Kapıkule Tren İstasyonu

Koordinatlar: 41°43′08″K 26°21′41″D / 41.71889°K 26.36139°D / 41.71889; 26.36139
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapıkule
Kapıkule Tren İstasyonu
Harita
KonumD 100, Kemal Köyü
Edirne
Türkiye
Koordinatlar41°43′08″K 26°21′41″D / 41.71889°K 26.36139°D / 41.71889; 26.36139
SahipTürkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları
İşletmeciTCDD Taşımacılık
Platformlar2 1 kenar, 1 ada
Raylar3
Yapı türüHemzemin
Tarihçe
Açılış1926
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı

Kapıkule Tren İstasyonu, Edirne il merkezinin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile Bulgaristan'ı birbirine bağlayan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yer alan, TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyon, 1971 yılında hizmete girmiştir.

İstasyon, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen ve İstanbul-Halkalı'dan Sofya'ya giden İstanbul-Halkalı – Sofya Ekspresi ve Bükreş'e giden Bosfor Ekspresi'ne[1] ve ayrıca Optima Tours tarafından işletilen ve Edirne'den Villach'a giden Optima Ekspresi'ne hizmet vermektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Chemins de fer Orientaux (CO) Şirketi tarafından inşa edilen Rumeli Demiryolu hattı Edirne'den geçmekteydi. Ancak bu hat il merkezinden değil, şehrin 4 km güneybatısındaki Karaağaç kasabasından geçiyordu. Bu nedenle Edirne'ye hizmet vermesi amacıyla bu kasabada Karaağaç Tren İstasyonu inşa edildi. Fakat tren istasyonunun yapıldığı yer I. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Yunanistan tarafından işgal edildi. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra imzalanan Lozan Antlaşması ile Yunanistan, Anadolu'da yaptığı tahribat ve katliamların tazminatı olarak Karaağaç kasabasını Türkiye'ye geri verdi. Böylece tren istasyonu da tekrar Türkiye sınırlarına dâhil oldu.

Ancak savaştan sonra sınırların değişmesi sebebiyle, İstanbul-Sirkeci Garı'ndan Karaağaç'a ve Avrupa'ya giden trenler Yunanistan sınırlarından geçmek durumunda kalıyordu. 1971 yılında bu zorunluluğu aşmak amacıyla Bulgaristan Devlet Demiryolları (BDZ) ile birlikte İstanbul-Sirkeci – Pythion demiryolu üzerindeki Pehlivanköy'den başlayan ve Edirne il merkezinden ve Kapıkule Sınır Kapısı'ndan geçerek Bulgaristan'a bağlanan Pehlivanköy – Svilengrad demiryolu hattı ve yeni Edirne Garı inşa edildi. Yeni hat açıldığından beri Bulgaristan yönüne giden trenler bu hattı kullanmaktadır. Yunanistan yönüne giden trenler ise eski İstanbul-Sirkeci – Pythion demiryolu'nu kullanmaya devam etmektedir.

Hatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

TCDD

Hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzergâh[değiştir | kaynağı değiştir]

TCDD
TCDD Taşımacılık
Önceki İstasyon Uluslararası Trenler[1] Sonraki İstasyon Sefer Sayısı
Alpullu
Halkalı yönünde
İstanbul – Sofya Ekspresi Svilengrad
Sofya yönünde
Her gün karşılıklı 1 sefer
Bosfor Ekspresi Svilengrad
Bükreş yönünde
Optima Tours
Önceki İstasyon Yolcu ve Araç Treni Sonraki İstasyon Sefer Sayısı
Edirne
Başlangıç
Optima Ekspresi Kalotina-Batı
Villach yönünde
2 haftada bir karşılıklı 3 sefer
(Edirne'den Perşembe, Pazartesi ve Cuma
Villach'tan Cumartesi, Çarşamba, Pazar)

Çevre alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Görseller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Uluslararası Trenler". TCDD Taşımacılık. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]