Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Haziran 2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Hedwig Potthast (5 Şubat 1912, Köln - 22 Eylül 1994, Baden-Baden), Heinrich Himmler'in sekreteri ve metresi olan Alman kadındır. 1912'de Köln'de doğan Potthast, 1936'da Himmler'in sekreteri olarak çalışmaya başladı. 1938 yılı itibarıyla sevgili oldular. 1941'de görevinden istifa etmesi sonrasında, Himmler'den bir erkek ve bir kız olmak üzere iki çocuğu oldu. II. Dünya Savaşı'nın ardından evlendi ve hayatının geri kalanını kamuoyunun gözünden uzak bir şekilde yaşadı. Savaş sonrası yaptığı röportajlarda Himmler'in Nazi savaş suçlarındaki rolü hakkındaki soruları cevaplamaktan kaçındı. 1994'te, Baden-Baden'de öldü. Babası bir iş insanı olan Hedwig Potthast, 5 Şubat 1912'de, Kuzey Ren-Vestfalya'daki Köln şehrinde doğdu. Lisedeki Abitur sınavlarının ardından yabancı dil ağırlıklı bir sekreterlik eğitimi aldı. 1928'de eğitimini tamamladıktan sonra Koblenz'te çalışmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Exposé", ABD'de American Broadcasting Company (ABC) kanalında yayınlanan televizyon dizisi Lost'un üçüncü sezonunun on dördüncü bölümüdür. Bölüm, Amerika Birleşik Devletleri'nde ABC; Kanada'da ise CTV kanalında 28 Mart 2007 tarihinde yayınlandı. Bölümün senaristleri Edward Kitsis ve Adam Horowitz, yönetmeni Stephen Williams'dır. Bölümün merkezinde Nikki Fernandez (Kiele Sanchez) ve Paulo (Rodrigo Santoro) yer alırken, "Exposé" adı ise Nikki Fernandez'in konuk oyuncu olarak katıldığı bir televizyon dizisinden gelmektedir. Flashbacklerde adaya düşmeden önceki hayatları ve adaya düştükten sonraki ilk gün ile seksen birinci gün anlatıldı. Bu bölümle birlikte ikinci sezonda ölen Shannon Rutherford (Maggie Grace) karakteri üçüncü sezonda ilk kez görünmüş oldu. Boone Carlyle (Ian Somerhalder) ise ilk sezonda ölümünden bu yana beşinci kez dizide görünmüş oldu. Ayrıca, Ethan (William Mapother) ve Dr. Arzt (Daniel Roebuck) flashbacklerde tekrar göründüler. (Devamı...)

(Düzenle)


A Very Gaga Holiday, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın, ABC'de gösterilen A Very Gaga Thanksgiving adlı Noel özel yayınında canlı söylediği şarkıların yer aldığı EP'sidir. ABD'de 22 Kasım 2011'de, sadece iTunes Store ve Amazon üzerinden satışa çıkan EP, 26 Kasım'da ise dünya genelinde yayımlandı. EP'de, Noel şarkıları "Orange Colored Sky" ve fazladan bir bölüm içeren "White Christmas"ın caz düzenlemeleri ile şarkıcının ikinci stüdyo albümü Born This Way'de (2011) yer alan "Yoü and I" ve "The Edge of Glory"nin akustik versiyonları bulunmaktadır. Zaman zaman çalışmadaki şarkılar arasında şarkı söylemeye ara veren Gaga, bu kısımlarda dinleyicilerle iletişim kurmaktadır. A Very Gaga Holiday yayımlandıktan sonra eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. AllMusic için yazan Stephen Thomas Erlewine, "White Christmas" ve "Orange Colored Sky"ı öne çıkanlar arasında gösterirken Daily Mail yazarı Amelia Proud, albümü Gaga'nın diğer çalışmalarına göre sönük ve zayıf buldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Do the Bartman", 1990'da yayımlanan Simpsonlar albümü The Simpsons Sing the Blues'dan çıkan pop-rap tarzındaki şarkıdır. Simpsonlar kast üyesi Nancy Cartwright tarafından yorumlanan şarkı, 20 Kasım 1990 tarihinde, albümden promosyon single olarak yayımlandı. Şarkının sözleri Amerikalı şarkıcı Michael Jackson ile Bryan Loren tarafından yazıldı; fakat başka bir kayıt şirketi ile kontratı olan Jackson'ın adı şarkının tanıtım yazısında yer almadı. Şarkı, Bir Simpsonlar -özellikle Bart- hayranı olan Jackson'ın bir gece yapımcıları arayarak Bart'a bir "bir numara single" yazmayı ve şovda konuk oyuncu olarak yer almayı teklif etmesiyle doğdu. "Do the Bartman", Amerika Birleşik Devletleri'nde single olarak resmî bir şekilde hiçbir zaman yayınlanmamasına rağmen; uluslararası alanda başarılı olarak Avustralya, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık'taki single listelerinde 1 numaraya kadar yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi (günümüzdeki adı Süper Lig) ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası (günümüzdeki adı Türkiye Süper Kupası) maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü ele geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


