Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Meclis Başkanlık koltuğu

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlarını içermektedir. Meclis başkanı, aynı zamanda cumhurbaşkanı vekili konumundadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]
İsim
Görev başlangıcı
Görev sonu
Parti
Büyük Millet Meclisi
1 Mustafa Kemal Atatürk
(1881–1938)
MustafaKemalAtaturk.jpg 24 Nisan 1920 29 Ekim 1923 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Ali Fethi Okyar
(1880–1943)
Ali Fethi Okyar.jpg 1 Kasım 1923 22 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
3 Kazım Özalp
(1882–1968)
Özalp.jpg 26 Kasım 1924 1 Mart 1935 Cumhuriyet Halk Partisi
4 Mustafa Abdülhalik Renda
(1881–1957)
TBMM Başkanı Abdülhalik Renda.jpg 1 Mart 1935 5 Ağustos 1946 Cumhuriyet Halk Partisi
5 Kazım Karabekir
(1882–1948)
KazimKarabekirPasha.jpg 5 Ağustos 1946 26 Ocak 1948 Cumhuriyet Halk Partisi
6 Ali Fuat Cebesoy
(1882–1968)
Ali Fuat Cebesoy.jpg 30 Ocak 1948 1 Kasım 1948 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Şükrü Saracoğlu
(1887–1953)
Sukru Saracoglu.jpg 1 Kasım 1948 22 Mayıs 1950 Cumhuriyet Halk Partisi
8 Refik Koraltan
(1890–1974)
Bekir Refik Bey Koraltan.jpg 22 Mayıs 1950 27 Mayıs 1960 Demokrat Parti
Temsilciler Meclisi
9 Kazım Orbay
(1886–1964)
Mehmet Kazim Orbay.jpg 9 Ocak 1961 26 Ekim 1961 Partisiz
Millet Meclisi
10 Fuat Sirmen
(1899–1981)
Ali Fuat Sirmen.jpg 1 Kasım 1961 10 Ekim 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
11 Ferruh Bozbeyli
(1927- )
Ferruh Bozbeyli.png 22 Ekim 1965 1 Kasım 1970 Adalet Partisi
12 Sabit Osman Avcı
(1921–2009)
Sabit Osman Avcı.jpg 26 Kasım 1970 14 Ekim 1973 Adalet Partisi
13 Kemal Güven
(1921-2013)
Kemal Guven.png 18 Aralık 1973 5 Haziran 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
14 Cahit Karakaş
(1928- )
Cahit Karakas.png 17 Kasım 1977 12 Eylül 1980 Cumhuriyet Halk Partisi
Danışma Meclisi
15 Sadi Irmak
(1904–1990)
Sadi Irmak.jpg 27 Ekim 1981 4 Aralık 1983 Partisiz
Büyük Millet Meclisi
16 Necmettin Karaduman
(1927- )
Necmettin Karaduman.png 4 Aralık 1983 29 Kasım 1987 Anavatan Partisi
17 Yıldırım Akbulut
(1935- )
Yıldırım Akbulut.png 24 Aralık 1987 9 Kasım 1989 Anavatan Partisi
18 İsmet Kaya Erdem
(1928- )
Kaya Erdem.png 21 Kasım 1989 20 Ekim 1991 Anavatan Partisi
19 Hüsamettin Cindoruk
(1933- )
Hüsamettin Cindoruk.png 16 Kasım 1991 1 Ekim 1995 Doğru Yol Partisi
20 İsmet Sezgin
(1928- )
İsmet Sezgin.jpg 18 Ekim 1995 24 Aralık 1995 Doğru Yol Partisi
21 Mustafa Kalemli
(1943- )
Mustafa Kalemli.png 25 Ocak 1996 30 Eylül 1997 Anavatan Partisi
22 Hikmet Çetin
(1937- )
Msc2011 Moe032 Cetin neu (cropped).jpg 16 Ekim 1997 18 Nisan 1999 Cumhuriyet Halk Partisi
23 Yıldırım Akbulut (2. kez)
(1935- )
Yıldırım Akbulut.png 20 Mayıs 1999 30 Eylül 2000 Anavatan Partisi
24 Ömer İzgi
(1940- )
Ömer İzgi.png 18 Ekim 2000 3 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
25 Bülent Arınç
(1948– )
Bulent Arinc.jpg 19 Kasım 2002 22 Temmuz 2007 Adalet ve Kalkınma Partisi
26 Köksal Toptan
(1943- )
Köksal Toptan.png 9 Ağustos 2007 9 Ağustos 2009 Adalet ve Kalkınma Partisi
27 Mehmet Ali Şahin
(1950- )
Mehmet Ali Sahin.jpg 9 Ağustos 2009 12 Haziran 2011 Adalet ve Kalkınma Partisi
28 Cemil Çiçek
(1946- )
Cemil Çiçek Senate of Poland 01.JPG 4 Temmuz 2011 Görevde Adalet ve Kalkınma Partisi
Anahtar: CHP DP AP ANAP DYP MHP AK Parti Partisiz

Geçici başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, geçici başkanlık görevini yapar. Aşağıdaki listede 1. Dönem'den itibaren görev yapmış geçici başkanlar yer almaktadır.

Dönem İsim Parti
1. Şerif Bey
2. Abdurrahman Şeref
3. Hasan Bey[Not 1] Cumhuriyet Halk Fırkası
4. Abdülhak Hamit Bey Cumhuriyet Halk Fırkası
5. Necip Asım Yazıksız Cumhuriyet Halk Fırkası
6. Besim Ömer Akalın Cumhuriyet Halk Partisi
7. Suphi Artel Cumhuriyet Halk Partisi
8. Ali Münif Yeğenağa Cumhuriyet Halk Partisi
9. Hüseyin Cahit Yalçın Cumhuriyet Halk Partisi
10. Ali Fuat Cebesoy Demokrat Parti
11. Ali Fuat Cebesoy Demokrat Parti
12. İsmet İnönü Cumhuriyet Halk Partisi
13. Orhan Seyfi Orhon[Not 2] Adalet Partisi
14. İsmet İnönü Cumhuriyet Halk Partisi
15. Kinyas Kartal Adalet Partisi
16. Kinyas Kartal Adalet Partisi
17. Emin Fahrettin Özdilek Halkçı Parti
18. Kamil Tuğrul Coşkunoğlu Anavatan Partisi
19. Ali Rıza Septioğlu Doğru Yol Partisi
20. Süleyman Arif Emre Refah Partisi
21. Ali Rıza Septioğlu Doğru Yol Partisi
22. Şükrü Elekdağ Cumhuriyet Halk Partisi
23. Şükrü Elekdağ Cumhuriyet Halk Partisi
24. Oktay Ekşi Cumhuriyet Halk Partisi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Başkanvekili olarak.
  2. ^ İsmet İnönü'nün en yaşlı üye olmasına rağmen özür beyan etmesiyle Orhan Seyfi Orhon en yaşlı üye olarak geçici başkan oldu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]