Türkiye'deki etkin siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Türkiye
devlet yapısı

Türkiye'de yasal olarak faaliyet gösteren aktif siyasi partilerin listesidir.

Türkiye'de etkin parti sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. Bir yıl içinde birçok parti kurulurken, bazıları da çeşitli nedenlerle siyasetten çekilmektedir. Etkin parti sayı çeltiğini İçişleri Bakanlığı tutmaktadır. Zira, her parti kuruluşu sırasında İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verir ve İçişleri Bakanlığı partilerin kongrelerini yapıp yapmadığını ve sürekliliğini takip eder. Eylül 2014 tarihi itibarıyla 84 parti etkin durumda bulunmaktadır.[1]

Etkin olmaktan kasıt, siyasi düşüncelerini ortaya koymaya devam eden ve olağan toplantılarını yapan parti anlamındadır. Bunun yanında bu partilerin seçime girebilmesi için yasalara göre, 41 ilde örgütlenmesi gerekmektedir. Ancak etkin olan partilerin birçoğu bu yeter sayıya sahip de değildir. Bazıları da "tabela partisi" olarak nitelendirilen pek bir etkinlikte bulunmayan partilerdir. Bunun yanında "küçük parti" olarak tanımlanan ama siyasi arenada etkili olan partiler de mevcuttur.

Partilerin kuruluş tarihlerine göre etkin siyasi parti listesi şöyledir:[2]

