İçeriğe atla

Vikipedi:Biliyor muydunuz/Ağustos 2024

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ben Ezra Sinagogu

Bebek Musa'nın bulunduğu yerin günümüzdeki Ben Ezra Sinagogu olduğuna inanılır.


2017 yılında keşfedilen Neopalpa donaldtrumpi cinsi güve, üzerindeki sarı tüylerin 45. ABD Başkanı Donald Trump'ı çağrıştırması dolayısıyla bu adı almıştır.


Dârülbedâyi'nin ilk profesyonel oyunu, ilk defa 20 Ocak 1916'da İstanbul'da Tepebaşı Tiyatrosu'nda sergilenen Çürük Temel'dir.


Ağrı ayaklanmaları sırasında etkin rol oynayan Halis Öztürk, daha sonra üç dönem Demokrat Parti'den Ağrı milletvekili seçildi.


Çin'in Hunan eyaletindeki Bailong Asansörü, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yüksek ve en ağır açık hava asansörü olarak tescil edilmiştir.


Lamartine

Fransız politikacı Lamartine, 1850'lerde siyaseti bırakıp Aydın'da bir çiftlik sahibi olmayı istemiş; onu destekleyen Osmanlı hükûmetine minnetini 8 ciltlik Osmanlı Tarihi eseriyle ifade etmiştir.


Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış dünyadaki bilinen/bulunan en eski heykel, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen Urfa Adamı'dır.


Dominique Jean Larrey, Bastille Baskını sırasında yaralıları hızlı nakletmek için bir ambulans tasarlamıştır.


Marilyn Manson sahne adı, oyuncu Marilyn Monroe'nun ismi ve seri katil Charles Manson'ın soyisminin birleşiminden ortaya çıkmıştır.


Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar Mevlevî postnişinliğini yapmış Veled Çelebi İzbudak'a daha sonra Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulması görevi verilmiştir.


Tetris

Tetris, uzayda oynanan ilk video oyunudur.


Amerikan drama TV dizisi Lost'un final sezonunun ilk bölümü "LA X", ABD Başkanı Barack Obama'ya yıllık konuşmasını erteletmiştir.


Arama motoru Google'ın adı "googol" sözcüğünün yanlış yazımı sonucunda ortaya çıkmıştır.


Albanya'ya yerleşen Yahudiler nedeniyle Hazar Kağanlığı Yahudiliği devlet dini olarak seçmiştir.


Mozilla Firefox'un 3.0 sürümü, piyasaya sürüldüğü 17 Haziran 2008 günü, 24 saatte 8 milyondan fazla indirilerek dönemin bir günde en çok indirilen yazılım rekorunu kırmıştır.


Osmanlı Ordusu'nda görev yapan Afrika asıllı bir asker

1880-1920 döneminde İzmir'de Afrika kökenli Türklerin her yıl üç hafta süreyle kutladığı Dana Bayramı günümüzde artık iki gün sürmektedir.


Osmanlı İmparatorluğu'nun posta hizmetlerini, 1840'ta düzenli bir posta servisi kurulana kadar toplam dokuz farklı Avrupa ülkesi yürütmüştür.


Soğuk Savaş yıllarında ABD halkını nükleer saldırılara karşı eğitmek amaçlı hazırlanmış Duck and Cover, bir atom bombası patlamasında yere yatıp siper almayı öğütler.


Otuz Yıl Savaşı sırasında Almanya'nın nüfusu %30 oranında azalmıştır.


Köln Katedrali'nde, Yahudilerin domuz sütü içtiğini gösteren gravür bulunmaktadır.


Gagalarını birbirine değdirmiş suda yüzen iki erkek ördek

Hayvanlar aleminde en az 500 türde eşcinsel davranış belgelenmiştir.


15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, TCG Yavuz gemisinde bir kamaraya kapatılmıştır.


Off-off-Broadway tiyatroları 1958'de Off-Broadway'e tepki olarak ve "ticari tiyatronun tamamen reddi" fikriyle başlamıştır.


Katrina Kasırgası sebebiyle ABD'nin bir şehri olan New Orleans'ın %80'i sular altında kalmıştır.


Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan kitabında yer alan Çelme isimli hikâyesiyle halkı askerlikten soğutmakla suçlanarak askerî mahkemeye verilmiştir.


Mao Asada

Mao Asada, 2010 Kış Olimpiyatları'nda, aynı programda iki üçlü Axel atlaması yapan ilk kadın artistik buz patencisi olmuştur.


Kıbrıs Harekâtı'nın başlamasından bir ay sonra, Kıbrıs'taki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köy halklarının neredeyse tamamı EOKA-B çeteleri tarafından öldürülmüştür.


Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün ardından Türkiye'nin yanı sıra Mısır ve Pakistan'da da üç gün millî yas ilan edilmiştir.


Çin mitolojisine göre, Pan Gu adındaki efsanevi yaratığın terinden yağmurlar, nefesinden rüzgârlar, kanından nehirler, gözlerinin birinden Ay birindense Güneş ortaya çıkmıştır.


Amerikan televizyon dizisi Glee için ilk senaryo, Aptallar için Senaryo Yazımı (orj. Screenwriting for Dummies) adlı kitap yardımıyla yazılmıştır.


Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu
Andromeda Gökadası'nın kızılötesi görünümü, Spitzer Uzay Teleskobu

Andromeda Galaksisi, bir trilyon (1012) yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.