II. Stephanus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Papa
II. Stephanus
Görevlendiriliş26 Mart 752
Dönem bitişi26 Nisan 757
Önce gelenPapa Zacharias
Sonra gelenPapa I. Paulus
Kardinal yapan750 öncesi
Zacharias tarafından
DoğumRoma, Bizans İmparatorluğu
Ölüm26 Nisan 757 (43 yaşında)
Roma, Papalık Devleti
Adı Stephanus olan diğer papalar

Papa II. Stephanus (d. ??. Roma, Papalık Devletleri (günümüzde İtalya) - ö. 26 Nisan 757, Roma), 26 Mart 752 - 26 Nisan 757 arasında papa ve Papalık Devletlerinin ilk hükümdarı. Papa Aziz Zacharias'ın ikinci ardılıdır, kutsanmadan önce ölen ilk ardılı Stephanus'un adını alması nedeniyle III. Stephanus adıyla da anılır.

Papalık dönemi ve politikaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Papa olmasından kısa süre sonra Lombardlar ile çeşitli sorunlar yaşamıştı. İtalya Yarımadasının tamamını ele geçirmeyi planlayan Lombard kralı Aistulf'a karşı Franklarla ittifak kurdu. 753 sonbaharında Pavia'da Aistulf'la yaptığı görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine Alpler'i geçerek Galya'ya kaçtı. Ocak 754'te Frank kralı III. Pepin'le görüşerek Lombardların fethettiği yerlerin tekrar kiliseye verilmesi için ondan söz aldı. Temmuz 754'te, bugünkü Saint-Denis'de bulunan bir manastırda III. Pepin ve oğulları Charlemagne ile CarlomanRomalıların kralı olarak kutsadı ve onlara kendi elinden taç giydirdi. Bunun karşılığında Frank soylularından oluşturduğu bir orduyla İtalya Yarımadasına giren III. Pepin, Lombard ordusunu Pavia'da kuşattı. Stephanus bunun üzerine Roma'ya geri döndüyse de, Frank ordusunun geri çekilmesinden yararlanan Aistulf yeniden saldırıya geçti ve kendisine başkent yapmayı düşündüğü Roma'yı Ocak 756'da kuşattı.

Stephanus'un yardım çağrısı üzerine geri dönen III. Pepin ve oğulları, Lombardları yenilgiye uğratarak Ravenna Genel Valiliğinin yanında Roma Düklüğü, Istria ve Venedik'i papalığa vererek, Stephanus'un yönetimindeki Papalık Devletlerini kurdular. Bu olaylar sonucunda papalık Bizans yönetiminden bağımsız bir konum kazanarak Frankların koruması altına girdi. Papa da ruhani ve manevi otoritesinin yanı sıra dünyevi bir hükümdar niteliği kazandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
Papa Zacharias

Papa

26 Mart 752 - 26 Nisan 757
Sonra gelen:
Papa I. Paulus