Parti Adı Kısaltma Kuruluş Tarihi Genel Başkanı
Cumhuriyet Halk Partisi CHP 9 Eylül 1923 Kemal Kılıçdaroğlu
Milliyetçi Hareket Partisi MHP 8 Şubat 1969 Devlet Bahçeli
Millet Partisi MİLLET 22 Mart 1984 Aykut Edibali
Demokratik Sol Parti DSP 14 Kasım 1985 Masum Türker
İşçi Partisi İP 2 Mart 1992 Doğu Perinçek
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi TSİP 3 Ocak 1993 Turgut Koçak
Büyük Birlik Partisi BBP 29 Ocak 1993 Mustafa Destici
Liberal Demokrat Parti LDP 26 Temmuz 1994 Cem Toker
Özgürlük ve Dayanışma Partisi ÖDP 22 Ocak 1996 Alper Taş
Emek Partisi EMEP 25 Kasım 1996 Selma Gürkan
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi DSİP 25 Nisan 1997 Şevket Doğan Tarkan
Alternatif Parti ALPARTİ 23 Ekim 1998 Süleyman Yağcıoğlu
Gönül Birliği Yeşiller Partisi GBYP 3 Kasım 2000 Eşref Yazıcıoğlu
Adalet ve Kalkınma Partisi AK PARTİ 14 Ağustos 2001 Ahmet Davutoğlu
Saadet Partisi SAADET 20 Ağustos 2001 Mustafa Kamalak
Bağımsız Türkiye Partisi BTP 25 Eylül 2001 Haydar Baş
Türkiye Komünist Partisi TKP 11 Kasım 2001 Yaşar Çelik
Hak ve Özgürlükler Partisi HAKPAR 11 Şubat 2002 Kemal Burkay
Yurt Partisi YP 14 Mart 2002 Sadettin Tantan
Genç Parti GP 10 Temmuz 2002 Cem Cengiz Uzan
Bağımsız Cumhuriyet Partisi BCP 24 Temmuz 2002 Mümtaz Soysal
Sosyalist Demokrasi Partisi SDP 28 Ağustos 2002 Rıdvan Turan
Sağduyu Partisi SADP 4 Eylül 2002 Mehmet Yücel Ağargün
Ayyıldız Partisi AYYILDIZ 3 Eylül 2003 Serap Gülhan
Emekçi Hareket Partisi EHP 5 Ocak 2004 Sibel Uzun
Halkın Yükselişi Partisi HYP 16 Şubat 2005 Ragıp Önder Günay
Müdafaai Hukuk Hareketi Partisi MHHP 24 Nisan 2006 Musa Ünal
İşçi Kardeşliği Partisi İKP 15 Haziran 2006 Mehmet Şadi Ozansü
Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi TMHP 7 Ağustos 2006 Mahmut Yılbaş
Güçlü Türkiye Partisi GTP 9 Ekim 2006 Murat Türkmen
Katılımcı Demokrasi Partisi KADEP 20 Aralık 2006 Lütfi Baksı
Demokrat Parti DP 27 Mayıs 2007 Gültekin Uysal
Doğru Yol Partisi DYP 28 Mayıs 2007 Çetin Özaçıkgöz
Yüce Diriliş Partisi YÜCE DİRİ-P 16 Nisan 2007 Sezai Karakoç
Devrimci İşçi Partisi DİP 7 Eylül 2007 Sungur Savran
Ebedi Nizam Partisi ENP 30 Kasım 2007 Bekir Sıtkı Karaduman
Hak ve Eşitlik Partisi HEPAR 4 Eylül 2008 Osman Pamukoğlu
Hak ve Hakikat Partisi HAKPARTİ 29 Temmuz 2008 Dursun Güneş
Alternatif ve Değişim Partisi ALPARTİ 17 Kasım 2008 Mustafa Reşit Burkan
Türkiye Hümanist Partisi THP 11 Haziran 2009 Mustafa Kemal Karakoç
Güçlenen Türkiye Partisi GÜTÜP 12 Eylül 2009 Hüseyin Özkaraman
Yeni Dünya Partisi YENİ DÜNYA 16 Kasım 2009 Seyyid Emanullah Gündüz
Ergenekon Partisi ERPARTİ 15 Ocak 2010 Bilinmiyor
Ezilenlerin Sosyalist Partisi ESP 5 Şubat 2010 Figen Yüksekdağ
Türkiye İşçi Partisi TİP 8 Şubat 2010 Necdet Senger
Milliyetçi ve Muhafazakar Parti MMP 2 Mart 2010 Ahmet Zeki Arslan
Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi TURK PARTİ 2 Mart 2010 Ahmet Eyüp Özgüç
Ulusal Parti ULUSAL 15 Mart 2010 Gökçe Fırat Çulhaoğlu
Türkiye İşçi Köylü Partisi TİKP 18 Haziran 2010 İsmail Durna
Esnaf ve Çiftçi Partisi EÇP 30 Aralık 2010 Fatma Türkan Sürmeli
Sosyal Demokrat Parti SODEP 11 Nisan 2011 Hüseyin Ergün
Birlik ve Huzur Partisi BHP 19 Eylül 2011 Emanullah Gündüz
Devrimci Halk Partisi DEV-PARTİ 28 Eylül 2011 Mehmet Ömer Gürcan
Milliyetçi Türkiye Partisi MTP 24 Kasım 2011 Ahmet Yılmaz Büyükekmekçi
Özgürlük ve Sosyalizm Partisi ÖSP 21 Aralık 2011 Sinan Çiftyürek
Engelsiz Türkiye Partisi ETP 28 Aralık 2011 Muharrem Parmaksız
Toplumcu Kurtuluş Partisi TKP-2 7 Şubat 2012 Murat Nergiz
Adaletçi Kurtuluş Partisi AKP 27 Şubat 2012 Arif Hikmet Basa
Güven Parti GP 8 Mart 2012 Güven Özen
Hak ve Adalet Partisi HAP 27 Nisan 2012 Yiğit Zeki Öztürk
Doğuş ve Aydınlık Partisi DAP 15 Mayıs 2012 Abdulkadir Avcıoğlu
Halkın Kurtuluş Partisi HKP 15 Haziran 2012 Nurullah Ankut
Halkların Demokratik Partisi HDP 15 Ekim 2012 Selahattin Demirtaş - Figen Yüksekdağ
Büyük Anadolu Diriliş Hareketi Partisi BADHP 20 Kasım 2012 Sabri Örnek
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi YSGP 30 Kasım 2012 Arif Ali Cangi
Türk Birliği Partisi TBP 7 Kasım 2012 Hurşit Yiğit
Hür Dava Partisi HÜDA PAR 19 Aralık 2012 Zekeriya Yapıcıoğlu
Vatan ve İstiklal Partisi VİP 23 Ocak 2013 Ferhat Şahin Demir
Muhafazakâr Yükseliş Partisi MYP 8 Şubat 2013 Ahmet Reyiz Yılmaz
Türkiye İşsizler ve Emekçiler Partisi TİVEP 8 Nisan 2013 Yücel Ağırbaş
Çoğulcu Toplum Partisi ÇTP 13 Mayıs 2013 Bilinmiyor
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi SYKP 26 Haziran 2013 Prof. Dr. Nejla Kurul - Tuncay Yılmaz
Genç Anadolu Partisi GAP 6 Ağustos 2013 Ali Alemdaroğlu
Önce İnsan Partisi ÖP 1 Ekim 2013 Yavuz Karahan
Gezi Partisi GZP 1 Ekim 2013 Reşit Cem Köksal
Engelsiz Yaşam Partisi EYP 5 Ekim 2013 Hayri İdin
1923 Cumhuriyet Partisi 1923 CP 13 Ocak 2014 Muharrem Ayrancı
Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi T-KDP 28 Nisan 2014 Bilinmiyor
Önce Vatan Partisi ÖVP 20 Mayıs 2014 Bilinmiyor
Kadın Partisi KP 28 Nisan 2014 F.Benal Yazgan
Büyük Turan Hareketi Partisi TURAN 2 Temmuz 2014 Bilinmiyor
Hak ve Huzur Partisi HHP 7 Temmuz 2014 Gürsel YILDIZ
Türkiye Toplumcu Kardeşlik Partisi TTKP 7 Temmuz 2014 Bilinmiyor
Merkez Partisi MEP 15 Temmuz 2014 Abdurrahim KARSLI
Komünist Parti KP 17 Temmuz 2014 Kolektif Önderlik
Demokratik Gelişim Partisi DGP 4 Kasım 2014 İdris Bal
Anadolu Partisi ANA-PARTİ 14 Kasım 2014 Emine Ülker Tarhan
Millet ve Adalet Partisi MİLAT 20 Kasım 2014 İdris Naim Şahin

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]