Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Meclis Başkanlık koltuğu

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlarını içermektedir. Meclis başkanı, aynı zamanda cumhurbaşkanı vekili konumundadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]
İsim
Görev başlangıcı
Görev sonu
Parti
Büyük Millet Meclisi
1 Mustafa Kemal Atatürk
(1881–1938)
MustafaKemalAtaturk.jpg 24 Nisan 1920 29 Ekim 1923 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Ali Fethi Okyar
(1880–1943)
Ali Fethi Okyar.jpg 1 Kasım 1923 22 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
3 Kazım Özalp
(1882–1968)
Özalp.jpg 26 Kasım 1924 1 Mart 1935 Cumhuriyet Halk Partisi
4 Mustafa Abdülhalik Renda
(1881–1957)
TBMM Başkanı Abdülhalik Renda.jpg 1 Mart 1935 5 Ağustos 1946 Cumhuriyet Halk Partisi
5 Kazım Karabekir
(1882–1948)
KazimKarabekirPasha.jpg 5 Ağustos 1946 26 Ocak 1948 Cumhuriyet Halk Partisi
6 Ali Fuat Cebesoy
(1882–1968)
Ali Fuat Cebesoy.jpg 30 Ocak 1948 1 Kasım 1948 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Şükrü Saracoğlu
(1887–1953)
Sukru Saracoglu.jpg 1 Kasım 1948 22 Mayıs 1950 Cumhuriyet Halk Partisi
8 Refik Koraltan
(1890–1974)
Bekir Refik Bey Koraltan.jpg 22 Mayıs 1950 27 Mayıs 1960 Demokrat Parti
Temsilciler Meclisi
9 Kazım Orbay
(1886–1964)
Mehmet Kazim Orbay.jpg 9 Ocak 1961 26 Ekim 1961 Partisiz
Millet Meclisi
10 Fuat Sirmen
(1899–1981)
Ali Fuat Sirmen.jpg 1 Kasım 1961 10 Ekim 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
11 Ferruh Bozbeyli
(1927- )
Ferruh Bozbeyli.png 22 Ekim 1965 1 Kasım 1970 Adalet Partisi
12 Sabit Osman Avcı
(1921–2009)
Sabit Osman Avcı.jpg 26 Kasım 1970 14 Ekim 1973 Adalet Partisi
13 Kemal Güven
(1921-2013)
Portre yok (erkek).svg 18 Aralık 1973 5 Haziran 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
14 Cahit Karakaş
(1928- )
Portre yok (erkek).svg 17 Kasım 1977 12 Eylül 1980 Cumhuriyet Halk Partisi
Danışma Meclisi
15 Sadi Irmak
(1904–1990)
Sadi Irmak.jpg 27 Ekim 1981 4 Aralık 1983 Partisiz
Büyük Millet Meclisi
16 Necmettin Karaduman
(1927- )
Portre yok (erkek).svg 4 Aralık 1983 29 Kasım 1987 Anavatan Partisi
17 Yıldırım Akbulut
(1935- )
Portre yok (erkek).svg 24 Aralık 1987 9 Kasım 1989 Anavatan Partisi
18 İsmet Kaya Erdem
(1928- )
Portre yok (erkek).svg 21 Kasım 1989 20 Ekim 1991 Anavatan Partisi
19 Hüsamettin Cindoruk
(1933- )
Portre yok (erkek).svg 16 Kasım 1991 1 Ekim 1995 Doğru Yol Partisi
20 İsmet Sezgin
(1928- )
İsmet Sezgin.jpg 18 Ekim 1995 24 Aralık 1995 Doğru Yol Partisi
21 Mustafa Kalemli
(1943- )
Portre yok (erkek).svg 25 Ocak 1996 30 Eylül 1997 Anavatan Partisi
22 Hikmet Çetin
(1937- )
Msc2011 Moe032 Cetin neu (cropped).jpg 16 Ekim 1997 18 Nisan 1999 Cumhuriyet Halk Partisi
23 Yıldırım Akbulut (2. kez)
(1935- )
Portre yok (erkek).svg 20 Mayıs 1999 30 Eylül 2000 Anavatan Partisi
24 Ömer İzgi
(1940- )
Portre yok (erkek).svg 18 Ekim 2000 3 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
25 Bülent Arınç
(1948– )
Bulent Arinc.jpg 19 Kasım 2002 22 Temmuz 2007 Adalet ve Kalkınma Partisi
26 Köksal Toptan
(1943- )
Portre yok (erkek).svg 9 Ağustos 2007 9 Ağustos 2009 Adalet ve Kalkınma Partisi
27 Mehmet Ali Şahin
(1950- )
Mehmet Ali Sahin.jpg 9 Ağustos 2009 12 Haziran 2011 Adalet ve Kalkınma Partisi
28 Cemil Çiçek
(1946- )
Cemil Çiçek.jpg 4 Temmuz 2011 Görevde Adalet ve Kalkınma Partisi
Anahtar: CHP DP AP ANAP DYP MHP AK Parti Partisiz

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]