1980 Azor Adaları depremi, 1 Ocak 1980 günü Azor Adaları'nı vuran bir depremdi. Deprem sonucu 61 kişi öldü, 400'den fazla kişi yaralandı ve Terceira ile São Jorge adalarında ciddi hasar meydana geldi. Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde olan depremde Pico ve Faial adalarında da hasar meydana geldi. Deprem, Azor Adaları'nda meydana gelen diğer depremlerde olduğu gibi bir doğrultu atımlı fayda meydana gelmişti. Deprem nedeniyle dönemin Portekiz başkanı António Ramalho Eanes üç günlük ulusal yas ilan etti. Portekiz Hava Kuvvetleri tarafından başlatılan yardım çalışmalarına daha sonra hükûmet destekli kuruluşlar da katıldı. Deprem 1950'den beri adalarda meydana gelen en büyük depremdi. Volkanik kökenli olan Azor Adaları, Orta Atlantik Sırtı'nın doğusundaki tektonik olarak karmaşık bir bölgede bulunur. Avrasya ile Afrika levhalarının sınırına yakın olsalar da genellikle kendi küçük levhalarına sahip oldukları kabul edilir. (Devamı...)

(Düzenle)


Ana Lucia Cortez, ABC dizisi Lost'ta Michelle Rodriguez tarafından canlandırılan kurgusal bir karakterdir. Ana Lucia ilk kez birinci sezon finalinde konuk oyuncu olarak göründü ve ikinci sezonda ana oyuncu kadrosuna katıldı. Oceanic 815 sefer sayılı uçağı havada ikiye ayrıldı ve kuyruk kısmı ile gövdesi adanın karşılıklı iki tarafına düştü. Ana Lucia, kuyruk kısmı kazazedelerinin lideri oldu. Merkezde olduğu iki bölümün, "Collision" ve "Two for the Road", flashbacklerinde Ana Lucia'nın kazadan önce polis memuru olarak yaşadığı hayatı gösterildi. Rodriguez'in alkollü araç kullanırken polise yakalanmasından birkaç hafta sonra karakterinin öldürülmesi tartışmalara yol açtı ve olay, karakterin ölümünün sebebi olarak gösterildi. Lost'un yapımcıları Rodriguez ile bir sezon için anlaştıklarını, Ana Lucia'nın ölümünün başlangıçta yazıldığını ifade ettiler. (Devamı...)

(Düzenle)


