Saint-Denis Bazilikası

Koordinatlar: 48°56′08″K 2°21′35″D / 48.93556°K 2.35972°D / 48.93556; 2.35972
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saint-Denis Bazilikası
FransızcaBasilique Saint-Denis
Saint Dennis Bazilikasi'nin bati cephesi
Harita
Temel bilgiler
KonumSaint-Denis, Fransa Fransa
Koordinatlar48°56′08″K 2°21′35″D / 48.93556°K 2.35972°D / 48.93556; 2.35972
İnançHristiyan
MezhepRoma Katoliği
Durum1966'dan itibaren Katedral
Mimari
Mimari türOrta Çağ Manastır Kilisesi
Mimari biçimGotik Mimari stili

Saint-Denis Bazilikası (Fransızca:Basilique royale de Saint-Denis), (günümüzde bir kuzey Paris büyük kenti varoşu olmuş) Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, Fransa 'da Orta Çağ'da Gotik mimari stilline göre yapılmış bir büyük manastır kilisesidir.

Bu yapının mimarı tarihi bakımdan önemi kilisedeki ayinlerde papazların ve kilise korosunun geleneksel olarak bulundukları ve 1144'te tamamlanmış olan "koro" bölümünün Fransa'da Gotik mimarı stilinin ana öğelerinin kullanıldığı ilk dinsel yapı olmasındadır. Bu bazilikanın Fransa için büyük tarihi bir önemi de vardır. Bu bazilikada orta çağlardan itibaren yaşayıp hüküm sürmüş Fransa kralları 'nın hemen hemen hepsinin anıtsal mezarları bulunmaktadır. 1862'den itibaren bir kilise olmak niteliği yanında Fransa'da tarihi bir anıt olarak kabul edilmektedir. .

Tarihçe ve mimari nitelikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yapı Roma İmparatorluğu son dönemlerinde kullanılan bir mezarlık arazisi üzerine kurulmuştur ve bu mezarlıkta hem putperest hem de Hristiyan inançlara sahip ölülerin gömüldüğü arkeolojik araştırmalardan sonra. anlaşılmıştır. Yaklaşık 475 yılında Azize Genevieve bu kentte bu arazi satın alıp orada "Saint-Denys de la Chapelle" adını taşıyan bir semt kilisesi yapısı yaptırmıştır ve bu kilise şapeline Fransa'nın patron azizi olarak kabul edilmiş olan Aziz Denis'in dinsel önemi haiz kutsal kalınıtılarını ve naaşını yerleştirmiştir. 672'de bu dinsel önemi haiz kalıntılar ve naaş bir manastır kilisesi olan Saint-Denis Bazilikası'na nakledilmiştir. Aziz Denis'in kutsal kalınıtları Fransa Devrimi döneminde 1795'te yine Saint Denis şehir semt kilisesine nakledilmişt ve 1819'da Saint-Denis Bazilikası'na yeniden geri getirilmiştir.

Orta çağlardan itibaren 10. yüzyıldan 18. yüzyılın hemen sonlarına kadar Fransa'da hüküm sürmüş olan Fransa kralları 'nın hemen hepsinin naaşları bu bazilikada yapılmış anıtsal mezarlara gömülmüşlerdir. Aynı zamanda, Fransa Kralları için yapılan resmi taç giyme dinsel törenleri Reims Katedrali'nde yapılmakta olmasına karşılık, Fransa Kraliçeleri için yapılan taç giyme törenleri Saint-Denis Bazilikası'nda yer almıştır. Fransa kralların ait olan nüfuz simgeleri de (örneğin, savaş bayrakları veya kutsama töreni nesneler). bu bazilikada toplanıp gösterilmeye başlanmıştır. Bu dönemlerde bazilikanın etrafında çok sayıda manastır binaları kompleksi yapılmıştır. Aziz Denis'in ve Fransa hükümdarlarının anıt mezarlarını ihtiva eden St-Denis Bazilikası dindar halkın kutsal kalıntıları tavaf yapmak için hac yaptıkları bir mahal olmuştur.

12. yüzyılda bu manastırın başrahibi olan Suger bu manastır kilisesinin büyük bir kısmını yeniden yaptırmaya başlamış ve yeni yapılan kısımlarda, o dönemde yapısal elemanlar ve mimari süsleri nitelikleri ile büyük bir mimari yenilik içeren Gotik mimarı stili kullanılıp geliştirilmiş ve bu bazilika tümüyle ilk gerçek Gotik mimari stilli dinsel bina şekline dönüşmüştür. Özellikle 13. yüzyılda tamamlanan hac şekilli bazilikanın ana eksendeki geniş galeri koridorlu yapısı ve yüksek sivri tepeli tonozlu tavanına "Rayonan Gotik" adı verilip bu stil mimari Orta Çağ sonlarında Fransa, Almanya, İngiltere ve birçok diğer Hristiyan ülkelerde yapılan katedral binalarında örnek olarak taklit edilmiştir.

1862'den itibaren bir kilise olmak niteliği yanında Fransa'da tarihi bir anıt olduğu kabul edilmektedir. 1966'da bu bina Roma Katolik hiyerarşisi tarafından bir kardinalin yaşayıp çalıştığı bir "katedral" olarak kabul edilmiş ve bu kardinalliğe yeni bir piskoposun atanması yapılmıştır. Ancak genel olarak "Saint-Denis Bazilıkası" olarak anılmakla beraber Vatikan Roma Katolik hiyerarşisi tarafından bir "küçük bazilika" olma niteliği olduğu kabul edilmemekte bu hiyerarşi tarafından hazırlanıp kabul edilmiş bazilika listelerinde ismi bulunmamaktadır. Bugün "Bazilika Saint-Denis" katedralinde, bir müze de vardır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu madde kısmen İngilizce Wikipedia "Basilica of St Denis" maddesi kaynaklidır: Online [1]29 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Baudelet.net websitesinde "basilique-saint-denis" maddesinde baziika ve bazilkadaki kral anit mezarlari fotolari.. Online: [2]14 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Fransızca)
  • Montjoye.net websitesinde "basilique-saint-denis" maddesinde bazilika ve bazilkadaki kral anit mezarlari fotoları. Online:.[3] (Fransızca)