III. Konstantinos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(III. Konstantin sayfasından yönlendirildi)
III. Konstantinos
Κωνσταντίνος Γ
III. Konstantin ile babası Herakleios ve kardeşi Heraklonas
Bizans İmparatoru
Hüküm süresiŞubat 641 – Mayıs 641
Önce gelenHerakleios
Sonra gelenHeraklonas
Doğum3 Mayıs 612
Konstantinopolis
Ölüm20 Nisan veya 24 Mayıs 641
Konstantinopolis
Eş(ler)iGregoria
Çocuk(lar)ıII. Konstans
Theodosius
Manyanh
Tam adı
Heraclius Novus Constantinus
Ηράκλειος (νέος) Κωνσταντίνος
HanedanHerakleios Hanedanı
BabasıHerakleios
AnnesiFabia Eudokia
Herakleios Hanedanı
Kronoloji
Herakleios 610–641
Ortak imparator olarak III. Konstantinos ile, 613–641
III. Konstantinos 641
Ortak imparator olarak Heraklonas ile
Heraklonas 641
II. Konstans 641–668
Ortak imparator olarak IV. Konstantinos ile (654–668), Herakleios ve Tiberios ile (659–668)
IV. Konstantinos 668–685
Ortak imparator olarak Herakleios ve Tiberios ile (668–681), ve II. Justinianos ile (681–685)
II. Justinianos 685–695, 705–711
Ortak imparator olarak Tiberios ile, 706–711
Veraset
Öncül:
Jüstinyen Hanedanı ve Phocas
Ardıl:
Yirmi Yıllık Anarşi

III. Konstantinos (Yunanca: Κωνσταντίνος Γ', Kōnstantinos III, d. 3 Mayıs 612 – ö. 20 Nisan veya 24 Mayıs 641), Bizans imparatoru olup, İmparator Herakleios ve onun ilk eşi Fabia Eudokia'nın büyük oğludur. III. Konstantin 22 Ocak 613'te babası tarafından taç giydirilerek ortak imparator olmuş ve bu görevi babası ölene kadar korumuştur. Babası 641'de öldüğünde üvey küçük kardeşi Heraklonas ortak imparator olmuştur. Fakat üvey annesi Martina iktidarı eline alma çabalarında bulunmuştur. III. Konstantin bu görevde 4 ay kalmış ve şüpheli bir şekilde hastalığının ilerlemesi ile beklenmedik bir zamanda 641 yazında ölmüştür.

Saltanatı[değiştir | kaynağı değiştir]

III. Konstantinos'in saltanat yıllarındaki resmi adı Heraclius Novus Constantinus (Ηράκλειος (νέος) Κωνσταντίνος) idi. Fakat yaşadığı zamandan çok sonra yazılan Bizans yazım tarihlerinde babası ve büyükbabası ile aynı adı (Herakleios) taşıdığı için sadece III. Konstantin olarak anılmış, Herakleios adı kullanılmamıştır. Eğer resmi imparatorluk geleneklerine uygun isim verilse idi; II. Herakleios olarak anılacak ve III. Konstantin ismi ise oğlu olan II. Konstans için uygun isim olacaktı.

III. Konstantinos daha bebek iken 22 Ocak 613'te babası tarafından ortak imparator yapılmış ve resmen taç giyme töreni yapılmıştır. Bir yıl sonra 614'te babasının birinci kuzeni olan Nicetas'in kızı Gregoria ile nişanı yapılmıştır. Esasında Kilise kanunlarına göre ikinci derecede kuzenlerin evlenmeleri uygun görülmemekte ve dinsel olarak ensest olarak görülmekte idi. Fakat yeni Herakleios Hanedanı kurulmakta iken aile içinde evlenip iktidara yabancıların katılmasını önlemenin avantajları bu nişanın planlanmasında önde tutulmuştu. Sonra bu kilise kanunlarına uygunsuzluk aynı yıl babasının kendi ikinci evliliği için kardeşinin kızı olan Martina'yı seçip onunla evlenmesi yanında çok önemsiz kalmaktaydı.

Konstantin ve Gregoria 629'da evlenmişlerdir. O yıl ilk çocukları II. Konstans olmuştur. Sonra Teodosius adlı bir oğulları ve Manyanh adlı bir kızları olmuştur. Manyanh sonradan en son Sasani İmparatoru olan III. Yezdigirt ile evlenmiş ve bu evlikten çocukları olmuştur.

Babası 641'de öldüğü zaman III. Konstantin kıdemli imparator oldu. Fakat üvey annesi Martina iktidarı ele geçirmek istemekteydi. Bu nedenle Martina'nin oğlu III. Konstantin'in üvey kardeşi Heraklonas'a ortak imparator olarak tac giydirildi. III. Konstantin tüberküloz hastalığından muzdaripti ve ömrünün uzun olmayacağı beklenmekteydi.

III. Konstantin taraftarları Martina ve Heraklonas tarafından bir komplonun düzenlendiğinden şüphe etmekteydiler. Saray hazinedarı Filagrius özellikle III. Konstantin'e danışmanlık yaparak, ordu komutanlarına yazarak oğullarının haklarını korumak için destek sağlamasını salık verdi. III. Konstantin ayrıca Filagrius'a yaver olarak görev yapan General Valentinus Aršakuni vasıtasıyla oğullarının haklarını korumak üzere 2 milyon solidi altını geçen çok büyük bir meblağı orduya dağıttırdı.

III. Konstantin 641'de yazını geçirmek için, bazılarına göre Hereklonas ve Martina'nin komplolarından kaçmak için Kadikoy (Kalkedon)'daki saraya geçti. Fakat burada hastalığı birden ilerledi ve hiç beklenmedik bir anda, daha kıdemli imparator olarak tahtta sadece 4 ay kalmışken, ölümüne neden oldu. Böylece Heraklonas tek imparator olarak kaldı. Martina daha cenaze merasimi bitmeden sarayda bulunan III. Konstantin taraftarlarını sürgüne göndererek iktidarı tamamen ele geçirmeye çalıştı. Fakat özellikle General Valentius ve diğer asiller III. Konstantin'in Martina tarafından öldürüldüğü söylentilerini halka yaymaya başladılar. Bu dedikodular, sonra halk gösterileri kampanyası önce III. Konstantin'in genç oğlu II. Konstans'ın ortak imparator olmasına, sonra da Bizans Senatosu kararı ile Heroklanas'ın ve Martina'nın tutuklanıp burunlarının kesilerek sürgüne gönderilmeleri ile imparatorluk gücünü kaybetmeleri sonuçlarını ortaya çıkardı.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

III. Konstantin babasının kuzeni olan Nikitas'ın kızı Gregorya ile evlenmiştir. İki oğulları ve bir kızları olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
Genel
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Herakleios

Bizans İmparatoru

613 – 641
613-641: Herakleios'la birlikte ortak imparator
641: Heraklonas'la birlikte kıdemli imparator
Sonra gelen:
Heraklonas