Herennius Etruscus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Herennius Etruscus
Sestertius üzerinde Herennius Etruscus
35. Roma İmparatoru
Hüküm süresi251 (Decius ile)
Önce gelenArap Philip
Sonra gelenTrebonianus Gallus
Doğum227 civarı
Pannonia
ÖlümHaziran 251
Abrittus
Eş(ler)iAfinia Gemina Baebiana
Tam adı
Quintus Herennius Etruscus Messius Decius
BabasıDecius
AnnesiHerennia Etruscilla

Quintus Herennius Etruscus Messius Decius (d. 227 civarı - ö. Haziran 251) 251 yılında babası Decius'la birlikte müşterek Roma İmparatoru. İmparator Hostilian'ın en küçük kardeşidir.

Herennius Pannonia'da, babasını askeri bir görevi sırasında doğdu. Annesi Herennia Etruscilla, senatoryal aileden gelen önemli bir Romalı kadındı. Herennius babasına çok yakındı ve 248 yılında Decius Arap Philip tarafından Tuna sınırındaki Pacatianus isyanını bastırmak için tayin edildiğinde askeri sulh hakimi ona eşlik etti. Decius bu isyancıyı bozguna uğrattı ve ertesi yıl kendi isyanını başlatacak kadar kendinden emindi. Kendi birlikleri tarafından imparator ilan edilen Decius, İtalya'ya yürüdü ve Philip'i bugünkü Verona şehri yakınlarında bozguna uğrattı. Roma'da Herennius tahtın varisi olarak ilan edildi ve princeps iuventutis (gençliğin prensi) unvanını aldı.

Herennius'un saltanatının başlarında, Got kabileleri Tuna sınırını geçerek Moesia ve Dacia eyaletlerine saldırdılar. 251 yılı başlarında Decius, Herennius'a Augustus unvanı verdi ve onu müşterek imparator yaptı. Bundan başka Herennius o yılın konsüllerinden biri olarak seçildi. Şimdi müşterek imparator olan Baba ve oğul, Gotların kralı Cniva'yı akınlarından dolayı cezalandırmak üzere bir sefere giriştiler. Hostilian Roma'da kaldı ve İmparatoriçe Herennia Etruscilla saltanat vekili olarak seçildi. Cniva ve adamları Roma ordusu onları karşıladığında ganimetleriyle birlikte evlerine dönüyorlardı. Cniva çok sofistike bir askeri taktik örneği vererek, ordusunu daha küçük ve yönetilebilinir gruplara böldü ve Romalıları bir bataklığa doğru çekmeye başladı. Haziran ayının ilk iki haftasının bir zamanında, her iki orduda Abrittus muharebesi'nde (en) karşılaştılar. Herennius, çatışmada bir düşman oku tarafından vurularak öldü. Decius başlangıçtaki karşılaşmada hayatta kalmasına rağmen günün sonunda ordunun geri kalanı gibi katledildi. Herennius ve Decius savaşta yabancı bir ordu tarafından her ikisi de öldürülen ilk Roma imparatorlarıdır.

İmparatorların ölüm haberinin ulaşmasıyla birlikte ordu Trebonianus Gallus'u imparator ilan etti ancak Roma'da bu imparatorların halefi kısa bir süre sonra veba salgınında ölecek olan Hostilian'dı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Decius

Roma İmparatoru

249 – 251
Sonra gelen:
Hostilian