Bastille Baskını

Bastille Baskını veya Bastille Hapishanesi Baskını (Fransızca: Prise de la Bastille), 14 Temmuz 1789'da Paris, Fransa'da, devrimciler tarafından Paris'teki Orta Çağ'dan kalma kale ve hapishane Bastille'in basılması. Hapishane basıldığı sırada içeride 7 mahpus bulunuyordu, ancak hapishane monarşinin zulmünü temsil ediyordu. Baskın, Fransız İhtilali'nin başlangıcı olarak kabul edilir.
XVI. Louis döneminde, Fransa büyük bir ekonomik buhran geçirdi. Amerikan Devrimi ile de alakalı olan bu dönemde, ağır vergilendirme nedeniyle yoksulluk oluşmuştu.
Bastille Baskını ve ardından gerçekleşen İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi bu devrimin üçüncü ayağıydı. İlki, soyluların XVI. Louis'ye vergi ödemelerini reddetmesiyle başladı, ikinci de meclisin kurulmasını sağlayan Tenis Kortu Yemini idi.
Halk, yurt güvenliğini mavi, beyaz ve kırmızı renklerini kullanarak sağlarken, bu önce devrimin simgesini ardından Fransa Bayrağı'nı temsil etti.
Fransa'da 14 Temmuz ulusal bayramdır.
Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]
![]() | Fransa tarihi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |