra'lar olarak bilinirler. Guadalajara ve Sonora da genellikle maya ile yapılan "biroitler" denir. Kuzey Meksika'da hem bolillo'lar hem de "pan blanco" olarak bilinirken, kuzeydoğu Meksika'da pan francés olarak bilinirler. Sinaloa'da, torcido ve birote olarak adlandırılırlar. Orta Amerika'da, özellikle El Salvador'da pan francés olarak bilinir. Panama'da benzer ama daha uzun bir ekmek türü flauta (flüt) olarak bilinirken,pan francés daha ince, sert kabuklu Fransız bagetini ifade eder. Brezilya'da benzer bir ekmek yapılır ve pão francês veya pão de sal ("tuz ekmeği") olarak bilinir.

Argo[değiştir | kaynağı değiştir]

Bolillo, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde genel olarak soluk tenli kişilere atıf yapılan argo bir terimdir.[2][3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  2. ^ Gonzalez, Alicia Maria (1981). "'Guess How Doughnuts Are Made': Verbal and Non-Verbal Aspects of the Panadero and His Stereotype.". Bauman, Abrahams (Ed.). "And Other Neighborly Names": Social Process and Cultural Image in Texas Folklore. University of Texas Press. ss. 114-115. 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  3. ^ Paredes, Am (1995). Folklore and Culture on the Texas-Mexican Border. University of Texas Press. s. 36. ISBN 9780292765641. 25 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  4. ^ Richardson, Chad (1999). Batos, Bolillos, Pochos, & Pelados: Class & Culture on the South Texas Border. University of Texas Press. ISBN 9780292770911. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016.