II. Severus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Severus
Flavius Valerius Severus
Sezar olarak, (305-306)
56. Roma İmparatoru
Hüküm süresi305 - 306 (Konstantius Chlorus yönetiminde batıda Sezar olarak);
306 - 307 (Rakipleri I. Konstantin ve Maxentius ile batıda Augustus)
Önce gelenKonstantius Chlorus
Sonra gelenMaxentius ve Licinius
Doğumİlirya
Ölüm16 Eylül 307
Tres Tabernae
Tam adı
Flavius Valerius Severus

Flavius Valerius Severus veya II. Severus (ö. 16 Eylül 307) 306 ile 307 yıllarında Batı Roma İmparatoru oldu; rakip imparatorlarla savaşla bu unvanı kaybetti ve hapsedilip öldürüldü.

Severus İllirya eyaletinde MS 3. yüzyıl ortalarında mütevazı bir ailenin çocuğu olarak doğdu ve Roma ordusuna asker olarak girdi. Roma ordusunda kendi yetenekleri ile ilerleyip yüksek rütbeye çıktı. İmparator olan askerlik arkadaşı Galerius tarafından 305 yılında Batı Roma İmparatorluğu Sezarı olarak atanip Roma İmparatorluğu'nun batısında Augustus Konstantius Chlorus'un küçük ortağı olarak görev yaptı. Konstantius Chlorus'un 306 yılında ölümü üzerine askerleri tarafından imparator ilan edilen I. Konstantin'e karşı olarak, Galerius'un bizzat kendi tarafından Severus Augustus ilan edildi. Emekli imparator Maximian'ın oğlu Maxentius Roma'da isyan ettiğinde, bu isyanı bastırmak için Galerius, Severus'u görevlendirdi. Severus, daha önceleri Maximian tarafından komuta edilen bir ordunun başında olduğu halde, kendi başkenti Mediolanum'dan Roma'ya doğru harekete geçti. Severus'un gelmesinin korkusuyla, Maxentius emekli olmuş babasına tekrar "Augustus" unvanı vererek müşterek imparator olmayı teklif etti: Maximian bunu kabul etti. Severus Roma surları ününe gelip şehri kuşattığında adamları onu terk ederek Maximian (ve Maxentius) tarafına geçtiler. Severus, kaçtığı Ravenna'da Maximian'ın güvenlik garantisi üzerine teslim oldu ve Roma yakınlarındaki Tres Tabernae'de hapse atıldı.

Galerius, 307 yılında Maxentius ve babasının isyanının bastırmak için İtalya'yı işgal ettiği zaman, Severus Maxentius tarafından öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Konstantius Chlorus

Roma İmparatoru
Galerius ile

305 - 307
Sonra gelen:
Licinius