Eleuterus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eleuterus
Papa Aziz
Papa Eleuterus'un portresi
DoğumNicopolis (Eski Preveze), Epir, Roma İmparatorluğu (günümüzde Yunanistan)
Ölüm155
Roma, Roma İmparatorluğu (günümüzde İtalya)
Etkin yıllaryak. 174 - 189
Yerine geldiğiPapa Soterius
Yerine gelenPapa I. Victor
DinHristiyanlık (Katolik)

Papa Aziz Eleuterus (d. ??, Nicopolis (Eski Preveze), Epir, Roma İmparatorluğu (günümüzde Yunanistan) - ö. 189, Roma Roma İmparatorluğu (günümüzde İtalya)); Yaklaşık olarak 174 - 189 yılları arasında papalık görevinde bulunmuştur.[1]

Nicopolis (Eski Preveze), Epir'de doğmuş Grek asıllı idi. Papa Anicetus (y. 154-164) döneminde; Papa Soterius (164 - 174) döneminde Katolik Kilisesinin Roma Papazı idi ve Papa Soterius öldükten sonra papa oldu.

Yayınladığı papalık beyannameleriyle ((özellikle Yahudilerin çeşitli dinsel besin maddesi yasaklamalarına karşı çıkarak) hiçbir Hristiyanın hiçbir besin maddesini hor görmemesini istemiştir.

177'de Lyons'da yapılan özellikle Monatistleri hedef alan pogramlarda tutukluların Romalılardan merhamet istemek için Anadolu'da bulunan yandaşlarına ve bu arada Papa Eleuterus aracılığı ile Romalılar idaresine gönderdikleri belge mektup günümüzde elimizde bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vatikan kaynakları, örneğin Liber Pontificalis, bu dönemin 171 ile 177 arasında başlayıp 185 ile 193 arasında olabileceğini de bildirmektedirler>

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
Papa Soterius

Papa

yak. 174 - 189
Sonra gelen:
Papa I. Victor