Parmaklıklar Ardında, 13 Aralık 2007 ile 24 Haziran 2010 tarihleri arasında Atv'de yayımlanan, orijinali Almanya'da RTL kanalında Hinter Gittern adıyla yayınlanan suç ve dram türündeki televizyon dizisidir. Dizinin Türkçe uyarlaması Feride Çiçekoğlu tarafından yazıldı. Dizinin çekimleri, Sinop Cezaevi'nde gerçekleşti. Dizi, toplam 3 sezon yayınlandı ve 106. bölümü ile final yaparak sona erdi. Dizinin konusu mahkûmlar ve cezaevi yetkilileri arasında var olan ilişki üzerinden genişlemektedir. Aynı koğuşta yer alan (B2 koğuşu) kadın mahkûmların kendi aralarında var olan mücadeleleri, cezaevi yetkilileriyle olan sorunları dizinin genel konusunu oluşturmaktadır. Dizinin yapımını, Ayşe Durukan ve Uğur Başaran üstlendi; ilk sezonunda yönetmenliğini Hakan Gürtop yaptı ve sonraki sezonlarında yönetmen koltuğuna Nisan Akman oturdu; senaryosunu ilk sezon Feride Çiçekoğlu tek başına yazarken ikinci sezonda Şebnem Çıtak da Çiçekoğlu ile birlikte programın senaryosunu yazmaya başladı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Forever", Mariah Carey'nin beşinci stüdyo albümü Daydream'de yer alan şarkıdır. Columbia Records, 10 Mart 1996'da parçayı sadece radyolarda çalınacak bir single olmak üzere olarak yayımladı. Şarkı, 1995 yılında Carey ve Walter Afanasieff tarafından yazıldı ve bestelendi. Sözleri, sevgilisiyle ilişkisinin bittiğinin farkında olan, ancak sevgilisinin anılarında sonsuza dek yaşamaya devam edecek olan birini anlatmaktadır. Şarkının klibi, 1996'da Daydream World Tour kapsamında Carey'nin konser verdiği yerlerden biri olan Tokyo Dome'daki anlarından yapılmış bir kolajdan oluşmaktadır. Videonun çoğu, şarkının sanatçının Japonya'da verdiği üç konserden birindeki kaydından oluşmaktadır. ABD'de sadece radyo single'ı ve dünya çapında sınırlı bir sürüm olarak yayımlanan şarkı, birkaç ülke listelerine girdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Türkiye, 7-22 Şubat tarihleri arasında Japonya'nın Nagano şehrinde yapılan 1998 Kış Olimpiyatları'nda, alp disiplinindeki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 12. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Arif Alaftargil, mücadele ettiği erkekler slalom kategorisini, 2:25.09'luk derecesiyle 29. sırada tamamladı. 1924, 1928 ve 1932'deki Olimpiyatlara katılmayıp, 1936 Kış Olimpiyatları'ndan beri etkinliğe katılan Türkiye; bu tarihten sonra 1952, 1972 ve 1980 yıllarındakiler olmak üzere oyunların üçüne katılmamıştı. 1998 Kış Olimpiyatları, 7-22 Şubat tarihleri arasında 72 ülkeden 2176 sporcunun katılımıyla yapıldı. Türkiye'yi temsil eden tek sporcu olan Arif Alaftargil, açılış töreninde ülkesinin bayrağını taşıyan isim oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


İstanbul Antlaşması veya bazı kaynaklarda geçen kullanımıyla Edirne Antlaşması, Avusturya Arşidüklüğü ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 19 Haziran 1547 tarihinde İstanbul'da imzalanan, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da dahil edildiği antlaşmadır. Taraflar arasında yaşanan çeşitli çatışmalar sonrasında, 1545'in Kasım ayında, 18 ay kadar sürecek olan bir ateşkes antlaşması yapıldı. Bu antlaşmanın süresinin dolması sonrasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'a gönderilen Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu elçisinin de devreye girmesiyle Avusturya Arşidüklüğü ile, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun da dahil edildiği beş yıl geçerli olacağı belirtilen bir antlaşma daha imzalandı. İki devlet arasındaki ilk yazılı antlaşma olma niteliği taşıyan bu belgeyle birlikte Avusturya Arşidükü I. Ferdinand ile Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl, Osmanlı İmparatorluğu'nun Macaristan üzerindeki hâkimiyetini tanıdı. (Devamı...)

(Düzenle)


