Ulusal Parti (Türkiye)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ulusal Parti (Türkiye)
KısaltmaULUSAL
Genel başkanGökçe Fırat Çulhaoğlu
Genel sekreterKaya Ataberk
Slogan(lar)Türk'ün partisi[1]
Kuruluş tarihi16 Mart 2010
MerkezÇankaya, Ankara
Üyelik (2024)azalış 35[2]
İdeolojiTürkçülük
Ulusalcılık
Anti-emperyalizm
Kemalizm
Sosyalizm[3]
Siyasi pozisyonSol
İnternet sitesi
Türkiye

Ulusal Parti, Türksolu dergisinin uzun süredir yürüttüğü çalışmaların ardından 16 Mart 2010 tarihinde kurulan kurulan siyasi partidir. Genel başkanı Gökçe Fırat Çulhaoğlu'dur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 Türkiye genel seçimlerinde, İstanbul 3. Bölge'den Cafer Özsoy, İzmir 1. Bölge'den Tuncer Sümer, Balıkesir'den Serap Yeşiltuna ve Mersin'den Hasan Pektekin'in bağımsız adaylıklarını destekledi.[4] Bağımsız adaylar ortak seçim sloganı olarak "Türkiye Türklerindir" söylemini kullanıldı.

2014 Türkiye yerel seçimlerinde bütün bölgelerde CHP ya da MHP'den güçlü olanına oy verilmesi çağrısında bulundu.

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekledi.[5]

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde barajı geçecek muhalefet partilerine oy verilmesi gerektiğini savundu. Genel Başkanı Gökçe Fırat Çulhaoğlu ise kendi bölgesinde bağımsız aday Osman Pamukoğlu'na oy vereceğini duyurdu.[6]

Amblemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Partinin amblemi Çatı üzerinde doğan altı tane ışığa sahip güneştir. Çatı Türkiye'yi, güneş Mustafa Kemal Atatürk'ü, güneşten yayılan altı ışık, Atatürk'ün altı ilkesini temsil eder.

Görüşleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti tüzüğünde Ulusal Parti'nin amacı şu şekilde tarif edilir:[7]

"Ulusal Parti’nin temel amacı her yönden tam bağımsız, demokratik, laik ve gerçekten Atatürkçü bir Türkiye yaratmaktır. Ulusal Parti bu amaçla emperyalizmin ülkemizdeki bütün sömürü çarklarını yok etmeyi, sömürgeciliğin işbirlikçisi tüm çevrelerin, gericilerin ve bölücülerin egemenliğini ortadan kaldırmayı hedefler. Ulusal Parti bağımsız, kalkınmış ve Atatürkçü bir Türkiye özlemini gerçekleştirmek için Türkiye’de tüm Türklerin ulus düşmanı akımlara karşı birliğini, dünya çapında ise tüm mazlum ulusların ve dünya Türklerinin emperyalizme karşı birliğini savunur. Atatürk’ün tüm ulusların eşit, barış ve esenlik içinde sömürüsüz yaşadığı, sömürgeciliğin yok edildiği dünya idealini kendine rehber edinir."

Parti programında Ulusal Parti'nin temel rehberi "Atatürkçü ideoloji" temel ilkesi ise "Altı Ok" olarak belirtilir. Programında kimliğini "antiemperyalist, antikapitalist" olarak tanımlayan Ulusal Parti "ırkçılık ve dinciliğin ulusu bölücü ve emperyalizmi güçlendirici rolüne" karşı "laikliği savunmak" ve "milliyetçilik bayrağını yükseltmeyi" temel hedeflerinden biri olarak ortaya koyar.[3]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ulusal Parti tanıtım broşürü" (PDF). 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015. 
  2. ^ "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı". 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  3. ^ a b "Ulusal Parti Programı". 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015. 
  4. ^ "Ulusal Parti Seçimlere Bağımsız Adaylarla Giriyor". 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2011. 
  5. ^ "Ekmeleddin'e Neden Evet?". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2015. 
  6. ^ "Gökçe Fırat: Benim Oyum Osman Pamukoğlu'na". 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2015. 
  7. ^ "Ulusal Parti Tüzüğü". 9 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2015.