Kişi başına çay tüketimine göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Masala çayı, Hint baharat ve otlarının karışımı ile elde edilen bir çay türüdür.
Rize çayı, geleneksel bir Türk siyah çayıdır.
Fas çayı, köpük elde etmek için servis edilirken belli bir yükseklikten dökülür.
Bai Hao Yinzhen çayı, Çin'in Fujian eyaletinde üretilen bir beyaz çay türüdür.
Bir fincanda Earl Grey çayı.
Sıcak kömürler üzerindeki bir çaydanlık.
Geleneksel Emirati çayı
Pembe renkli gül motifli bir çay fincanında siyah çay.
Fas'ta bir çay seti
Bir gaiwanda demlenen yeşil çay.
Bir cam bardak içinde buzlu çay.
Kupa içerisinde yer alan Darjeeling çayı
Bir fincan Japon Hojicha.
Sıradışı İngiliz çay seti.

Bu, 2009'a göre yıllık kişi başına çay tüketiminin ülkelere göre sıralamasıdır.[1]

Sıra Ülke Çay tüketimi
1  Türkiye 7,52 kg (265 oz)
2  Fas 4,34 kg (153 oz)
3  İrlanda 3,22 kg (114 oz)
4  Moritanya 3,22 kg (114 oz)
5  Birleşik Krallık 2,74 kg (97 oz)
6  Seyşeller 2,08 kg (73 oz)
7  Birleşik Arap Emirlikleri 1,89 kg (67 oz)
8  Kuveyt 1,61 kg (57 oz)
9  Katar 1,60 kg (56 oz)
10  Kazakistan 1,54 kg (54 oz)
11  Malta 1,45 kg (51 oz)
12  Hong Kong 1,42 kg (50 oz)
13  Bahamalar 1,35 kg (48 oz)
14  Suriye 1,29 kg (46 oz)
15  Rusya 1,21 kg (43 oz)
16  Gambiya 1,19 kg (42 oz)
17  Guyana 1,18 kg (42 oz)
18  Botsvana 1,13 kg (40 oz)
19  Aruba 1,10 kg (39 oz)
20  İran 1,07 kg (38 oz)
21  Zimbabve 1,05 kg (37 oz)
22  Şili 1,02 kg (36 oz)
23  Makao 1,01 kg (36 oz)
24  Japonya 0,99 kg (35 oz)
25  Bahreyn 0,98 kg (35 oz)
26  Gürcistan 0,95 kg (34 oz)
27  Mısır 0,93 kg (33 oz)
27  Tayland 0,93 kg (33 oz)
27  Moğolistan 0,93 kg (33 oz)
30  Tunus 0,92 kg (32 oz)
31  Polonya 0,87 kg (31 oz)
32  Özbekistan 0,86 kg (30 oz)
33  Türkmenistan 0,82 kg (29 oz)
33  Çin 0,82 kg (29 oz)
35  Barbados 0,81 kg (29 oz)
35  Yeni Kaledonya 0,81 kg (29 oz)
37  Malezya 0,80 kg (28 oz)
38  Mozambik 0,75 kg (26 oz)
39  Fiji 0,74 kg (26 oz)
40  Suudi Arabistan 0,72 kg (25 oz)
40  Kırgızistan 0,72 kg (25 oz)
42  Hollanda 0,71 kg (25 oz)
43  Ürdün 0,70 kg (25 oz)
44  Burma 0,67 kg (24 oz)
45  Yeni Zelanda 0,65 kg (23 oz)
46  Svaziland 0,62 kg (22 oz)
47  Singapur 0,60 kg (21 oz)
48  Ukrayna 0,58 kg (20 oz)
48  Brunei 0,58 kg (20 oz)
50  Yemen 0,57 kg (20 oz)
50  Sudan 0,57 kg (20 oz)
- World 0,57 kg (20 oz)
52  Lübnan 0,56 kg (20 oz)
53  Peru 0,87 kg (31 oz)
53  Sri Lanka 0,52 kg (18 oz)
55  Avustralya 0,51 kg (18 oz)
55  Güney Afrika 0,51 kg (18 oz)
57  Mali 0,50 kg (18 oz)
-  Avrupa Birliği 0,48 kg (17 oz)
58  Kenya 0,47 kg (17 oz)
58  Beyaz Rusya 0,47 kg (17 oz)
60  Senegal 0,46 kg (16 oz)
61  Estonya 0,43 kg (15 oz)
62  Kanada 0,41 kg (14 oz)
63  İsveç 0,40 kg (14 oz)
64  Letonya 0,38 kg (13 oz)
65  Malavi 0,36 kg (13 oz)
65  Kıbrıs Cumhuriyeti 0,36 kg (13 oz)
65  Bangladeş 0,36 kg (13 oz)
68  Somali 0,34 kg (12 oz)
69  ABD 0,33 kg (12 oz)
