Ülkelere göre araç sayısı listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu madde, "1000 kişiye düşen motorlu araç sayısını gösteren ülkeler listesidir".[1] Bazı sayılar motosikletleri de kapsar.

# Ülke 1000 kişiye
düşen araç
Notlar
1  San Marino 1263 2010[2]
2  Monako 899 2008[2]
3  ABD 797 2010[2]
4  Lihtenştayn 750 2010[2]
5  İzlanda 745 2010[2]
6  Lüksemburg 739 2010[2]
7  Avustralya 717 2013[3]
8  Yeni Zelanda 712 2010[2]
9  Malta 693 2010[2]
10  İtalya 679 2010[2]
11  Guam 677 2004[4]
12  Porto Riko 635 2010[2]
13  Yunanistan 624 2010[2]
14  Finlandiya 612 2010[2]
15  Kanada 607 2009[2]
16  İspanya 593 2010[2]
17  Japonya 591 2010[2]
18  Norveç 584 2010[2]
19  Avusturya 578 2010[2]
19  Fransa 578 2012[5]
20  Almanya 572 2010[2]
21  İsviçre 566 2010[2]
22  Litvanya 560 2010[2]
23  Belçika 559 2010[2]
24  Portekiz 548 2010[6]
25  Polonya 537 2010[2]
25  Bahreyn 537 2009[2]
26  Katar 532 2007[2]
26  Kıbrıs Cumhuriyeti 532 2010[2]
27  Hollanda 528 2010[2]
28  Kuveyt 527 2010[2]
29  İsveç 520 2010[2]
30  Birleşik Krallık 519 2010[2]
31  İrlanda 513 2009[2]
32  Brunei 510 2008[2]
33  Çek Cumhuriyeti 485 2010[2]
34  Danimarka 480 2010[2]
35  Estonya 476 2010[2]
36  Barbados 469 2007[2]
37  Güney Kore 438 2012[7]
38  Lübnan 434 [8]
39  Bulgaristan 393 2010[2]
40  Hırvatistan 380 2010[2]
41  Slovakya 364 2010[2]
42  Beyaz Rusya 362 2010[2]
43  Malezya 361 2010[2]
44  Trinidad ve Tobago 353 2007[2]
45  İsrail 350 2013[9]
46  Macaristan 345 2010[2]
47  Suudi Arabistan 336 [8]
48  Tayvan 324 2013[10]
49  Letonya 319 2010[2]
50  Arjantin 314 2007[2]
51  Birleşik Arap Emirlikleri 313 2007[2]
52  Karadağ 309 2011[11]
53  Rusya 293 2010[12]
54  Surinam 291 2010[2]
55  Libya 290 2007[2]
56  Meksika 275 2010[2]
57  Brezilya 249 2011[13]
58  Sırbistan 238 2010[2]
59  Romanya 235 2010[2]
60  Türkiye 233 2014[14][15]
61  Antigua ve Barbuda 230 2009[2]
62  Saint Kitts ve Nevis 223 [8]
63  Kazakistan 219 2010[2]
64  Umman 215 2007[2]
65  Bosna-Hersek 214 2010[2]
66  Tayland 206 2012[16][17]
67  Saint Vincent ve Grenadinler 204 2008[2]
68  Uruguay 200 2009[2]
68  İran 200 2012[18]
69  Jamaika 188 2010[2]
70  Şili 184 2010[2]
71  Çin 183 2013[19]
72  Fiji 179 2010[2]
73  Kosta Rika 177 2010[2]
74  Seyşeller 176 2010[2]
75  Mauritius 175 2010[2]
76  Belize 174 2007[2]
76  Tonga 174 [8]
78  Ukrayna 173 2010[2]
79  Saint Lucia 166 [8]
80  Ürdün 165 2010[2]
80  Güney Afrika 165 2010[2]
82  Dominika 163 [8]
83  Nauru 159 2004[20]
84  Moldova 156 2010[2]
85  Gürcistan 155 2010[2]
85  Makedonya 155 2009[2]
87  Singapur 149 2010[2]
88  Venezuela 147 2007[2]
89  Kiribati 146 2008[2]
90  Botsvana 133 2009[2]
91  Panama 132 2010[2]
92  Dominik Cumhuriyeti 128 2009[2]
93  Tunus 125 2010[2]
94  Arnavutluk 124 2010[2]
95  Grenada 122 [21]
96  Zimbabve 114 2007[2]
96  Cezayir 114 2010[2]
97  Namibya 107 2010[2]
98  Türkmenistan 106 2008[2]
99  Ermenistan 103 2007[2]
100  Azerbaycan 101 2010[2]
100  Yeşil Burun Adaları 101 2007[2]
102  Honduras 95 2008[2]
102  Guyana 95 2008[2]
104  El Salvador 94 2007[2]
105  Svaziland 89 2007[2]
106  Bahamalar 81 2007[2]
107  Hong Kong 77 2010[2]
107  Samoa 77 2007[2]
109  Sri Lanka 76 2012[22]
110  Peru 73 2010[2]
110  Suriye 73 2010[2]
