John Stuart Mill

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Stuart Mill
1870'te Mill
Doğumu20 Mayıs 1806(1806-05-20)
Pentonville, Londra, İngiltere
Ölümü8 Mayıs 1873 (66 yaşında)
Avignon, Fransa
Çağı19. yüzyıl felsefesi
Klasik iktisat
BölgesiBatı felsefesi
OkuluDeneycilik, faydacılık, liberalizm
İlgi alanlarıSiyaset felsefesi, etik, iktisat, endüktif mantık
Önemli fikirleriKamusal/özel alan, faydacılıkta zevklerin hiyerarşisi, erken dönem liberal feminizm, zarar ilkesi, Mill'in yöntemleri

John Stuart Mill (20 Mayıs 1806 - 8 Mayıs 1873), İngiliz filozof, politik ekonomist, parlamento üyesi ve devlet memurudur.

Mantık alanında, yalnızca tümdengelimsel mantıkla ilgili çalışmalar yapmayıp, tümevarımsal mantığı da formüle ederek geliştirmiş olan Mill, mantıksal ilkeleri sosyal alana, siyaset ve ahlak alanına uygulamasıyla ün kazanmıştır. Psikoloji alanında, çağrışımcılığın babası olarak kabul edilen filozof, psikolojiyi "zihin kimyası" olarak tanımlamıştır. O, çağrışımcı psikolojisini bilgi konusuna da taşımış ve bu alanda, Berkeley'den esinlendiği besbelli olan psikolojik bir idealizm geliştirmiştir. Mill, bununla birlikte, psikolojik idealizminde, maddesizciliği seçen Berkeley'den ayrılmış ve dış gerçekliğin varoluşunu kabul ederek, söz konusu nesnel gerçekliği "duyumları mümkün kılan, kalıcı dayanak" olarak tanımlamıştır. Ahlak alanında yararcılığı savunan Mill, hazzı ya da mutluluğu insan eylemlerinin en büyük amacı ve mutlak ölçüsü yapmış ve yararcılığında, genelin iyiliğini ve refahını temele almıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]