Dilber Koçarslanlı ya da bilinen ismiyle Dilber Hala, Avrupa Yakası dizisinde Binnur Kaya'nın canlandırdığı kurgusal karakterdir. Gülse Birsel tarafından yaratılan karakter, dizinin altıncı sezonunun ikinci, toplamda yüz altmış dördüncü bölümünde diziye dahil oldu ve dizinin toplam yirmi altı bölümünde yer aldı. Dilber Koçarslanlı, Adana'dan İstanbul'a abileri Selahattin ve Bahattin Koçarslanlı'nın yanına gelir ve bir müddet sonra Sütçüoğlu Apartmanı'nda yaşamaya başlar. Bodrum'da bir sohbet esnasında, dizinin senaristi Gülse Birsel'in aklına gelen "Dilber Hala" karakteri diziye de Birsel tarafından uyarlandı. Binnur Kaya, "Şahika Koçarslanlı" ve "Hala" karakterleriyle dizide iki karakter canlandıran oyuncular arasında yer almış oldu. Karakter, eleştirmenler tarafından genellikle olumlu eleştiriler aldı ve Forbes dergisi tarafından "Zengin 10 Sanal Karakter Listesi" içinde 5. sırada yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Doki Doki Literature Club!, Team Salvato tarafından 2017'de Microsoft Windows, macOS ve Linux için geliştirilmiş ücretsiz görsel romandır. Oyun en başta itch.io üzerinden dağıtılmış, daha sonra ise Steam'den de erişilebilir hâle gelmiştir. Oyundaki hikâye, dört kız üyesinden birine yakınlaşmak için okulun edebiyat kulübüne katılan bir erkek lise öğrencisinin perspektifinden anlatılır. Doki Doki Literature Club! birden fazla son ve karakterlerin her biri ile farklı açılabilir ara sahneler içeren, geleneksel olmayan bir olay örgüsü yapısına sahiptir. Oyun başlangıçta bir flört simülasyonu gibi görünse de aslında dördüncü duvarı kapsamlı bir şekilde yıkan bir üstkurmacalı psikolojik korku oyunudur. Oyun, Dan Salvato liderliğindeki bir ekip tarafından iki yılda geliştirildi. Salvato, anime konusundaki karmaşık duygularından ve gerçeküstü ve rahatsız edici deneyimlere olan hayranlığından ilham alarak oyunu geliştirdiğini ifade etmekteydi. (Devamı...)

(Düzenle)


Ateşi Yakalamak (İngilizce özgün adıyla Catching Fire), Amerikalı romancı Suzanne Collins'in 2009'da yayımlanan distopik macera türündeki romanıdır. Roman, ayrıca Açlık Oyunları serisinin ikinci kitabıdır. Açlık Oyunları'nın (2008) devamı olan romanda Katniss Everdeen ile kıyamet sonrası bir dönemde yer alan Panem halkının hikâyesi ele alınmaya devam etmektedir. Önceki romandaki olaylardan sonra, baskıcı Capitol'e karşı bir isyan başlar ve Katniss ile aynı mıntıkadaki diğer haraç Peeta Mellark, Açlık Oyunları'nın özel bir yayını için arenaya geri dönmek zorunda kalır. Kitabın ilk baskısı, 1 Eylül 2009'da Scholastic Corporation tarafından ciltli olarak yayımlandı ve kitap daha sonradan hem e-kitap hem de sesli kitap formatında piyasaya sürüldü. Ateşi Yakalamak, çoğunlukla eleştirmenler tarafından Collins'in yazımı, kitabın sonu ve Katniss karakterinin gelişimi gibi açılardan olumlu yorumlar aldı. Eleştirmenlere göre romanın ana temalarını hayatta kalma, otoriter rejim, isyan ve bağımsızlığa karşı dayanışma oluşturmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı. Ülke adına yarışan sporcuların hiçbiri eleme aşamasını geçemedi, dolayısıyla herhangi bir madalya da alamadı. Atletlerden cirit atma branşında yarışan Erma-Gene Evans ile sırıkla atlama branşında yarışan Dominic Johnson genel sıralamada 30, yüksek atlama branşında yarışan Levern Spencer ise genel sıralamada 27. oldu. 100 metre kurbağalama dalında yarışan yüzücü Danielle Beaubrun ise genel sıralamada 42. sırayı elde etti. (Devamı...)

