Kişi başına sigara tüketimine göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Bir yıl içinde yetişkin kişinin sigara tüketim sayısına göre ülkelerin dünya haritası

Bu bir Bir yılda kişi başına tütün sigarası tüketiminin ülkelere göre listesi dır.

Sigara 1,1 milyar üzerinde kişi tarafından kullanılmaktadır. Gelişmiş uluslarda sigara tüketim oranı yatay seyrederken veya azalırkan, gelişen ülkelerde tütün tüketimi yaklaşık %3.4 oranında yükselmeye devam etmektedir.[1]

Birleşik Devletler’de sigara tüketim yüzdesi 1965 yılından 2006 yılına kadar olan zamanda yetişkinlerde %42 den % 20.8 e yarıya kadar düştü. [2]. Sigara tüketimi oranlarında büyük bölge farkları vardır, Kentucky, West Virginia, Oklahoma ve Mississippi listenin üzerinde iken, Idaho, California ve Utah önemli derecede daha düşük yüzdededirler.[3] Avustralya’da tütün kullanımının azalmadaki oluş derecesi, 2004-5 yıllarındaki mevcut sigara kullanan nüfusu %23 gösterilirken bu rakam 1995 yılıyla kıyaslandığında %2 lik bir azalmayı gösterir. Yerli nüfus içinde günlük mevcut sigara tüketenler  %51 erkekler ve %49 kadınlar ile oran çok yüksektir. Genç yetişkinler sigara içmeye daha olası yaş grubudurlar, yaş artışıyla sigara tüketiminde bir azalma göze çarpar. [4]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Ülke Yetişkin kişi için yıla göre sigara sayısı
1  Yunanistan 3,017
2  Slovenya 2,537
3  Ukrayna 2,526
4  Bulgaristan 2,437
5  Çek Cumhuriyeti 2,368
6  Makedonya 2,336
7  Rusya 2,319
8  Moldova 2,239
9  İspanya 2,225
10  Bosna-Hersek 2,145
11  Ermenistan 2,083
12  Japonya 2,028
13  Letonya 1,890
14  Hırvatistan 1,849
15  Beyaz Rusya 1,846
16  Lübnan 1,837
17  Kıbrıs Cumhuriyeti 1,830
18  Polonya 1,810
19  Kazakistan 1,805
20  Belçika 1,763
21  Güney Kore 1,733
22  Estonya 1,718
23  İsviçre 1,698
24  Avusturya 1,684
25  Çin 1,648
26  Macaristan 1,623
27  İtalya 1,596
28  Tunus 1,532
29  Kuveyt 1,509
30  Türkiye 1,499
31  Danimarka 1,495
32  Romanya 1,480
33  Slovakya 1,430
34  İrlanda 1,391
35  Trinidad ve Tobago 1,337
36  Portekiz 1,318
37  Malta 1,287
38  Arnavutluk 1,201
39  ABD 1,196
40  İsrail 1,173
41  Avustralya 1,130
42  Almanya 1,125
43  Birleşik Arap Emirlikleri 1,092
44  Azerbaycan 1,089
45  Mısır 1,082
46  Filipinler 1,073
47  Suriye 1,067
48  Gürcistan 1,040
49  Kırgızistan 1,017
50  Arjantin 1,014
50  Küba 1,010
52  Endonezya 974
53  Paraguay 968
54  Finlandiya 956
55  Litvanya 920
56  Şili 909
57  Kanada 897
58  Hollanda 888
59  Vietnam 887
60  Fransa 876
61  Libya 860
62  Ürdün 846
63  Mauritius 846
64  Uruguay 793
65  Birleşik Krallık 790
66  Irak 784
67  İran 764
68  İsveç 751
69  Kuzey Kore 714
70  Suudi Arabistan 648
71  Malezya 646
72  Tayland 634
73  Venezuela 622
74  Brezilya 580
75  Cezayir 577
76  Yeni Zelanda 565
77  Kosta Rika 552
78  Laos Laos 544
79  Güney Afrika 511
80  Hong Kong 499
81  Türkmenistan 496
82  Norveç 493
83  Jamaika 480
84  Kolombiya 479
85  Meksika 470
86  Honduras 450
87  Kamboçya 447
88  Fas 430
89  Singapur 406
90  Angola 397
91  Pakistan 391
92  Nikaragua 386
93  Senegal 380
94  Dominik Cumhuriyeti 335
95  Guatemala 325
96  Özbekistan 317
96  Yemen 317
98  Togo 306
99  Panama 291
100  Madagaskar 276
101  El Salvador 275
102  Nepal 274
103  Ekvador 234
104  Mozambik 213
105  Myanmar 209
106  Sri Lanka 205
107  Fildişi Sahili 198
108  Bolivya 178
109  Bangladeş 172
110  Kenya 167
111  Kamerun 141
112  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 131
113  Peru 129
114  Tanzanya 108
115  Nijerya 103
116  Hindistan 99
117  Zimbabve 86
118  Gana 80
119  Sudan 75
120  Zambiya 71
121  Etiyopya 52

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]