Ülkelere göre araç sayısı listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu madde, "1000 kişiye düşen motorlu araç sayısını gösteren ülkeler listesidir".[1] Bazı sayılar motosikletleri de kapsar.

Sıra Ülke 1000 kişiye düşen motorlu araç Notlar:
1 Amerika Birleşik DevletleriBirleşik Devletler 765
2 LüksemburgLüksemburg 697 2008'e göre[2]
3 İzlandaİzlanda 658
4 AvustralyaAvustralya 619
5 Porto RikoPorto Rico 617 2004'e göre[3]
6  İtalya 571 2008'e göre[2]
7  Kanada 563
8 Yeni ZelandaYeni Zelanda 560
9 AvusturyaAvusturya 558
10  Almanya 558 2008'e göre[2]
11 FinlandiyaFinlandiya 543 2008'e göre[2]
12  Japonya 543
13 İrlandaİrlanda 542 2006'ya göre[4]
14 MaltaMalta 539 2008'e göre[2]
15 İsviçreİsviçre 539 2008'e göre[2]
16 NorveçNorveç 494
17  Fransa 494 2008'e göre[2]
18 SlovenyaSlovenya 488 2006'ya göre[5]
19 BelçikaBelçika 486 2008'e göre[2]
20  İspanya 479 2008'e göre[2]
21 İsveçİsveç 475 2008'e göre[2]
22 Birleşik KrallıkBirleşik Krallık 458 2008'e göre[2]
23 HollandaHollanda 457 2009'a göre
24 YunanistanYunanistan 455 2008'e göre[2]
25 LitvanyaLitvanya 453 2008'e göre[6]
26 Kıbrıs CumhuriyetiKıbrıs 450
27 LübnanLübnan 434
28 EstonyaEstonya 410 2008'e göre[2]
29 DanimarkaDanimarka 408
30 Çek CumhuriyetiÇekoslavakya 399 2008'e göre[2]
31 PolonyaPolonya 382
32 KatarKatar 378
33 PortekizPortekiz 374 2008'e göre[2]
34 Letonya 372 2008'e göre[2]
35 Suudi ArabistanSuudi Arabistan 336
36 BulgaristanBulgaristan 333 2008'e göre[2]
37 BahreynBahreyn 322
38 Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda 302
39  Macaristan 301 2009’a göre[7]
40 Güney KoreGüney Kore 293 [8]
41 Bahamalar Bahamalar 289
42 Malezya Malezya 273 2007’ye göre[9]
43 İsrail İsrail 263
44 SlovakyaSlovakya 261 2008'e göre[2]
45 RomanyaRomanya 246 2009’a göre[10]
46  Türkiye 235 [11]
47 LibyaLibya 234
48 HırvatistanHırvatistan 233
49 ArjantinArjantin 232 [12]
50 Saint Kitts ve Nevis 223
51 RusyaRusya 213 2008’e göre[13]
52 MeksikaMeksika 209 2008’e göre [14]
53 Bosna-Hersek Bosna Hersek 193
54 Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri 193
55 BarbadosBarbados 188
56 Tonga Tonga 174
57 UruguayUruguay 174
58 SurinamSurinam 172
59 KazakistanKazakistan 170 [15]
60 Saint Lucia 166
61 DominikaDominik 163
62 PanamaPanama 159 2009’a göre [16]
63 SingapurSingapur 158
64 Makedonya CumhuriyetiMakedonya 157
65 BrezilyaBrezilya 156 2009’a göre[17]
66 Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago 151
67 UmmanUmman 150
68 Güney AfrikaGüney Afrika 146
69 İranİran 133 2010’a göre[18]
70 FijiFiji 129
71 Çin Halk CumhuriyetiÇin 128 2008’e göre[19]
72 SeyşellerŞeyseller 118
73 TunusTunus 116
74 VenezuelaVenezuela 110
75 CezayirCezayir 109
76 Saint Vincent ve Grenadinler 100
77 UkraynaUkrayna 98
78 ŞiliŞili 97
79 MauritiusMauritius 88
80 Beyaz RusyaBelarus 87
81 Jamaika Jamaika 85
82 Hong KongHong Kong 83 [20]
83 KolombiyaKolombiya 67
84 Paraguayparaguay 63
85 Dominik CumhuriyetiDominik Cumhuriyeti} 62
86 BotsvanaBotswana 57
87 El SalvadorEl Salvador 57
88 VanuatuVanuatu 54
89 FasFas 53
90 AzerbaycanAzerbaycan 51
91 IrakIrak 50
92 MoldovaMoldova 49
93 ÜrdünÜrdün 47
94 BolivyaBolivya 46
95 EkvadorEkvator 44
96 SamoaSamoa 41
97 PeruPeru 41
98 GuyanaGuyana 41
99 ArnavutlukArnavutluk 35
100 NikaraguaNikaragua 33
101 FilipinlerFilipinler 31
102 MısırMısır 30
103 Yeşil Burun Adaları Cape Verde 30
104 CibutiDjibouti 28
105 Sri LankaSri Lanka 25
106 EndonezyaEndonezya 21
107 Kongo Cumhuriyeti Kongo 19
108 GuatemalaGuatemala 19
109 SenegalSenegal 18
110 LiberyaLiberya 13
111 Papua Yeni GinePapua Yeni Gine 13
112 Haiti Haiti 12
113 Fildişi SahiliFildişi Sahili 12
114 HindistanHindistan 12
115 Honduras|Honduras|11
116 Sierra LeoneSiera Leone 11
117 BelizeBelize 10
118 NepalNepal 9
119 PakistanPakistan 8 2008’e göre[21]
120 KamerunKamerun 8
121 MyanmarBurma 6
122 Gine Bissau 6
123 Burkina Faso Burkina Faso 6
124 MoritanyaMoritanya 5
125 BurundiBurundi 5
126 GineGine 5
127 NijerNijer 4
128 AngolaAngola 4
129 Orta Afrika CumhuriyetiOrta Afrika Cumhuriyeti 4
130 UgandaUganda 4
131 ÇadÇad 3
132 SudanSudan 3
133 SomaliSomali 3
134 RuandaRwanda 2
135 MozambikMozambik 2
136 BangladeşBangladeş 2
137 BeninBenin 2
138 EtiyopyaEtiyopya 1
139 Malimali 1
140 MadagaskarMadagascar 1
141 NijeryaNijerya 1
142 AfganistanAfganistan <1
143 MalaviMalavi <1