(Düzenle)


Bâb-ı Âli tercümanı, Dîvân-ı Hümâyun tercümanı, büyük tercüman ya da tercümanbaşı, Osmanlı hükûmetinin kıdemli tercümanı ve fiili dışişleri bakan yardımcısına verilen addır. Makam, 1661'de oluşturulmasından 1821'de Yunan İsyanı'nın patlak vermesine kadar büyük ölçüde Fenerli Rumlar tarafından yönetildi ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gayrimüslimlerin erişmiş olduğu en yüksek kamu göreviydi. Bâb-ı Âli tercümanı, resmi dairelerdeki yazışmaların tercüme ve yazımını yapmakla görevliydi. Tercümanlar, resmi kabul törenlerinde Avrupalı elçilerin padişah veya sadrazama gönderilen mektuplarını tercüme etmek, Reîsü'l-küttâbın yabancı elçilerle görüşmesinde bulunmak ve bu toplantıların yazılı raporlarını hazırlamak, yabancı ülkelere gönderilen Osmanlı sefaret heyetlerinde bulunmak, Osmanlı Devleti'nin ikili antlaşmalarında tercümanlık etmek, Avrupalı devletlere verilecek her türlü yazıyı kaleme almak gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun uluslararası ilişkilerinden sorumlulardı. (Devamı...)

(Düzenle)


"So Happy I Could Die", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci büyük çalışması ve üçüncü EP'si The Fame Monster'dan bir şarkıdır. Gaga, RedOne ve Space Cowboy tarafından yazılan şarkının yapımcılığını RedOne yapmıştır. Gaga'nın "Alkol Canavarı Korkusu"ndan etkilenen şarkı, insanların "etki" altındayken gittikleri "mutlu yer" hakkındadır. Şarkının sözlerinde alkolizmle ilgili genel düşüncelerin yanında cinsel temalara da değinilmiştir. Europop etkileri taşıyan elektropop türünde bir şarkıdır. "So Happy I Could Die" genelde olumlu tepkiler aldı, bazı eleştirmenler şarkının cinsel yanını beğendi. Birleşik Krallık, İsveç ve Macaristan'da listelere giren şarkı, The Monster Ball Tour'da da söylendi. Turnenin değiştirilmemiş versiyonunda Gaga şarkıyı "Teeth" ile birlikte siyah deri bir korse giyerek söyledi. Turnenin yenilenen kısmında Gaga, şarkıyı kendi kendine hareket edebilen ve "Yaşayan Elbise" olarak adlandırılan beyaz bir kostüm giyerek söyledi. (Devamı...)

(Düzenle)


"The Telltale Head", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun sekizinci bölümüdür. İlk kez 25 Şubat 1990 tarihinde yayınlandı. Al Jean, Mike Reiss, Sam Simon, Matt Groening tarafından yazıldı ve Rich Moore tarafından yönetildi. Bölümde, Bart kasabanın ortasında yer alan Jebediah Springfield'ın heykelinin başını, kendisinden büyük hayran olduğu üç çocuk olan Jimbo, Dolph ile Kearney'yi etkilemek için keser. Kasaba halkı, üç çocuk dahil, dehşete düşer ve Bart, yaptığından pişman olur. Ailesine başı kestiğini itiraf ettikten sonra Bart, Homer'la kasabanın merkezine doğru ilerlerken kızgın kalabalıkla karşılaşır. Bart, kalabalığa yaptığının hata olduğunu söyledikten sonra kasaba halkı onu affeder ve Bart, heykelin kafasını yerine takar. Bölümün adı, Edgar Allan Poe'nun kısa öyküsü "Gammaz Yürek"e (The Tell-Tale Heart) bir göndermedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Avrupa Yakası, yapımcılığını Sinan Çetin'in ve senaristliğini Gülse Birsel'in üstlendiği, 2004-2009 yılları arasında Atv'de yayımlanan durum komedisi türündeki Türk televizyon dizisidir. Plato Film stüdyolarında çekilen dizi, 11 Şubat 2004 tarihinde Atv'de yayımlanmaya başladı. Tamamen yerli uyarlama olan programın ilk sezonunda yönetmen koltuğuna Hakan Algül oturdu ve ilk sezonu 23 Haziran 2004 tarihinde 19. bölümü ile sona erdi. Jale Atabey'in yönettiği ikinci sezon ise 20. bölümüyle 8 Eylül 2004 tarihinde yayınlanmaya başlandı ve 58. bölümü ile 15 Haziran 2005 tarihinde sezon finali yaptı. Engin Günaydın'ın idare müdürü rolü ile kadroya dâhil olduğu dizi, üçüncü sezona 14 Eylül 2005 tarihinde 59. bölüm ile başladı ve 93. bölümünün yayınlandığı 21 Haziran 2006 tarihinde sona erdi. Peker Açıkalın, Tolga Çevik, Hasibe Eren ve Sarp Apak'ın oyuncu kadrosuna katıldığı dördüncü sezon 13 Eylül 2006 tarihinde 94. bölüm ile başladı ve Serdar Ortaç'ın konuk oyuncu olarak katıldığı sezon finaliyle 27 Haziran 2007'de 130. bölüm ile sona erdi. (Devamı...)

