Vikipedi:Vikipedi galibiyet yeri değildir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:GALİBİYET sayfasından yönlendirildi)
Vikipedi bir takım çalışmasıdır, galibiyet yoktur.
Vikipedi'nin nihai hedefi bu matdaki gibi bir teslimiyet değildir.

Vikipedi galibiyet yeri değildir. Burası bir savaş alanı değildir ve içerik ya da davranışlar konusundaki anlaşmazlıklar "kazanılmış" değildir. Fikir birliği ile çözülmeleri gerekir. Anlaşmazlık içerisinde yer alan tüm kullanıcılar fikir birliğine varmaya istekli olmalıdır. Ego, Vikipedi için önemli değildir; egolar ansiklopedik maddelerin oluşturulmasına yardımcı değildir ve ikisi arasında bir çelişki olursa, ego fikir birliğine varmak zorundadır. Galibiyet gerektiğini düşünen yazarlar hatalıdır, çünkü kazanacak bir şey yoktur. Vikipedi, "World of Ansiklopedicraft" gibi bir MMORPG oyunu değildir.

Galibiyet Vikipedi için önemsizdir[kaynağı değiştir]

Galibiyetin daha önemli olduğunu düşünenler yanlış yerdeler, burası tüm kullanıcıların gurur duyabileceği bir ansiklopedi oluşturmaya yardımcı olmak amacıyla hareket ettiği bir yerdir. Kazanma, yönetme ya da kontrol etme gibi alışkanlıkların ihtiyacını hissedenler yanlış sebep için buradalar. Örneğin Vikipedi:İş birliği projesi gibi yarışmaların amacının herkesten daha fazla puan almak olduğunu düşünenler olabilir, bu kişiler yarışma amacının olduğunu unutmuştur ve bu alışkanlıklarından geri adım atmaları gerekir.

Eğer bu kişilerden birisiyseniz, bir ansiklopedide işbirliğine dayalı bir inşada öncelikli olmak için ego, gurur veya kazanmya odaklanan ihtiyaç veya dürtüleri bir kenara bırakmanız gerekir. Spock'tan alıntı yapmak gerekirse, "Birçoğunun ihtiyaçları, azınlığın ya da birinin ihtiyacına ağır basar."[1] Yazar, yazar grubu veya Vikipedi'deki herhangi bir grup, hangisi olursa olsun, önemli olan tek şey Vikipedi'dir.

Şayet sürekli galibiyet istediğin için engellenirsen, bir blog oluşturma ya da Vikipedi ile ilgili forumda bir araya gelme konusunda Vikipedi'nin ne kadar yanlış olduğunu ve haklı olduğunu açıklayan büyük olasılıkla diğer "kazananmak isteyenlerin" kadrosuna katılırsın. Bu diğer kazananlar sizinle aynı fikirde olacak ve haklı olduğunuz konusunda size güven verecektir. Bir noktada birkaç Vikipedi yazarı sonunda onu görecek, yardımcı olabileceklerini hissedecek ve neden yanıldığını açıklamaya çalışacaktır. Bununla birlikte, klasik "galibiyet" duruşunda, sadece kulaklarınızı koruyacak ve "Bunu duymadım" diye bağırıp haklı olduğunuz konusunda ısrar edeceksiniz. Tüm bunlara rağmen, galibiyet şansınız sizi hiçbir yere götürmez. Hala engellenirsiniz ve diğer yazar / yapı / grup hala Vikipedi'yi değiştirmeye devam eder. Bu noktada, insanlara Vikipedi'nin bir şaka olduğunu söylemeye başlayacaksınız. Bu bizim için sorun değildir, çünkü hala Metallica'nın ürettiği yeni şarkısına Vikipedi'de bakıyorsunuzdur. Ve Vikipedi kazandı.