70  Cezayir 0,32 kg (11 oz)
70  Kamerun 0,32 kg (11 oz)
70  Endonezya 0,32 kg (11 oz)
73  Tacikistan 0,30 kg (11 oz)
73  Trinidad ve Tobago 0,30 kg (11 oz)
75  Dominika 0,29 kg (10 oz)
75  Litvanya 0,29 kg (10 oz)
77  Saint Vincent ve Grenadinler 0,27 kg (9.5 oz)
78  Jamaika 0,26 kg (9.2 oz)
79  Nepal 0,25 kg (8.8 oz)
79  Çek Cumhuriyeti 0,25 kg (8.8 oz)
79  Grenada 0,25 kg (8.8 oz)
79  Makedonya 0,25 kg (8.8 oz)
83  Almanya 0,23 kg (8.1 oz)
83  Danimarka 0,23 kg (8.1 oz)
85  İsviçre 0,22 kg (7.8 oz)
85  Finlandiya 0,22 kg (7.8 oz)
85  Norveç 0,22 kg (7.8 oz)
88  Fransa 0,21 kg (7.4 oz)
88  Azerbaycan 0,21 kg (7.4 oz)
88  Belize 0,21 kg (7.4 oz)
88  Moldova 0,21 kg (7.4 oz)
92  İzlanda 0,19 kg (6.7 oz)
93  Namibya 0,16 kg (5.6 oz)
93  Nijer 0,16 kg (5.6 oz)
93  Slovakya 0,16 kg (5.6 oz)
96  İsrail 0,15 kg (5.3 oz)
97  Ruanda 0,14 kg (4.9 oz)
97  Belçika 0,14 kg (4.9 oz)
97  Yunanistan 0,14 kg (4.9 oz)
100  Uganda 0,13 kg (4.6 oz)
100  Lüksemburg 0,13 kg (4.6 oz)
100  Burkina Faso 0,13 kg (4.6 oz)
100  Uruguay 0,13 kg (4.6 oz)
100  Bolivya 0,13 kg (4.6 oz)
105  Ekvador 0,12 kg (4.2 oz)
105  Libya 0,12 kg (4.2 oz)
105  Panama 0,12 kg (4.2 oz)
105  Peru 0,13 kg (4.6 oz)
109  Saint Lucia 0,11 kg (3.9 oz)
110  Zambiya 0,10 kg (3.5 oz)
110  İtalya 0,10 kg (3.5 oz)
110  Avusturya 0,10 kg (3.5 oz)
110  Arjantin 0,10 kg (3.5 oz)
114  Portekiz 0,092 kg (3.2 oz)
115  Kamboçya 0,083 kg (2.9 oz)
116  Tonga 0,077 kg (2.7 oz)
117  Gabon 0,076 kg (2.7 oz)
118  Yeşil Burun Adaları 0,067 kg (2.4 oz)
119  Ermenistan 0,066 kg (2.3 oz)
119  Güney Kore 0,066 kg (2.3 oz)
121  Macaristan 0,065 kg (2.3 oz)
122  Kosta Rika 0,063 kg (2.2 oz)
123  Etiyopya 0,058 kg (2.0 oz)
123  Togo 0,058 kg (2.0 oz)
125  Gana 0,056 kg (2.0 oz)
126  İspanya 0,055 kg (1.9 oz)
126  Fildişi Sahili 0,055 kg (1.9 oz)
126  Bhutan 0,055 kg (1.9 oz)
129  Bulgaristan 0,051 kg (1.8 oz)
130  Papua Yeni Gine 0,044 kg (1.6 oz)
131  Slovenya 0,039 kg (1.4 oz)
132  Tanzanya 0,037 kg (1.3 oz)
133  Guatemala 0,035 kg (1.2 oz)
134  Burundi 0,033 kg (1.2 oz)
135  Angola 0,032 kg (1.1 oz)
136  Romanya 0,030 kg (1.1 oz)
137  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 0,028 kg (0.99 oz)
138  Hırvatistan 0,027 kg (0.95 oz)
138  Honduras 0,027 kg (0.95 oz)
140  Sırbistan 0,023 kg (0.81 oz)
140  Nijerya 0,023 kg (0.81 oz)
142  Brezilya 0,018 kg (0.63 oz)
143  Filipinler 0,014 kg (0.49 oz)
144  Madagaskar 0,013 kg (0.46 oz)
144  Arnavutluk 0,013 kg (0.46 oz)
146  Bosna-Hersek 0,011 kg (0.39 oz)
147  Venezuela 0,0076 kg (0.27 oz)
148  Karadağ 0,0064 kg (0.23 oz)
149  Kongo Cumhuriyeti 0,0052 kg (0.18 oz)
150  Kolombiya 0,0044 kg (0.16 oz)
151  Meksika 0,0033 kg (0.12 oz)
152  Komorlar 0,0027 kg (0.095 oz)
153  Nikaragua 0,0026 kg (0.092 oz)
154  Çad 0,0016 kg (0.056 oz)
155  Orta Afrika Cumhuriyeti 0,00045 kg (0.016 oz)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]