Publius Septimius Geta

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geta
İmparator Geta'nın büstü
23. Roma İmparatoru
Hüküm süresi209 - 4 Şubat 211
(Severus ve Caracalla ile);
Şubat - Aralık 211 (Caracalla ile)
Önce gelenSeptimius Severus
Sonra gelenCaracalla
Doğum7 Mart 189
Roma
Ölüm19 Aralık 211 (22 yaşında)
Tam adı
Publius Septimius Geta
HanedanSeveruslar Hanedanı
BabasıSeptimius Severus
AnnesiJulia Domna
Roma İmparatorluk Hanedanı
Severus Hanedanı
Septimius Severus tek başına
Çocukları
   Geta
   Caracalla
Septimius Severus, Geta ve Caracalla
Geta ve Caracalla
Caracalla tek başına
ara dönem Macrinus
Elagabalus
Çocukları
   Alexander Severus, evlatlık
Alexander Severus

Publius Septimius Geta (7 Mart 189– Aralık 211) 209 - 211 arasında Septimius Severus ve Caracalla ile birlikte 3'lü yönetimde Roma İmparatoru.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Geta, Septimius Severus'un 2. karısı Julia Domna'dan olan küçük oğludur. Geta Roma'da babası henüz İmparator Commodus'un emrinde bölge valisi iken doğmuştur.

Geta her zaman kardeşi Caracalla olarak bilinen Lucius'un gölgesinde kalmıştır. Belki de bu yüzden, ikisi arasındaki ilişkiler erken yaşlarından itibaren hep zorlu olmuştur. Biteviye çatışmaları çok sık annelerinin arabuluculuğuna ihtiyaç duyardı. Septimius Severus küçük oğlunu yatıştırmak için 209'da Geta'ya Augustus unvanı verdi. 3. yüzyılın başlarında Briton'lara karşı sürdürülen mücadele sırasında İmparatorluk propagandacıları tahtın sorumluluklarını paylaşan mutlu bir aile portresi çiziyordu. Caracalla, babasının 2. kumandanı, Julia Domna güvenilen bir danışman ve Geta yönetimsel ve bürokratik görevlerdeydi. Gerçekte ise iki kardeş arasında rekabet ve antipati gün geçtikçe büyüyordu.

211 yılı başlarında Septimius Severus York'ta ölünce, Caracalla ve Geta ortak hükümranlıklarını ilan ettiler ve Roma'ya döndüler. Caracalla yakında kardeşini öldürecekti.

Geta'nın suikastının ardından Caracalla, damnatio memoriae ve Geta isminin tüm yazıtlardan silinmesini emretti. Yeni, yalnız imparator aynı zamanda kendisine komplo kurduklarına inandığı politik düşmanlarından kurtulmakla meşgul olmaktan da geri kalmadı. Dönemin tarihi kaynakları bu süre boyunca yaklaşık 20,000 kişinin öldürüldüğünü ya da vatandaşlık haklarının ellerinden alındığını söyler.

Caracalla ve Geta Lawrence Alma-Tadema. 1907.

Britanya'nın Efsanevi Kralı[değiştir | kaynağı değiştir]

Monmouth'Lu Geoffrey (Roma-Britanya tarihi üzerine pek de güvenilmeyen bir kaynak olarak) Geta'nın o zamanlar henüz Roma işgali altında olan York'taki Krallığından bahseder. Britonlar, her nasılsa, Caracalla'yı annesinin bir Briton olmasından dolayı kral olarak kabul ederler. Ancak her ikisinin de annesinin aynı olması bir çelişkidir. Ne olursa olsun, paylaşılan hükümranlık bir başarı değildi: kardeşler politikadan kanunlara kadar hemen her kararda münakaşa ettiler. Geç kaynaklar ikisinin arzularının imparatorluğu ikiye böldüğünü söyler. Yıl sonu itibarıyla durum dayanılmazdı. Caracalla Geta'yı Saturnalia festivali sırasında öldürmeye çalıştı ancak başaramadı. Daha sonra aralık ayında annesinin evinde Geta ile birlikte bir toplantı ayarladı ve annesinin kollarında kendisine bağlı Centurion'larca öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Publius Septimius Geta
Doğumu: 7 Mart 189 Ölümü: 26 Aralık 211
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Septimius Severus

Roma İmparatoru

209 - 211
Sonra gelen:
Caracalla