Güç için katkı yapmayın[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de güçlü hale gelmek için katkı yapmayın, sırf ileride hizmetli olmak için yapılan katkılar Vikipedi prensiplerine karşı bir davranış tutumunu tarif eder. Bunun yerine aktardığınız bilgilerin daha fazla insana ulaşmasını hedefleyin ve daha fazla kazanın (yani aslında siz değil başkaları kazansın). Hizmetli olmayı istemek kabul edilebilir olmakla birlikte, bu, güç elde etme düşüncesi sorunlara yol açabilir. Açık olan şudur: Vikipedi'de sadece iktidar uğruna veya bir hizmetli olmak için değişiklik yapmayın. Bir ansiklopedi oluşturmak için Vikipedi'de katkı yapın yapın!

Güç kullanıcıları[kaynağı değiştir]

Vikipedi işbirliği yaptığımız bir ansiklopedidir ve elbette kullanıcıları uzaklaştırmak, sayfaları korumak veya bir şeyleri ortadan kaldırmak için hizmetlilere ihtiyacımız var. Bazı kullanıcılar Vikipedi'yi patron veya patronların kontrolü altında olduğun bir iş alanıymış gibi göründüğünü düşünür. Hayır, hizmetliler herkesin istediğiniz şekilde hareket etmesine ve tüm kullanıcıların fikrinin alınmasına izin verilmesini sağlar. Bu nedenle, bazı kullanıcılar ansiklopedinin amacını unutarak sadece hizmetli olmak için katkı vermeye odaklanır, ve hatta bazen de istedikleri gücü elde edebilirler.

Güç aldıklarında olur?[kaynağı değiştir]

Diyelim ki bu güç avlayan kullanıcılar hizmetlilik başvurusunda bulundular ve başardılar, böylece Vikipedi'ye katkı yaparken aradıkları güce sahip oldular. Bu kullanıcılar muhtemelen bu "galibiyet" sürecinden sonra ansiklopedideki maddelere ve diğer çalışmalara minimum düzeyde şeyler yazacaktır ve çoğunluk olarak (ve bazen tamamen) hizmetlilik araçlarını kullanacaklardır!

Bu kullanıcılar sonuçta hizmetli olmak için madde yazmakla ve her şeyi geliştirmekle meşgullerdi, artık bu hedef gerçekleştiği için zamanla sıkılacaklardır ve birçoğu Vikipedi'ye daha az zaman harcayacaklardır. Sonunda hesaplarına bile nadir girmeye başlarlar.

Yapamadıklarında ne olur?[kaynağı değiştir]

Diyelim ki Vikipedi'de güç arayan ortalama bir kullanıcı hizmetli olma isteğinde bulundu, ancak başvurusu toplulukça onaylanmadı. Sorunlar daha sonra ortaya çıkabilir; bu güç avı kullanıcıları hizmetlilik talebi sürecini başarısız oldukları için öfkeli olabilirler. Vikipedi'nin onlara karşı bir kötü bir tutumu olduğunu düşünebilirler, ya da daha kötüsü hizmetli başvurusuna taleplerine karşı çıkan kullanıcılara saldırabilir, hatta aşırı vandalizm eylemleri gerçekleştirebilirler. Bu durum haftalarca, hatta aylarca sürecek sorunlara yol açabilir ve bu nedenle hiçbir zaman hizmetli olmamalarına neden olabilir. Bu durum bile Vikipedi'nin güç veya zafer kazanmak için kullanılamamasının bir başka nedeni olabilir.

Yani tüm hizmetliler güç arıyor?[kaynağı değiştir]

Hayır, Vikipedi'deki tüm hizmetliler güç avcısı değildir, çünkü birçoğunun hala madde yazan ve Vikipedi'yi geliştiren katkı yapan kişiler olduğunu göreceksiniz ve Vikipedi'ye daha fazla yardım etmek için hizmetli olmaya gitmeye karar vermiş olabilirler. Ne de olsa Vikipedi'deki hizmetlilik, imparator olmaktansa "hizmetli" olmak gibidir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

  1. ^ "Star Trek II: The Wrath of Khan - Quotes" (İngilizce). IMDB. 10 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]