VII. Urbanus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Papa
VII. Urbanus
Papa VII. Urbanus'in portresi
DoğumGiovanni Battista Castagna
4 Ağustos 1521
Roma, Papalık Devletleri (günümüzde İtalya)
Ölüm27 Eylül 1590
Roma, Papalık Devletleri (günümüzde İtalya)
Etkin yıllar15-27 Eylül 1590
Yerine geldiğiPapa V. Sixtus
Yerine gelenPapa XIV. Gregorius
DinHristiyanlık (Katolik)
Papa VII. Urbanus'un arması

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna (4 Ağustos 1521, Roma, Papalık Devletleri (günümüzde İtalya) – 27 Eylül 1590, Roma, Papalık Devletleri (günümüzde İtalya)), 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Giovanni Battista Castagna 1521'de Roma da doğmuştur. Babası Cenova asıllı bir soylu olan Cosimo Castagna ve annesi soylu Romalı bir ailedendi. Eğitimini değişik İtalyan üniversitesinde özel ve kilise hukuku üzerinde yaptı ve Bologna Üniversitesi'nden hukuk doktorası aldı. Dayısı Kardinal Girolamo Verallo yanında hakim olarak görev yapmaya başladı. Dayısı Paris'e Papalık temsilcisi-elçisi olduğu zaman Paris'e gidip orada dayısı yanında Papalık Devletleri elçiliğinde savcı olmuştur. İtalya'ya dönüşünde Papa III. Julius onu Vatikan adalet işleri mercici olan "Segnatura di Giustizia"'da hakim yapmıştır. 1 Mart 1553'te ise Rosano Başpiskopusu olarak atanmıştır; ama kilise papazı olarak yemin edip kutsanması 30 Martta ve piskopos olarak atanması 4 Nisanda olmuştur.

1555'te Papa II. Julius tarafından Fano Valiliğine getirilmiştir. Papa II. Paulus döneminde ise kısa dönemler Perugia Valisi ve Umbria Valisi olarak bulunmuştur. 1563'te Trent Konsili'nda Vatikan'a bağlı idareci olarak katılmıştır. 1565'te İspanya'ya papalık temsilcisi-elçisi olarak gönderilen (sonradan Papa XIII. Gregorius olan) Kardinal Buoncompagni'ye refakat etmiştir. O bu görevden ayrılıktan sonra Castagna 7 yıl süre ile Madrid'de İspanya Kralı II. Felipe'nin sarayında papalık temsilcisi-elçi olarak bulunmuştur. İtalya'ya döndüğünde Rossano Başpiskoposluğu'ndan istifa edip ayrılmıştır. Ama Ocak 1573'te Papa XIII. Gregorius tarafından Venedik Cumhuriyeti'ne papalık temsilcisi-elçisi yapılmıştır. 1577'de Bologna valisi olarak atanmıştır. 1578'de İspanya Kralı II. Felipe ile Hollanda "Birleşik Eyaletleri" arasında Köln'de yapılan barış müzakerelerine olağanüstü Papalık temsilcisi-elçisi olarak katılmıştır. Roma'ya dönüşte Vatikan'da yüksek bir mevkiye getirilmiş ve 12 Aralık 1583'te S.Marcelo Kilisesi isimsel Kardinal-papazı olarak unvan verilmiştir. Ekim 1584'te Bologna'ya papalık temsilcisi olmuştur. Papa V. Sixtus döneminde Vatikan'da "Genel Engezison Başkanı" mevkiinde görev yapmıştır.

Papa V. Sixtus 27 Ağustos'ta ölünce 54 kardinali ihtiva eden Kardinaller Konklavı 7 Eylül'de onu papa olarak seçmişlerdir. Bu çabuk seçilmesinde uzun müddet papalık temsilcisi-elçisi olduğu İspanya Krallığı'nın büyük etkisi olduğu bilinmektedir.

Fakat daha geleneksel Aziz Petrus Bazilikası'nda papalık taç giyme töreni bile yapılamadan 13 gün papalık yapmış iken 27 Eylül'de "malarya" hastalığından sonra ölmüştür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi unvanları
Önce gelen:
V. Sixtus

Papa

15-27 Eylul 1590
Sonra gelen:
XIV. Gregorius