Türkiye'deki demiryolu hatları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Türkiye'deki demiryolu haritası

Türkiye'deki demiryolu hatları 1860 yılından beri bugünkü Türkiye sınırları içinde yapılan demiryolu hatlarının listesini içermektedir.[1][2][3]

Hatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hat Uzunluk (km) Açılış tarihi Açan şirket Notlar
Osmanlı İmparatorluğu Dönemi
İzmir AlsancakŞirinyerGaziemir 13,9 30 Ekim 1858 Ottoman Railway Company (OCR) Osmanlı Demiryolu Şirketi (İzmir (Alsancak)-Aydın Demiryolu ve Şubeleri) - İngiliz Şirketi
GaziemirSeydiköy 3,5 30 Ekim 1858 OCR 1986 yılında kapatıldı, rayları söküldü.
GaziemirTorbalı 29 24 Aralık 1860 OCR
TorbalıSelçuk 30 15 Eylül 1862 OCR
İzmir BasmaneMenemenManisaTurgutlu 93 10 Ocak 1866 The Smyrna Cassaba Railway (SCR) İzmir (Basmane)-Kasaba (Turgutlu) Demiryolu - İngiliz Şirketi
ŞirinyerBuca 2,7 7 Şubat 1866 OCR Buca Şube Demiryolu - 2006 yılında kapatıldı. Demiryolu hattı atıl durumda.
SelçukOrtaklarAydın 53 1 Temmuz 1866 OCR
İstanbul SirkeciHalkalıHadımköy 51 1872 Compagnie des Chemins de fer Orientaux (CO) Rumeli Demiryolu
İstanbul HaydarpaşaPendik 26 1872 Osmanlı Devlet Demiryolları
HadımköyMuratlıPehlivanköyYunanistan Sınırı–(Pithiu (Kuleliburgaz) Garı) 229 1873 CO Yunanistan ile demiryolu bağlantısı.
EdirneKaraağaçYunanistan Sınırı–(Kestanelik/Kastanies) 7 1873 CO Yunanistan ile demiryolu bağlantısı. Kapatıldı.
Pendikİzmit 67 1873 Osmanlı Devlet Demiryolları
TurgutluAlaşehir 76 1875 SCR
AydınSarayköy 100 1 Temmuz 1882 OCR
TorbalıÇatal - Tire 48 1883 OCR
ÇatalÖdemiş 26 1884 OCR
MersinYeniceAdana 68 2 Ağustos 1886 Mersin–Tarsus–Adana Railway (MTA) Mersin-Tarsus-Adana Demiryolu - İngiliz Şirketi
SarayköyGoncalıSütlaçDinar 144,2 13 Ekim 1889 OCR
GoncalıDenizli 9,4 13 Ekim 1889 OCR
SütlaçÇivril 30,2 29 Aralık 1889 OCR
ManisaSoma 86 1890 SCR
OrtaklarSöke 22 1 Aralık 1890 OCR
İzmitBüyükderbent 18 1890 Osmanlı Anadolu Demiryolları (CFOA) Osmanlı Anadolu Demiryolları - Alman Şirketi
BüyükderbentArifiyeVezirhan 105 1891 CFOA
VezirhanBilecikBozüyükİnönüEskişehirAnkara 362 1892 CFOA
MudanyaBursa 42 1871-Dar Hat, 1895-Normal Hat Chemin de Fer Moudania Brousse (CFMB) Mudanya-Bursa Demiryolu - Fransız Şirketi
EskişehirAlayuntKütahya 77 1894 CFOA
AlayuntAfyonkarahisarAkşehir 192 1895 CFOA
AkşehirKonya 174 1896 CFOA
TiflisKars 124 1899 Transkafkasya Demiryolu Rus Şirketi - 1878-1918 arasındaki Rus idaresi sırasında inşa edildi.
ArifiyeAdapazarı 8,5 1899 CFOA
AlaşehirAfyonkarahisar 135 1899 Société Ottomane du Chemin de fer de Smyrne-Cassaba et Prolongements (SCP) Osmanlı İzmir-Kasaba ve Uzantıları Demiryolu Şirketi - Fransız Şirketi
KonyaBulgurlu 199 1904 Chemins du Fer Impérial Ottomans de Bagdad (CFIO) Bağdat Demiryolu - Alman Şirketi
BulgurluUlukışla 39 1911 CFIO
DinarKarakuyuGümüşgünBozanönüEğirdir 95,27 1 Kasım 1912 OCR