(Düzenle)


2017 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 29-30 Temmuz 2017 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 9. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra Sevilla, Benfica ve RB Leipzig takımlarının katılımıyla organize edildi. 2016 yılında stadyumdaki zemin çalışmaları nedeniyle düzenlenmeyen turnuva, 2015'ten sonra ilk kez gerçekleştirildi. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Arsenal ile RB Leipzig ve Benfica ile Sevilla birbirleriyle maç yapmadı. Emirates Cup'ın ilk gününde Sevilla, RB Leipzig'i tek golle mağlup ederken Arsenal ise geriye düştüğü maçta Benfica'yı 5-2 yendi. (Devamı...)

(Düzenle)


Avnillah (Osmanlı Türkçesi: عؤناللە, Anlamı: İlahi Yardım) 1860'ların sonlarında Osmanlı donanması için inşa edilmiş bir zırhlı savaş gemisidir. Avnillah sınıfının öncü gemisi olarak Thames Iron Works tarafından Birleşik Krallık'ta inşa edilmiştir. Omurgası 1868'de serilen gemi, 1869'da denize indirildi ve ertesi yıl filoya katıldı. Merkezî bataryalı gemi olan Avnillah, merkezî bir kazamatta yer alan dört adet 230 mm top ile silahlandırıldı ve en çok saatte 12 deniz mili (22 km/sa) hıza ulaşabiliyordu. Avnillah, ilk kez 1877-1878'de 93 Harbi sırasında Kafkasya'daki Osmanlı güçlerini destekleme amacıyla çatışmaya girdi. Savaştan sonra rezerve alındı ve Haliç'te çürümeye terk edildi; 1897'de Osmanlı-Yunan Savaşı'nın patlak verdiğinde hizmet edemez durumdaydı. Savaştan sonra başlatılan büyük bir yeniden yapılanma programı sırasında 1903-1906 yılları arasında modernize edilmiştir. Daha sonra Beyrut'ta liman savunma gemisi olarak görev yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir. 1961 Anayasası gereğince 20 Temmuz 1961'de, "Yüksek Hâkimler Kurulu" adıyla kuruldu. Hâkimlerin bağımsızlığını sağlamak için kurulan kurul, hâkimlerin atanması, nakli gibi özlük işlerinin yanı sıra, hâkimlerle ilgili şikayetleri de inceleme ve karar merciiydi. On sekiz asıl, beş yedek olmak üzere yirmi üç üyeli olmak üzere kurulun üyeleri Yargıtay, Meclis ve Senato tarafından belirlenmekteydi. Kurulun yapısı, çalışma usulü ve esaslarına ilişkin olarak 1962 yılında 45 Sayılı Yüksek Hâkimler Kurulu Kanunu çıkarıldı. 12 Mart Muhtırasını takiben anayasada ve kanunlarda yapılan değişikler uyarınca, üye sayısı on bir asıl ve üç yedek olarak on dörde düşürüldü. (Devamı...)

(Düzenle)


Dead Nation, Housemarque tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından, sadece PlayStation 3 platformu için yayımlanan shoot 'em up türündeki video oyunudur. Kuzey Amerika'da 30 Kasım, Avrupa'da ise 1 Aralık 2010 tarihinde, PlayStation Network üzerinden indirilebilir olarak satışa sunuldu. Dead Nation: Apocalypse Edition adını taşıyan ve Climax Studios tarafından PlayStation 4'a uyarlanan sürüm; 4 Mart 2014'te Kuzey Amerika'da, 5 Mart 2014'te Avrupa'da yayımlandı. Aynı firma tarafından PlayStation Vita'ya da uyarlanan oyun, 15 Nisan 2014'te Kuzey Amerika'da, 16 Nisan 2014'te ise Avrupa'da piyasaya sürüldü. Oyun, bir virüs salgını yüzünden zombi istilasına uğramış kurgusal bir dünyada geçmektedir. Bu virüsü yok etme amacı doğrultusunda çeşitli bölümlerde, ateşli silah ve patlayıcılar gibi ekipmanlar kullanılarak karşılaşılan zombilerin öldürülmesi, oyunun temel oynanışını oluşturmaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