112  Moğolistan 72 2008[2]
113  Kolombiya 71 2009[2]
113  Ekvador 71 2010[2]
115  Fas 70 2007[2]
116  Bolivya 68 2007[2]
116  Guatemala 68 2010[2]
118  Endonezya 69 2011[2]
119  Kırgızistan 59 2007[2]
120  Bhutan 57 2009[2]
120  Pakistan 57 2010[2]
120  Nikaragua 57 2010[2]
123  Paraguay 54 2009[2]
123  Vanuatu 54 [8]
125  Irak 50 [8]
126  Mısır 45 2009[2]
127  Filistin 42 2010[2]
128  Hindistan 41 2011[23]
129  Angola 38 2007[2]
129  Küba 38 2008[2]
129  Tacikistan 38 2007[2]
132  Özbekistan 37 2004[24]
132  Mikronezya Federal Devletleri 37 2007[2]
134  Yemen 35 2007[2]
135  Komorlar 33 2007[2]
135  Gine-Bissau 33 2008[2]
137  Nijerya 31 2007[2]
138  Filipinler 30 2010[2]
138  Gana 30 2009[2]
140  Maldivler 28 2010[2]
140  Cibuti 28 [8]
140  Afganistan 28 2010[2]
143  Kongo Cumhuriyeti 27 2007[2]
143  Sudan 27 2007[2]
145  Madagaskar 26 2009[2]
146  Kenya 24 2010[2]
147  Vietnam 23 2013 [25]
148  Benin 22 2007[2]
148  Senegal 22 2008[2]
150  Kamboçya 21 2005[2]
150  Zambiya 21 2008[2]
152  Laos 20 2007[2]
152  Fildişi Sahili 20 2007[2]
152  Slovenya 20 2011[26]
153  Kamerun 14 2007[2]
153  Gabon 14 2004[27]
153  Mali 14 2009[2]
156  Ekvator Ginesi 13 2004[28]
156  Papua Yeni Gine 13 [8]
157  Haiti 12 [8]
157  Mozambik 12 2009[2]
157  Burkina Faso 12 2010[2]
160  Eritre 11 2007[2]
160  Kuzey Kore 11 2006[29]
160  Malavi 8 2007[2]
160  Uganda 8 2009[2]
164  Myanmar 7 2010[2]
164  Tanzanya 7 2007[2]
166  Gambiya 7 2004[2]
167  Nijer 7 2009[2]
168  Burundi 6 2007[2]
168  Sierra Leone 6 2008[2]
168  Çad 6 2006[2]
171  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 5 2007[2]
171  Gine 5 [8]
171  Moritanya 5 [8]
171  Nepal 5 2007[2]
175  Orta Afrika Cumhuriyeti 4 [8]
175  Lesotho 4 2004[30]
177  Etiyopya 3 2007[2]
177  Somali 3 [8]
177  Liberya 3 2007[2]
177  Bangladeş 3 2010[2]
177 Solomon Adaları 3 2004[31]
182  São Tomé ve Príncipe 2 2007[2]
182  Togo 2 2007[2]

Motorlu araç sahipleri toplam sayısına göre ülke listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste motorlu araç sahipleri toplam sayısında en üst on sırada yer alan ülkeleri listeler.

Sıra Ülke Total # of Motor Vehicles Owned Notlar:
1 Amerika Birleşik DevletleriBirleşik Devletler 229.500.000
- Avrupa BirliğiAvrupa Birliği 211.600.000
2 Çin Halk CumhuriyetiÇin Halk Cumhuriyeti 176.000.000 [32]
3  Japonya 68.900.000
4  Almanya 44.804.760
5  İtalya 34.048.983
6 RusyaRusya 32.050.386
7  Fransa 31.951.079
8 BrezilyaBrezilya 29.962.787
9 Birleşik KrallıkBirleşik Krallık 26.034.225
10  İspanya 21.977.778

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.nationmaster.com/graph/tra_mot_veh-transportation-motor-vehicles |başlık=Motor vehicles statistics - countries compared |yayımcı=NationMaster |erişimtarihi=2009-09-20
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dy dx dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et "World Bank Data: Motor vehicles (per 1,000 people)". The World Bank. http://data.worldbank.org/indicator/IS.VEH.NVEH.P3. Erişim tarihi: 2011-08-27. 
  3. ^ "Motor Vehicle Census". Australian Bureau of Statistics. 23 July 2013. http://www.ausstats.abs.gov.au/ausstats/subscriber.nsf/0/268932501A477446CA257BB00011A2FF/$File/93090_31%20jan%202013.pdf. 