UlukışlaYenice 107,16 1912 CFIO Varda Köprüsü - Toros Dağları geçişi
AdanaToprakkaleFevzipaşa 141,4 1912 CFIO
FevzipaşaSuriye Sınırı–(Meydanıekbez–Halep) 138,5 1912 CFIO Nur (Amanos) Dağları geçişi
(HalepÇobanbey)–Suriye Sınırı–Karkamış (eski adı Cerablus) 129 1912 CFIO
Toprakkaleİskenderun 59 1912 CFIO
SomaBalıkesirBandırma 190 1912 SCP
MandıraKırklareli 46 1912 CO
KarkamışAkçakale (eski adı: Tel Abyad) 98,9 1914 CFIO
AkçakaleSayarlı (eski adı: Tuem) 62,7 1915 CFIO
SayarlıCeylanpınar (eski adı: Rasüleyn) 41,4 1915 CFIO
KarsErzurum 1917 Rus Askeri Sahası Dar hat demiryolu, I. Dünya Savaşı'ndaki Rus işgali sırasında inşa edildi.
CeylanpınarŞenyurt (eski adı: Derbesiye) 62,1 1917 CFIO
ŞenyurtNusaybinSuriye Sınırı–(Bağdat) 58,6 1917 CFIO
ŞenyurtMardin 24 1917 CFIO
Türkiye Cumhuriyeti Dönemi
AnkaraIrmakYerköy 203 1925 TCDD TCDD'nin inşa ettiği ilk demiryolu hattı
SamsunKavak 48 1926 TCDD
YerköyBoğazköprüKayseri 176 1927 TCDD
KavakKayabaşı 98 1927 TCDD
KayabaşıZile 69 1928 TCDD
KütahyaTavşanlıEmirler 64 1929 TCDD
FevzipaşaKöprübaşıNarlıGölbaşı 138 1929 TCDD Bağdat Demiryolu'nun Suriye kısmı dışında
Kayseriİhsanlı 111 1930 TCDD
EmirlerBalıköy 36 1930 TCDD
ZileKunduz 70 1930 TCDD
İhsanlıHanlıKalınSivas 111,55 1930 TCDD
GölbaşıDoğanşehir 56 1930 TCDD
FilyosBalıkısık 70,91 1930 TCDD
IrmakÇankırı 102,25 1931 TCDD
DoğanşehirMalatya 57 1931 TCDD
MalatyaBattalgazi (Eskimalatya)Fırat 33 1932 TCDD
BalıköyBalıkesir 153 1932 TCDD
KunduzKalın 93 1932 TCDD
KardeşgediğiBor 45 1932 TCDD
BorBoğazköprü 126 1933 TCDD
FıratKuşsarayı (Bekirhüseyin)YolçatıElâzığ 91,89 1934 TCDD
BalıkısıkEskipazar 65,08 1934 TCDD
YolçatıMaden 76 1935 TCDD
NarlıGaziantep 84 1935 TCDD Bağdat Demiryolu'nun Suriye kısmı dışında
ÇankırıÇerkeş 103,60 1935 TCDD
ÇerkeşEskipazar 48,39 1935 TCDD Batıbel Demiryolu Tüneli geçişi (Yapıldığında 3444 metre uzunluğuyla TCDD'nin konvansiyonel demiryollarındaki en uzun tüneliydi.)
MadenDiyarbakır 83 1935 TCDD
SivasBostankayaTecerEskiköy 63 1935 TCDD
MalatyaYazıhan 33 1936 TCDD
EskiköyKangalÇetinkaya 48 1936 TCDD
YazıhanHekimhan 37 1936 TCDD
FilyosÇatalağzı 14,68 19 Kasım 1936 TCDD
BozanönüIsparta 13 25 Mart 1936 TCDD
GümüşgünBurdur 24 1 Ekim 1936 TCDD
AfyonkarahisarKarakuyu 114,19 1936 TCDD
ÇetinkayaDivriği 65 1937 TCDD
ÇetinkayaHekimhan 70 1937 TCDD
ÇatalağzıZonguldak 10,24 12 Ağustos 1937 TCDD
DivriğiErzincan 156 1938 TCDD
ErzincanErzurum 215 1939 TCDD
DiyarbakırBismil 47 1940 TCDD
HadımköyAkpınarKurukavak 11 1941 TCDD Hadımköy-Akpınar-Kurukavak Dekovili - 1960'ların ortasında kapatıldı, rayları söküldü.
BismilSinan 28 1942 TCDD
SinanBatman 15 1943 TCDD
BatmanKurtalan 69 1944 TCDD
TavşanlıTunçbilek 13 1944 TCDD
ZonguldakKozlu–(Armutçuk) 4,27 1943 TCDD Sadece Yük Taşımacılığı - Kozlu'dan sonrası inşa edilmedi.
ElâzığPalu 70 1946 TCDD
PaluGenç 63 1947 TCDD
KöprüağzıKahramanmaraş 28 1948 TCDD
ErzurumHorasan 85,36 1949 TCDD
