İçeriğe atla

Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ekim 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kurguda yaygın olarak kullanılan, "kloroform dökülen bezi solumanın kişiyi anında bayıltması" klişesinin aksine, madde ancak dakikalarca teneffüs edildiğinde bu etkiyi gösterir.


Yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtayı yumurtlayan tür, deve kuşlarıdır.


George Bernard Shaw, hem Nobel Ödülü hem de Oscar Ödülü alan ilk kişidir.


Türkiye'de bale sanatının geçmişi, 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.


Wilhelm Steinitz

İlk resmî Dünya Satranç Şampiyonası şampiyonu Wilhelm Steinitz'dir.


Pakistan'daki Zelzele Adası, 24 Eylül 2013'te meydana gelen 7,7 Mw büyüklüğündeki deprem sonucunda oluşmuştur.


I. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da sansürlenerek gizlenen İspanyol gribi, savaşa katılmayan İspanya basını tarafından dünyaya duyurulduğu için İspanya'da başlamamasına rağmen bu isimle anılmıştır.


2017'de İngiliz zoolog Sammy de Grave tarafından keşfedilen Synalpheus pinkfloydi karidesi, adını parlak pembe kıskacından dolayı De Grave'in çok sevdiği rock grubu Pink Floyd'dan almıştır.


Nörobiyolog Artem Pataputyan, Nobel Ödülü kazanan ilk Ermeni kökenli bilim insanıdır.


Metin Tolan

Göttingen Üniversitesi rektörü ve fizik profesörü Metin Tolan, Almanya'da bir üniversitede göreve gelen "ilk Türk kökenli rektör" olma ünvanını elde etmiştir.


Dmitri Vrubel'in Berlin Duvarına yaptığı Tanrım, Bu Ölümcül Aşktan Kurtulmama Yardım Et adlı grafiti, Brejnev ve Honecker'in 1979 tarihli sosyalist kardeşlik öpücüğü fotoğrafından esinlenmiştir.


Dominik Cumhuriyeti, 2018 yılında yapılan seçimlerde tarihinde ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiştir.


29 Ağustos 1864'te, Kedi Gözü bulutsusunu analiz ederek bir gezegenimsi bulutsunun spektrumunu alan ilk kişi William Huggins'tir.


Dünya'nın en uzun sahil şeridine sahip ülkesi Kanada'dır.


Kral penguen

Norveç Kraliyet Ordusunda, tümgeneral rütbesine sahip Nils Olav isminde bir kral penguen vardır.


Doğan Kardeş dergisinin kapakları ve Kara Kedi Çetesi ile tanınan Selma Emiroğlu, Türkiye'nin ilk kadın karikatüristidir.


Büyük Taarruz başladığı sırada Mustafa Kemal Paşa'yı Kocatepe'de sol elinin başparmağı dudağında düşünür vaziyette gösteren ünlü fotoğrafı çeken kişi, Etem Tem'dir.


Lüzinyanlar Lefkoşa'nın etrafına surlar inşa etmiştir ve bu surlar düzensiz bir beşgen şeklinde yapılmıştır.


Bergen filmi, Türkiye'de 100 milyon hasılatı geçen ilk filmdir.


Marie Curie

Hem Nobel Fizik hem de Nobel Kimya ödülüne sahip olan Marie Curie, iki Nobel Ödülü'ne sahip ilk kişi olarak tarihe geçmiştir.


Türk Anadolu rock müzisyeni Barış Manço, 1971'de Anadolu turnesinin Kütahya ayağında uzun saçları yüzünden tehdit edilmiş ve tur otobüslerine dinamitle saldırı düzenlenmiştir.


Cinsel aktif kadınların çoğu hayatları boyunca bir zamanda rahim ağzı kanserine neden olan insan papilloma virüsü ile enfekte olmuştur.


Bristol Üniversitesi Fizik Bölümünde akademisyen olarak çalışan Frederick Charles Frank, kristal yapılardaki kusurlardan olan dislokasyon terimini kullanan ilk isim olmuştur.


Amerika kıtasında jaguardan sonra ikinci en büyük kedi olan puma; kaplan, aslan ve jaguardan sonra dünyanın en büyük dördüncü kedisidir.


Rubik Küpü

Rubik Küpü'nün beş boyutlu versiyonunu Ocak 2007'ye kadar yalnızca yedi kişi çözebilmiştir.


Andorra'nın La Massana komününde ulaşım; karayolu, helikopter ve telesiyejle yapılır.


İstiklâl Marşı'nın şiiri için açılan beste yarışmasını kazanan Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi 1924-1930 yılları arasında çalınmış, ardından Osman Zeki Üngör'ün bestesi yürürlüğe girmiştir.


Bar Kohba İsyanı'ndan sonra "Yehuda toprakları"nın adı "Filistin toprakları"na çevrilmiştir.


1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki erkekler üç adım atlama müsabakalarında birinci olan Amerikalı atlet James Brendan Connolly, modern Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk olimpiyat şampiyonu olmuştur.


Lost dizisinde yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki yapımcılar ikisini de hikaye gereği öldürdüler.


Vikipedi:Biliyor muydunuz?/2024-10-31