Cornelius (papa)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cornelius
Papa Aziz
Papa Cornelius
Kaynak:Artaud de Montor, Papaların Hayatları
DoğumCornelius
Roma, Roma İmparatorluğu[1]
ÖlümHaziran 253
Civitavecchia, Roma İmparatorluğu
Etkin yıllar6/ 13 Mart 251 - Haziran 253
Yerine geldiğiPapa Fabianus
Yerine gelenPapa I. Lucius
DinHristiyanlık (Katolik)

Cornelius (ö. Haziran 253) 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.[2]

Papalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Staatsgalerie, Stuttgart'ta Papa Cornelius resmi Ressam: Master of Meßkirch

Novatian sadece papa seçilmemesine çok öfkeli değildi, aynı zamanda reaptism'e inanmayan birinin seçilmesine öfkeliydi. Böylece kendisini antipapa olarak Cornelius'a ilan etti ve Kilise'ye karşı çıktı. Cornelius papalığa atandıktan sonra, Novatian felsefesinde daha titiz davranıp, piskoposların günahların en acısını bağışlayamayacağına ve bu günahların ancak mahşer'de bağışlanabileceğini ikna etti.[3] Cornelius, kartacalı Siprianus, Dionysius ve çoğu Afrikalı ve doğulu piskoposların desteğini alırken, Novatian, Roma'da papalık olarak Cornelius'u kabul etmeyen azınlık rahiplerin desteğini aldı[4].

Cornelius sonraki eyleminde kendisinin "asıl papa" olduğunu göstermek için 60 piskoposun katıldığı bir Kilise sinodu topladı ve bu Kilise sinod Novatian'ın yanı sıra ona destek veren Novatiyanistleri aforoz etti. Bu Kilise sinodu toplantısında ayrıca, İmparator Decius'un zulmü sırasında ibadeti bırakan Hristiyanların ancak tövbe ettikten sonra cemaate katılabileceklerini belirtildi.[3]

Sinodun kararı, Cornelius'un gücünü kabul etmeye ikna etmesi için şiddetli bir Novatian destekçisi olan Antakya başpiskoposuna ve Hristiyan piskoposlara gönderildi. Cornelius'un çevresindeki piskoposlara gönderdiği mektuplarda, dönem boyunca kilisenin büyüklüğü hakkında bilgiler verdi. Cornelius zamanında Roma Kilisesi'nin "kırk altı papaz, yedi diyakoz, yedi küçük diyakoz, kırk iki rahip yardımcısı, elli iki ostiarii ve 1500'ün üzerinde dul ve sıkıntılı kişi." olduğunu belirtmiştir[3] Mektupları ayrıca Cornelius'un 150'den fazla din adamına sahip bir kadroya sahip olduğunu ve kilisenin her gün 1500 kişiye ibadet olanağı sağladığını bildirdi.[5][6] Bu rakamlardan, Papa Cornelius'un papalık döneminde Roma'da en az 50.000 Hristiyan olduğu tahmin edilmektedir.

Ölümü ve mektuplar[değiştir | kaynağı değiştir]

251 Haziran'da Decius, Gotlar ile yapılan savaşta öldürüldü. Hemen ardından Trebonianus Gallus İmparator oldu. Savaş, Haziran 252'de tekrar başladı ve Papa Cornelius, 25 Haziran'da aynı zamanda öldüğü yer olan Civitavecchia, İtalya'ya sürgüne gönderildi. Liberya kataloğu, ölümünün sürgünde yaşadığı zorluklarından dolayı olduğunu listeliyor; Ancak, daha sonra bulunan kaynaklar kafasının kesildiğini iddia ediyor.

Cornelius, Papa mezarlığına değil, yakınlardaki bir mezarlığa gömülmüştür ve mezarındaki yazıt Latincedir, ve kendisinden önceki papalar olan Halef Papa I. Lucius ve Papa Fabianus gibi Yunanca değildir. "Cornelius Şehit" yazıyor.

Aachen yakınlarında Kornellimünster'de Papa Cornelius'dan kutsal kalıntıları sergileyen heykel

Cornelius'un sürgün sırasında gönderdiği mektuplar, zamanının iyi eğitimli kişilerinin, örneğin bir piskopos ve ilahiyatcı olan Cyprian'ın veya bir filozof olan Novatian"'ın, kullandigi yazı dli olan klasik Latince ile değil de, alelade halkın kullandığı konuşma dilindeki Latince ile yazılmıştır.[3] Bu, Cornelius'un son derece zengin bir aileden gelmediğini ve dolayısıyla çocukken sofistike bir eğitim almadığını gösteriyor.

Sürgünde iken Cornelius'un yazdığı bir mektupta, ilk kez "cin veya şeytan çıkartma ayini yöneticisi (Exorcist)" papazların merkezi idare edicisi olan bir papalık bürosundan söz edilmektedir.[7] Kilise hukuku o zamandan beri her Hristiyan diyakoz bölgesinde bir "cin veya şeytan çıkartma" ayinini yönetebilecek, "Exorcist" papazın bulunmasını zorunlu kılmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Encyclopædia Britannica editoru. "Saint Cornelius". Encyclopædia Britannica. 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  2. ^ Chapman, John (1908). "Pope Cornelius" Kaynak: The Catholic Encyclopedia. Cilt:4. New York: Robert Appleton Company.
  3. ^ a b c d  Chapman, John (1913). "Pope Cornelius". Herbermann, Charles (Ed.). Katolik Ansiklopedi (İngilizce). New York: Robert Appleton Company. 
  4. ^ Hıristiyanlık Tarihi. W. Ward Gasque. Yeni Yaşam Yayınları. 2004. s. 92. ISBN 975 8318 86 1. 
  5. ^ Moody Smith, D. "Review: The Rise of Christianity: A Review." Journal of the American Academy of Religion 54 (1986): 337–42.
  6. ^ Schrembs, Joseph. "The Catholic Philosophy of History." The Catholic Historical Review Cilt: 20 (1934) Sayfa:1–22. (İngilizce)
  7. ^ Allen, John L Jr (1 Eylül 2000), "A bit of exorcist history", National Catholic Reporter, 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Nisan 2017 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen
Papa Fabianus

Roma Piskoposu
Papa

251–253
Sonra gelen
Papa I. Lucius