"You Rock My World", Amerikalı sanatçı Michael Jackson'ın onuncu ve son stüdyo albümü Invincible (2001) için kaydettiği bir şarkıdır. Şarkı, albümün ilk single'ı olarak Epic Records etiketiyle Ağustos 2001'de yayımlandı. Sözleri aşık olmak ve bir kadını etkilemeye çalışmak hakkındadır. Prodüktörlüğünü Jackson ve Rodney "Darkchild" Jerkins'in üstlendiği şarkıyı Jackson, Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels ve Nora Payne yazdı. Şarkı, müzikal açıdan Jackson'ın önceki albümleri için Quincy Jones ile birlikte yaptığı şarkılardan etkiler taşıyan bir disko pop şarkısıdır. Şarkı eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı, kimileri şarkının bestesini ve Jackson'ın vokal performansını överken; kimileri Jackson'ın şarkı için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ve bunun yaptığı en iyi şarkısı olmadığını savundu. "You Rock My World" dünya çapında başarılı oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Fiji, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1988 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Kış Olimpiyatları tarihindeki ikinci katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 10 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 38:30.7'lik derecesiyle yarışmayı 88. yani sonuncu sırada tamamladı. Fiji'nin Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı; Melbourne, Avustralya'da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleşti. 1988 Kış Olimpiyatları, Fiji'nin katıldığı ilk Kış Olimpiyat Oyunları oldu ve buradaki tek sporcusu da madalya kazanamadı. Ülkenin, Norveç'in Lillehammer şehrinde düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'na gönderdiği tek sporcu, kayaklı koşuda yarışan Rusiate Rogoyawa'ydı. Rogoyawa ayrıca, Lysgårdsbakken'de gerçekleştirilen açılış töreninde Fiji kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Hıfzu'r-Rahman (Osmanlı Türkçesi: حفظ الرحمن Anlamı: Merhametli Koruyucu), Osmanlı Donanması için 1860'ların sonlarında inşa edilen Lütf-i Celil sınıfı zırhlı korvetlerin ikincisidir. Başlangıçta Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı özerk vasal devlet olan Mısır Hidivliği tarafından sipariş edilen gemi, Osmanlı hükûmetinin Mısır'ı zorlaması ile henüz Fransa'daki Forges et Chantiers de la Gironde tersanesinde yapım aşamasındayken Osmanlı donanmasına devredildi. Taretli gemi türündeydi ve ön taretinde iki 229 mm Armstrong top, arka taretinde ise iki 178 mm Armstrong top taşıyordu. Hıfzu'r-Rahman, 1877-1878 Rus-Osmanlı Savaşı (93 Harbi) esnasındaki çatışmalarda yer aldı. Rus kuvvetlerinin Tuna'yı geçmesini engelleme görevini yerine getirdi. Sulina limanını savunurken, Rus gambotlarıyla sonuçsuz bir çatışmaya girdi. Osmanlı filosunun kötüleşen durumunu ortaya koyan 1897'deki Osmanlı-Yunan Savaşı'nın patlak vermesine kadar yirmi yıl boyunca Haliç'te atıl durumda kaldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Bart the Genius", Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun ikinci bölümüdür ve ilk olarak 14 Ocak 1990 tarihinde Fox'ta yayınlandı. Bölüm, Jon Vitti tarafından yazılan ve dizinin başlık sekansının kullanıldığı ilk ve düzenli bölümdü. Bölümde Bart, bir zekâ testinde kopya çeker ve bir dâhi ilan edilir, böylece yetenekli öğrencilerin olduğu bir okula gönderilir. Önceleri bir dâhi olarak muamele görmekten zevk alırken, sonrasında yeni hayatının olumsuz yönlerini görmeye başlar. Bart, "Şortumu ye." ("Eat my shorts") tabirini ilk defa bu bölümde kullanmaktadır. "Some Enchanted Evening" dizinin ilk üretilen, "Simpsons Roasting on an Open Fire" ise ilk yayınlanan bölümüydü ve animasyonun geleceği bu ikinci bölümde yakalayacağı başarıya bağlıydı. Animasyon daha kabul edilebilir olduğunu kanıtladı ve üretime devam etti. Bölüm, Bart'ı okuldaki zeka testine hazırlamak amacıyla Simpson ailesinin scrabble oynamasıyla başlamaktadır. (Devamı...)