HorasanSarıkamış 71,50 1951 TCDD
ArmutçukKandilliKaradeniz Ereğli 15,55 1953 TCDD 2010 yılında kapatıldı ve rayları söküldü.
GençMuş 108 1955 TCDD
ÇardakbaşıBeylikova 9,29 1957 TCDD Varyant
BeylikovaYalınlı 16,23 1957 TCDD Varyant
YenidoğanTemelli 11,03 1957 TCDD Varyant
GaziantepKarkamış 91 1960 TCDD Bağdat Demiryolu'nun Suriye kısmı dışında
SarıkamışKars 59,28 1961 TCDD
EtimesgutBehiçbey 9,48 1961 TCDD Varyant
KarsAkyakaSovyetler Birliği Sınırı–(Ahuryan) 64 1962 TCDD
KütahyaAzot (Kütahya)Seyitömer 27 1962 TCDD
MuşTatvanTatvan İskele 98,75 1964 TCDD Tatvan-Van Tren Feribotu (96 km. güzergâhı ile) Van bağlantısı
İğcilerPolatlı 12,35 1965 TCDD Varyant
GaziAnkara 4,51 1965 TCDD Varyant
MalıköyEsenkent 14,18 1966 TCDD Varyant
EsenkentSincan 11 1957–1965 TCDD Varyant - 4 aşamalı olarak inşa edildi.
KarapınarYenidoğan 12,41 1968 TCDD Varyant
SapancaArifiye 7,99 1970 TCDD Varyant
PehlivanköyEdirneKapıkuleBulgaristan Sınırı–(Svilengrad/Cisr-i Mustafapaşa) 68 1971 TCDD Bulgaristan ile demiryolu bağlantısı
VanKapıköyİran Sınırı–(Tebriz) 117 1971 TCDD Tatvan-Van Tren Feribotu (96 km. güzergâhı ile) Tatvan bağlantısı
Tahtaköprü 21 1972 TCDD Varyant - (Tahtaköprü Barajı'nın inşası sebebiyle demiryolu güzergâh değişikliği)
HalkalıIspartakule 9 1972 TCDD
SazakBiçer 13,78 1972 TCDD Varyant
Keban 47 1973 TCDD Varyant - (Keban Barajı'nın inşası sebebiyle ilk demiryolu güzergâh değişikliği)
IspartakuleÖmerli 8 1973 TCDD Varyant
YalınlıYunusemre 14,93 1974 TCDD Varyant
YunusemreSazak 12,73 1974 TCDD Varyant
Biçerİlören 10,22 1974 TCDD Varyant
İlörenSazılar Kurp Tashihi 10,32 1974 TCDD Varyant
ÖmerliÇatalca 16 1980 TCDD Varyant
SinekliÇerkezköy 10 1980 TCDD Varyant
SamsunÇarşamba 35,03 1980 TCDD
Keban 10 1982 TCDD Varyant - (Keban Barajı'nın inşası sebebiyle ikinci demiryolu güzergâh değişikliği)
SamsunGelemenAzot (Samsun) 11,55 1983 TCDD
Bozüyükİnönü 5 1985 TCDD Varyant, 1. Aşama
UlukışlaKardeşgediği 3 1985 TCDD Varyant
Battalgazi (Eskimalatya)Kuşsarayı (Bekirhüseyin) 29,78 1986 TCDD Varyant
Meydan-Bozdağ Demiryolu Tüneli 5 1985 TCDD Varyant, 1. Aşama
HanlıBostankaya 44 1994 TCDD
MenemenAliağa 26 1995 TCDD
İnönüEskişehir 31 1996 TCDD
Ankara–Polatlı–Eskişehir 272 15 Mart 2009 TCDD Yüksek hızlı demiryolu
TecerKangal 31 1973-1 Eylül 2010 TCDD Varyant - Deliktaş Demiryolu Tüneli (5473 metrelik uzunluğuyla TCDD'nin konvansiyonel demiryollarındaki en uzun tüneli.)
MuratlıTekirdağ 31,2 1 Eylül 2010 TCDD
Polatlı–Konya 211,46 23 Ağustos 2011 TCDD Yüksek hızlı demiryolu
KazlıçeşmeAyrılık Çeşmesi 14 29 Ekim 2013 TCDD Marmaray - Marmaray Tüneli (İstanbul Boğazı Tüp Geçişi)
KemalpaşaTurgutlu 28 11 Mart 2014 TCDD
Eskişehir–Pendik 247 25 Temmuz 2014 TCDD Yüksek hızlı demiryolu
Eskişehir–Pendik 247 25 Temmuz 2014 TCDD Yüksek hızlı demiryolu
Kars–Karakale 76 30 Ekim 2017 TCDD Bakü-Tiflis-Kars demiryolu'nun Türkiye kesimi

