Samuel P. Huntington

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Samuel Phillips Huntington
Doğum18 Nisan 1927(1927-04-18)
New York, ABD
Ölüm24 Aralık 2008 (81 yaşında)
Amerika Birleşik DevletleriMassachusetts, ABD
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri ABD
Kariyeri
DalıSiyaset Bilimi
Çalıştığı kurumlarHarvard Üniversitesi

Samuel Phillips Huntington (d. 18 Nisan 1927 New York, ABD - ö. 24 Aralık 2008, Massachusetts, ABD) Amerikalı siyaset bilimci.

Ölümünden önce Harvard Üniversitesi'ne bağlı John M. Olin Stratejik Araştırmalar Enstitüsünde öğretim görevlisiydi. Aynı zamanda ABD Savunma Bakanlığı'na danışmanlık yapmaktaydı.

Tezleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Medeniyetler Çatışması"[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok sayıda çalışmaya imza atmış olmakla birlikte, Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde daha çok Medeniyetler Çatışması adlı kitabıyla tanınmaktadır.

Huntington 1988 tarihinde yayımlanan kitabında ülkeler arasındaki çatışmaların ve ülkelerin kendi bünyelerinde yaşanan çatışmaların giderek kültürel ağırlık kazandığını savunmaktadır. Yazar, küreselleşme sürecinde Batı ve diğerleri arasındaki çatışmaların artacağı öngörüsünde bulunmaktadır. Huntington, milli devletlerin 21'nci yüzyılla birlikte artık merkezi siyasi rolünün tamamlandığı görüşüne asla katılmamaktadır.

"Biz kimiz?"[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yılında yayımlanan "Biz kimiz? Amerika'nın Ulusal Kimlik Arayışı" (Who Are We - The Challenges to America's National Identity) başlıklı kitabı da tartışma yaratmıştır. Kitap, medeniyetler çatışması tezini Amerika'nın "içinden" değerlendirmekte, ülkedeki farklı kültürlere ilişkin gözlemini aktarmaktadır. Başta Meksika olmak üzere Latin Amerika'dan gelen göç dalgalarını kaygı verici olarak değerlendirmekte, ABD'nin gerçek milli kimliği olarak kabul ettiği, Avrupalı ilk göçmenlerin Anglo-Sakson-Protestan değerlerine dönüşü önermektedir. Bu yaklaşım, özellikle Latin Amerikalı örgütlerle sol-liberal aydınların tepkisine neden oldu. Huntington'un resmettiği geleceğe dair muhtemel senaryolar, Latin Amerika kökenli göçmenlerin bazı eyaletlerde hakim unsur haline gelip Anglo-Sakson kökenlilerin belli eyaletlerden kaçışını, ABD'nin giderek çift dilli, çift kültürlü bir topluma dönüşümünü içermektedir.

Eleştiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Düşünceleri, tartışılmakla beraber özellikle ABD'de etkilidir. Almanya'dan siyaset bilimci Harald Müller ve Gazi Çağlar'ın Huntington'a yönelik eleştirileri bulunmaktadır. Ünlü Fransız bilim adamı Olivier Roy da Huntington'ın çalışmasını teorik ve metodolojik olarak birçok açıdan eleştirmektedir.[kaynak belirtilmeli] Bassam Tibi ise Huntington'un Medeniyetler Çatışması tezini kendi yorumuyla savunan Avrupalı aydınlar arasında kabul edilmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations (1957).
  • The Common Defense: Strategic Programs in National Politics (1961).
  • Political Order in Changing Societies (1968).
  • American Politics: The Promise of Disharmony (1981).
  • The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century (1991).
  • The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996).
  • Who Are We? The Challenges to America's National Identity (2004).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]