Latte sanatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir "lale" örneği ile kapuçino.
Dört latte sanatı örneği. Sağ üstteki içecek kapuçino; diğerleri ise latte.
Ortasında lale olan bir latte, üstte iki dizi kalp, altta birleşik bir rozet ve de bir dizi kalp
Tüy desenli serbest dökülmüş düz beyaz örneği

Latte sanatı, latte yüzeyinde bir desen veya tasarımla oluşturulan bir kahve hazırlama yöntemidir. Desenler köpüğün üst tabakasında basitçe "çizilerek" oluşturulabilmekte veya süslenebilmektedir. Hem espresso shot hem de sütün gerektirdiği zorlu koşullar nedeniyle, latte sanatının tutarlı bir şekilde yaratılması özellikle zordur.[1] Bu da barista deneyimi ve espresso makinesinin kalitesi ile sınırlıdır. Bu durumda, içeceğin kendisi, latte sanatçısı için son zorluk haline gelir. Bu zorluk sadece latte kahve ile sınırlı değildir, aynı zamanda kapuçino ve sıcak çikolata gibi süt köpüğü içeren diğer içecekler için de geçerlidir.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Latte sanatı, espressonun tanıtılması ve mikro köpüğün geliştirilmesinin ardından farklı ülkelerde bağımsız olarak gelişmiştir. Krema (kahve yağı ve demlenmiş kahvenin bir emülsiyonu olan) ve desene izin veren mikro köpüğün kombinasyonu ile beraber başlangıçta İtalya'da geliştirildiği düşünülmektedir.

Teknikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaprak deseni
Çiçek deseni

Latte sanatı, önce krema ve mikro köpük ile espresso üretmeyi, ardından bunları birleştirerek sanatı ortaya çıkarmaktadır.

Süt eklenmeden önce, espresso shot'ın kremsi kahverengi bir yüzeyi, krema olarak bilinen bir emülsiyonu olmalıdır. Sütün beyaz köpüğü, çekimin kırmızı/kahverengi yüzeyiyle buluşmak için yükseldiğinde bir kontrast oluşur ve tasarım ortaya çıkar. Süt döküldükçe köpük sıvıdan ayrılır ve yukarıya doğru yükselir. Süt ve espresso çekimi doğru ise, sürahi dökme sırasında hareket ettirilirse, köpük yüzeyde bir desen oluşturmak için yükselecektir. Alternatif olarak, desen dökme sırasında değil, süt döküldükten sonra bir çubukla da oluşturulabilmektedir.

Kahve camiasında, baristalar arasında latte sanatına aşırı derecede odaklanılıp odaklanılmadığı konusunda bazı tartışmalar bulunmaktadır. Argüman, bir içeceğin yüzeysel görünümüne çok fazla odaklanmanın, bazılarının tat gibi daha önemli sorunları görmezden gelmesine yol açmasıdır.[2] Bu özellikle yeni baristalar için geçerlidir.

Varyantları[değiştir | kaynağı değiştir]

Latte sanatı, espressoya mikro köpük eklenerek yapılır. Benzer desenler, çok daha sönük olsa da, demlenmiş kahveye bir café au lait veya çayda olduğu gibi mikro köpük eklenerek de elde edilebilir. Alternatif olarak, espresso sanatı elde etmek için herhangi bir süt eklemeden bir espresso kremasına desenler yapılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Latte Art Guide". CoffeeGeek. 20 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2011. 
  2. ^ "Anti Latte Art". CoffeeGeek. 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2011.