  4. ^ "Guam General Data". Populstat.info. 2004-02-15. http://www.populstat.info/Oceania/guamg.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  5. ^ "CCFA Information Presse". http://www.ccfa.fr/IMG/pdf/parcautofra1112.pdf. Erişim tarihi: 2013-01-25. 
  6. ^ "Idade e Número de Veículos em Circulação em Portugal em 31-12-10". ACAP - Portuguese Automobile Association. http://www.autoinforma.pt/prog/documento.php?documento_id=3275&fazer=abrir. Erişim tarihi: September 2013. 
  7. ^ http://internationaltransportforum.org/Pub/pdf/14IrtadReport.pdf
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "Motor vehicles (most recent) by country". NationMaster.com. http://www.nationmaster.com/graph/tra_mot_veh-transportation-motor-vehicles. Erişim tarihi: April 2012. 
  9. ^ "כלי רכב מנועיים 2013". Israel Central Bureau of Statistics. http://cbs.gov.il/publications14/1570/pdf/h_print.pdf. 
  10. ^ "Motor Vehicle Registration". Ministry of Transportation and Communications, R.O.C. http://stat.motc.gov.tw/mocdb/stmain.jsp?sys=100&funid=e3301. 
  11. ^ "Montenegrin statistical office, 2011" (PDF). http://www.monstat.org/userfiles/file/saobracaj/registrovana%20vozila/Broj%20prvi%20put%20registrovanih%20motornih%20i%20priklju%C4%8Dnih%20vozila%202011%20PDF.pdf. Erişim tarihi: 2012-05-23. 
  12. ^ http://www.forbes.ru/sobytiya/rynki/83283-avtorynok-rossii-kogda-sokratitsya-otstavanie-ot-ssha
  13. ^ "Frota de veículos, por tipo e com placa, segundo as Grandes Regiões e Unidades da Federação - JUL/2011" (Portuguese). Denatran. July 2011. http://www.denatran.gov.br/download/frota/FROTA_2011.zip. 
  14. ^ "MOTORLU KARA TAŞITLARI İSTATİSTİKLERİ, EYLÜL 2012". TÜİK. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=13653. Erişim tarihi: 24 March 2014. 
  15. ^ http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25688311.asp
  16. ^ "จำนวนราษฎรทั่วราชอาณาจักร แยกเป็นกรุงเทพมหานครและจังหวัดต่าง ๆ ตามหลักฐานการทะเบียนราษฎร ณ วันที่ 31 ธันวาคม 2555". สำนักทะเบียนกลาง กรมการปกครอง. 2013-03-11. http://stat.bora.dopa.go.th/stat/y_stat55.html. Erişim tarihi: 2013-10-27.  (Tayca)
  17. ^ "Number of Vehicle Registered in Thailand as of 31 December 2012" (PDF). กรมการขนส่งทางบก. http://apps.dlt.go.th/statistics_web/brochure/cumcar12.pdf. Erişim tarihi: 2013-10-27. 
  18. ^ "سرانه خودرو در ایران اعلام شد". Fararu. http://fararu.com/fa/news/111648/%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B9%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%B4%D8%AF. 
  19. ^ "China's motor vehicles top 250 mln". http://auto.msn.com.cn/auto_industry/20140205/1658255.shtml. Erişim tarihi: 2014-05-04. 
  20. ^ "Nauru General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Oceania/naurug.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  21. ^ "Grenada General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Americas/grenadag.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  22. ^ "Sri Lanka". http://www.cbsl.gov.lk/pics_n_docs/10_pub/_docs/statistics/other/econ_&_ss_2013_e.pdf. 
  23. ^ "Indian official report on Motor Vehicles". Indian Ministry of Statistics and Program Implementation. http://mospi.nic.in/Mospi_New/upload/SYB2014/CH-20-MOTOR%20VEHICLES/MOTOR%20VEHICLE-WRITEUP.pdf. Erişim tarihi: 2014-04-20. 
  24. ^ "Uzbekistan General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Asia/uzbekisg.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  25. ^ "Vietnam". http://songmoi.vn/otoxemay-tin-tuc/luong-xe-may-tai-viet-nam-da-%E2%80%98vo-ke-hoach%E2%80%99-cua-nam-2020. 
  26. ^ http://www.finance.gov.pk/survey/chapter_12/13-TransportAndCommunications.pdf
  27. ^ "Gabon General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Africa/gabong.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  28. ^ "Equatorial Guinea General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Africa/equaguig.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  29. ^ "North Korea General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Asia/nkoreag.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  30. ^ "Lesotho General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Africa/lesothog.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  31. ^ "Solomon Islands General Data". Populstat.info. http://www.populstat.info/Oceania/solomong.htm. Erişim tarihi: 2012-06-02. 
  32. ^ http://news.xinhuanet.com/english/2009-07/03/content_11649304.htm