İstanbul-Pythion demiryolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstanbul-Sirkeci – Pythion demiryolu
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiTCDD (Sirkeci GarıUzunköprü Sınır Kapısı)
OSE (Pythion Sınır Kapısı - Pythio (Kuleliburgaz))
Yer1. Bölge (TCDD)
Dedeağaç – Svilengrad demiryolu (OSE)
İlk - Son durak
Web sitesihttp://www.tcdd.gov.tr
Hizmet
SistemTürkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (Sirkeci GarıUzunköprü Sınır Kapısı)
OSE (Pythion Sınır KapısıPythion (Kuleliburgaz))
İşletmeci(ler)TCDD Taşımacılık (Sirkeci GarıUzunköprü Sınır Kapısı)
Hellenic Train (Pythion Sınır KapısıPythion (Kuleliburgaz))
Tarihçe
Açılış1873
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu280,962 kilometre (174,582 mi) (İstanbul-SirkeciMuratlıMandıraPehlivanköyPythion (Kuleliburgaz) – Ana Hat)
31,050 kilometre (19,294 mi) (Muratlı – Tekirdağ)
45,594 kilometre (28,331 mi) (Mandıra – Kırklareli)
Hat açıklığıStandart (1435 mm)
Elektrikleme25 kV AA Katener (İstanbul-Sirkeci – Uzunköprü Sınır Kapısı)
Çalışma Hızı120 km/sa (75 mph)
Güzergâh haritası

İstanbul-Sirkeci - Pythion demiryolu, İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki Sirkeci Garı'ndan başlayan ve Türkiye'nin Doğu Trakya topraklarını boydan boya kat ederek Yunanistan'ın Evros ili, Kumçiftliği (Orestiada) ilçesindeki Pythion (Kuleliburgaz) Tren İstasyonu'nda sona eren ana hat demiryoludur. Pehlivanköy – Svilengrad demiryolu ile birlikte Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan iki demiryolu hattından biri olan hat, çok önemli bir yük koridorudur.

Demiryolu hattı Chemins de fer Orientaux / Rumeli Demiryolu (CO) Şirketi tarafından Rumeli Demiryolu'nun bir parçası olarak 1870 – 1873 yılları arasında inşa edilmiştir.[3] 1870 yılında tamamen Osmanlı İmparatorluğu toprakları içinde inşa edilmeye başlanan Rumeli Demiryolu hattının inşası, Balkanlarda çıkan isyanlar ve 93 Harbi sebebiyle sık sık kesintiye uğramıştır. Hat 1888'de hizmete girdiğinde artık Bulgaristan, Sırbistan ve Osmanlı toprakları içinde yer almaktaydı. Ardından yaşanan Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı ile hattın bir kısmı Yunanistan sınırları içinde kaldı. En son Kurtuluş Savaşı ile belirlenen sınırlar ile de demiryolu hattının Pythion (Kuleliburgaz) ile Karaağaç arasındaki kısmı Yunan toprakları içinde kalmıştır. Bu durum sebebiyle 1923 - 1971 yılları arasında Türkiye kendi toprağı olan Edirne'nin Karaağaç mahallesindeki Karaağaç Tren İstasyonu'na ve Bulgaristan'a demiryoluyla ulaşmak için Yunanistan sınırlarından geçmek zorunda kalmıştır. 1971 yılında TCDD ve BDZ tarafından inşa edilen Pehlivanköy - Svilengrad demiryolu hattı ile artık Yunanistan sınırlarıdan geçmek zorunda kalmadan Edirne'ye ve Bulgaristan'a doğrudan bağlantı sağlanmıştır. Bu hattın inşası ile birlikte Karaağaç'ta yer alan demiryolu hattı kullanıma kapatılmıştır. Ancak Pythion'daki özgün Rumeli Demiryolu hattı hâlâ OSE tarafından Bulgaristan'a demiryolu bağlantısı olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde demiryolu hattı üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından İstanbul – Sofya Ekspresi ve Bosfor Ekspresi Uluslararası Trenleri,[4] Ankara Ekspresi Anahat Trenleri,[5] İstanbul – Çerkezköy, İstanbul – Edirne ve İstanbul – Uzunköprü Bölgesel Trenleri[6] ve B1 (Halkalı – Gebze) ve B2 (Halkalı – Bahçeşehir) Banliyö Trenleri[7] işletilmektedir.

Güzergâh[değiştir | kaynağı değiştir]

Demiryolu hattı İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Haliç kıyısındaki Sirkeci Garı'ndan başlar ve deniz surlarını takip ederek Yedikule'ye ulaşır. Daha sonra yine sahilden Halkalı'ya kadar devam eder. Ardından Küçükçekmece Gölü'nü takip ederek kuzeye Çatalca'ya doğru yönelir. ÇatalcaKurfallı arasında ‰6 eğimle 200 metre yüksekliğe tırmanır ve sonra Çerkezköy'e doğru geri iner. Ardından ortalama 50 metre yükseklikte Ergene Ovası'nı takip ederek Uzunköprü'ye ulaşır. Buradan sonra kuzeydoğuya doğru yönelerek TürkiyeYunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri üzerindeki Uzunköprü Sınır Kapısı/Pythio Sınır Kapısı'nı geçerek Yunanistan topraklarındaki Pythion (Kuleliburgaz)'da sona erer.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pehlivanköy – Svilengrad demiryolu
  2. ^ a b Dedeağaç – Svilengrad demiryolu
  3. ^ "Rumeli Demiryolları'nın Tarihi". 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2019. 
  4. ^ "Uluslararası Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  5. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  6. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  7. ^ "Marmaray Banliyö Treni". marmaray.gov.tr. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023. 
  8. ^ http://www.hurriyet.com.tr/gundem/kaza-sonrasi-yardim-cigliklari-40890597 9 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Çorlu'daki tren kazasından acı haberler peş peşe geliyor. Hürriyet Gazetesi 9 Temmuz 2018
  9. ^ http://www.hurriyet.com.tr/gundem/corluda-tren-faciasi-en-az-10-olu-73-yarali-40890574 9 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Çorlu'da tren kazası! Başbakan yardımcısı acı haberi verdi, 24 kişi hayatını kaybetti. Hürriyet Gazetesi 9 Temmuz 2018
  10. ^ http://www.trthaber.com/haber/turkiye/tekirdagda-tren-kazasinda-hayatini-kaybedenler-topraga-veriliyor-374454.html 1 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Tekirdağ'da tren kazasında hayatını kaybedenler toprağa veriliyor. TRT Haber 10 Temmuz 2018

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]