Saloninus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saloninus
Roma Sezarı
Hüküm süresi258-260 (Sezar unvanıyla babası Gallienus'un yönetiminde vekil imparator);
(Temmuz?) 260 (kısa bir süre için İmparator.)
Önce gelenGallienus
Sonra gelenGallienus
Doğum242 civarı
Ölüm260
Köln
Tam adı
Publius Licinius Cornelius Saloninus [1]
BabasıGallienus
AnnesiCornelia Salonina

Publius Licinius Cornelius Saloninus (242 - 260), 260 yılında kısa bir süre için Roma İmparatoru

Saloninus, 242 yılı civarında doğdu. babası geç dönem Roma İmparatorlarından Gallienus, annesi Cornelia Salonina'dır. In 258 yılında babası tarafından Sezar olarak atandı (tıpkı 257 yılı civarında ölen büyük kardeşi II. Valerian gibi) ve babasını otoritesine saygı duyulup duyulmadığından emin olmak için Galya cephesine gönderildi. Hayatının bu dönemi boyunca Saloninus Cologne'da yaşadı.

260 yılında (belki de Temmuz) Saloninus ve koruyucusu, Praefectus praetorio'i Silvanus, asi Postumus'la bazı ganimetlerin paylaşımı konusunda anlaşmazalığa düştü. Her ikisi de bazı sadık birliklerle Köln'e kaçtılar ve Postumus tarafından kuşatıldılar. Birlikleri Saloninus'a Augustus unvanı verse de şehir kısa bir süre sonra Postumus tarafından ele geçirildi ve hem Saloninus hem de Silvanus öldürüldüler. Gallienus, imparatorluğun başka bir tarafında olduğu için ona yardım etmek için hiçbir şey yapamadı. Saloninus, belki de sadece bir ay için imparator olmuştur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tam adı; "Ordu komutanı Sezar, Cornelius Licinius Saloninius Valerianus, Dindar, Şanslı, mağlup edilemeyen, Augustus" anlamına gelen IMPERATOR CAESAR CORNELIVS LICINIVS SALONINVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Gallienus

Roma Sezarı

260
Gallienus (260) ile ortak
Sonra gelen:
Gallienus