Motorlu araç sahipleri toplam sayısına göre ülke listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu liste motorlu araç sahipleri toplam sayısında en üst on sırada yer alan ülkeleri listeler.

Sıra Ülke Total # of Motor Vehicles Owned Notlar:
1 Amerika Birleşik DevletleriBirleşik Devletler 229,500,000
- Avrupa BirliğiAvrupa Birliği 211,600,000
2 Çin Halk CumhuriyetiÇin 176,000,000 [22]
3  Japonya 68,900,000
4  Almanya 44,804,760
5  İtalya 34,048,983
6 RusyaRusya 32,050,386
7  Fransa 31,951,079
8 BrezilyaBrezilya 29,962,787 [17]
9 Birleşik KrallıkBirleşik Krallık 26,034,225
10  İspanya 21,977,778

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.nationmaster.com/graph/tra_mot_veh-transportation-motor-vehicles |başlık=Motor vehicles statistics - countries compared |yayımcı=NationMaster |erişimtarihi=2009-09-20
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Passenger car ownership (passenger cars per 1 000 inhabitants). European Environment Agency, 2009.
  3. ^ "Compañía de Comercio y Exportación de Puerto Rico: SECTOR DE PIEZAS Y ACCESORIOS DE AUTO". CCE. http://www.promoexport.com/comercioyexportacion/lowmenu/default3.asp?ID=137&AFC_MainMenu_Idkey=CEE_ComerLoc&AFC_IDKEY=CCE_Intermark. Erişim tarihi: 2010-01-09. 
  4. ^ http://www.rsa.ie/publication/publication/upload/RSA_RCF_2006_v7.pdf
  5. ^ http://www.acea.be/images/uploads/files/20090529_motorisation.pdf
  6. ^ "Personal passenger cars at the end of the year by administrative territory, statistical indicator and year". www.stat.gov.lt. 2009-10-12. http://db1.stat.gov.lt/statbank/selectvarval/saveselections.asp?MainTable=M7030305&PLanguage=1&TableStyle=&Buttons=&PXSId=5145&IQY=&TC=&ST=ST&rvar0=&rvar1=&rvar2=&rvar3=&rvar4=&rvar5=&rvar6=&rvar7=&rvar8=&rvar9=&rvar10=&rvar11=&rvar12=&rvar13=&rvar14=/. Erişim tarihi: 2009-10-14. 
  7. ^ Hungary 2009, Hungarian Central Statistical Office
  8. ^ http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2005/01/pdf/chapter4.pdf
  9. ^ "Portal Rasmi JPJ Malaysia - Statistik 2007". Portal.jpj.gov.my. http://portal.jpj.gov.my/v5/index.php?option=com_content&task=view&id=197&Itemid=93. Erişim tarihi: 2009-09-20. 
  10. ^ "Parcul auto national a ajuns la 5,3 milioane de vehicule, numarul detinatorilor de permis de conducere a trecut de sase milioane | Hot News". hotnews.ro. 2010-02-1. http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-6862851-parcul-auto-national-ajuns-5-3-milioane-vehicule-numarul-detinatorilor-permis-conducere-trecut-sase-milioane.htm/. Erişim tarihi: 2010-02-1. 
  11. ^ "Türkiye'deki araç sayısı Çin'i geçti - Hürriyet". Hurriyet.com.tr. 2008-11-22. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/10421936.asp?gid=229. Erişim tarihi: 2009-09-20. 
  12. ^ Arjantin ülke raporu
  13. ^ Rosstat indicators Retrieved on June 10, 2009
  14. ^ http://www.portalautomotriz.com/content/2/module/news/op/displaystory/story_id/20042/format/html/
  15. ^ http://www.autoworld.kz/en/
  16. ^ http://mensual.prensa.com/mensual/contenido/2009/12/11/hoy/opinion/2024532.asp. 549540 Automobile/3454
  17. ^ a b Sindipeças (Levantamento da Frota Circulante Brasileira - 2009) (Portekizce)
  18. ^ "Iran Automotive Forecast", Economist Intelligence Unit, August 18, 2008
  19. ^ http://www.treehugger.com/files/2008/10/number-motor-vehicles-in-china-usa.php
  20. ^ http://news.gov.hk/en/category/ontherecord/091216/html/091216en11001.htm
  21. ^ http://www.thenews.com.pk/daily_detail.asp?id=134844
  22. ^ http://news.xinhuanet.com/english/2009-07/03/content_11649304.htm