(Düzenle)


Beren Saat (d. 26 Şubat 1984, Ankara), Türk sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. Başkent Üniversitesi'ne gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve böylece profesyonel oyunculuğa başladı. İlk deneyimini Aşkımızda Ölüm Var (2004) dizisiyle kazanan Saat, ilk başrolünü de Tomris Giritlioğlu'nun hazırladığı Aşka Sürgün (2005-06) dizisinde üstlendi. Ardından sırasıyla Hatırla Sevgili (2006-08), Aşk-ı Memnu (2008-10), Fatmagül'ün Suçu Ne? (2010-12) ve İntikam (2013-14) dizilerinin de başrollerini oynadı. Saat, dizi projelerinin yanı sıra pek çok sinema filminde de yer almıştır. 2009'da gösterime giren Güz Sancısı filmiyle ilk sinema oyunculuğunu yaptı. Gecenin Kanatları (2009), Gergedan Mevsimi (2012) ve Benim Dünyam (2013) filmleri ise yer aldığı diğer filmler oldu. En son 2015-2016 yılları arasında Muhteşem Yüzyıl Kösem adlı dizide Kösem Sultan rolünü canlandırdı. (Devamı...)

(Düzenle)


r/place, 2017'nin 1 Nisan Şaka Günü'nde sosyal paylaşım sitesi Reddit'te başlatılan ve Nisan 2022'de tekrarlanan ortak bir proje ve sosyal deneydir. "r/place" adlı subreddit'te başlatılan deney, kayıtlı kullanıcıların 16 renkli bir paletten (2022 deneyinin sonunda palette 32 renk vardı) renk seçip tek bir pikselin rengini değiştirebilecekleri bir tuvalden oluşuyordu. Her 5 ila 20 dakika arasında bir piksel konulmasına izin vardı. Proje, Josh Wardle tarafından tasarlandı. 2017 deneyi, Reddit yönetimi tarafından 72 saat sonra 4 Nisan 2017'de sonlandırıldı. 1 milyondan fazla kullanıcı tuvali düzenledi ve toplamda yaklaşık 16 milyon piksel yerleştirdi. Deney sona erdiğinde 90 binden fazla kullanıcı aktif olarak Place'te düzenleme yapmıştı. Deney, internet kültürünü temsil etmesi nedeniyle övgü topladı. Place, 1 Nisan 2022'de yeniden açıldı ve 3 gün açık kaldıktan sonra 4 Nisan'da sona erdi. (Devamı...)

(Düzenle)


Benin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, üç sporda beş sporcuyla katıldı. İlk kez 1972 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dokuzuncu katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Beninli sporcular, yarıştıkları etkinliklerin hiç birinde eleme turunu geçemedi. Benin'in Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımı, Münih'te düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları'nda Dahomey Cumhuriyeti adıyla gerçekleşti. Bu etkinlikten sonraki yedi etkinliğe de sporcu gönderen ülke adına toplamda 48 katılımcı mücadele etti ve bu katılımların hiç birinde madalya kazanan sporcu olmadı. 2008 Yaz Olimpiyatları'nda Benin'i; atletizmde Fabienne Feraez ve Mathieu Gnanligo, yüzmede Alois Dansou ve Gloria Koussihouede, tekvandoda ise Jean Moloise Ogoudjobi olmak üzere 5 sporcu temsil etti. Pekin Ulusal Stadyumu'nda düzenlenen açılış törenine 28. sıradan çıkış yapan Benin kafilesinde ülke bayrağını taşıyan Feraez, kapanış töreninde ise bayrağı taşıyan isimdi. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 28 Nisan 2024, Pazar ; saat 16.41 UTC