İşletilen Demiryolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Demiryolu Kısaltma Başlangıç Yılı Bitiş Yılı Notlar
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları TCDD 1927 Sadece Türkiye'de işletilmektedir
İZBAN İZBAN 2010 Banliyö Demiryolu, %50'si TCDD'ye ait.

Kentsel Demiryolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Antalya Tramvayı

Feshedilen Demiryolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Demiryolu Kısaltması Başlangıç Yılı Bitiş Yılı Ardılı Notlar
Ottoman Railway Company (Osmanlı Demiryolu Şirketi - İzmir (Alsancak)-Aydın Demiryolu) ORC 1856 1935 TCDD Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ikinci, Anadolu'daki ilk demiryoludur.
Smyrne Cassaba & Prolongements (İzmir (Basmane)-Kasaba (Turgutlu) ve Uzantıları) SCR & SCP 1863 1935 TCDD
Rumeli Demiryolu (Compagnie des Chemins de fer Orientaux) CO 1868 1927 TCDD, CFFH, BDZ ve diğerleri Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa kıtasında faaliyet gösteren en önemli demiryoludur.
Osmanlı Devlet Demiryolları 1872 1873 Anadolu Demiryolları (CFOA) İstanbul'dan İzmit'e inşa edilen ve işletilen demiryolu hattıdır.
Transkafkasya Demiryolu 1872 1927 TCDD ve Sovyet Demiryolları Rus Demiryolu Şirketi, Kars'ta işletilen bir demiryolu hattı.
Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie (Osmanlı Anadolu Demiryolları) CFOA 1880 1927 Anadolu-Bağdat Demiryolları (CFAB) 1927 yılında CFAB Şirketi ile birleştirildi.
Mersin–Tarsus–Adana Demiryolu MTA 1886 1906 Bağdat Demiryolu (CFIO) 1906'da CFIO Şirketi tarafından satın alındı.
Chemin de Fer Moudania Brousse (Mudanya-Bursa Demiryolu) CFMB 1892 1931 TCDD Ulusal sistemden bağımsız.
Chemins du Fer Impérial Ottomans de Bagdad (Bağdat Demiryolu) CFIO 1903 1927 Anadolu-Bağdat Demiryolları (CFAB) 1927 yılında CFAB Şirketi ile birleştirildi.
Kilikya-Kuzey Suriye Demiryolu CNS 1918 1927 Pozantı-Halep-Nizip ve Uzantıları (BANP)
Anadolu-Bağdat Demiryolları CFAB 1924 1927 TCDD 1927 yılında feshedildi ve TCDD'ye bağlandı.
Samsun-Çarşamba Demiryolu 1924 1929 TCDD 750 mm dar hat. Ulusal sistemden bağımsız.
Pozantı-Halep-Nizip ve Uzantıları BANP 1927 1933 Cenup Demiryolları
Cenup Demiryolları CD 1933 1948 TCDD

Feshedilen Kentsel Demiryolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Başlangıç Yılı Bitiş Yılı Ardılı
İstanbul Tramvay İşletmesi 1871 1939 İETT
Üsküdar Kadıköy Halk Tramvayları 1928 1939 İETT
İzmir Tramvayı 1890 1960'lar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TCDD Demiryolu Güzergahları
  2. ^ Erika Preissig, Günther Klebes: Demiryollarıbau und Demiryollarıprojekte im Orient und die damit verfolgten wirtschaftlichen und politischen Ziele. in: Jahrbuch für Demiryollarıgeschichte. Hövelhof 21.1989, S. 43–102. ISSN 0340-4250
  3. ^ mwi: Schneller von Ankara nach Istanbul. In: Demiryolları-Revue. Luzern 2009,6, S. 298. ISSN 1421-2811

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]